27.05.12, 16:29
Taktyka została przedstawiona przez panią prezydent.Jednych kupić, innych zastraszyć, trzecich, pouczyć.Mamy to podane jak na tacy.Ale Rudzianie, nie gęsi i swój rozum mają A ,że pamięć, jest zawodna, to i te osiągnięcia, jeszcze odświeżymy.Osiągnięcia tej ekipy.W niedzielę , ksiądz na mszy ogłosił,że w czerwcu, w Nowym Bytomiu, będzie msza za Rudzian,zamówiona przez panią prezydent.Jak trwoga to i do Boga .Myślę,że następna będzie, dziękczynna, na pożegnanie za "dobroczynność tej ekipy.O takie zamówienie proszę Komitet Referendalny, wszak to była inicjatywa, bezpartyjna i oddolna, czyli społeczna.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • marynik Re: Taktyka. 27.05.12, 16:47
      waple napisał:

W niedzielę , ksiądz na mszy ogłosił,że w czerwcu, w
      > Nowym Bytomiu, będzie msza za Rudzian,zamówiona przez panią prezydent.

No za rudzian a w jakiej intencji....... o zdrowie? o to by szli do referendu? o wygraną w totolotka??? Bo czegos tu nie rozumiem. A czy rudzianie prosili o taką msze?

Jak trwog a to i do Boga .
      Słuszne stwierdzenie.

• pipi43 Re: Taktyka. 28.05.12, 01:25
        marynik napisała:

> waple napisał:
        >
        > > No za rudzian a w jakiej intencji....... o zdrowie? o to by szli do referendu?
        > o wygraną w totolotka??? Bo czegos tu nie rozumiem. A czy rudzianie prosili o t
        > aką msze?
        >

Pani Prezydent Grażyna Dziedzic zaprasza wszystkich mieszkańców w środę 6 czerwca na godz. 18:00 do kościoła pw. Św. Pawła w Nowym Bytomiu na Mszę św. w intencji Miasta i rudzian w 14 rocznicę uznania św. Barbary, dziewicy i męczennicy, patronką Miasta Ruda Śląska.

Wklejone ze strony jednej z rudzkich parafii.
        • w36 Re: Taktyka. 28.05.12, 02:08
          pipi43 napisała:

> Miasta i rudzian w 14 rocznicę uznania św. Barbary, dziewicy i męczennicy,
          > patronką Miasta Ruda Śląska.

Trzeba przyznać że przyboczni Dziedzicowej za darmo kasy nie biorą. Starają się jak mogą przed tym referendum. Ale w końcu zagrożenie etatu swojej szefowej to też ich osobisty problem.
          • vv0007 Re: Taktyka. 28.05.12, 11:13
            Czy nawet msza w kościele
            to dla ciebie pretekst
            do szkalowania
            idź się pomodlić
            • w36 Re: Taktyka. 28.05.12, 11:43
              vv0007 napisała:

> Czy nawet msza w kościele
              > to dla ciebie pretekst
              > do szkalowania
              > idź się pomodlić
              >

Pomodlić za pozostanie na fotelu prezydenckim Dziedzicowej?
              Nie dziękuję. Niesmaczne w ogóle to dla mnie.

Po za tym jakoś nie zauważyłem w prawie, by do obowiązków Prezydenta miasta należało wykupywanie mszy w kościele. Prywatnie to co innego. Grażyna Dziedzic, katoliczka, może sobie wykupić ile chce mszy, za co chce, nic mi do tego.
              Ale tu wyraźnie, jak widzimy w cytacie powyżej, Dziedzicowa używa sobie nazwy urzędu do swoich prywatnych spraw.
              Już nie pytam o to kto płaci za tą mszę.

• skalar2011 Re: Taktyka. 30.05.12, 22:44
              vv0007 napisała:

> Czy nawet msza w kościele - [b W INTENCJI GRAŻKI?- BY REFERENDUM NIE WYSZŁO?[/b]
              > to dla ciebie pretekst PRETEKSTEM JEST JEJ NAGŁA ,,ŚWIĘTOŚĆ,,
              > do szkalowaniaSZKALOWANIE WSZYSTKICH MA GRAZIA OPANOWANE DO PERFEKCJI
              > idź się pomodlićPÓJDĘ SIĘ POMODLIĆ BY MIASTO BÓG OCHRONIŁ OD GRAŻKI I ODNOWIONEJ ZARAZY, O TO SIĘ POMODLĘ!!!!!!
              >
        • marynik Re: Taktyka. 28.05.12, 14:09
          pipi43 napisała:
          >
          > Pani Prezydent Grażyna Dziedzic zaprasza wszystkich mieszkańców w środę 6 czerw
          > ca na godz. 18:00 do kościoła pw. Św. Pawła w Nowym Bytomiu na Mszę św. w inten
          > cji Miasta i rudzian w 14 rocznicę uznania św. Barbary, dziewicy i męczennicy,
          > patronką Miasta Ruda Śląska.

O.K. teraz już wiem, ale jakos sobie nei przypomina, żeby swiętowalismy w ubiegłym roku - 13 rocznicę uznania św. Barbaryza nasza patronkę.

Takie rocznice swiętuje sie raczej okrągłe - nie można było poczekac na 15 rocznicę?

Nawet ciekawe, żeBiskpu znalazł czasna tak "zwyczajną"rocznicę.
          No ciekawi mnie czy od tego roku bedziemy obchodzic te rocznice co roku?

• pipi43 Re: Taktyka. 28.05.12, 16:24
            marynik napisała:

Takie rocznice swiętuje sie raczej okrągłe - nie można było poczekac na 15 rocznicę?

No właśnie.

Nawet ciekawe, żeBiskpu znalazł czasna tak "zwyczajną"rocznicę.

W zaproszeniu nic o biskupie nie wspomniano...
            • marynik Pippi a jednak... 28.05.12, 19:07
              ZAPROSZENIE

W środę 6 czerwca 2012 roku o godz. 18.00 zapraszam wszystkich mieszkańców do kościoła pw. św. Pawła w Nowym Bytomiu na uroczystą mszę św. w intencji Miasta i rudzian, którą

odprawi Ksiądz Arcybiskup Wiktor Skworc Metropolita Katowicki.

Będzie to dokładnie 14. rocznica od dnia, gdy 6 czerwca 1998 roku ks. arcybiskup Damian Zimoń podczas mszy świętej w kościele pw. św. Barbary uroczyście przekazał oficjalne uznanie naszej patronki.

Dwa lata wcześniej, 28 listopada 1996 roku, Rada Miasta w Rudzie Śląskiej podjęła uchwałę o wyrażeniu woli ustanowienia św. Barbary patronką miasta Ruda Śląska z uwagi na kult i cześć jaką św. Barbara cieszy się wśród mieszkańców. Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów w swoim dokumencie z 3 lutego 1998 r. napisała: „(...) Najczcigodniejszy Damian Zimoń, Arcybiskup Katowicki, przychylając się do powszechnych próśb, za przychylną zgodą władz cywilnych, słusznie zatwierdził wybór Świętej Barbary, dziewicy i męczennicy, na Patronkę u Boga dla miasta Rudy Śląskiej. (...) rozważywszy przedstawioną prośbę (...) przychyla się do prośby i Świętą Barbarę, dziewicę i męczennicę dla miasta Ruda Śląska zatwierdza".

Zwracam się z uprzejmą prośbą o przekazanie zaproszenia do wiadomości Parafian podczas mszy świętych w niedziele 27 maja i 3 czerwca.

Grażyna Dziedzic
              Prezydent Miasta Ruda Śląska

źródło:
              swpawel.rudasl.wiara.pl/
              Zawsze najpierw sprawdź a potem sie wypowiadaj. Nawet jak "nie gadano" (nie wiem kogo masz na myśłi, to napisano - a kto czyta nie błądzi
              • pipi43 Re: Marynik, grzeczniej proszę 28.05.12, 19:32
                marynik napisała:

> >
                > Zawsze najpierw sprawdź a potem sie wypowiadaj. Nawet jak "nie gadano" (nie wie
                > m kogo masz na myśłi, to napisano - a kto czyta nie błądzi

Słuchaj Marynik, widzę że często szybciej piszesz niż myślisz.
                I tym razem mnie nie zawiodłas.
                Nie rozumiem dlaczego uderzasz w tak niegrzeczny ton.
                Daruj sobie te chamskie pouczenia.
                Wkleiłam tekst zaproszenia, które znajduje sie na stronie kochłowickiej parafii.
                W całości.
                W odpowiedzi na Twoje sugestie, że ma być obecny biskup napisałam, że "w zaproszeniu nic o biskupie NIE WSPOMNIANO".
                Tyle.
                Nie sugerowałam, że kłamiesz czy zmyślasz.
                Nie rozumiem wiec, dlaczego się tak do mnie dopieprzasz.
                Z wyrazami szacunku.
                Pipi - nie Pippi.
                • marynik Re: Marynik, grzeczniej proszę 28.05.12, 20:38
                  pipi43 napisała:

> marynik napisała:

> > Zawsze najpierw sprawdź a potem sie wypowiadaj. Nawet jak "nie gadano" (n
                  > ie wie
                  > > m kogo masz na myśłi, to napisano - a kto czyta nie błądzi
                  I to jest święta prawda, że kto czyta nie błądzi.
                  Ja sprawdziłam "u źródla" czyli weszłam sobie na strne kosciola, w ktorym ta msza ma sie odbyć. I tu zamieszczona zaproszenei w całości
                  No sprawdziłam rownież jak to zapisano w kochlowickiem kościele, nie jest to oryginalne zaproszenie p. prezydent, lecz tylko informacja o zaproszenie.

> Nie rozumiem dlaczego uderzasz w tak niegrzeczny ton.

Niczego zlego w mojej wypowiedzi nie widzę, ale jeśłi jesteś urażona - to przepraszam

> Daruj sobie te chamskie pouczenia.

No znane wszytkim powiedzenie "kto czyta nie blądzi" - uważasz za chamskie? Ja tak nie sądzę. Pozdrawiam.

• pipi43 Re: Marynik, grzeczniej proszę 29.05.12, 11:12
                    marynik napisała:

> > > Zawsze najpierw sprawdź a potem sie wypowiadaj. Nawet jak "nie gada
                    > no" (nie wiem kogo masz na myśłi, to napisano - a kto czyta nie błądzi
                    > I to jest święta prawda, że kto czyta nie błądzi.

No tak, nawet jak się pomyliłam, to mam rację - nie gadano, ale napisano sratytaty.
                    Co prawda sugerowałam, że jakieś nieokreślone siły "gadały", a pipi te pierdoły przekazuje dalej na forum ... ale co tam...

> Ja sprawdziłam "u źródla" czyli weszłam sobie na strne kosciola, w ktorym ta msza ma sie odbyć. I tu zamieszczona zaproszenei w całości
                    > No sprawdziłam rownież jak to zapisano w kochlowickiem kościele, nie jest to oryginalne zaproszenie p. prezydent, lecz tylko informacja o zaproszenie.

Przecież NAPISAŁAM, że wklejam info ze strony jednej z parafii, a nie ORYGINALNE zaproszenie.
                    >
                    >
                    > > Nie rozumiem dlaczego uderzasz w tak niegrzeczny ton.
                    >
                    > Niczego zlego w mojej wypowiedzi nie widzę, ale jeśłi jesteś urażona - to przep
                    > raszam
                    >
                    > > Daruj sobie te chamskie pouczenia.
                    >
                    > No znane wszytkim powiedzenie "kto czyta nie blądzi" - uważasz za chamskie? Ja
                    > tak nie sądzę. Pozdrawiam.

Znane wszystkim powiedzenie to "kto PYTA nie błądzi".
                    Sparafrazowałaś je twierdząc, że to właśnie ta parafraza jest tym "znanym wszystkim powiedzeniem".
                    Następnie uznałaś tą swoją radosną twórczość za "świetą prawdę"
                    Chamskie jest insynuowanie, ze JA mam problem z czytaniem.
                    Niech to co napisałam da Ci asumpt do przemyślenia swoich co niektórych wypowiedzi na tym forum.
                    Post o Twojej "sowiej intuicji" ... ech ... klasyka gatunku.

• w36 Re: Pippi a jednak... 28.05.12, 21:01
                marynik napisała:

> odprawi Ksiądz Arcybiskup Wiktor Skworc Metropolita Katowicki.

Biskup orężem SKOPu?
                No robi się jeszcze ciekawiej.
                Ale trochę się mu dziwię. W końcu pochodzi z Bielszowic to powinien trochę wiedzieć co się u nas teraz wyrabia. I ta "okrągła" rocznica, też coś powinna dać do myślenia.

Co do superpobożnej Dziedzicowej to wolałbym by raczej rzetelnie pilnowała wykonywania swoich obowiązków zapisanych w prawie a nie epatowała swoją pobożnością.
                Zauważyłem że spełniła wreszcie swój psi obowiązek poinformowania na stronie UM o referendum. Ale zrobiła to w dość ordynarny sposób, eksponując wydatek a nie sam fakt referendum.
                • mietlorz707 Re: Pippi a jednak... 29.05.12, 00:08
                  Trochę pozytywniej na to popatrz: referendum potaniało, kosztuje już 200 tys.
                  Podejrzewam, że cena jeszcze pójdzie w dół.
                  • vv0007 Re: Pippi a jednak... 29.05.12, 08:47
                    Brawo dobra uwaga
                    trochę pozytywniej
                    popatrz na wszystko.
                    • skalar2011 Re: Pippi a jednak... 30.05.12, 22:58
                      vv0007 napisała:

> Brawo dobra uwaga
                      • vv0007 Re: Pippi a jednak... 31.05.12, 09:15
                        wierszokleta jakiś
                        czy nawiedzony
    • fast-kajfasz Re: Taktyka. 28.05.12, 18:32
      No właśnie, nie gęsi jesteśmy. Wiemy doskonale, że w koło pełno oszołomów i histeryków.
      • nick_na_raz Re: Taktyka. 28.05.12, 21:13
        pobożnej...a gdzie była ta pobożna kobieta, gdy odbywała się msza za zwolnionych z um?
        • waple Re: Taktyka. 29.05.12, 11:50
          31 maja , kolejna sesja RM, dofinansowanie odnowy witraży i stolarki na plebanii, w rudzkich kościołach.Wie,że grzeszyła,teraz chce się wykupić,rozgrzeszenie chyba dostanie, ale pokuta będzie chyba sroga.Pozdrawiam.
          • ktos33dwa Re: Taktyka. 30.05.12, 11:35
            Pierdzisz waple jakbyś sie kminku najadł, jak twój protoplasta AS zwoływoł mszo to nawet ci co kościół omijali z daleka np. kierownik kancelarii szli gęsiego do kościoła, kto zawsze w pierwszej ławce siadoł, Pawełek ty też biegałeś, do komunii chodziłeś by cie As zauważył.
            • 22burza Re: Taktyka. 30.05.12, 21:47
              a czymus ty nie chodzil ? grzechy nie pozwalaly, czy szefowa ?
              • skalar2011 Re: Taktyka. 30.05.12, 23:02
                KTOŚX 22 CYZ TAK JAKOŚ - NIE CHODZIŁ BO SIĘ BAŁ KOMUNIĄ ZAKRZTUSIĆ?
                • ktos33dwa Re: Taktyka. 30.05.12, 23:08
                  Ale byłem uczciwy wobec siebie i Boga, a nie tu do kościoła, w pierwszej ławce a potem bliźniemu nóż w plecy i fałsz i donosicielstwo panowie a umiecie jeszcze patrzec w lusto
                  • pipi43 Re: Biskup? 13.06.12, 21:03
                    Kto w końcu odprawił tę mszę zamówioną przez Dziedzicową?
                    WR donoszą, że nie biskup a prałat.
                    A Marynik mi tu dżihad z powodu biskupa urządziła...
                    • marynik Re: Biskup? 13.06.12, 21:57
                      pipi43 napisała:

> Kto w końcu odprawił tę mszę zamówioną przez Dziedzicową?
                      > WR donoszą, że nie biskup a prałat.

No i dobrze pwiedzieli, bo (cyt ze strony U.M.)

" Uroczystości przewodniczył przedstawiciel metropolity katowickiego Wiktora Skworca, ks. prałat Stanisław Puchała"

www.rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2012/06/07/rudzianie-oddali-czesc-patronce-miasta/
                      > A Marynik mi tu dżihad z powodu biskupa urządziła...

Ja stwierdziłąm tylko fakt, który został zapisany na osobistym zaproszenie p. prezydent, tu je przypominam, jakbys już zapomniał.

ZAPROSZENIE

"W środę 6 czerwca 2012 roku o godz. 18.00 zapraszam wszystkich mieszkańców do kościoła pw. św. Pawła w Nowym Bytomiu na uroczystą mszę św. w intencji Miasta i rudzian, którą

odprawi Ksiądz Arcybiskup Wiktor Skworc Metropolita Katowicki.

Będzie to dokładnie 14. rocznica od dnia, gdy 6 czerwca 1998 roku ks. arcybiskup Damian Zimoń podczas mszy świętej w kościele pw. św. Barbary uroczyście przekazał oficjalne uznanie naszej patronki.
                      Dwa lata wcześniej, 28 listopada 1996 roku, Rada Miasta w Rudzie Śląskiej podjęła uchwałę o wyrażeniu woli ustanowienia św. Barbary patronką miasta Ruda Śląska z uwagi na kult i cześć jaką św. Barbara cieszy się wśród mieszkańców. Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów w swoim dokumencie z 3 lutego 1998 r. napisała: „(...) Najczcigodniejszy Damian Zimoń, Arcybiskup Katowicki, przychylając się do powszechnych próśb, za przychylną zgodą władz cywilnych, słusznie zatwierdził wybór Świętej Barbary, dziewicy i męczennicy, na Patronkę u Boga dla miasta Rudy Śląskiej. (...) rozważywszy przedstawioną prośbę (...) przychyla się do prośby i Świętą Barbarę, dziewicę i męczennicę dla miasta Ruda Śląska zatwierdza".

Zwracam się z uprzejmą prośbą o przekazanie zaproszenia do wiadomości Parafian podczas mszy świętych w niedziele 27 maja i 3 czerwca.

Grażyna Dziedzic
                      Prezydent Miasta Ruda Śląska

źródło:
                      swpawel.rudasl.wiara.pl/

Zaproszenie tej samej treści było rowniez w mediach i na stronie U.M.

Oczywiście od razu "trąało myszką", bo Biskup naprawdę ma sporo roboty i na takie jakieś rocznice "wymyslone w locie" nie ma czasu. I tak godnie się zachował, że kogos wysłał.
                      Widocznie władzy się wydaje, że na słowo Biskup, to tlumy popędzą. Jak widąc na zdjęciach zamieszczonych na stronei U.M. tłumow nie było. W końcu to było zaproszenie dla wszystkich mieszkańców, ktorych mamy ponad 140 tysiecy.

No a tu wyjaśnienie:
                      " Chcemy od tego roku pielęgnować tradycję modlitwy za Rudę Śląską i jej mieszkańców ..."
                      Szkoda, że p. prezydent dopiero teraz zaczyna myślec o mieszkańcach, tylko na jak dlugo???
                      Mimo wszystko, lepiej późno niż wcale.
                      • pipi43 Re: Biskup? 13.06.12, 22:05
                        Treść zaproszenie już w tym watku przytoczyłaś.

Jednak jakby nie patrzeć - to JA miałam rację - biskupa NIE BYŁO.
                        Naprawdę, nie musisz mi jej przyznawać... :P
    • fast-kajfasz Re: Taktyka. 13.06.12, 22:28
      Wasz guru nie pamiętam aby się modlić chciał za Rudzian. Szukał tylko aby lico wcisnąć w media lub tam gdzie dużo ludzi. Beczycie jak dziki rżnięte, zacznijcie coś robić a przestańcie szczekać!
      • pipi43 Re: Taktyka. 13.06.12, 22:37
        fast-kajfasz napisał:

> Beczycie jak dziki rżnięte, zacznijcie coś robić a przestańcie szczekać!

Co za buractwo...
        • marynik Re: Taktyka. 13.06.12, 23:35

> fast-kajfasz napisał:
          >
          > > Beczycie jak dziki rżnięte, zacznijcie coś robić a przestańcie szczekać!

A ty srakosz jak gęs bez łeby.

Ja nie potrzebuje posredników w modlitwie. A już na pewno nie tekij na pokaz.No i od przypadku.

• skalar2011 Re: Taktyka. 14.06.12, 00:02
            pipi a nie słyszalaś jaki bogaty i rynsztokowy słownik ma twoja pobożna idolka, wobec pracowników i za ich plecami
            • pipi43 Re: Taktyka. 14.06.12, 08:02
              skalar2011 napisał:

> pipi a nie słyszalaś jaki bogaty i rynsztokowy słownik ma twoja pobożna idolka,
              > wobec pracowników i za ich plecami

skalar, a wiesz co oznacza słowo "nadinterpretacja"?
              A zresztą, po co pytam...
              Pewnie nie.
              • rudzian2 Re: Taktyka. 14.06.12, 08:20
                pipi to nie słyszałaś jak idolka umie bluzgać , może przy tobie jest taka subtelna i delikatna :):)))
      • w36 Re: Taktyka. 14.06.12, 00:37
        fast-kajfasz napisał:

> Wasz guru nie pamiętam aby się modlić chciał za Rudzian. Szukał tylko aby lico
        > wcisnąć w media lub tam gdzie dużo ludzi. Beczycie jak dziki rżnięte, zacznijci
        > e coś robić a przestańcie szczekać!

A nie interesuje Ciebie choćby taki dylemat: kto pokrył koszty ściągnięcia prałata?
        Dziedzicowa wyraźnie użyła w zaproszeniu nazwy urzędu jaki sprawuje. Czyli występowała jako reprezentant samorządu a nie prywatna wierna. Sprawa dyskusyjna czy w ogóle ma się takimi sprawami zajmować zamiast konkretnych prac dla samorządu.
        Ale ciekawe kto w końcu poniósł koszty tego promocyjnego dla Dziedzic, przedsięwzięcia.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka