10.10.12, 17:59
Dziś na TV Sfera poinformowano o sprzedaży gruntów po Elektrowni Halemba.Niby zainteresowanie jest ze strony Kompanii Węglowej.Nie jestem prawnikiem, ale pod nią są bogate złoża węgla, to jak myślę bogactwo narodowe.A dziwe jest to,że sprzedaje to firma Tauron.Firma ta dopiero od kilku miesięcy działa na Śląsku, po przejęciu Vattenfall.Elektrownia Halemba nie istnieje od kilku lat.A to co po niej zostało, powinno dawno zniknąć a grunt to tereny Rudy Śląskiej.I tu finał,co ma Tauron do tego co pod ziemią i do tych gruntów Rudy Śląskiej? To mi się w głowie nie mieści?
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Drunty ??? :-o 10.10.12, 18:26
      waple napisał:

> Nie jestem prawnikiem, ale pod
      > nią są bogate złoża węgla, to jak myślę bogactwo narodowe.

No ale co to ma wspólnego? W Rudzie jest przecież wielu prywatnych posiadaczy gruntów i z tego że pod nimi jest węgiel to mają tylko straty i utrapienie.
      Żeby wyrwać węgiel kopalnia nie potrzebuje własności gruntu, który rujnuje.

Ale intrygujący tytuł nadałeś temu wątkowi. ;)
      • waple Re: Drunty ??? :-o 10.10.12, 20:25
        w36 napisał:

> waple napisał:
        >
        >
        > > Nie jestem prawnikiem, ale pod
        > > nią są bogate złoża węgla, to jak myślę bogactwo narodowe.
        >
        > No ale co to ma wspólnego? W Rudzie jest przecież wielu prywatnych posiadaczy g
        > runtów i z tego że pod nimi jest węgiel to mają tylko straty i utrapienie.
        > Żeby wyrwać węgiel kopalnia nie potrzebuje własności gruntu, który rujnuje.
        >
        > Ale intrygujący tytuł nadałeś temu wątkowi. ;)
        Proste, jedni zajmują się tylko formą pisania/za dużo przecinków, litera nie ta/ a inni treścią, nie spostrzegłeś tego.Tak więc jest i do jednych jak i innych. Pozdrawiam.
      • hepik1 Re: Drunty ??? :-o 10.10.12, 20:45
        Spojrzyj na klawiaturę,to tylko dwa klawisze różnicy,ze dwa cm różnicy na standardowej klawiaturze albo i duzo mniej na ipodach czy innych smartfonach ;)
        Literówek się nie czepiajmy ,zwłaszcza gdy ktos zmeczony ,wieczorem pisze ;)
    • g-48 Re:grunty 10.10.12, 19:01
      .I tu finał
      > ,co ma Tauron do tego co pod ziemią i do tych gruntów Rudy Śląskiej? To mi się
      > w głowie nie mieści?
      No wegla musi byc tam sporo. biorac pod uwage powierzchnie plus 100m filar ochronny....?Tylko
      czy przypadkiem juz tez nie zostal podebrany??? Kupiec tego gruntu musi sie najpierw upewnic jak bedzie wygladalo z prawem zabudowy bo moze dostac tylko zezwolenie na wybudowanie kurnika.
      • skalar2011 Re:grunty 10.10.12, 20:49
        czyli znowu się ktoś obłowi? ktoś a nie Ruda Śląska?
        no cóż to już mnie nie dziwi.
    • fkae Re: Drunty. 10.10.12, 22:02
      "A dziwe jest to,że sprzedaje to firma Tauron.Firma ta dopiero od kilku miesięcy działa na Śląsku, po przejęciu Vattenfall."
      Facet, idź się leczyć! Tauron od kilku miesięcy jest właścicielem aktywów Vattenfall, a na Śląsku działa od początku swego istnienia! Kojarzysz coś takiego jak PKE? Elektrownia weszła w skład PKE, potem PKE weszło w skład Grupy Tauron (od początku jej istnienia) i na pewno to nie jest sprawa "kilku miesięcy". Poszukaj w necie kiedy co powstało, przestaniesz pisać pierdoły o "kilku miesiącach". Obecnie w ramach grupy Tauron, byłe PKE nazywa się Tauron Wytwarzanie. Ty wiesz dokładnie tyle co byłeś w stanie przeczytać z bilboardów jak zmieniało się logo z Vattenfall na Tauron (faktycznie "kilka miesięcy temu"). Człowieku, XXI wiek jest, internet funkcjonuje - gdzie można wiele rzeczy sprawdzić nim się pierdoły napisze na forum publicznym.

"...a grunt to tereny Rudy Śląskiej"
      Ten grunt to raczej jest/może być grunt Taurona (wcześniej PKE) leżący na terenie Rudy Śląskiej...

"Nie jestem prawnikiem, ale podnią są bogate złoża węgla..."
      A ja myślałem, że od bogactw pod ziemią jest geolog, a tu się okazuje, że prawnik...

"...to jak myślę bogactwo narodowe."
      To myśl dalej, może wpadniesz na to co różni bogactwo naturalne danego kraju od bogactwa narodowego...
      • g-48 Re: Drunty. 10.10.12, 22:57
        Facet, idź się leczyć! Tauron od kilku miesięcy jest właścicielem aktywów Vatte
        > nfall, a na Śląsku działa od początku swego istnienia! Kojarzysz coś takiego ja
        > k PKE? Elektrownia weszła w skład PKE, potem PKE weszło w skład
        Vattenfall
        Vattenfall(firma szwedzka) nie jest zainteresowana energetyka polska ale z pewnoscia powroci ja polskie firmy wybuduja za pomoca polskiego podatnika nowoczesne elektrownie i linie przesylowe i wtedy nie tylko Szwedzi okaza zainteresowanie.
        • fkae Re: Drunty. 10.10.12, 23:17
          g-48 napisał:

> Facet, idź się leczyć! Tauron od kilku miesięcy jest właścicielem aktywów Vatte
          > > nfall, a na Śląsku działa od początku swego istnienia! Kojarzysz coś taki
          > ego ja
          > > k PKE? Elektrownia weszła w skład PKE, potem PKE weszło w skład
          > Vattenfall
          > Vattenfall(firma szwedzka) nie jest zainteresowana energetyka polska ale z pewn
          > oscia powroci ja polskie firmy wybuduja za pomoca polskiego podatnika nowoczesn
          > e elektrownie i linie przesylowe i wtedy nie tylko Szwedzi okaza zainteresowani
          > e.

Nie fałszuj nie Twoich wypowiedzi - z tego co zrobiłeś wynika, że ja napisałem, że "...potem PKE weszło w skład Vattenfall", a tak nie napisałem bo tak nie było.
          Resztę Twoich "przemyśleń" pozostawiam bez komentarza.
          • g-48 Re: Drunty. 11.10.12, 00:35
            Nie fałszuj nie Twoich wypowiedzi - z tego co zrobiłeś wynika, że ja napisałem,
            > że "...potem PKE weszło w skład Vattenfall", a tak nie napisałem bo tak nie by
            > ło.
            To wlasnie twoje "przemyslenia" nie pokrywaja sie z moim postem.
            Resztę Twoich "przemyśleń" pozostawiam bez komentarza.
            A jaki komentarz mozna sie jeszcze po tobie spodziewac?
            W 2000 koncern nabył akcje Elektrociepłowni Warszawskich, w 2001 nabył akcje Górnośląskiego Zakładu Energetycznego S.A.

W roku 2011 99,8 procent akcji Vattenfall Heat Poland kupiło PGNiG za 2,96 mld zł[1]. W 2011 dokonano także sprzedaży Górnośląskiego Zakładu Elektroenergetycznego za 7,6 mld zł na rzecz Grupy Tauron[2].
            Europa od Renu jest juz podzielona na strefe wplywow :
            In Deutschland ist Vattenfall über seine Tochtergesellschaft Vattenfall Europe aktiv und (nach E.ON, RWE und EnBW) das viertgrößte Energieversorgungsunternehmen.
            Co wskazuje ze inne sa tolerowane z widokiem na wchloniecie przez tych czterech potentatow.
            pl.wikipedia.org/wiki/Vattenfall
            Jezeli znasz niemiecki to daj ten link na deutsch i zobaczysz czy mam racje.
            • waple Re: Drunty. 11.10.12, 11:23
              Był podział administracyjny kraju? Elektrowni już nie ma od lat.Dobrego prawnika i proszę mi przedstawić akt notarialny, chodzi o własność gruntu.O ile takowego Tauron nie posiada, czyli co?Jest Rudy Śląskiej?, czy jakiegoś tam Tauron.Bo jest jeszcze możliwość,że to grunt prywatny? Nie dajmy sobie robić wody z muzgu! A tak przy okazji, była koksownia i KWK Wawel, to po tym czyj jest grunt.I tu jakieś akcje, wysyłanie na leczenie? SPECJALISTA? EKSPERT. Pozdrawiam.
              • benedykt26 Re: Drunty. 11.10.12, 14:16
                Litości. Najpierw była El. Halemba, która otrzymała grunty Skarbu Państwa w dzierżawę na 99 lat. W 2001 utworzono PKE w skład którego weszła elektrownia . Potem PKE połączył się z Enionem i utworzono Tauron. Sa to spółki akcyjne. Tauron chcąc sie rozwijać kupił Vattenfala to znaczy jego akcje. Dziś to potężna firma . Notowana giełdzie w WIGu 20. Tauron chce sprzedać kotły, turbiny i dzierżawiony teren bo ma takie prawo. Co nowy właściciel zrobi to jego sprawa. Ręce opadają jak czyta się niektóre komentarze. Socjalizm się skończył a tu pierdoły o bogactwie narodowym. Ten cały węgiel to zgroza . Taniej można kupić w USA i przywieść do Polski, ale to już inna bajka. Jakieś spiskowe teorie o podziale rynku europejskiego itd. A co to szkodzi? No i istne kuriozum. Za pieniądze podatnika wybudują elektrownie i sieci i wróci Vattenfal.
                Inwestycje buduje się z zysku i kredytu a nie za pieniądze budżetowe. To tylko górnictwo chce pieniędzy na nowe gruby z budżetu, a zyski to wiadomo. Baj, baj
                • bjbax Re: Drunty. 11.10.12, 14:23
                  PKE S.A. nie połaczył się z ENIONem.
                  Najpierw powstała Energetyka Południe S.A., pózniej zmieniono nazwę na TAURON Polska Energia do której minister wniósł akcje PKE, ENIONu, EnergiPro i Elektrowni Stalowa Wola.
                  Obecnie wygląda to już inaczej a można przeczytać na stronie TAURONu
                • g-48 Re: Drunty. 11.10.12, 21:47
                  Inwestycje buduje się z zysku i kredytu a nie za pieniądze budżetowe. To tylko
                  > górnictwo chce pieniędzy na nowe gruby z budżetu, a zyski to wiadomo. Baj, baj
                  Acha! Dobrze ze nam to objasniles. Zeby nie ty to umarlibysmy w nieswiadomosci a tak ze swmiechu.
                  • benedykt26 Re: Drunty. 12.10.12, 13:54
                    Quando Deus vult punire qui veniret mens eius
      • durch-wall Re: Drunty. 12.10.12, 07:56
        Ja na dzień dobry chcę powiedzieć do widzenia
        I nie chcę z wami mieć już więcej do czynienia
        Intuicja mówi mi, żeby nigdy wam nie wierzyć,
        Uciekać szybko stąd, jeśli chce się przeżyć.
        Znowu post i jego merytoryczne podsumowanie mnie powaliło.

Hepiczku "Waplowe" forum mnie już tak wku.......ło że czas się z niego brać żeby na psychice to się nie odbiło.
        • skalar2011 Re: Drunty. 12.10.12, 20:05
          durch-wall napisała:

> Uciekać szybko stąd, jeśli chce się przeżyć.
          tu mosz racja

> Hepiczku "Waplowe" forum mnie już tak wku.......ło że czas się z niego brać że
          > by na psychice to się nie odbiło.
          no jak mosz tako słabo psychika to idz do Maryny, łona mo szpecjalistow co ji psychika prostujom
    • waple Re: Drunty. 11.10.12, 11:41
      Dodam jeszcze,że tym terenem są zainteresowani naukowcy z AGH z Krakowa.Gra idzie o setki milionów pln.Są już nawet inwestorzy gotowi wydać grube miliony w ten teren.No ale, znowu będzie" idz się ......" I na tym zakończę.Ważne,że jest o czym pisać i temat do dyskusji.A,że tak jest to już jestem pewien bo przetarg prawdopodobnie ma być w Warszawie lub przez nią kierowany.Pozdrawiam.
      • w36 Re: Drunty. 11.10.12, 13:22
        waple napisał:

> Gra idz
        > ie o setki milionów pln.

No dobrze. Ale nie odpowiedziałeś co ma do tego węgiel pod spodem. Przecież na odkrywkę to raczej zdecydowanie za głeboko.
        A tak ogólnie to istnienie węgla, jeszcze z perspektywą wydobycia, raczej tylko obniżają wartość gruntu a nie zwiększają.
        Czemu niby ten grunt taki cenny?
        • jankolodziej Re: Drunty. 11.10.12, 17:21
          Ma to związek z tym:
          baztech.icm.edu.pl/baztech/cgi-bin/btgetdoc.cgi?BPZ1-0033-0019
          • w36 Re: Drunty. 11.10.12, 19:30
            jankolodziej napisał:

> Ma to związek z tym:
            > rel="nofollow">baztech.icm.edu.pl/baztech/cgi-bin/btgetdoc.cgi?BPZ1-0033-0019

Ciekawe. Choć zupełnie nie tłumaczy dlaczego waple o tym węglu napisał.
            • waple Re: Drunty. 11.10.12, 20:18
              Była alternatywa aby nie wybierać węgla tam gdzie o tym myślimy, czy jej nie było?Pozdrawiam.
              • jankolodziej Re: Drunty. 11.10.12, 21:33
                "Ruda Śląska, obok Zabrza i Mikołowa, należy do gmin, z którymi współpraca układa się nam najlepiej. Te samorządy należą do naszej pierwszej ligi - powiedziała dziś podczas konferencji poświęconej śląskiemu górnictwu prezes Kompanii Węglowej Joanna Strzelec - Łobodzińska."
                • w36 Re: Drunty. 11.10.12, 22:57
                  jankolodziej napisał:

> "Ruda Śląska, obok Zabrza i Mikołowa, należy do gmin, z którymi współpraca ukła
                  > da się nam najlepiej.

Podstawy tego zadowolenia są zupełnie oczywiste. Mamy o tym zresztą tu świeży wątek.
                  Gorzej tylko że to nie działa w drugą stronę.
                  • skalar2011 Re: Drunty. 12.10.12, 20:18
                    ciekawe czy w ramach ,,tej ekstra współpracy,, będzie kasa na usuwanie szkód powstałych w wyniku eksploatacji na ,,zawał,,
                    • waple Re: Drunty. 13.10.12, 17:39
                      Musisz zdać sobie sprawę z tego,że te pieniądze i tak będą z twojej kabzy.Zapłacimy za to w formie zakupu węgla lub innej, np. energii elektrycznej.A więc tak czy siak jesteśmy do tyłu.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka