13.05.12, 20:07
Od czasu do czasu czytam o referendum w sprawie odwołania Grażyny Dziedzic i jakoś bardzo malutko jest o tym, że powinno się w pierwszej kolejności odwołać "naszych radnych ", którzy nie robią zupełnie nic ( poza nielicznymi wyjątkami ) w sprawie "przywołania do porządku "
tą Panią która jest władzą wykonawczą w naszym mieście.Czy oprócz zajmowania się kupami piesków, chodnikami,braniem kasy i załatwianiem różnych spraw dla siebie i swoich pociotków nic innego nie potrafią zrobić ?
Moim zdaniem to oni są największymi winowajcami obecnej sytuacji w Rudzie Śląskiej.
Gdzie są Ci radni, którzy tak dużo obiecywali w kampanii wyborczej ?
Obserwuj wątek
    • 22burza Re: Radni 13.05.12, 20:55
      masz rację,dlatego referendum jest w sprawie odwołania prezydenta i całej rady Ci co imdobro mieszkańców leży na sercu na pewno zostaną wybrani w następnych wyborach,jeżeli jeszcze będą mieli chęć startować.
      • najlepszy.boleklolek Re: Radni 16.05.12, 08:27
        Jedno słowo tylko przychodzi do głowy. Ola boga .
        • 22burza Re: Radni 16.05.12, 08:42
          bolek pisałeś ty testy w 6 klasie ? bo pisze się "o la boga" a to już bez błędów są 3 słowa.Testy oblałeś więc na drugi rok w 6 klasie zostałeś.
    • obiektywny2012 Re: Radni 13.05.12, 20:57
      Ten co najwięcej obiecywał dał nogę do PWiK,wypinając się na swoich wyborców.
    • hepik1 Re: Radni 14.05.12, 06:49
      Na pisanie o odwołanie RM szkoda czasu i atłasu.
      Nie ma takiego przykładu,gdzie by sie to udało a wynika z wymagań frekwencyjnych.
      O ile do odwołania prezydent miasta w naszym wypadku trzeba frekwencji w okolicach 20 tys,to już do odwołania radnych na referendum musiałoby pójść ponad 33 tys osób.
      A te 33 tys jest równie realne,jak to,że tegoroczne wakacje spędzę na Marsie ;)
      Czyli myk z referendum w sprawie odwolania RM pozostaje mykiem,majacym o kilka procent zwiększyć frekwencję by odwołać Dziedzicową.
      • 22burza Re: Radni 14.05.12, 11:52
        hepik czas to my mamy ,ale nie wiem skąd ci przyszedl pomysl,że mamy zamiar zawijać ich w atłas ?
        to już lekka przesada.
      • jankolodziej Re: Radni 14.05.12, 17:20
        Skąd te 33 tysiące? Słyszałem o 26 tysiącach.
        • hepik1 Re: Radni 14.05.12, 19:04
          A gdzie słyszałeś o tych 26 tys?
          Ja sie pytałem członka komitetu i odpowiedź brzmiała:

amarian2 napisał:

>
          > Referendum jest ważne:
          > Przy odwołaniu Rady – udział bierze 30% upoważnionych do głosowania
          > Przy odwołaniu prezydenta -3/5 biorących udział w wyborach (II tura)
          > Każde z pytań jest wyliczane osobno.

W dokumentach na stronie komitetu:

Referendum jest ważne, jeżeli wzięło w nim udział co najmniej 30% uprawnionych do głosowania

Upoważnionych do głosowania w wyborach było 115 tys 276

Bez kalkuratora 30 % z tej liczby to 34 tys 500 osób.
          Nic nie słyszałem o żadnej katastrofie demograficznej w RŚl,która w jakiś znaczy sposób zmniejszyła by liczbę mieszkańców uprawnionych do głosowania.
          Czyli wakacje na Marsie,nierealne ;)
          • jankolodziej Re: Radni 14.05.12, 19:28
            Tutaj:
            www.sferatv.pl/index.php/aktualno%C5%9Bci/aktualno%C5%9Bci-ruda-%C5%9Bl%C4%85ska/item/1452-referendum-w-liczbach.html
            "głos musi oddać trzy piąte wyborców, którzy zagłosowali 21 listopada 2010 roku w pierwszej turze w głosowaniu. Wówczas oddano ważnych kart wyborczych 44 385, co oznacza, że do stwierdzenia ważności referendum w sprawie odwołania Rady Miasta Ruda Śląska swój głos w tej sprawie oddać musi 26 631 osób."
            • jankolodziej Re: Radni 14.05.12, 19:31
              Wymóg udziału 3/5 uprawnionych byłby raczej śmieszny - przecież tylu to nawet w wyborach nie głosowało.
              • pipi43 Re: Radni 14.05.12, 19:48
                jankolodziej napisał:

> Wymóg udziału 3/5 uprawnionych byłby raczej śmieszny - przecież tylu to
                > nawet w wyborach nie głosowało.

I o to chodzi! ;)
            • hepik1 Re: Radni 14.05.12, 19:55
              To jakaś kompromitacja Sfery.
              3/5 dotyczy tylko i wyłącznie prezydenta a nie RM.
              Dla odwołania RM (patrz wyżej )30 % uprawnionych.
              I dlatego było o wakacjach na Marsie ;)
              • jankolodziej Re: Radni 14.05.12, 20:13
                Dlatego Polska jest zaliczana do krajów demokracji ułomnej
    • waple Re: Radni 14.05.12, 20:23
      Nawet i z Tv Sfera, chcą zrobić niedouków, fachowcy?A co do Marsa, ludzi tam jeszcze nie było, Ty będziesz pierwszy.I apel, na ich zaczepki nie ma co zabierać głosu, jak tacy przemądrzali, niech piszą do siebie.24 czerwiec, to ich amen a te ich biadolenie, to biadolenie.Co mądrzejsi, to już myślą o przyszłości w nieco innym składzie i otoczeniu.Nadzieja umiera ostatnia.A my ładujmy akumulatory na ostateczną rozgrywkę, czas prawdy nadchodzi .Pozdrawiam.
      • hepik1 Re: Radni 14.05.12, 20:30
        Na litość boską ,waple...
        Czyli sfera pisze prawdę a amarian kłamie?
        Przecież to członek komitetu d/s referendum.
        Jeszcze raz :

amarian2 napisał:

>
        > Referendum jest ważne:
        > Przy odwołaniu Rady – udział bierze 30% upoważnionych do głosowania
        > Przy odwołaniu prezydenta -3/5 biorących udział w wyborach (II tura)

To są trzy linijki tekstu,przecież nie bede ci ustawy cytował ,jeśli masz problem z zrozumieniem tego co wyżej.
      • pipi43 Re: Radni 14.05.12, 20:36
        waple napisał:

>Nadzieja umiera ostatnia.A my ładujmy akumulatory na ostateczną rozgrywkę, czas prawdy nadchodzi .

Ale ten waple patetyczny.:)
        • bed-wa Re: Radni 14.05.12, 20:55
          Ale wam ten Waple jest solą w oku! Ha!ha!
          • pipi43 Re: Radni 14.05.12, 21:01
            bed-wa napisał:

> Ale wam ten Waple jest solą w oku! Ha!ha!

Czyż nie był patetyczny?

Czuję sie jak na wiecu.:D
    • skalar2011 Re: Radni 14.05.12, 22:06
      jak mi wiadomo to wiece przed referenadalne teraz zwołuje Maryna,jednym grozi,innym obiecuje jak w to wierzyć?
    • robertdebruss [...] 14.05.12, 22:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • robertdebruss [...] 14.05.12, 22:30
    • robertdebruss [...] 14.05.12, 22:43
    • robertdebruss Re: Radni 15.05.12, 06:59
      No to się Hepik popisałeś szkoda tylko, że nie zostawiłeś śladu po tym wpisie niejakiej Pipi z słowami, durny itp. Niezwykle kombinujesz. Na wszelki wypadek zostawiam sobie takie stronki wydrukowane.
      • hepik1 Re: Radni 15.05.12, 07:35
        Fajnie,że masz drukarkę ;)
        Zwyczaj drukowania też dobry.
        Zawsze z rana można sobie przypomnieć komu i co sie bluzgało wieczorem w dniu poprzednim ;)
        • amarian2 Hepik 15.05.12, 08:30
          www.kadencja.pkw.gov.pl/aw/pl/20120422-280106-RFM/index.html
          Przepraszam hepik. Nie jestem prawnikiem, a nawet na ostatnim spotkaniu ta sprawa budziła wiele kontrowersji. Ale dałem link do wyników referendum ( akurat nieważnego). Sam jednak zapis wyraźnie wskazuje, że i do Rady i do prezydent liczy się 3/5 ważnych głosów z ostatnich wyborów.
          • hepik1 amarian 15.05.12, 09:05
            No to pieknie...wydawało mi sie ,że członek komisji powinien wiedzieć ,potraktowałem Ciebie jako autorytet.
            Zresztą na swojej oficjalnej stronie też odsyłacie(link) do Wikipedii ,gdzie piszą o 30 % uprawnionych.
            Znalazłem teraz art w Rzepie:

Aby referendum dotyczące odwołania władz samorządowych było ważne, musi wziąć w nim udział co najmniej 60 proc. uczestników ostatnich wyborów wójta, prezydenta czy rady. Próg minimalnej frekwencji w takich referendach obniżono więc i powiązano z liczbą osób biorących udział w wyborach władz samorządowych. Przedtem wynosił on 30 proc. mieszkańców uprawnionych do głosowania. Poluzowanie warunku frekwencji miało zwiększyć liczbę ważnych referendów.

www.rp.pl/artykul/394540.html
            Czyli wersja Sfery chyba jednak prawdziwa a jeśli tak to zwracam honor i wypadałoby przeprosić.
            Co jednak tylko odrobinę zmienia plany na wakcje z Marsa na Księżyc ;)
            • robertdebruss Re: amarian 15.05.12, 10:00
              Hepik, a tak dla śmiechu. Czy ci na Marsie wiedzą kto tam do nich chce przywitać ? jak się dowiedzą co z ciebie za PTOK to za długo tam nie nie powczasujesz. Swoją drogą nie rób pustych przebiegów i w ramach oszczędności zabierz ze sobą tych co im się szykują poniekąd dłuższe wakacje. Tych bardziej pracowitych zostaw na Ziemi, tu są bardziej potrzebni i wakacje zrobią sobie sami, na to zasłużyli, chociaż jest ich niewielu.
          • hepik1 Re: 15.05.12, 12:25

Zajrzałem w końcu do ustawy:

i46.tinypic.com/1zwdmo7.jpg
            czyli jest tak jak pisze Sfera a za nia jankolodziej.
            To trochę nie rozumiem :
            amarian:
            > a nawet na ostatnim spotkaniu ta sprawa budziła wiele kontrowersji.

Gdyby tam jeszcze były same waple ale sa ludzie wykształceni,zaangażowani ...
            • robertdebruss [...] 15.05.12, 12:37
            • 22burza Re: 15.05.12, 13:33
              hepik czemu nie skasujesz swojego postu ,jest atak ad persona,dokładnie na Wapla.Ty mu chłopie do pięt nie dorastasz,jak kiedyś przyjdziesz do mojego biura to ci to powiem osobiście.Waple ma zasługi dla tego Miasta ,a ty co ?Mówiąc za Millerem jesteś ZEREM, a teraz skasuj,bo głupota krytyki sięboji,a mądrość i cnota się same obronią,bez czerwonego tuszu i dwóch kropek.
              • g-48 Re: 22 15.05.12, 13:42
                hepik czemu nie skasujesz swojego postu ,jest atak ad persona,dokładnie na Wapl
                Bo ten palon dorwal sie do wlaaadzy!
                O wybrykach tego nicponia powiadomilem juz redakcje jak wycial mi dwa posty powolujace sie z linkami do Konstytucji RP.
                Wlasnie chcac wyslac ten post otrzymalem zapytania Hepika z matury. Widocznie tak prostych pytan ntez rozwiazac nie potrafi.
                Znowu rozrabiasz? Rozwiąż test, żeby opublikować post na forum

Na forum nie wypada:
                kłamać
                pisać trzynastozgłoskowcem
                atakować rozmówców

Kopernik był:
                astronomem
                kobietą
                piekarzem

Dyskutując warto pamiętać:
                włączeniu komputera
                lekceważeniu zaczepek
                o umyciu zębów

Pisanie WIELKIMI literami:
                jest denerwujące
                zużywa dużo atramentu
                powoduje szczękościsk
                • hepik1 g-48 15.05.12, 14:24

Na jakiś czas zostawiam Twojego posta z pytaniami,pozwoli on przygotować sie do odpowiedzi innym,gdy jakaś ADM ich przyblokuje ;)
                  • g-48 Re: g-48 15.05.12, 17:55
                    Na jakiś czas zostawiam Twojego posta z pytaniami,pozwoli on przygotować sie do
                    > odpowiedzi innym,gdy jakaś ADM ich przyblokuje ;)
                    Durne pytania widac ze i przedszkole sie powtarzalo.
                    Czekam spokojnie na odpowiedz abusa a potem pozostaje to:
                    www.brpo.gov.pl/
                    No i zobaczymy dalej bo w Farszawie swiat sie nie konczy.
            • amarian2 Re: 15.05.12, 13:37
              Hepik, cieszy mnie twoje dogłębna analiza ustawy. Przyznam szczerze, że do czasu ogłoszenie referendum przez komisarza nie uważałem tego tematu za ważny, ani też nie miałem czasu tym się zajmować. NIE jestem specjalistą od referendów.
              Jak już cytujesz ustawę to jednak nie tylko ten fragment. Nawet jednak to co cytujesz budzi wątpliwości, ponieważ wyraźnie pisze tam o organie wybranym w wyborach bezpośrednich. Dlatego też na początku szukając info o referendum trafiłem na opracowanie gdzie podano, że prezydent 3/5 a rada 30% i tak przekazałem. Dla mnie ustawa i całe prawo samorządowe od 2002 roku jest delikatnie mówiąc kulawe.

• hepik1 Re: 15.05.12, 14:19
                Korespondowałem z p A.Grzywaczewskim ze Sfery.Dokładnie przytacza ten sam artykuł.
                Ja korzystałem z linka z Waszej strony,tam jest PDF czy inne podobne ... dlatego skan z tego artykułu.
                Pan Grzywaczewski przysłał linka do całej ustawy na innej stronie:
                prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-15-wrzesnia-2000-r-o-referendum-lokalnym/
                • mietlorz707 Re: 15.05.12, 14:40
                  Nie prościej bez pytania panów redaktorów samodzielnie znaleźć teksty ustaw niejako u źródła?
                  Raz: pkw.gov.pl/ustawy-referendalne/ustawa-z-dnia-15-wrzesnia-2000-r-o-referendum-lokalnym.html
                  Dwa: pkw.gov.pl/ustawy-wyborcze/ustawa-z-dnia-16-lipca-1998-r-ordynacja-wyborcza-do-rad-gmin-rad-powiatow-i-sejmikow-wojewodztw.html
                  Trzy: pkw.gov.pl/ustawy-wyborcze/ustawa-dnia-20-czerwca-2002-r-o-bezposrednim-wyborze-wojta-burmistrza-i-prezydenta-miasta-.html
                  Instrukcja obsługi dla niekumających: z artykułów 2 pkt 1 z drugiej i trzeciej wynika, że w obydwu przypadkach zastosowanie ma art. 55 pkt 2 z pierwszej.
                  • amarian2 Re: 15.05.12, 14:49
                    To jest jasne.
                    Ale wrzucę kamyk do ogródka:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Bezpo%C5%9Brednio%C5%9B%C4%87_wybor%C3%B3w
                    Zwróć uwagę na ostatnie zdanie.
                    • mietlorz707 Re: 15.05.12, 15:06
                      W ustawach zapisano że wybory te są bezpośrednie.
                      A więc to, że ordynacja proporcjonalna, także moim zdaniem, nie całkiem jest zgodna z ideą bezpośredniości wyborów nie ma tu znaczenia.
                  • hepik1 Re: 15.05.12, 15:03
                    mietlorz707 napisał:
                    (...)

Podziwiałem w szkole takich prymusów,którzy się zgłaszali do odpowiedzi,kiedy już zadanie było rozwiązane na tablicy ;)
                    • mietlorz707 Re: 15.05.12, 15:10
                      Żabolało, panie A.?
                      • jankolodziej Re: 15.05.12, 15:39
                        Tak to jest w Polsce. Kilkuset posłów, senatorowie, trybunały i inne dyrdymały konstruują prawo. Skomplikowane i rozwlekłe, w sumie będące do kitu. Przepisy można sobie dowolnie interpretować, co zależy jedynie od zasobności portfela i zdolności do wynajęcia odpowiedniego prawnika. W ciągu historii nawet Konstytucja była traktowana niczym panienka lekkich obyczajów. Teraz, chcąc uzyskać od instytucji państwowej wiążącą interpretację, trzeba za to zdrowo płacić. Ale taki bałagan jest wielu na rękę, łowienie w mętnej wodzie dodaje adrenaliny ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka