17.02.12, 20:04
Od kliku dni usilnie poszukuje wszelkich informacji o budynku Kaufhaus.
Nie jestem mieszkańcem Rudy.
Niestety na internecie informacji mało :(
Przede wszystkim interesuje mnie kto był projektantem tego budynku ewentualnie kto go wznosił na zlecenie Huty Pokój.
Odwiedziłem konserwatora zabytków w RŚ ale mimo jego szczerych chęci nie ma zbyt dużo materiałów :(
Poszukuje osoby, osób które mają większą wiedzę na temat tego pięknego budynku.

Serdecznie dziekuje za każdą informajcę
Obserwuj wątek
    • greenrs2 Re: Kaufhaus 18.02.12, 00:52
      A odwiedziłeś miejską bibliotekę w Wirku? Jest tam kilka pozycji, gdzie znajdziesz więcej informacji. Bliższe szczegóły uzyskasz na miejscu z pierwszej ręki.

Na forum też jest jedna osoba na którą mógłbyś liczyć ale raczej nie wskażę, bo nie wiem czy mi wolno.

Na resztę raczej nie licz bo zajmują się prywatnymi porachunkami.
      • patrykwolanski Re: Kaufhaus 18.02.12, 21:44
        Wielkie dzięki za informacje. Na pewno odwiedzę bibliotekę. rozumiem że nie możesz podać do kogo mógłbym się zwrócić ale jeśli ta osoba to czyta proszę o jakikolwiek kontakt.
        • patrykwolanski Re: Kaufhaus 18.02.12, 22:15
          Hmmm szukam adresu do tej biblioteki możesz napisać o którą dokładnie chodzi?? Tą główną na ul. Dąbrowskiego czy na wirku "Filia Nr 17 (Wirek), ul. Osiedlowa 1" czy może lepiej na Nowy Bytom i "Filia Nr 4 (Nowy Bytom), ul. Niedurnego 69"??? Sory ze zadaje tak banalne pyatnia ale nie jestem mieszkańcem Rudy :(
      • robertdebruss Bajka o Grinerze czyli zielonej żabie 18.02.12, 22:47
        u WUJKA w stawie żaba mieszkała, niezwykle wredna była to zakała. W noce burzowe robiła wypady i mordowała biedne owady. W dzień dla odmiana wraz ze swą małżonką, ciągle chwaliła na niebie słonko i piękną zieleń rosnącą w około, tak się zatacza to płazie koło. Żaba w mundurku chodziła moro, działała sprytnie jak jakiś SORRO tu się wkręciła, tam skorzystała, chodź była mała zawsze dostała. Wszystkie frykasy i wszelkie dodatki Wujek fundował ze swojej wypłatki. Kiedy zabrakło kasy na frykasy, wybrała się para na dość drogie wczasy, zabrała swe gratki i zwiała od razu do stawu sąsiadki tego przy cmentarzu. Morał więc wynika, zresztą co ty gdybać, jeden staw już wyschnął a trzeba gdzieś pływać. Uważać na żaby trzeba te zielony, bo są drogie w utrzymaniu no i mają żonę.
    • bad_and_ugly Re: Kaufhaus 18.02.12, 12:53
      O Kaufhausie - tyle, że niestety dla Ciebie, bardziej o osiedlu niż samym budynku dawnego domu towarowego, pisał poprzedni nowobytomski proboszcz ks. prof. Jan Górecki, w książce, której tytuł brzmiał, jeżeli dobrze pamiętam: "Nowy Bytom i jego mieszkańcy sprzed lat". W swojej monografii parafii pw. św. Pawła też chyba coś zamieścił na ten temat. Wielce prawdopodobne, że możesz coś znaleźć w książkach Jana S. Dworaka.

Mydło-powidło o kaufhausach, które na które też na pewno trafiłeś...
      • patrykwolanski Re: Kaufhaus 18.02.12, 21:45
        Tak wiem o księdzu. Pisałem w tej sprawie do parafii na Nowym Bytomiu żeby podli mi jakiś kontakt do księdza ale nie dostałem odpowiedzi :(
        • bed-wa Re: Kaufhaus 18.02.12, 23:03
          Przepraszam Cię patrykwolanski,ale muszę się odnieść do greenrs2.Przeanalizowałem część twych wpisów na forum i nie mam wątpliwości,że jesteś jednym z najaktywniejszych w załatwianiu na forum prywatnych porachunków,a więc nie obrażaj innych forumowiczów sam zachowując się w tym momencie,jak hipokryta.Znalazł się Tartuffe!
          • nick_na_raz Re: Kaufhaus 18.02.12, 23:47
            biblioteka centralna przy ul. dąbrowskiego.
        • janek23nadaje Re: Kaufhaus 19.02.12, 12:56
          popytaj o ks. Góreckiego w caritasie na Rudzie ul.Wolności. Chyba tam mieszka :)
        • bad_and_ugly Re: Kaufhaus 19.02.12, 16:22
          Poniżej masz link do profilu ks. Jana Góreckiego ze strony Wydziału Teologicznego UŚ. Niestety, nie ma tam ewentualnego adresu mailowego do niego. Może spróbować kontaktu z wydziałem albo zakładem, którego jest pracownikiem (Zakład Teologii Patrystycznej i Historii Kościoła)?
          ks. prof. Jan Górecki
    • greenrs2 Re: Kaufhaus 19.02.12, 09:12
      Tak, chodziło mi o bibliotekę centralną. Tak jak napisał bad_and_ugly, pytaj przede wszystkim o książki Jana Dworaka.
      • patrykwolanski Re: Kaufhaus 19.02.12, 18:43
        Super wielkie dzięki dla wszystkich .
        Jak odwiedzę bibliteke i znajdę księdza napisze co udalo mi sie dowiedzieć .
        • greenrs2 Re: Kaufhaus 19.02.12, 18:56
          Pomoc nie była zbyt znacząca, ale może naprowadzi Cię na dobry trop. Powodzenia.
        • marynik Re: Kaufhaus 19.02.12, 19:36
          patrykwolanski napisał:

> Super wielkie dzięki dla wszystkich .
          > Jak odwiedzę bibliteke i znajdę księdza napisze co udalo mi sie dowiedzieć .

Jestem w posiadaniu książki ks. prof. Jana Górekiego pt. "Parafia św. Pawła w N. Bytomiu" sprawdziłam, nie ma wzmianki o domu towarowym. Książka dotyczy raczej spraw związanych z kościołem i parafią.
          Szukałam rowniez w "Przewodniku" po Rudzie Śląśkiej J.S. Dworaka - krótka wzmianka, że dom towarowy został wybudowany w 1905 r na potrzeby pracowników huty i tyle.
          Może rzeczywiście cos znajdziesz w miejskiej bibliotece. Powodzenia w poszukiwanaich.
          • zoro333 Re: Kaufhaus 20.02.12, 08:15
            Studia i materiały z dziejów Nowego Bytomia jan Dworak, maszynipis znajduje sie w Bibliotece Ślaskiej Katowice.
            Zarys historyczny rozwoju huty Pokójn 1840 - 1959 Jan Kisiela i Franciszek Rudzki, ten maszynipis możę znajdować się w Biblitece w Wirku a na pewno jest powielony i znajduje się w Katowicach. Możęsz też odwiedzić muzeum w Rudzie gdzie m.in znajdują sie maszynopisy J Dworaka i wiele fotografi /dar rodziny/.
            Jak posługujesz się jeż. niemieckim to w Biblitece Ślaskiej znajdziesz przynajmnie kilka prac dot. Nowego Bytomia. Z takiej pracy korzystali projektancji Parku w NB opierająć się na materiałach źródłowych. Tak przy okazji szkoda, że gotowy projektw 2006 roku został spuszczony w kanał. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka