Dodaj do ulubionych

zawód prezes

11.09.13, 23:05
Polecam artykuł na gazecie.pl katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,14589217,Kolejowa_spolka_ma_nowego_prezesa.html
Obserwuj wątek
    • fifik_rsl Re: zawód prezes 11.09.13, 23:59
      Mój artykuł z fb na ten temat:

Niestety dziś znowu politycznie. W naszym mieście mamy takiego pewnego polityka który wg mojej subietywnej oceny jest największym szkodnikiem tego miasta, a nazywa się Zbigniew Domżalski. Typowy przykład karierowicza, który dla uzyskania władzy i stanowisk zrobi absolutnie wszystko. Krótki zarys jego kariery:

W pierwszych bezpośrednich wyborach na prezydenta miasta stanął w szranki z Andrzejem Stania i przegrał w cuglach. Kiedy zdał sobie sprawę że ludzie się na nim poznali, w kolejnych wyborach przekonał by z poparciem jego śmiesznego Porozumienia do wyborów przeciwko Stani wystartowała obecna prezydent Grażyna Dziedzic. Zabieg okazał się skuteczny i Pani Dziedzic wygrała wybory, a sam Domżalski zdobył mandat radnego. Szybko jednak zdecydował że w 4 literach ma mandat jaki uzyskał od wyborców i jakieś tam diety, więc go złożył i natychmiast obijął prezesurę największej spólki miejskiej PWIK. Do zarządu spółki ściągnał swojego giermka Wiesia Honorowicza i z ramienia prezesa chciał być takim nadprezydentem. To że podniósł cenę wody do jednej z najwyższych w kraju to tylko taki drobny szczegół. Po 2 latach prezesury popadł w konflikt z Panią Prezydent i wyleciał z hukiem ze swojej ciepłej posadki.
      Oczywiście pierwsze co zrobił po utracie stołka przyłączył się do grupy referendalnej, starającej się za pomocą referendum odsunąć od władzy obecną prezydent. W tym momencie zaczął robić usilne umizgi w kierunku Rudzkiego PO(partii swojego wroga politycznego Stanii), a w szczególności Jarosława Kanii, zasiadającego na stołku prezesa GPW. Został w końcu nagrodzony stanowiskiem w spółce córce GPW. Trzeba też zaznaczyć że trafiają tam Ci którzy poróżnili się z obecną prezydent mn: była prezes Aquadromu, syn radnego Pisu, który zasłynął z degustacji własnych wydzielin z nosa i kilku innych. Czyli w największym skrócie wszyscy tych których łączy jedno - odcięcie od miejskiego koryta. Oczywiście za pomocą stanowisk prezes GPW Kania zdobywa sobie sprzymierzeńców przed najbliższym rozdaniem wyborczym i buduje swoją pozycję w partii (przeciw Stanii), a także przede wszystkim przeciwko obecnej prezydent.
      Ten sam Kania w formie wykupu obligacji pożyczył z kasy swojej spółki GPW najprawdopodobniej na prośbę kolesia z partii pełniącego funkcję Marszałka Województwa 20 mln zł będącym na skraju bankructwa kolejom śląskim. Wszystko poprzez stworzoną do tego celu spółkę INTEKO. Resztę znamy z doniesień pracy, Koleje Śląskie nie mają z czego wykupić obligacji a GPW ma... pociągi.
      Teraz najlepsze, główny bohater mojego artykułu Domżalski został posadzony na stołku prezesa tej spółki INTEKO!!! To jest dopiero kolesiostwo w wersji hard!!! Zastanawia mnie to że jest aż tak cenny dla Kani? Oczywiście słyszymy w buńczucznych zapowiedziach o uregulowaniu spraw finansowych spólki i jej likwidacji, ale idę z każdym o zakład że przy obecnym prezesie spółka będzie jeszcze dłuuuuuugo żyła, bo przecież taki karierowicz jak Domżalski nie zlikwiduje czegoś co go dobrze karmi.
      • fifik_rsl Re: zawód prezes 12.09.13, 01:13
        W tekscie pojawil mi sie blad, Wiesio Honorowicz byl członkiem Rady Nadzorczej PWIK za czasów prezesury Domżalskiego a nie czlonkiem zarzadu jak napisalem.
        • hepik1 Re: zawód prezes 12.09.13, 07:44
          "Przegrać w cuglach"? ;)
        • fkae Re: zawód prezes 15.09.13, 18:33
          No i fifik w całej okazałości: hektary rozprawki z fejsa i konieczność erraty do tego.
      • mietlorz707 Re: zawód prezes 12.09.13, 03:11
        Fajnie się czyta radosną twórczość człowieka, któremu wydaje się, że wie o co chodzi. :)
        • amarian2 Re: zawód prezes 12.09.13, 09:58
          Zgadzam się mietlorz, ale on całkowicie wierzy w te swoje „przemyślenia i teorie”.
          Nawet już wiem ,kto był informatorem Cieślaka, kiedy pisał te swoje brednie.

• fifik_rsl Re: zawód prezes 12.09.13, 23:15
            Jak już kilkakrotnie wspominałem nie znam jegomościa o nazwisku Cieślak, najprawdopodobniej w przeciwieństwie do Pana. Jeśli mam racje, to może Pan sobie tę informację sprawdzić u źródła, a nie wypisywać tutaj nieprawdy.

Co do Domżalskiego to przytoczyłem głównie fakty z jego "kariery" polityczno prezesowskiej. Za jedno należy mu się uznanie, nie znam innej osoby co tak szybko po odcięciu od jednego koryta, potrafi przyssać się do kolejnego. Tutaj bije na głowę całą resztę tej koalicji Antyprezydenckiej, której oczywiście nie ma ;)
    • krokiet44 Re: zawód prezes 12.09.13, 08:28
      Ciekawy transfer. Domżalski ma uporządkować finanse przed likwidacją spółki. Widać że jeszcze usłyszymy o tej sprawie. www.dziennikzachodni.pl/artykul/979238,koleje-slaskie-gpw-i-firma-inteko-jest-doniesienie-do-prokuratury-sprawe-bada-cba,id,t.html#czytaj_dalej
    • lepszaruda Re: zawód prezes 12.09.13, 09:19
      Fifiku według mojej subiektywnej oceny za ten artykuł - niedostateczny
    • g-48 Re: zawód prezes ?1 12.09.13, 14:53
      Mam troche inne zdanie niz fifik bo firma Inteko to tylko jedno z ogniw dzialalnosci "firmy"
      Domzalski , Os menda ,Potyrala Piorkowski . Ta czworka godnie chlepcze z koryta kas spolecznych i to tak w trojboju: Domzalski jako atakujacy Os menda rozgrywajacy i zadekowani
      (czekajacy) na podanie Piorkowski , Potyrala. I zgodnie z haslem premiera:
      [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pf/kb/ayrc/2WaayGCVza3uJnQGaX.jpg[/img]
      • jozefosmenda Re: zawód idiota ?1 12.09.13, 17:45
        >>>g-48 napisał:
        firma Inteko to tylko jedno z ogniw dzialalnosci "firmy" Domzalski , Osmenda ,Potyrala Piorkowski . Ta czworka godnie chlepcze z koryta kas spolecznych i to tak w trojboju: Domzalski jako atakujacy Os menda rozgrywajacy i zadekowani
        (czekajacy) na podanie Piorkowski , Potyrala.

Dlaczego Gregor nie piszesz całej prawdy?
        Przecież wszyscy w Rudzie wiedzą, że jesteś tym piątym, "laufrem" ,który nam po piwo lata z torbą ortalionową uszytą jeszcze za czasów PRL.
        Zawsze się zastanawiałem skąd ty masz taką torbę?
        • g-48 Re: zawód idiota ?1 12.09.13, 22:06
          No wlasnie glupa rzniesz jak w cyrku "Warszawa" , ludzie ci brawo bija a ty myslisz ze to za twoje mowy przy sitku.
          A co do piwa to piwa takie juz w zyciu pilem ktorych ty jeszcze nawet na obrazku nie widziales.
          A wsciekaj sie myszko spod drzewa bzow.
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2241839,5,1,66052,Najpiekniejszy-krasnal-z-ulicy-Bzow.html
          A jeszcze zapomnialem dodac do waszego kwartetu rezerwowego Marianka ktory lata wzdluz lini i zaglada kiedy trener pozwoli mu wleciec na boisko.
          • jozefosmenda Re: zawód idiota ?1 13.09.13, 00:19
            Oj dzięki ci wielkie Gregor,dzięki!
            Myślę, że zdjęcie wykorzystam przy kolejnych wyborach. W końcu bzy (flider) to moje ulubione kwiaty a mój uśmiech jest przeznaczony właśnie dla takich jak ty oponentów.
            • g-48 Re: zawód idiota ?1 13.09.13, 10:38
              mój uśmiech jest przeznaczony właśnie dla takich jak ty
              > oponentów.
              No jajestem zawodowym oponentem a ty sie nazwales >zawód idiota <
              No coz jeden zawod wiecej , jeden mniej ty juz sam nie wiesz na co zostales wyszkolony.
            • skalar2011 Re: zawód idiota ?1 13.09.13, 21:46
              jozefosmenda napisał:

> Oj dzięki ci wielkie Gregor,dzięki!
              > Myślę, że zdjęcie wykorzystam przy kolejnych wyborach. W końcu bzy (flider) to
              > moje ulubione kwiaty a mój uśmiech jest przeznaczony właśnie dla takich jak ty
              > oponentów.
              przecież obiecałeś że już więcej nie będziesz, że złożysz wniosek o rozwalenie rady, Boże chroń nas przed takimi radnymi!!!
              • jozefosmenda Re: zawód idiota ! 14.09.13, 21:53
                Skalar weź i wysłuchaj jeszcze raz uważnie mojej wypowiedzi(inni także) w tej sprawie.
                Potem napisz jeszcze raz co usłyszałeś.
                Najlepiej przepisz słowo w słowo. Tak będzie uczciwie.
                • g-48 Re: zawód idiota ! 14.09.13, 22:00
                  Skalar weź i wysłuchaj jeszcze raz uważnie mojej wypowiedzi(inni także) w tej
                  > sprawie.
                  > Potem napisz jeszcze raz co usłyszałeś.
                  > Najlepiej przepisz słowo w słowo. Tak będzie uczciwie.
                  Te pultala podej link kaj zes tego niy pedziol bo ktos niy bydzie po googlach szukol twoich bredni.
                • skalar2011 Re: zawód idiota ! 15.09.13, 06:53
                  jozefosmenda napisał:

> Skalar weź i wysłuchaj jeszcze raz uważnie mojej wypowiedzi(inni także) w tej
                  > sprawie.
                  > Potem napisz jeszcze raz co usłyszałeś.
                  > Najlepiej przepisz słowo w słowo. Tak będzie uczciwie.
                  Cytuję za rudasląska.com.pl
                  Czyli możemy się spodziewać, że będzie Pan w przyszłym roku startował?

Jeśli nie znajdę na swoje miejsce godziwego kandydata, jeśli zdrowi mi pozwoli, to będę startować z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

radny-jozef-osmenda,823819,953834.html#ixzz2evxeMODB
                  godziwego kandydata?

• jozefosmenda Re: zawód idiota ! 15.09.13, 18:49
                    No Skalar skoro się "migasz" (jak zwykle zresztą) to przytoczę ci moje słowa wypowiedziane w dniu 26 czerwca br. w sali sesyjnej Rady Miasta Ruda Ślaska:
                    ...."Proszę Państwa, możemy tyko ubolewać, że jest taka sytuacja a to co się stało nasuwa mi refleksję, że trzeba złożyć wniosek nadzwyczajny o rozwiązanie Rady Miasta w Rudzie Ślaskiej. I ja bardzo poważnie się nad tym zastanowię"....

Jak widzisz zatem nic nie jest powiedziane w trybie dokonanym lecz w przypuszczającym.
                    A co do wywiadu na rudaslaska.com.pl to nie był on autoryzowany przeze mnie ale w zasadzie odzwierciedla moje spojrzenie w tej sprawie i nie mam większych zastrzeżeń do tego co tam napisano.
                    Co będzie w przyszłości to się obaczy a reszta jest milczeniem.
              • g-48 Re: zawód idiota ?1 14.09.13, 21:57
                przecież obiecałeś że już więcej nie będziesz, że złożysz wniosek o rozwalenie
                > rady, Boże chroń nas przed takimi radnymi!!
                Czlowieku zrozum w koncu ze Zefel jeszcze w trumnie bedzie srol i co jego to mu ani kopidol nie zabiere.
    • hynio59 Re: zawód prezes 14.09.13, 22:28
      Ten kraj jest chory. Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Pewna Opcja to ma chyba doktorat z robienia kolesiom stołków!
      • g-48 Re: Hynio, Fifik 15.09.13, 23:27
        U nos na Slonku godo sie lotwarcie bez jakis tam opcji ,programy bo to Slonzoka zaroz doprowadzo do szalu.Godej prosto kiery filor sie wali abo sciana bije rekord to byda wiedziol ze Krol Wegla i kapowania jest juzas na etacie.
        Fifik
        Mom tyz tako prosba pisz trocha krocej bo ciekawe twoje elaboraty nudza w polowie czytania chociaz sa interesujace.
        • jozefosmenda Grzegor,Grzesiu,Hynio, Fifik 17.09.13, 23:08
          Gregor!
          A mógłbyś podać kto to był tym "Królem Węgla"?
          Jo wiym na jaki grubie ale inni nie wiedzom
    • fifik_rsl Re: zawód prezes 18.09.13, 13:43
      Gniazdo żmij, czyli Rudzkie koło Platformy Obywatelskiej

Do napisania tych paru zdań przekonał mnie wpis niejakiego krokiet44 zapewniający o sile, zapleczu i jedności w Rudzkiej PO.
      Niestety ja jednak mam na tę sprawę skrajnie inny pogląd.
      W ostatnich wyborach na przewodniczącą miejskiego Koła została wybrana Pani Skowronek. Chyba nikt nie ma wątpliwości że „przewodniczącą” została tylko z nazwy, bo faktycznie pociągającymi sznurkami są Pietraszewska z Kanią. Za ich plecami podryguje ciągle walczący o swoje Stania. Pierwszym problemem z jakim ta formacja będzie się borykać to wyznaczenie kandydata na prezydenta. Pietraszewska zrobi wszystko aby został nim Jarek, natomiast sam zainteresowany raczej nie bardzo, gdyż tam gdzie jest teraz jest mu zdecydowanie lepiej. Pod względem finansowym oczywiście. Przekonać go może rozwój afery z kasą dla KŚ, gdyż przez to jego ciepła posadka w GPW może dziś być, a jutro już nie koniecznie. Można też zauważyć pierwsze ruchy mogące przemawiać za tym, że Jarek postanowił budować swoją pozycję na starcie. Chodzi tutaj o przejęcie Domżalskiego, którego ostatecznie wcisnął na prezesa spółki INTEKO. O pozostałych osobach powciskanych do GPW już pisałem wielokrotnie więc nie będę się powtarzał. Trzeba jeszcze tutaj napisać zdanie dlaczego tak bardzo pcha go Pietraszewska. To chyba oczywiste, że jeśli Jarek poszedłby w Polskę, to stałby się naturalnym konkurentem Pani poseł i śmiem twierdzić, że szybko zająłby jej pozycję. Z tego też powodu w interesie Pietraszewskiej jest, aby Jarek nosa spoza Rudy nie wychylał.
      Oprócz Jarka w obwodzie jest jeszcze Andrzej Stania, były prezydent który swoich ambicji z pewnością nie zarzucił. Wykazywał on największe zaangażowanie podczas okresów referendalnych. W mojej ocenie on pewnie bardzo by chciał wrócić na stanowisko prezydenta, ale tego nie koniecznie już chcą koledzy partyjni z Panią poseł na czele, dla której Stania to żaden rywal w strukturach wojewódzkich.
      W mojej ocenie najbardziej prawdopodobny scenariusz to taki że Jarek w końcu wystartuje z rekomendacją PO, natomiast niepogodzony z takim wyborem działaczy Andrzej utworzy swój własny komitet i także wystartuje co mocno osłabi samą PO.

Druga kwestia to kandydaci na Radnych. Na tym polu PO będzie miało jeszcze większy problem, bo obecny skład pozostawia bardzo dużo do życzenia. Na czele wychodzi oczywiście afera „Agenta Łukasza” czyli Radnego Grozmaniego, którego sąd nazwał prawomocnym wyrokiem kłamcą lustracyjnym, zarzucając współpracę ze tajnymi służbami PRL. Gdy do tego dodamy ciągle pojawiające się zarzuty wobec Wyżgoła i Kołady o zamieszkiwanie poza Rudą Śląską, mamy nieciekawy obraz radnych tej formacji.
      Nowa Przewodnicząca mówiła o napływie młodych i budowanie na nich siły partii. Super, tylko jak większość zauważyła tych młodych nie było widać! Pojawiło się kilka osób związanych z referendum, a tak emeryci. Zakładając Nawe,t że ileś tam tych młodych napłynęło, głownie z tej grupy referendalnej, to osobiście idę dziś o zakład że stara gwardia zrobi wszystko, żeby ich zablokować. Dostaną jakieś 9-14 na listach i niby powie się buńczucznie że „dostali szansę”, jednak dobrze wiemy że z tych miejsc nikt o ugruntowanej pozycji nie ma szans na zdobycie mandatu. Najlepsze miejsca ponownie trafią do emerytów, czy ludzi z Chorzowa i Mikołowa.
      Ostatnia kwestia to sama postawa PO w RSl. Koalicja której oczywiście nie ma i całokształt działań, do tego afery Jarka z Pociągami i zatrudnieniem Zbyszka spowoduje że dużo osób się od nich odwróci.
      Dlatego w mojej ocenie nie będą w stanie utrzymać swojego stanu posiadania w RM po nadchodzących wyborach, a fotela prezydenta raczej też nie uda im się przejąć.
      PS. Mam jednak dla nich pomysł na hasło wyborcze oddające ich poczynania w naszym mieście:
      „Nie ważne jak nie ważne z kim, byle do celu”
      fifik
      • mietlorz707 Re: zawód prezes 18.09.13, 15:22
        Wiesz fifiku, nawet waple kiedyś tutaj twierdził, że pisze globalnie, a Ty tego nie potrafisz.
        Wciąż te same 3-4 nazwiska, wciąż jeden powiat, wciąż jedna firma. Przepraszam, teraz już dwie.
        Nawiązując do innego wpisu Twego autorstwa: oceniasz jakość dróg z perspektywy pasażera autobusu.
      • krokiet44 Re: zawód prezes 18.09.13, 19:20
        Piszesz strasznie dużo ale nie podałeś innego kandydata który może wygrać z Jarkiem K. Twoje przemyślenia nie zmienią faktu że PO wygra wybory i to znacznie. Co do młodych to nie masz racji jak jest dobry to wygra i z ostatniego miejsca. Na koniec dobra rada. Pisz o rzeczach na których się znasz.
        • fifik_rsl Re: zawód prezes 18.09.13, 19:47
          krokiet44 napisał(a):

> "Piszesz strasznie dużo ale nie podałeś innego kandydata który może wygrać z Jarkiem K."

Jeśli w wyborach wystartuje oprócz Kanii ze swojego komitetu Stania, to nie będę bardzo zdziwiony że głosy wyborców PO się tak podzielą, że do II tury oprócz obecnej prezydent wejdzie Wieszołek robiąc całemu PO niezłego psikusa.

Jeśli Kania wejdzie do II tury z obecną Prezydent jego szansę oceniam na ok 40%.

krokiet44 napisał(a):
          "Co do młodych to nie masz racji jak jest dobry to wygra i z ostatniego miejsca."

Mandat zdobywa się popularnością, a nie byciem "dobrym". To rola partii by wypromować dobrych, poprzez umiejscowienie ich na dobrych miejscach na listach wyborczych. Ktoś może być najlepszy i najmądrzejszy, ale bez odpowiedniej popularności, z mniej eksponowanego miejsca nie ma szans wejść.

• jajfus Re: zawód prezes 18.09.13, 15:21
      Fifik masz 100% rację.Zapomniałeś dopowiedzieć,że oni rozbiją się za pół roku, jak z tej grupki będą mieli zamiar stworzyć 3 komitety wyborcze ( referendystów, komitet Stani, i PO o ile jeszcze będzie istniało ) .Nazwiska w zarządzie PO wróżą rychły koniec tej organizacji w mieście - i tak nie istnieje -.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka