Dodaj do ulubionych

Skalp nadchodzi

10.05.13, 16:39
Kolejna plaga nad Rudą. Po pladze komarów, Kaczyńskich, miejscowych aparatczyków, teraz rzucony zostanie na Bielszowice skalp papieża.
Antidotum na referendum, czy przeciwnie, votum dziękczynne za zebranie podpisów? :)
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,13885138,Wlosy_Jana_Pawla_II_przyjada_do_Rudy_Slaskiej.html#LokKatTxt
Obserwuj wątek
    • waple Re: Skalp nadchodzi 10.05.13, 19:51
      Dla katolików to świętość.Zaś dla Ciebie skalp.Zanim coś napiszesz, to się zastanów i to uszanuj.I na tym zakończę.Nie pozdrawiam.
      • nick_na_raz Re: Skalp nadchodzi 10.05.13, 21:49
        No nie wiem, czy świętość. To jakaś makabreska i bezsensowny fanatyzm. Temat aż prowokuje do niewybrednych komentarzy (zresztą wystarczy spojrzeć na te pod artykułem).
    • waple Re: Skalp nadchodzi 11.05.13, 06:58
      teletoobis napisał:

> Waple, żol mi cie chopie, bo niy znosz podstaw własnej wiary. polecom: Ksiega W
      > yjścia:
      >
      > 4Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie
      > w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5
      > Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistn
      > y, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych,
      > którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłu
      > ją i strzegą przykazań moich.
      >
      > Jakbys chopie niy wiedzioł, to jest to cytat z biblii. To tako ksionzka, kero w
      > arto przeczytac. polecom
      Proszę nie pouczaj mnie, co wiem a czego nie.Wiara do mnie to jest wiara a nie co ktoś tam napisał.Moje credo to to,że wyższa inteligencja od naszej ziemskiej stworzyła ten świat I TO JEST MOJA WIARA.Z niczego nie ma nic.I na tym zakończę, bo szkoda czasu.Pozdrawiam.
      • teletoobis Re: Skalp nadchodzi 11.05.13, 07:42
        Więc kwestionujesz dogmat, ze biblia została napisana pod wpływem ducha świętegoi jest żywym słowem bożym?
        A może uważasz, że ta " wyższa inteligencja" o której piszesz zawarta jest w skalpie, który dojedzie do Bielszowic ? :)

• miglanc_pl Re: Skalp nadchodzi 11.05.13, 08:15
        "Moje credo to to,że wyższa inteligencja od naszej ziemskiej stworzyła ten świat I TO JEST MOJA WIARA." To Kosciol Sciencologiczny ,nastepny co mioł spotkanie IV stopnia ,dlatego taki rozgarniety UFO go namaściło .
        • aloes69 relikwie 11.05.13, 09:00
          Staram sie nigdy nie wypowiadać w przedmiocie wiary uznając, że każdy ma prawo nie wierzyć lub wierzyć i wyznawać religie w jakiej się wychował, czy wybrał dla siebie. To , że często ludzie nie mają pełnej wiedzy o religii, którą wyznają, nigdy nie przeczytali w całości Biblii, Tory i Talmudu , Ksiąg Weddyjskiech , Tipitaka ( buddyjskie), Koranu itd, a czasami nawet nie do końca znają ich przesłanie, nie dyskwalifikuje ich wiary - jedynie ją zubaża, bo pozwala aby inni interpretowali za nich treści w tych księgach zapisane. W przedmiocie zagadnienia relikwii polecam ten link www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1514322,2,beatyfikacje-papiezy-kult-relikwi.read
          Artykuł jak wszystko co komentuje wierzenia jest kontrowersyjny, ale daje pewnien pogląd na zagadnienie. A użycie słowa "skalp" kojarzącego się z kulturą indian może nie do końca jest trafne - no chyba ,że zamiast dyskusji chce się wywołać szok, a potem tradycyjną wymianę skrajnych i mało przyswajalnych dla kulturalnych ludzi argumentów.
          • 22burza Re: relikwie 11.05.13, 09:59
            autorze tego wątku,gdybyś ty miał tyle wiedzy co JP II pod twoim skalpem i tyle miłości bliźniego w sercu co On to nie byłbyś dziś pachołkiem Palikota , tylko jeździłbyś po świecie i głosił miłość,czystą,bezinteresowną miłość do ludzi,taką jaką głosił Jezus.niwolną miłość,nie zboczoną,nie,ale czystą.Jak byś miał ociupinke kultury,to nie wchodziłbyś z butami do serc Plaków,dla których Nasz Papież to był ktoś,ktoś kogo kochał cały świat,no może nie kochały Go władze ZSRR i członkowie RP.Wy chcecie zdobyć władze w tym Mieście,w tym Kraju ? no pomarzyś możecie,ale prędzej skalp Januszka zawiśnie na drzwiach sejmu niż coś osiągniecie.
            • teletoobis Re: relikwie 11.05.13, 10:40
              Nie mam ani tyle wiedzy, ani tyle miłości. Moze dlatego nie skazałem milionów ludzi na śmierć przez zakażenie się wirusem HIV. To nie moje fobie i strach przed kondomem spowodowały jego zakazanie, a co za tym idzie, rozplenianie się tej zarazy.
              Mój brak miłości, wiedzy i inteligencji, nie spowodował też ukrywania zbrodni pedofilskich, przewałek w Banku Watykańskim itp. itd. Może dobrze, że moja miłość i wiedza nie są takie jak JPII, bo świat mógłby już być wyludniony.
              • jankolodziej Re: relikwie 11.05.13, 11:31
                Niestety, rozprzestrzenianie się HIV powoduje głównie upadek obyczajów, odwracanie się od nakazów dekalogu i wiara człowieka w zdolność do pokonania odwiecznych praw natury. Wracając do tematu, relikwie poza wymiarem religijnym mają również historyczny:

"Zanim jednak pochówek serca nabrał wagi symbolicznej, wiązał się ściśle z samą procedurą żegnania zmarłych. Uroczystości pogrzebowe króla, hetmana, magnata, prymasa, czy biskupa trwały często wiele tygodni, a nawet miesięcy od dnia śmierci. Żeby ciało nie uległo zepsuciu, wyjmowano z niego części miękkie i - wzorem starożytnych Egipcjan - mumifikowano zwłoki. Natomiast serce, jako organ szczególny, mający wagę symbolu, chowano tam, gdzie wcześniej wskazywał jego właściciel. Pierwszy udokumentowany historycznie przypadek oddzielnego pochówku serca i ciała dotyczy św. Bonifacego, patrona Niemiec, który zmarł w 755 r. Na jego życzenie serce pochowano w katedrze mogunckiej, a ciało w Fuldzie. Ten zwyczaj rozlał się potem na Anglię, Francję, Włochy i dotarł również do Polski. Pierwszym, który zażyczył sobie oddzielnego pochówku serca i ciała w naszym, kraju był Władysław Jagiełło. Serce króla zostało w kościele Franciszkanów w Gródku Jagiellońskim, gdzie zmarł, a ciało przyjechało na Wawel."

Serca Sobieskiego, Kołłątaja, Piłsudskiego, Chopina, Reymonta, Kościuszki i około 150 innych są takimi relikwiami, ważnymi szczególnie dla historii i polskiej tożsamości. W pogrzebie Jana Pawła II wzięły udział z wielkim szacunkiem głowy wielu państw oraz wiele tysięcy ludzi. Pamiątki po nim są bardzo cenne.
                Wątpliwe, by w przyszłości ktoś tak cenił np. kutasa Palikota.
                • teletoobis Re: relikwie 11.05.13, 12:58
                  Dekalog? Co to jest dekalog? Wyżej przytoczyłem jedno z przykazań dekalogu, dla wygody usunięte z dzisiejszej jego formy. Dekalog, którego nie stosuje się w życiu, to pusty zbiór haseł. Obserwując na co dzień braci- katolików, mam wrażenie, ze oni nie o tym, danym Mojżeszowi, dekalogu mówią, a o jakimś zupełnie innym, napisanym w kazamatach Watykanu, czy innego Torunia.
                  Tak na marginesie, hipokryzja jest wpisana w wyznawanie tej religii. Dlatego nie dziwię się w ogóle, że dekalog nie zawiera przykazania: nie kłam.

Jeśli mówimy o pozyskiwaniu relikwii, to czy wyjmowanie z ciała czegokolwiek, bez zgody przedśmiertnej na to człowieka zmarłego nie jest bezczeszczeniem zwłok? Poza tym proszę się zapoznać z definicją słowa "relikwia". Czy serca Kościuszki, Chopina, Kołłątaja, to serca służące kultowi religijnemu? Nie, to kult religijny sobie je przywłaszczył. Zresztą tak samo, jak czyni to ze wszystkim w przestrzeni publicznej.

Przytyk do kutasa Palikota jest idiotyczny, bo niby o czym ma świadczyć? O braku argumentów? Błaźnisz się Pan. Odejdź i wstydu sobie oszczędź.
                • hepik1 Re: relikwie 11.05.13, 13:43
                  jankolodziej napisał:

> Wątpliwe, by w przyszłości ktoś tak cenił np. kutasa Palikota.

Porównanie błogosławionych włosów JPII z kutasem Janusza Palikota jest ekstra ,panie Janie ;)
    • w36 ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 14:12
      Tak mnie nurtuje a nie widzę za dobrze.
      Czy osoba na zdjęciu, która mając miejsce siedzące w ławce, widząc fotografa, specjalnie wstała by wypaść lepiej na zdjęciu, to aby nie nasza panująca?
      A ten gość obok jakoś mi przypomina jednego naszego kolegę forumowego. Ale głowy nie dam.
      Czy ktoś mógłby rzucić okiem na tą fotkę:

d.naszemiasto.pl/k/r/56/67/518e2f9de909f_o.jpg
      • hepik1 Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 16:07
        Obawiam się,że nadinterpretujesz.
        Troche bez sensu,podobnie jak teletubis podkrecając w kazdym następnym poście (skasowanym) swoje fobie.
        • hepik1 Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 16:09
          Z reguły to fotograf reaguje na ruch osoby ,która go interesuje a nie odwrotnie ;)
        • w36 Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 16:19
          hepik1 napisał:

> Obawiam się,że nadinterpretujesz.

Też się tego obawiam, bo zdjęcie nie jest zbyt wyraźne. Dlatego właśnie poprosiłem o pomoc.
          Może Ty potrafisz udzielić kompetentnej odpowiedzi: czy ta "mistrzyni drugiego planu" za ministrantami, stojąca jak świeca gdy inni siedzą, to Dziedzicowa?
          • agitka31 Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 16:37
            w36 napisał:

> Może Ty potrafisz udzielić kompetentnej odpowiedzi: czy ta "mistrzyni drugiego
            > planu" za ministrantami, stojąca jak świeca gdy inni siedzą, to Dziedzicowa?

Może ja pomoge.
            Sądząc po tym, co dzieje sie w głownej nawie GD wstaje, by przyłączyć się do grupy przystepującej do komunii bądźź tez weszła właśnie do ławki wracając z niej.
            Tez mi problem!
          • 22burza Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 16:39
            naturalnie,że to p.Prezydent,a stoi może przyszła z procesji darów ofiarnych,albo chce do niej dołączyć
            • w36 Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 16:48
              22burza napisała:

> naturalnie,że to p.Prezydent

Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.
          • hynio59 Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 19:32
            Czego się obawiasz? Czy tego, że zawsze ciebie zasłania? Bo może jest wyższa?
        • teletoobis Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 12.05.13, 08:08
          Hepiczku, mało ci jednej sprawy w prokuraturze? Może być następna :)
      • lernest Re: ktoś z dobrym wzrokiem potrzebny 11.05.13, 20:58
        Fajne zdjęcie jest.
        Licząc pana wiceprezydenta jako nr 1 to od niego w prawo czwarta postać to pan poseł Rozenek?
        Ale powagę całej tej sytuacji oddaje pierwszy od lewej (w drugim rzędzie) młodzian w białym przyodzieniu, który śmieje się niesamowicie. Ciekawe co go tak rozbawiło?
    • jankolodziej Re: relikwie 11.05.13, 16:53
      Ta religia jest religią ponad 90% Polaków. Polska została ochrzczona już 1000 lat temu i taką pozostaje. Istnieje w dużej mierze dzięki tejże religii, bo to w kościołach były pielęgnowane tradycje wolności i solidarności. Miliony Polaków czują dumę z tego, że spośród nich wyszedł Jan Paweł II. Obrażanie ich uczuć religijnych jest karalne, o czym przypominam. Hipokryzją jest natomiast akceptacja "cywilnego" kultu wspomnianych serc, przy deprecjonowaniu podobnych zwyczajów katolickich.
      Kto tu jest błaznem, ludzie dobrze wiedzą.
      • teletoobis Re: relikwie 12.05.13, 08:06
        Ciekawe dane. A wystarczy prosta weryfikacja: tzw. liczenie wiernych np. w białą niedziele pokazuje, ze do kościoła, na obowiązkową mszę św niedzielną uczęszcza 40% tzw. katolików. Reszta wybiera centra handlowe, wycieczki za miasto, piwko w ogródku, albo inne nabożne czynności. Świadomie więc grzeszy grzechem śmiertelnym ( w pojęciu kościoła, bo Jezus niczego o niedzielnym chodzeniu do kościoła nie wspominał. Ba- jako Żyd czcił szabat, czyli sobotę). Drugą weryfikacją byłoby opodatkowanie się wiernych na rzecz swego kościoła. Dobrowolne opodatkowanie się... Trzecią weryfikacja jest ilość dokonywanych w Polsce aborcji- czyli w retoryce biskupiej- morderstwa na nienarodzonych. Rodaczki skrobia się na potęgę w sąsiednich państwach, albo w naszym podziemiu skrobankowym. 600-800 tys skrobanek rocznie. Chce mi pan wmówić, ze tego dokonują tylko dziewczyny od Palikota? A może te, które wyjechały na Oazę, albo polazły na pielgrzymkę? Jak to jest? cały ten Polski, 90% katolicyzm, to mydlana bańka. Albo jak kto woli- Chrystus ze Świebodzina. Czyli betonowy i pusty w środku.
        Jeszcze zdanie o obrazie uczuć religijnych.... Ta wasza religia to uznawanie JP II za boga? Jeśli tak, to proszę złożyć na mnie doniesienie do prokuratury, ze ośmieliłem się ośmieszyć obiekt kultu religijnego, boga wszechmogącego Wielka Kremówkę z Wadowic...

Tu zbłaźni się Pan ostatecznie :)

• mrnatohk Hepik 11.05.13, 17:41
      Hepiku Drogi adminie tego forum...
      Ja rozumiem wolność wypowiedzi, jednakże poziom wypowiedzi prezentowany w tym watku zalatuje już z daleka zlamaniem zasad regulaminu - § 4. Serwis Forum.gazeta.pl art. 3...
      • alarusalka zdjęci roku 12.05.13, 09:06
        Pani Prezydent w kościele
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3420521
        potem szybciutko na spotkanie z aktywem poPeRLowskim
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3420522
        Zauważyłam, że nasi dziennikarze nie potrafią zrobić dobrego zdjęcia.

• jozefosmenda manipulacja roku 12.05.13, 14:28
          Jesteś kobietą więc tylko na pewną część gwizdka to skomentuję.
          Ale zamiast rusałki to ty jesteś manipulantka.
          Otóż zdjęcie pod Pomnikiem Czynu Powstańczego w Wirku zostało wykonane w dniu 30 kwietnia 2013 roku ok. godz. 18.00 a więc prawie dwa tygodnie wcześniej niż to, które zatytułowałaś "Pani prezydent w kościele" oraz napisałaś , że potem szybciutko na spotkanie z aktywem PO PRL?.
          (dla prawdy to ci zebrani pod tym pomnikiem to jak napisał w jakiś wątku jeden z internautów (J.Kołodziej ) ponad 95% to katolicy bo Polacy tak mają.)
          A więc manipulacja i to do potęgi!
          A potem do spowiedzi i sprawa załatwiona?
          Jedno jest zatem pewne, że Wy aktyw oszustów i idiotów n-tej RP już tak niestety to macie zakodowane w swoich umysłach!
    • komes_nn Re: manipulacja roku 12.05.13, 21:08
      Chciałbym jednak trochę sprostować ten zwrot ,który jako WY był używany przy zwracaniu się do osoby starszej np. DO STARKI, STARZIKA ale to była forma wielkiego szacunku, którego mimo wszystko ciężko się doszukać u tych którzy zwrotem WY między sobą posługiwali się po 1945 roku nie tylko zresztą na Śląsku.
      • jozefosmenda Re: manipulacja roku 12.05.13, 23:33
        Widzę, że cenzura już coś powycinała ale niech tam!
        Komes niestety muszę cię poprawić!
        Po pierwsze przez WY na Śląsku mówiło się do przede wszystkim do rodziców(również i osób w ich wieku). Za to do dziadków i tych najstarszych przez trzecią osobę czyli przez ONI. Dzisiaj już to wszyscy mają w głębokim poszanowaniu i każdy młodzian wali starszym na TY lub po twarzy......
        W znanej i popularnej piosence wyraźnie się śpiewa: ''"Pojedziemy na łów, na łów towarzyszu mój.
        Ale płyta już się starła bo przez ile lat można zbijać kapitał polityczny rozgłaszając pierdoły o PRL-u?
        I tak mają WAS dzisiaj wszyscy w d...... a zwłaszcza ci młodsi!
        Ale chamskie wpisy o Pani Prezydent jak i problem zdjęć to fakt dokonany. Zatem problem jest i to jest problem bardzo poważny. Pokazuje również waszą osobowość ,prawdziwe oblicze, myślenie, zachowanie, kłamstwa, pieniactwo, perfidię, obłudę itp..
        Spowiedź i tak niczego tutaj potem nie załatwi bo piętno zostaje!
        A do nieba to przy takiej postawie pewnie przechlapane.
        • komes_nn Re: manipulacja roku 13.05.13, 06:58
          Faktycznie z tą cenzurą to ciekawa sprawa, aptekorza wykasowali, mnie wykasowali, wygląda,że Wy macie tylko priorytet na pisanie. Zaś co do obłudy i innych tam wymienionych przez Was określeń, nasuwa się pytanie, tak te z PRLu jak nazwać tą obłudę trwającą od 45 r. do 81 r.? No i dlaczego ten super system tak się wszystkim podobał, że aż trzeba go było zmienić ? To musiała być obłuda. Szkoda tylko, że po tylu latach zaczyna manifestować na nowo swoje oblicze określając kto ma prawo do głoszenia prawdy. Skąd my to znamy, skąd to znamy.
          • jozefosmenda Re: manipulacja roku 13.05.13, 17:08
            Komes na temat proszę, na temat bo znowu coś tu kręcisz.
            Mnie też wykasowali i to bardzo dużo razy więc nie pisz ze WY macie priorytet na pisanie.
            I nie pisz tu pierdół o PRL -u tylko o faktach dzisiejszych jak to człowiek człowiekowi wilkiem.
            I pamiętaj, że na Śląsku do ludzi w moim wieku mówi się per WY a do starzyków per ONI.
            A wracając do wątku to manipulacja i obłuda polega na chamskim odnoszeniu się do osoby Pani Prezydent oraz przestawieniu czasowym zdjęć (na których p.prezydent jest uwidoczniona) włącznie z ich opisami co całkowicie wprowadza w błąd postronnego obserwatora!
            O listach referendalnych nie wspominając .
            • komes_nn Re: manipulacja roku 13.05.13, 21:36
              Jakbyście od czasu do czasu dobrze przejrzeli tą waszą tubę propagandową WR, finansowaną z publicznych pieniędzy ku waszej uciesze i umieszczone w niej fotki pewnej damy to byście nie pociskali takich pierdół. Przepraszam, ONI by nie pociskali.
        • jozefosmenda Re: manipulacja roku 14.05.13, 22:48
          napisałem:
          Ale płyta już się starła bo przez ile lat można zbijać kapitał polityczny
          rozgłaszając pierdoły o PRL-u?

> I tak mają WAS dzisiaj wszyscy w d...... a zwłaszcza ci młodsi!

małe sprostowanie: nie dotyczy Teletubisa
          • komes_nn Re: manipulacja roku 15.05.13, 07:07
            Tych młodszych już w tym mieście coraz mniej, ale ja dopatruje się w tym winy tych którzy skazali ich na byt za najniższą krajową ( proszę mi przypomnieć za jakich czasów i władzy nastąpiła ta najniższa krajowa ? czyżby nie za czasów członka ? ) zostali starsi, więc na waszym miejscu szafowanie słowem ( mają WAS w dupie ) nie jest taką dziesiątka w tarczy, bo nie wiadomo tak do końca, kto w tej dupie tkwi.
            • komes_nn Re: manipulacja roku 16.05.13, 22:15
              Może być jeszcze tak, panie starszy, że te wasze informacje od tych młodych uzyskujecie w piaskownicy. Ci młodzi tam przebywający i robiący babki z piasku jeszcze nie są tacy świadomi i ze szczerością mogą mówić różne rzeczy.
    • hepik1 jakies granice paranoi istnieją? 20.05.13, 11:03

Zaschniętą, niewielką kroplę krwi błogosławionego Jana Pawła II wniosła wczoraj do kościoła pod wezwaniem św. Brata Alberta uśmiechnięta Ania Bąkowska, która zaledwie tydzień wcześniej podeszła do pierwszej komunii świętej. - Nie denerwuje się, tylko się cieszę - mówiła nam dziewczynka.

• komes_nn Re: jakies granice paranoi istnieją? 20.05.13, 11:54
        Widać, że nadal potrzebujesz snu, idź sie legnąć Hepik, ty paranojo Rudzka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka