Dodaj do ulubionych

Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ...

04.07.12, 18:31
Jak my tęsknimy w te skwarne dni.Było z czego uruchomić te kąpielisko, zwrot za rynek, sprzedaż PEC, Dochody rosną a do nas nic i pic i dalej nic.Ciekawe ilu ludzi jest podobnego zdania?A temperatura rośnie.To tak na gitarze pod melodię, Zdebl jest piękny, Zdebel uroczy,ty Zdeblu powiedz mi , czy kochasz mnie/ BAJKAŁ- ZDEBEL/.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • rudzkifan Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 04.07.12, 22:24
      Oj Waple, Waple niczego się nie uczysz... Po co komu ten zdebel skoro mamy w mieście plan odnowy basenu w Nowym Bytomiu. W przyszłym roku mają być filtry. Poczytaj i posłuchaj trochę na dwa uszy nie tylko na jedno. Tam obok tej autostrady wątpliwy odpoczynek, a na spacer zawsze można się tam wybrać. Po co ładować pieniądze w pięć małych spraw, kiedy można zrobić jedna porządną. niech będzie piękny basen na Nowym Bytomiu. W przyszłym roku:) Ale szukaj, szukaj jeszcze tylko teraz to naprawdę nie wiem po co:)
      • waple Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 05.07.12, 08:51
        Trzeba to powiedzieć tym tysiącom ludzi, co to miejsce odwiedzali, co roku.Sezon w pełni a tu takie jałowe dyskusje.No nic ,jedziemy w inne miejsca,bo w mieście o nas nie dbają.Grunt to dobre Wasze samopoczucie, gratuluję.Pozdrawiam.
        • qkla1 Waple kochany 05.07.12, 10:52
          Co Pan bredzisz z samego rana? Nowy Bytom otwarty ceny sprzed dwóch lat. Daleko od spalin, hałasu aut, pływających liści, śmieci i patyków tony chloru sypanego łopatami z samego rana do niecki basenowej. Gdyby był Pan uczciwy to przypomniałby pan mieszkańcom jaki to Zdebel był piękny 25 lat temu jaki to był głęboki ile to wtedy miał 5:80? a teraz ? Skocznia była - ile miała pięter?! A teraz? Zjeżdżalnia była dla dzieci - co się z nią stało?!
          Jest Pan strasznie konserwatywny taki jakby to powiedzieć beton PRL-u.
          Kiedy Pan zmodernizujesz swój sztand tak by był bardziej przyjemny w oglądaniu po godzinach handlu i nie szpecił wizerunku miasta?
          • mietlorz707 Waple bredzi? 05.07.12, 12:43
            Przecież to nie on pisze o tonach chloru sypanych łopatami.
      • amarian2 Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 05.07.12, 17:48
        Tak dla sprostowania:
        Plan budowy filtrów na NB wraz z remontem basenów jest dokładnie od 1994 roku a w 2004 Rada nawet dała pieniądze na ten cel. Wiec wątpliwe plany raczej nie powalą nikogo na kolana.
        Zdebel a raczej jego położenie było i jest z 10 razy lepszy niż basen na NB. Tam po prostu jest ograniczona ilość miejsca i o czym się nie mówi, każde powiększenie basenu na NB jest ostro krytykowane przez mieszkańców okolicznych domów.
        • skalar2011 Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 05.07.12, 21:18
          ale oDNOwieni prawią że najlepszy jest NB , a prawda jest taka , mało miejsca, mało cienia i woda nie do ,,strawienia,,
          Zapraszam wszystkich po kąpieli do poradni dermatologicznej-
          ale będzie miała wzięcie ,nie wiem czy NFZ nadąży z kontraktem, a i terminy odlegle?
    • hepik1 Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 05.07.12, 22:46
      Waple,może jutro jakiś poemat na temat basenu na Bykowinie?
      Też go nie ma a sam wspominam z sentymentem.
      Przez rok mieszkalem nie opodal ;)
      • ktos33dwa Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 05.07.12, 23:32
        a co z basenem w orzegowie AS, przejął teren od BSRK wraz z basenem, pogonił ajenta, naobiecywał ze go odnowią, ogrodzil a dziś ciemna dziura, a to za dyr Chroboka go wybudowano, jedyny 50 metrowy w mieście, oj waple zanim zaczniesz wątek sprawdź,
        • losomar Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 08:28
          Dokładnie
          • 22burza Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 08:51
            jeżeli nom skleroza nie przeszkodzi to zacznijmy "od potopu";w Rudzie był piekny basen na Slavi dużo miejsca,blisko do dom ,zjadło sie obiod ina tyn som bilet nazod na basen.A dzisioj pustynia;basenu nie ma ,motocyklyści pojechali nazod do Świętochłowic,w fusbal nie grają,zostały ino korty tenisowe no i jest kaj psy wyprowadzać,a było tak fajnie,tako rodzinno rekreacja np. przy sobocie po robocie
            • hepik1 Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 11:06
              Reasumując -Komuno wróć!
              Bedziemy mieli baseny ;)
              • g-48 Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 14:54
                Reasumując -Komuno wróć!
                I po drugiej rewolucji wykonczymy i cenzorow.
    • fifik_rsl Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 22:14
      Temat basenów odkrytych w naszym mieście od kilku już lat jest tematem gorącym i nie tylko ze względu na porę roku, w której można z nich korzystać. Jak byłem małym bajtlym, czyli ponad dwie dekady temu to pamiętam jak z rodzicami jeździłem na przystań na Kochłowice tam też był basen, zachowała się jeszcze jego niecka.
      Z opowiadań słyszałem o basenie na Orzegowie.
      Natomiast całe swe dzieciństwo spędziłem na popularnej Strzelnicy. Do dziś pamiętam jak miałem 14 lat to założyłem się z ratownikiem, że skocze z góry, z 3 poziomu. Miałem „nasrane” w gaciach ze strachu, ale dałem rady. Potem jeszcze z 3 sezony skocznia stała i można było korzystać, oczywiście pod czujnym okiem ratowników. Po tym czasie skocznie wyburzyli, popularny „Pięciok” zakopali i tak basen przeżył może z 2-3 lata, aż całkiem go zakopali i zrobili boisko.
      Kolejnym basenem który zaliczałem był zdebel, skoczni tam nie pamiętam, ale popływać szło, z tej kładki poskakać troszkę też.
      Jak wszyscy wiemy po wspominanych przeze mnie obiektach zostanie tym starszym czytelnikom jedynie masa wspomnień z dzieciństwa, a Ci młodsi przynajmniej nie odczuwają żalu. Normalnie, same plusy :]
      O nowym Bytomiu w następnym poście.
      • losomar Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 22:42
        orzegow.home.pl/images/basen/index.html Tak wyglądał kiedyś basen Orzegowski a co pozostało widac na końcu.Wspomnieć trzeba równiez o basenie Godulskim z na tamte czasy fajna ślizgawką w kształcie głowy myszki Miki.
        • fifik_rsl Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 23:10
          Nie znam dokładnie topografii Orzegowa, a nie chce się zbłaźnić, więc zapytam. Czy ten basen był zlokalizowany w tym miejscu, gdzie obecnie jest to boisko, a w zimie ślizgawka, w tym dole takim??
          • losomar Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 23:19
            Nie :) obok obecnej Szkoły Podstawowej nr. 6 przy ulicy Bytomskiej.
            • fifik_rsl Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 06.07.12, 23:29
              dziekuje za naprostowanie :) W każdym razie wezmę sobie rower i pojadę pooglądać te miejsce :) z ciekawości :)
              • losomar Re: Och "Zdeblu", "Zdeblu" kochany ... 08.07.12, 22:00
                Niestety juz wiele do ogladania nie ma :(
    • w36 Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 07.07.12, 00:52
      waple napisał:

> Zdebl jest piękny, Zdebel uroczy,ty Zdeblu powiedz mi , czy kochasz mnie/ BAJK
      > AŁ- ZDEBEL

W zasadzie jest jedna, jedyna przyczyna dla której Zdebel jest definitywnie spisany na straty, niezależnie od tego czy mieszkańcy tego sobie życzą.
      Po prostu nasza kochana kopalnia chce wyrwać węgiel spod Zdebla i było by to dla nich sytuacją niewygodną płacić za wyrządzone szkody, jak już i tak oszczędza na podsadce i filarach.
      Przypomnę wypowiedź Dziedzicowej:

"Jednak…to nie jedyny powód zamknięcia Zdebla, ponieważ okazuje się, że w przyszłym roku Kompania Węglowa zamierza ponownie eksploatować węgiel w okolicach ośrodka. - Czyli to, co w tym roku byśmy wyremontowali, musielibyśmy w przyszłym roku remontować od nowa. Na takie marnotrawstwo publicznych pieniędzy nie może być mojej zgody - podkreśla prezydent Grażyna Dziedzic. "

rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/955293,kultowe-kapielisko-zdebel-na-wirku-zostanie-zamkniete,id,t.html

Naszej władczyni jak widać się mieszały pojęcia albo taką naiwną zgrywała, bo jeśli szkody powstałe ewidentnie na skutek szkód górniczych chciała pokrywać z pieniędzy miasta to niech lepiej zmieni zajęcie bo wygaduje publicznie kompletne bzdury.

Jest jeszcze pytanie, dlaczego ekipa Dziedzicowej i poprzednicy nie egzekwowali od kopalń nakazu naprawy Zdebla po tych poprzednich szkodach jak to gwarantuje Prawo Górnicze. To jakieś karygodne zaniedbanie na szkodę miasta.

• evzen Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 08.07.12, 22:34
        "Jest jeszcze pytanie, dlaczego ekipa Dziedzicowej i poprzednicy nie egzekwowali od kopalń nakazu naprawy Zdebla po tych poprzednich szkodach jak to gwarantuje Prawo Górnicze. To jakieś karygodne zaniedbanie na szkodę miasta."
        Wychodzi na to, że żyjemy w największej gminie górniczej w Europie, gdzie górnictwo może więcej niż gdziekolwiek indziej (bez żadnych konsekwencji), nawet w miastach na Górnym Śląsku. Po sypnięciu przez KW S.A. kasą za PEC i na szkołe Ruda Śląska jeszcze bardziej zwasalizuje się w stosunku do KW S.A., a mieszkańcy kilku dzielnic zostali "sprzedani" razem ze swoim mieniem nie tyle "na pożarcie" co "na zawał".
      • fifik_rsl Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 08.07.12, 23:44
        Skoro wiemy komu dziękować za Zdebla to chciałem zapytać komu mogę podziękować za Strzelnicę. Też popękała niecka basenowa, spaliły się kasy, rok stało to bezczynne, aż potem to zakopali i zrobili boisko.
        Tę decyzję też ktoś podjął? Zadecydowały szkody górnicze, Kopalnia zapłaciła? Pytam bez żadnych uprzedzeń bo nie pamiętam kto podjął tę decyzję.
        • amarian2 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 09.07.12, 11:06

Decyzje o likwidacji większości basenów zapadły w latach 1996-1997, choć oczywiście część z nich wcześniej była zamknięta. Pamiętać też należy, że obiekty te były własnością kopalń. Dotyczy to także Strzelnicy. Dodatkowo basen ten oprócz pęknięcia i zniszczonej infrastruktury miał ( niecka) b. duży przechył boczny. Miasto odmawiając przejęcia tych obiektów skazała je na likwidację. Nie wiem jak wyglądał system odszkodowań kopalni dla obiektów kopalni. Czy taki system w ogóle istniał?
          • fifik_rsl Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 09.07.12, 12:07
            Wydawało mi się Panie Marianie iż Strzelnicę zamknięto później, tzn w okolicach 1999 roku, ale może przez ten upływ czasu straciłem już rachubę.
            Z tego co pamiętam, to powódź z 1997 roku całkowicie zniszczyła tzw. Hasiok, czyli boisko rezerwowe Jastrzębia Bielszowice (ówczesnej Zgody). Znajdowało ono się za byłym lodowiskiem, gdzie w budynku obok obecnie rezydują gołymbiorze.
            Grały na nim grupy młodzieżowe. Potem był problem z tym gdzie mają grać bajtle swoje mecze. Przez chyba 2 sezony grali na murawie wszystkie grupy. Dopiero kiedy podjęto decyzję o remoncie tego boiska, zakopano basen i na jego miejscu zrobili to boisko rezerwowe.
            Pisze Pan że to były obiekty Kopalni i to do jej decyzji należało co z nimi zrobić. Idąc dalej dyrektorem kopalni Bielszowice wtedy był Szwarcer?
            To pytanie ostatnie, obecnie do kogo należą te tereny (byłego basenu obecnego boiska rezerwowego) miasta czy kopalni??
            • amarian2 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 09.07.12, 15:25

Trochę czasu jednak minęło :)
              Pamiętam spotkanie zwołane z inicjatywy mieszkańców okolicznych domów w sprawie basenu. Był to rok (najpóźniej) 1997. Być może samą nieckę zasypano później. Dyrektorem, nie był już wtedy Szwarcer (był Radnym). Dzisiaj teren, zgodnie z planem zagospodarowania, należy do Miasta.
              • waple Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 11:38
                Nie ważne kto te baseny budował, bo to nie jest istotą sprawy.Ważne i zarazem smutne jest to,że my teraz tego nawet utrzymac, nie mogliśmy.Co mi z tego,że byłe OTI,pod nosem.Ja w lecie szukam natury, no i znalazłem.Czysta woda,drzewa,prawie plaża pod nogami w wodzie i co ważne, spokój.Tylko jeden mankanent, trochę dalej niż "Zdebel".Pozdrawiam.
                • hepik1 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 12:28
                  Utrzymywanie kilku otwartych basenów w jednym mieście w naszym klimacie ,gdy tych basenowych dni latem kilkanascie ,to czysta rozrzutność.
                  W deszczowe i zimne lato,byłopby przyczynkiem do dyskusji o bezsensie dzialalności władz miasta ;)
                  Ale dwa tygodnie upałów rzuca sie na glowę ;)
                  • amarian2 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 13:24
                    Czytam ten wątek i niegdzie nikt nie pisał o utrzymaniu kilku basenów letnich. Raczej potrzebujemy jednego, który spełniałby funkcję „basenu miejskiego”. Niestety NB nie spełnia takiej funkcji nawet jak będzie remont kapitalny. Dlatego tak brakuje ZDEBLA.
                    A z drugiej strony paranoją jest aby mieszkańcy w „te kilka dni” (jak ty to liczysz hepik?) jeździli do sąsiednich miast na basen. A z tym utrzymaniem hepik też dziwne. Np. baseny prowadzone przez ajentów jakoś im się opłacają na te ”kilka dni” w roku.
                    I to szczególnie małe (dzielnicowe) baseny.
                  • w36 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 13:42
                    hepik1 napisał:

> Utrzymywanie kilku otwartych basenów w jednym mieście w naszym klimacie ,gdy ty
                    > ch basenowych dni latem kilkanascie ,to czysta rozrzutność.

E... trochę chyba przesadzasz. Otwarte baseny istnieją w naszym kraju i mają się dobrze. A idzie niby jeszcze globalne ocieplenie.

Ale co do bezsensu działalności władz miasta to fakt. Jednak wysoka racjonalność w tym całym bezsensie istnieje, lecz na poziomie powiedzmy, grupowo - personalnym decydentów. Wyraża się w haśle "a co ja (moja rodzina, koledzy itp. ) będę miał z tego".

Tak żeby się jeszcze bardziej zdołować tą naszą rudzką beznadzieją:

wiadomosci.onet.pl/regionalne/bydgoszcz/nie-bedzie-aquaparku-a-szesc-osiedlowych-basenow,1,4989342,wiadomosc.html

przypomnę o co chodzi. W Bydgoszczy montowano bliźniaczą do naszej OTI padlinę basenową. Na szczęście (dla Bydgoszczan) nowy prezydent nie dał się omamić bajkami i dokładnie przyjrzał się inwestycji a szczególnie spółce. Okazało się że jest to inwestycja wysoce szkodliwa dla finansów miasta i została niedawno zlikwidowana.
                    Ciekawe dla nas jest cena tych basenów w porównaniu z górą kasy która wisi nad nami do spłacenia. Dziedzicowa wciągnęła nas w bagno i o takich basenach to możemy sobie na najbliższe ćwierć wieku tylko pomarzyć.
                    • amarian2 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 14:32

www.tur.gliwice.pl/kapielisko-lesne/
                      www.mosir.katowice.pl/kapielisko-bugla.html
                      infobasen.pl/basen/slaskie/Chorz%C3%B3w/K%C4%85pielisko_Fala.html
                      bytom.naszemiasto.pl/artykul/1450937,basen-odkryty-w-bytomiu-rozpoczyna-nowy-sezon-zobacz-cennik,id,t.html
                      Blisko i ładnie. Sąsiadom opłaca się „na kilka dni w roku” remontować baseny otwarte.
                      • hepik1 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 15:05
                        Pół wieku w tym mieście ...Kochłowice,Bykowina Halemba...w życiu na Zdeblu nie byłem ;)

Natomiast na Przystani sie kąpałem.I na bykowińskim też.
                        • mietlorz707 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 16:47
                          Ponad pół wieku i nie wiesz, ile rocznie jest ciepłych, słonecznych dni.
                          • hepik1 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 19:14
                            No widzisz,jak się starasz ,potrafisz grzeczniej się zwracać do innych uczestników forum ;)
                            • mietlorz707 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 19:38
                              Zawsze zwracam się z należnym rozmówcy szacunkiem.
                              Czytaj hepiku powyższe zdanie, aż zrozumiesz.
                              • 22burza Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 22:29
                                hepik,zapamiętaj jedno,że jak do lasu wołasz tak ci las odpowiada,po naszemu jak Kuba Bogu
                                tak Bóg Kubie
                                • skalar2011 Re: Za Zdebla dziękujemy Dziedzicowej i KWK 10.07.12, 22:44
                                  22burza napisała:

> hepik,zapamiętaj jedno,że jak do lasu wołasz tak ci las odpowiada,po naszemu ja
                                  > k Kuba Bogu
                                  > tak Bóg Kubie
                                  widziasz hepik do ciebie ani Bóg ani Kuba nie chcą już godać, widzisz oni wiedzom że szkoda słów
                  • mietlorz707 [...] 10.07.12, 14:47
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fifik_rsl Tym czasem na Frynie.... 12.07.12, 01:41
      Po likwidacji Zdebla miasto Ruda Śląska zostało z 1 basenem odkrytym. Basenem, który byłby świetnym eksponatem, uzupełniającym zbiory muzeum PRLu. Można by tam prowadzić wycieczki, aby poczuli klimat tamtych lat, przeróbek nie trzeba robić zbyt dużo. Kończąc już z ironią, trzeba powiedzieć że jego stan jest opłakany. Wraz z Chorzowską Falą mogą sobie podać rękę.
      Chociaż nie do końca, gdyż takich przebierani, a właściwie zielonych bud z niedomykającymi się drzwiami, chyba nie ma nigdzie indziej w naszym kraju. Sposób chlorowania wody ewidentnie należy opatentować.
      Największa atrakcja jak dla mnie na tym basenie, czyli skocznia także zamknięta. Rozumiem że 3 poziom, bo ta podstawa to jedna wielka ruina, natomiast czemu poziomy 1 i 2, nie rozumiem. Pytałem ratowników to dostałem odpowiedź, że to przykaz z miasta. Ktoś powie że to niebezpieczne, to ja Wam powiem, że jeśli skoki nadzorował Osi, to były one bezpieczne. Kto go nie posłuchał, ten już nie poskakał.
      Skoro Łaziska mogą mieć basen z prawdziwego zdarzenia, Katowice Buglę i ten na Rolnej, to dlaczego nie może mieć Ruda Śląska?? Chociaż tego jednego. Plany jego remontu znając życie skończą się na planach, bo wszyscy są zafascynowani aquadromem :]
      Za rok dalej będą gadać o remoncie, przebieralnie straszyć, skocznia rozsypywać się, a ratownicy kilka minut po 18 chodzić z beczką wzdłuż niecki i lać chlor. Niech żyje XXI wiek .
      • fifik_rsl Błąd w tytule - tymczasem - 12.07.12, 01:46
        W tytule wskoczyła mi spacja, dopiero zauważyłem jak wysłałem, w każdym razie przepraszam za błąd. Powinno być "tymczasem"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka