Dodaj do ulubionych

Ruda Śląska dba o zabytki

18.10.12, 20:09
Z portalu internetowego naszego miasta:
"- Ruda Śląska dba o zabytki, macie jedne z najlepiej utrzymanych osiedli robotniczych, nie musicie się wstydzić własnego dziedzictwa – uważa Edward Wieczorek z Regionalnej Pracowni Krajoznawczej PTTK w Katowicach. Najciekawsze zabytki Rudy Śląskiej odwiedzili dziś pracownicy punktów informacji turystycznej z województwa śląskiego. Śląska Organizacja Turystyczna, organizator wizyty, chce w ten sposób podnieść jakość obsługi turysty odwiedzającego województwo śląskie.(...)
Pracownicy punktów informacji turystycznej z województwa śląskiego zaznajomili się z historią i architekturą rudzkich osiedli robotniczych: Kaufhaus, Ficinus oraz Kolonia Staszica. Zatrzymali się również na Placu Jana Pawła II, gdzie oglądali kościół św. Pawła i pobliskie kamienice."

Z BIPu-odpowiedzi na interpelację radnego Jarosława Kani z dnia 13.02.2012:
"W zasięgu wpływów przedmiotowej eksploatacji (przyp.: górniczej) znajdują się 334 obiekty objęte ochroną konserwatorską(...). W sumie 146 budynków, w większości zabytkowych, nie posiadających pełnych zabezpieczeń na wpływ eksploatacji. Na przedmiotowym terenie zlokalizowana jest gęsta, historyczna zabudowa objęta ochroną konserwatorską, a także wiele obiektów wpisanych do rejestru zabytków o ponadregionalnym znaczeniu. Do najcenniejszych należą: kościół p.w. św. Pawła, kościół p.w. św. Wawrzyńca, kościół p.w. św. Ducha, kościół p.w. św. Jana Boboli, zabudowa ulicy Wojska Polskiego, Czarnoleśnej, 1 Maja, Karola Bytomskiego, Kokota i Ryszarda Magdziorza."

Jak widać, łatwo zauroczyć się "dbaniem" o zabytki w Rudzie Śląskiej... nie mając z nią nic wspólnego, nie wiedząc wszystkiego i zapewne mając nieźle nawijany makaron na uszy. Moim zdaniem w Rudzie Śląskiej jednak "dba" się o zabytki i jej mieszkańców z ich mieniem, tak jak jest to napisane w odpowiedzi na interpelację - warto skorzystać z linka i przeczytać jej całość.
Władze dobrze wiedzą co zrobiły i dlatego zrobiły to po cichu. Zrobiły to mając wiedzę na temat tego co stało się w Karbiu i co działo się u nas przez wszystkie poprzednie lata!!! To jest totalny serwilizm, poddaństwo żeby nie powiedzieć wasalstwo władz miasta w stosunku do górnictwa! Za to powinniśmy im przy najbliższej okazji (następne referendum lub wybory) sowicie podziękować!
A wstawianie na portal miejski peanów na cześć "dbania" przez miasto o zabytki, wygłaszanych przez ludzi nie mających pojęcia o rudzkich realiach, wiedząc co się samemu zrobiło, to takie samo gnojstwo jak odpowiadanie ludziom na pytanie zadane na spotkaniu z Panią Prezydent przed referendum - "czy pod kościołem p.w. św. Pawła będzie prowadzona eksploatacja górnicza?" że nie, bez jednoczesnego poinformowania, że mimo tego kościół leży na terenie objętym wpływami eksploatacji prowadzonej w innym miejscu.
Dość tej władzy klęczącej przed górnictwem!
Obserwuj wątek
    • teletoobis Re: Ruda Śląska dba o zabytki 19.10.12, 08:47
      Władza nie klęczy przed górnictwem, tak jak Tusk nie klęczy przed biskupami. Obydwie panie- ta szefowa z Kompanii i ta szefowa z Urzędu miasta ślicznie się dogadują, nie bez korzyści dla jednej i drugiej.
      A że to bez znaczenia i korzyści dla miasta, i jego mieszkańców oraz w wielu wypadkach na ich szkodę? A kogo to interesuje? Ważne, że jedna rączka drugą rączkę myje....
      • vv0007 Re: Ruda Śląska dba o zabytki 19.10.12, 09:21
        a fe ale brzydkie pomówienia
        za coś takiego hepik1
        powinien cię skasować
        Z takim poziomem
        reprezentujesz R..palikota
        wstyd
        • fifik_rsl Re: Ruda Śląska dba o zabytki 19.10.12, 12:26
          Po moim powrocie do kraju przeczytałem zaległe wątki i aż mi się wierzyć nie chce że tutaj niemalże raj dla socjologów. Kilka(naście) dni temu pojawia się gość przedstawiający się jako sympatyk pewnego Ruchu. Po samym przedstawieniu swoich poglądów i ogłoszenia rozpoczęcia chęci działania w mieście znaczna część znamienitych osobistości z tego forum, rozpoczyna agresywny atak w gościa. Tylko za to ze jest od Palikota. Co najlepsze w jednym rzędzie jadem atakują zwolennicy byłego prezydenta jak i obecnego, co na tym forum zdarza się niezwykle rzadko. Pojawiają się insynuacje odnoście "tylnej sali w Parkowej co w jasny sposób ma być kojarzone z gejostwem" i wszyscy rozbawieni, natomiast kiedy ów użytkownik pisze o klękaniu przed biskupami ( co ma podobny wydźwięk seksualny) to oburzony użytkownik vv0007 nawołuje i podpowiada adminowi kasowanie. Drodzy użytkownicy to jest hipokryzja najczystszej wody.

Ten gość jest dla Was takim zagrożeniem, takim zagrożeniem dla tego chorego układu w naszym mieście, że ze strachu przed jego naruszeniem i rozpierdzieleniem na części pierwsze wolicie się bratać z rywalem zza barykady, byle tylko zachować te chore status quo?

Ps. Uspokoję was, owy Ruch jest za słaby żeby was rozbić, możecie dać na luz i zostawić swój jad na właściwego wroga. :)
          ps. 2 sorki za rozmycie ale nie mogłem się powstrzymać.
          ps 3. Uprzedzając nie jestem zwolennikiem Ruchu Palikota,powiem więcej w zdecydowanej większości spraw mam zdanie zgoła odmienne. Będę jednak przypatrywał się każdej inicjatywie, która będzie chciała wejść i rozpiepszyć tę chorą rudzką scenę polityczną. Na swój sposób każdej z nich będę też kibicował, niezależnie czy będą to ludzie Od Palikota czy Ojca dyrektora. Ktokolwiek by to nie był, gorzej i tak już być nie może, bo dno osiągnięte zostało już dawno, a w muł głębiej wkopać się nie da.

• skalar2011 Re: Ruda Śląska dba o zabytki 21.10.12, 11:47
            ,,tylnej sali w Parkowej co w jasny sposób ma być kojarzone z gejostwem"
            A co Lone robiom w tej sali, nowe klasy szkoły górniczej otwierajom?
            abo sie naradzajom kaj jeszcze fedrować na ,,zawał,,
            • fifik_rsl Re: Ruda Śląska dba o zabytki 21.10.12, 12:25
              Zakładam że rozmawiali o tym co można zrobić w naszym mieście, pewnie był też rozdział jak zapolować na stołki itp.
              Jak się spotykała grupa od referendum w Asie to co oni robili?? Idąc tym samym torem.

Żeby było jasne, sam żart z tylnią salą był niezły i ja go przyjmuję, tylko wkurza mnie jak druga strona także żartuje w podobnym tonie, to pojawiają się głosy o kasowanie i wielkie oburzenie. To jest hipokryzja, a hipokryzją ja się brzydzę.
          • vv0007 Re: Ruda Śląska dba o zabytki 22.10.12, 08:59
            > o. Pojawiają się insynuacje odnoście "tylnej sali w Parkowej co w jasny sposób
            > ma być kojarzone z gejostwem" i wszyscy rozbawieni, natomiast kiedy ów użytkown
            > ik pisze o klękaniu przed biskupami ( co ma podobny wydźwięk seksualny) to obur
            > zony użytkownik vv0007 nawołuje i podpowiada adminowi kasowanie. Drodzy użytkow
            > nicy to jest hipokryzja najczystszej wody.

fifik idź do okulisty po "bryle"
            gdzie ty widzisz oburzenie
            z podtekstem seksualnym
            wpis dotyczył pomawiania
            raczej o sprawy biznesowe
            dogadywanie się z korzyścią
            dla jednej i drugiej.
            Czytaj ze zrozumieniem
            no chyba że masz tylko takie
            skojarzenia i wszystko sprowadzasz
            do jednego.

• mietlorz707 Re: Ruda Śląska dba o zabytki 22.10.12, 13:31
            Pomijając to, że innego ataku niż mój nie zauważyłem, to:
            1. nie można mówić o odmienności poglądów - populiści zazwyczaj nie mają własnych poglądów, najczęściej zależności od potrzeb przyjmują poglądy osób które chcą zwerbować.
            2. Pan agitator przyjechał z daleka. Przypomniało mi to dawne czasy, które pamiętam nieco lepiej niż Ty. To nie były dobre czasy.
            3. Merytorycznej dyskusji z agitatorem prowadzić się nie da. Zazwyczaj taki osobnik posiada tylko wiedzę zawartą w programie partii. Tak też było w tym przypadku.
            4. Chyba faktycznie tylko Ty zauważyłeś jakieś seksualne podteksty.

Zapewne pan gość z dalekich stron pojawi się tutaj znowu, żeby pospamować trochę przed spotkaniem z posłem. Będziesz mógł z nim kulturalnie pogadać.
          • w36 Re: Ruda Śląska dba o zabytki 22.10.12, 15:37
            fifik_rsl napisał(a):

> zony użytkownik vv0007 nawołuje i podpowiada adminowi kasowanie. Drodzy użytkow
            > nicy to jest hipokryzja najczystszej wody.

Wydaje mi się że źle interpretujesz to co tu się dzieje.

Z założeń, jasno określonych, to forum nie służy do komercyjnej działalności reklamowej czy agitacyjnej. Dlatego m.in. wywala się agitki Rasia, różne próby stawiania kapliczek sobie czy kumplom, ogłoszenia biznesowe, reklamy itp. . Nawet zaproszenia z Wiatraka idą do kosza, pomimo że to fajne przedsięwzięcie. Po prostu kwestia reguł.
            A skoro facet od Palikota wyraźnie przychodzi tu na "robotę", to nie ma co drzeć szat. Do wywalenia, chyba że admin przyśpi i zostaje, bo na marginesie ciekawa dyskusja się rozwinie.
            Tak że nie masz komu współczuć. To zupełnie nie jest kwestia poglądów czy sympatii, bo tu jest właśnie miejsce dal forumowiczów, na wyrażanie swoich subiektywnych opinii, nie wyłączając sympatii czy zachwytu, ale nie na robotę komercyjną. Od tego są inne miejsca w sieci.

Gość od Palikota, olewa regulamin i nas forumowiczów, chamsko stawia nam tu kramik swojej partii. Ode mnie żadnego współczucia nie otrzyma, że go ktoś tu sponiewiera, za to całe chamstwo wobec forumowiczów. Mają fundusze na agitację to niech nie nie robią z siebie dziadów lecąc na darmochę. Takich cwaniaków to mamy tu już i tak dużo.
            • fkae Re: Ruda Śląska dba o zabytki 22.10.12, 19:40
              I przerzucacie się na wątku nt RŚl argumentami dot. "tylnej sali", agitki palikotowca itp. A wszystko przez Jaśnie Pana Socjologa, któremu wydaje się być elitą tego forum i któremu nie chciało się założyć własnego wątku choćby pod tytułem "Co zastałem na forum jak z zagranicy wróciłem" i który o wszystkim co mu się przypomniało, napisał w miejscu (wątku) najmniej do tego dobrym. Jak wątek jest do kitu, to dajcie mu umrzeć śmiercią naturalną, jak nie to dyskutujcie ale nie róbcie z niego hasioka tylko dlatego, że jeden wrócił z zagranicy a drugi prowadzi agitki...
              • fifik_rsl Re: Ruda Śląska dba o zabytki 27.10.12, 14:40
                Fkae- za rozmycie tematu przepraszam, powinienem założyć nowy, sorry. Na osobiste docinki z twojej klawiatury odpowiadał nie będę.

vv0007- Faktycznie teksty o tylnej Sali były w innym temacie, po dokładnym ponownym przeczytaniu posypuję głowę popiołem i mówię mea culpa.

Mietlorz707-
                Ad. 1 – Wybacz, ale nadużywasz zwrotu populizm. Wchodzi nowa siła polityczna do miasta (ok. siła bardzo kontrowersyjna w skali kraju) ale tutaj chcą robić spotkanie i przedstawić program działań. Znasz ten program dokładnie? Podaj konkretne ich decyzje które są populistyczne.
                Dla mnie czystym populizmem jest chęć zmniejszenia liczby radnych przez Waple, co jak wiemy wymaga zmiany ustawy. Obserwując przebieg kampanii referendalnej w mieście której Waple był jednym z filarów, to pomysł próby kampanii ogólnopolskiej na rzecz zmiany ustawy w tym zakresie budzi na mojej twarzy uśmiech.
                Ad2. Znasz tego gościa osobiście że wiesz że przyjechał z daleka? Czy to oskarżenie ma podobne podstawy do tego jak oskarżenie mojej osoby że pisząc na forum próbuję budować sobie poparcie przed następnymi wyborami? Jeśli tak, to gość też Ci może zrobić opcję „sprawdzam” i będzie znowu „nie dziękuję” z Twojej strony.
                Ad3: generalizujesz, nie podjąłeś takiej próby, była od razu ocena.

w36 – W twoim wpisie jest bardzo dużo racji. Nie widziałem ile ów osobnik założył tematów. Przeczytałem to co zostało 18.10 bo wtedy wszedłem na forum po 3 tyg. nieobecności.
                Pamiętam jednak jak ok. 4-6 miesięcy temu powstało kilkanaście/dziesiąt tematów dotyczących referendum typu „jeszcze 18 dni”, „jeszcze 15 dni” itd. Odpowiedz sobie uczciwie czy to była bardziej chamska agitacja od tamtej. Śmiem wątpić. Dlatego dla mnie hipokryzją jest jak dziś osoby krzyczą o agitacji, a w tamtym okresie zakładały temat za tematem a 80% z nich nie wnosiła do dyskusji absolutnie nic nowego.

Ps. Jeśli jest taka możliwość proszę Admina o wydzielenie wszystkich postów nie dotyczących głównego wątku dyskusji do nowego tematu.

• aloes69 Do fifik_rsl 27.10.12, 20:05
                  Wpisów było 7. Używając zwrotu "Odpowiedz sobie uczciwie czy to była bardziej chamska agitacja od tamtej" stosujesz gradacje - coś jest chamskie - więc coś jest bardziej chamskie. Przyznam ,że do tej chwili nikt moim wpisom chamstwa nie zarzucił. I nie sądzę by te wpisy można było nazwać agitacją. Za nikim i przeciw nikomu na tym forum nie występuję.
                  No cóż masz zadatki na dobrego polityka, czytasz to co chcesz przeczytać, rozumiesz to co ci pasuje i niestety często wypowiadasz się przekłamując, o innej oczywistej dla mnie rzeczy nie wspomnę.
                  • jozefosmenda Re: Do fifik_rsl 27.10.12, 22:39
                    W tym przypadku diagnoza trafna!
                    Nic ując ale jeszcze można dodać.
                    Ja sobie poczekam.
                  • fifik_rsl Re: Do fifik_rsl 27.10.12, 22:54
                    Aloes69 o ile dobrze rozumiem twoich tematów było 7?? Idąc tym krokiem powiedzmy że każdy kolejny zwolennik referendum założył powiedzmy ze 3. Daje to w najlepszym wypadku liczbę kilkunastu, choć gdyby przeliczyć byłoby ich więcej. Poza tematami Pana Sławika, które zawierały jakieś konkrety (np wyczyny Pana Mopsika), reszta była w sumie o tym samym, czyli o tym żeby iść i głosować przeciwko Dziedzicowej.
                    Skoro sam założyłeś 7 tematów których przewodnią opcją było zachęcenie do pójścia i zagłosowania przeciw władzy to proszę Cie, nie wciskaj mi kitu że to nie była agitacja.

Ja to rozumiem, taki mieliście cel ( zachęcenie rudzian do pójścia i zagłosowania przeciw władzy) i za pomocą forum staraliście go realizować.
                    Wkurza mnie to, że gdy przychodzi ktoś inny i realizuje swój cel ( gość od Palikota) to znaczna część osób co wcześniej agitowali ostro za udziałem w referendum, chce go zlinczować za agitacje. To jest właśnie hipokryzja.
                    • mietlorz707 Re: Do fifik_rsl 28.10.12, 00:17
                      Fifiku!
                      My dążyliśmy do osiągnięcia naszego celu. My, mieszkańcy tego miasta.
                      Pan agitator został tu przysłany, by osiągnąć czyjś cel. Nie nasz.
                      Dostrzegasz różnicę?
                      • fifik_rsl Re: Do fifik_rsl 28.10.12, 15:04
                        Mietlorz, znasz go i jego miejsce zamieszkania? Skoro wydajesz osądy że go przywieziono??
                        W skali kraju Ruch Palikota ma ok. 7 % poparcia i zakładając iż w naszym mieście jest podobnie to daje parę tysięcy osób o zbieżnych poglądach.
                        Zakładając iż gość nie będzie przeginał z agitką, to uważam że ma prawo poprzez forum informować o spotkaniach itd.
                        • mietlorz707 Re: Do fifik_rsl 28.10.12, 22:25
                          Znam. Nigdzie nie napisałem, że przywieziono. Przegiął.
                          O statystyce nie dyskutujmy, bo przed chwilą udowodniłeś, że nic o niej nie wiesz.
                          • fifik_rsl Re: Do fifik_rsl 28.10.12, 22:45
                            ok napisałeś "Przysłano" a nie przywieziono. Czy to jednak jest wielka różnica? Dobra ja kończę dyskusję bo gościa nie znam osobiście w przeciwieństwie do Ciebie.

Reasumując: Uważam iż przedstawiciele każdej legalnie działającej partii mają prawo poprzez forum informować o swoich działaniach na terenie Rudy Śląskiej, szczególnie ugrupowania, które w ogólnopolskich sondażach przekraczają próg wyborczy. Oczywiście wszystko musi mieć jakieś granice, tzn jeśli robią to w jednym temacie ok, jeśli zakładają ciągle nowe to jest spamowanie. Takie jest moje zdanie. Ode mnie wszystko w temacie. Pozdrawiam
                • fkae Re: Ruda Śląska dba o zabytki 27.10.12, 23:15
                  "Fkae- za rozmycie tematu przepraszam, powinienem założyć nowy, sorry. Na osobiste docinki z twojej klawiatury odpowiadał nie będę."

Przepraszasz za rozmycie tematu i po przeprosinach... robisz dalej to samo. Na dodatek adminowi "zlecasz" to co sam powinieneś zrobić, a oczym doskoanle wiesz - czyli założyć nowy wątek (masz pewność, że Twój post admin przeczyta i wykona Twoją prośbę?). Daj temu wątkowi "zejść" w sposób naturalny, jeżeli nie jest wystarczająco dobry, a jak nie to daj sobie spokój jeżeli nie masz nic do powiedzenia w jego temacie.
                  Na docinki nie odpowiadaj, ale po Twoim drugim razie są jeszcze bardziej aktualne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka