Dodaj do ulubionych

Portal Miejski.

18.10.13, 13:08
Na portalu naszego miasta pojawił się terminarz spotkań p.Prezydent z mieszkańcami.Na klejne obiecanki nie ma już co liczyć, bo już wszystkie szafy od tych obiecanek się nie domykają.Zobaczymy co to teraz będzie za taktyka.Moim skromnym zdaniem,brak środków bo nie otrzymaliśmy ich z centrali a dzięki Marianowi już wiemy jak to wygląda.No ale real pisze zawsze prawdziwe scenariusze.Pożyjemy zobaczymy.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • skalar2011 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 08:05
      przecież za rok wybory, sondaże panci lecą na łeb,trzeba coś rudzianom obiecać , może kolejny raz uwierzą
      • pawel.k.2 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 15:16
        Sondarze panci lecą NAD łeb czyli w górę a reszta daleko.....wtyle. Kto widzi inaczej ?
        • jankolodziej Re: Portal Miejski. 19.10.13, 15:25
          "Sondarze"
          bez komentarza
          • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 16:44
            Człowiek, który prostej tabelki nie zrozumiał, innych pisowni uczy...
            Coś na temat napiszesz?
            Na przykład: dlaczego obecna prezydent jako jedyna ma dwucyfrowe poparcie, blisko dwukrotnie wyższe niż kolejna osoba z tego sondażu?
            • mrnatohk Re: Portal Miejski. 19.10.13, 19:35
              Może dlatego, że osoby na które się powołujesz nie będą kandydatami na stanowisko Prezydenta Miasta Ruda Śląska...
              No może poza Jarosławem Wieszołkiem, ale z tego co pamiętam publicznie tego nie zadeklarował - w przeciwieństwie do Miłościwie Nam Panującej ;-)
              Ciekawi mnie jak się odniesiesz do tego:Link.
              Podejrzewając Twój tok myślenia zgodzisz się z tym co sugeruje Grażyna D. " Do każdego z sondaży podchodzę z dystansem", czyli w przełożeniu z polskiego na nasze: sondaż jest do d... i kłamie. Zgodziłbym się z taką oceną, jednakże nie pasuje mi do tego - skup sie na wypowiedzi w/w i wyjaśnij mi jak to możliwe że tak szybko zmieniła zdanie co do "sondaży"...
              Bo chyba nie napisz, że jak wynik jest dobry to "jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni", a jak fatalny to "podchodzę z dystansem"...
              • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 21:07
                Zabawne, że wszyscy podchodzą do tego od strony społeczno-polityczno-światopoglądowej, zamiast próbować jak najprościej wyjaśnić wynik, czyli z punktu widzenia królowej nauk?
                Zabawne, ale nie dziwne. Jedni nie chcą wyjaśnić, dlaczego obecna prezydent ma blisko dwukrotnie wyższe poparcie niż następny wskazywany przez ankietowanych. Inni cieszą się z tego, że takie poparcie ma. Jeszcze inni mający parcie na szkło interpretują wyniki. Ty w dodatku próbujesz mnie zmuszać do czytania czegoś o obecnej prezydent, a ja naprawdę nie chcę tego czytać. Jasne jest przecież w jaki sposób polityk komentuje wyniki. :)
                A co podpowiada mi królowa nauk?
                To, że badanie przeprowadzone na próbie niereprezentatywnej jest mało warte.
                A jeszcze mniej wart jest sondaż przeprowadzony rok przed wyborami na z tyłka wziętej liście kandydatów.
                Więc prawie się zgadzamy, chyba.
                Jednakże chciałbym, by inni referendyści potrafili wypowiedzieć się na temat tego sondażu choćby raz bez uprzedzeń wobec obecnej władzy. By podeszli do niego od strony matematyki, i zdrowego rozsądku.

Nawiasem mówiąc - błagam, nie wspominaj że ktoś nie będzie kandydował, bo zaraz pojawi się tu jakieś wypracowanie fifika pełne domysłów i dogłębna analiza szans. ;)
                • mrnatohk Re: Portal Miejski. 19.10.13, 22:00
                  Zabawne jest to co napisałeś...
                  Chcesz wynik badań społecznych wyjaśniać tylko przy pomocy matematyki? To chyba Słupik pomylił się w powołaniu. Fakt chyba winien studiować na wydziale matematyczno-fizycznym.
                  Mieciu, zastanawiam się czy znowu rżnesz głupa, czy po prostu nie wiesz o czym piszesz i ponownie głupotą epatujesz. Wynik jest wynikiem, a jego interpretacja nie podlega "królowej nauk" bo ona może tylko stwierdzić, że ta twoja mityczna dwucyfrowa liczba to 11,5% które wygląda faktycznie zabójczo na tle 6,94%, 2,81%, 1,31%. I to tyle. A PRAWDZIWA ocena w tym wypadku należy do politologa (Słupika) - i pisz co chcesz, ale taka jest prawda - to on a nie jakiś matematyk ma tylko prawo wyciągać z tych % wnioski.
                  Ps. A jaka jest dla Ciebie próba reprezentatywna? Może określ mam zamiast prawić morały...
                  • mrnatohk Re: Portal Miejski. 19.10.13, 22:07
                    Ps. Ciekawe, czy jak masz wyniki badań np. krwi to idziesz do lekarza, czy matematyka - w końcu zgodnie z Twoim tokiem myślenia najprościej i najlepiej jest odwołać się do "królowej nauk"... :)

Ach głupim... - to pewnie znowu jakaś Twoja szatańska zagrywka mająca na celu "wpuszczenie w maliny", lub coś tam... Kurcze za późno się zorientowałem!
                    • pipi43 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 22:24
                      mrnatohk napisał:

Kurcze za późno się zorientowałem!

Muszę cię zmartwić.
                      Wcale nie było za późno.
                      Wystarczyło nie naciskać "wyślij" i byłbyś uratowny;)
                      • mrnatohk Re: Portal Miejski. 19.10.13, 22:47
                        Jak pech to pech :(

A tak na marginesie: Jak dobrze pamiętam pochwaliłaś się kiedyś Szanowna Pipi43, że jesteś absolwentką kierunku matematyczno - fizycznego. Więc mam prośbę - pomóż Mietlorzowi w wyjaśnieniu wyniku sondażu z punktu widzenia Królowej Nauk. Pomyślałem, że skoro tak ładnie z sobą współpracujecie w dogryzaniu, że to może choć raz zrobisz użytek ze swojej wiedzy (skoro ktoś - Mietlorz - się tego domaga) i rozwiążesz problem...
                        • pipi43 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 23:04
                          mrnatohk napisał:

to może choć raz zrobisz użytek ze swojej wiedzy

Ja ciagle robię użytek ze swej wiedzy.
                          Na tym forum również się zdarza.
                          Tak więc swoją naciąganą argumentacją nie uda Ci się osiagnąć zamierzonego efektu.
                          • mrnatohk Re: Portal Miejski. 19.10.13, 23:34
                            Czemu mnie nie dziwi Twoja odpowiedź. W pisaniu pierdół i dogryzaniu (szczególnie Waplowi) to w pierwszym rzędzie stoisz, bo jak wiemy pisanie takich debilizmów nie wymaga myślenia. A jeżeli dostajesz proste merytoryczne zadanie - proste, bo w końcu tak stawia sprawę Mietlorz to...To nogi za pas i odwracamy kotka ogonem.
                            Ps. A jaki chcę osiągnąć efekt? Czy to że chcę aby najbardziej kompetentna osoba z dziedziny matematyki na tym forum zajęła się danym tematem to coś złego? Proszę tylko o pomoc.
                            Wykaż się prostą wiedzą merytoryczną - jeżeli nie potrafisz to proponuję dać sobie spokój z pouczaniem innych i wtrącaniem swoich "3 groszy" byle gdzie bo się ośmieszasz.
                            • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 20.10.13, 00:34
                              Fascynujące.
                              Ktoś, kto nie rozumie o czym pipi i ja piszemy, twierdzi, że pipi się ośmiesza.
                              • mrnatohk Re: Portal Miejski. 20.10.13, 00:56
                                Ależ Mieciu... Wy o niczym nie piszecie - piszecie dla pisania, strzelacie gafy okraszając je frazesami - na proste sprawy nie potraficie jasno odpowiedzieć tylko uciekacie w zmianę tematu - co właśnie doskonale teraz pokazujesz...
                                Ach i jeżeli się mylę to proszę wytłumacz mi z łaski swojej dokładnie, prosto bez zmiany tematu o czym to piszecie... Bo o ile Twój wpis w tym wątku mogę jakoś zaszufladkować to wpis Pipi już nie - ot coś napisała bez związku z tematem...
                            • pipi43 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 14:19
                              mrnatohk napisał:

> Czemu mnie nie dziwi Twoja odpowiedź. W pisaniu pierdół i dogryzaniu (szczególn
                              > ie Waplowi) to w pierwszym rzędzie stoisz, bo jak wiemy pisanie takich debilizm
                              > ów nie wymaga myślenia. A jeżeli dostajesz proste merytoryczne zadanie - proste
                              > , bo w końcu tak stawia sprawę Mietlorz to...To nogi za pas i odwracamy kotka o
                              > gonem.
                              > Ps. A jaki chcę osiągnąć efekt? Czy to że chcę aby najbardziej kompetentna osob
                              > a z dziedziny matematyki na tym forum zajęła się danym tematem to coś złego? Pr
                              > oszę tylko o pomoc.
                              > Wykaż się prostą wiedzą merytoryczną - jeżeli nie potrafisz to proponuję dać so
                              > bie spokój z pouczaniem innych i wtrącaniem swoich "3 groszy" byle gdzie bo się
                              > ośmieszasz.

No, mam nadzieję, że po weekendowej przejażdżce po pipi43 uszło z was trochę powietrza:/

Co do meritum, sprawa wygląda tak: doszłam w swoim życiu do takiego punktu, że robię tylko to, na co mam ochotę, albo to, co uznam za konieczne.
                              Ponieważ twoja "prośba" nie spełniała żadnego z tych warunków, wykazałam się asertywnością i zwyczajnie cię zignorowałam.
                              Widzę, że trudno ci się z tym pogodzić.

Otóż, nie mam zamiaru przekonywać mietlorza, że socjologia nie ma nic wspólnego z matematyką. Bo ma. I to sporo.
                              Przywołany przez ciebie Słupnik, żeby skończyć socjologię, MUSIAŁ zaliczyć np. statystykę.
                              Że nie wspomnę o logice.
                              Mylisz się sądząc, że studia socjologiczne są studiami humanistycznymi.

Tak się zastanawiam, czy rzeczywiście nie posiadasz tej wiedzy, czy też chciałeś zrobić ze mnie idiotkę (wykazać, że "zidiociałam" by waple).
                              Po namyśle optuję za pierwszym.

• mrnatohk Re: Portal Miejski. 22.10.13, 17:55
                                Pipi... Ściemniasz jak Mietlorz :))))

Zadanie było proste: Tylko przy pomocy matematyki ocenić wynik sondażu... A Ty mi tu wyskakujesz ze statystyką i logiką (czego notabene brakuje (logiki)w Waszych wypowiedziach) - po co to wszystko???

Tak po przemyśleniu tematu muszę Cię przeprosić: Ja wiem że nie potrafisz na to pytanie odpowiedzieć. Zapewne nie dlatego, że nie wiesz, tylko dlatego że się nie da...
                                Noooo, na upartego da się tylko debilizm by z tego wyszedł - i o tym wiemy doskonale - a jeżeli jesteś innego zdania to proszę - udowodnij że jest inaczej.
                                Mietlorz napisał żeby napisać i jakoś głupio wyszło. Rozumiem też, że łatwiej byłoby napisać, iż palną mega głupstwo, ale że nie wypada i nie chcesz ośmieszyć Mietlorza to kręcisz....
                                I na przyszłość nie mieszaj się tam gdzie nie masz nic sensownego do powiedzenia.
                                Wot eta wsio :)
                                • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 20:33
                                  Napisałem.
                                  Nie dotarło.
                                  Pipi napisała.
                                  Nie dotarło.
                                  Jaki jest sens powtarzania tego co napisano, uzupełnionego o kilka prostych działań matematycznych?
                                  Żaden.
                                  • mrnatohk Re: Portal Miejski. 22.10.13, 21:35
                                    Nic w temacie nie napisałeś,
                                    Więc nic nie dotarło.
                                    Pipi nic w temacie nie napisała,
                                    Więc nie dotarło.
                                    Jaki jest sens pisania o czymś o czym nie macie jak widać zielonego pojęcia (lub Ty nie masz)?
                                    Żaden.
                                • krokiet44 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 21:38
                                  mrnatohk napisał:

> Ściemniasz
                                  > wynik sondażu
                                  > statystyką i logiką
                                  > po co to wszystko???
                                  > wiem że nie potrafisz
                                  > odpowiedzieć.
                                  >dlatego
                                  > debilizm z tego wyszedł
                                  > głupio wyszło
                                  > mega głupstwo,

• pipi43 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 21:57
                                  mrnatohk napisał:

I na przyszłość nie mieszaj się tam gdzie nie masz nic sensownego do powiedzenia.

Myślisz, że przy 3, w porywach 4 forumowiczach mających tu coś sensownego do powiedzenia to forum miałoby rację bytu?
                                  Po prostu by umarło.
                                  Nie widzisz, że sporo osób na tym forum znalazło swoją niszę i w tym się spełnia?
                                  Jeden np. zakłada cudaczne wątki, pisze bez ładu i składu, może ma dobre intencje, ale jest zwyczajnie słaby.
                                  Drugi nie jest w stanie napisać zdania (chociaż właściwie nie są to zdania, bo nie używa ani wielkiej litery na początku, ani kropki nakońcu), żeby nie użyć słowa "władzunia" czy też "pancia". Notabene, cieszy się uznaniem TWA, które uznaje go za bardzo merytorycznego.
                                  Trzeci to para szkolnych przyjaciół, którzy nie szczędzą sobie czułości; wspomnieniom minionych lat nie ma końca.
                                  Itp, itd.
                                  Tak więc pozwolisz, że ja również będę pisała na tym forum wtedy, kiedy będę chciała, a nie wtedy, gdy "zespół ekspertów" uzna, że treść jest dostatecznie merytoryczna.
                                  Oczywiście nie traktuj dosłownie słowa "pozwolisz".

Wot eta wsio :)

Wolę EOT.
          • pawel.k.2 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 20:33
            Za te sondaRZe to planuja pojechać do Canossy a jak się nie uda to tylko do Katowca [kochłowickie Katowice]
            • jankolodziej Re: Portal Miejski. 19.10.13, 20:52
              Umieszczenie grup danych w excelu nie oznacza, że staje się on tabelką - to trzeba umieć odpowiednio zrobić. Prosta definicja mówi bowiem, że tabelka to "uporządkowany wykaz większej liczby danych, odpowiednio posegregowanych i umieszczonych w rubrykach".
              Taka była ta "tabelka", jak cała ustawa i rudzki szczególnie system. Znam parę domostw w Kochłowicach, które uiszczają opłaty za opłaty segregowane, jednak czynić tego nie mogą - do dnia dzisiejszego ... nie dostarczono tam worków!

Do Canossy możno sie tyż wybiera, bo tam żech jeszcze niy był ;-)
              • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 21:17
                Jasiu, Jasiu, Jasiu... pytaj dalej wujka Googla, a dowiesz się, że to była tabela. :)
                A jak już robisz wycieczkę pod adresem twórców ustawy/uchwały/tabeli - nie znam w Kochłowicach nikogo tak niezaradnego, komu 4 miesiące na zdobycie worków to mało.
                No, ale ja obracam się w kręgu osób które rozumieją proste tabele. Skomplikowane też.
                • pawel.k.2 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 22:50
                  Ja po worki pojechałem osobiście ale pojemnik na biomasę dopiero teraz dostałem - za to nowy fabrycznie i teraz myślę że dlatego bo byłem "dłużn ikiem" gminy którego nie obsługują bo zalegał - nie zapłacił 3 grosze za użytkowanie wieczyste gruntu choć zapłaciłem tyle co mi urzędniczka wyliczyła. Teraz po zapłacie (bez odsetek !) znów jestem obsługiwany choć nie wiem komu dziękować
                  • meg114 Re: Portal Miejski. 19.10.13, 23:19
                    Mietlorz, a może to ty byłeś odpowiedzialny za te tabelki? Jeżeli nie, zupełnie nie rozumiem twojego zacietrzewienia i obrony partacza, który zamiast sporządzić odpowiedni wykaz, wrzuca wycinek excela. I ciekawe, że za krytykę czegoś takiego jesteś gotów bronić nawet "sondarzy"... Pipi jakoś też nie grzmi... Mietlorz uczulony na Kołodzieja?
                    • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 20.10.13, 00:43
                      Ależ to nie tak, meg. Mietlorzowi też się te tabelki nie podobały. Powinny być kolorowe, i z jakimś fajnym obrazkiem, np. uśmiechniętego śmieciarza z wielkim workiem. Na plecach. Brzydkie były okropnie te tabelki, a mimo tego mietlorz nie miał problemu z ich zrozumieniem.
                      Gdyby mietlorz ich nie rozumiał, to poprosiłby o ich wyjaśnienie, zamiast wyjechać z pretensjami do twórców nieszczęsnych tabelek.
                      Już wiesz, na jaki typ ludzi mietlorz jest uczulony?
                      • jankolodziej Re: Portal Miejski. 21.10.13, 15:41
                        "Już wiesz, na jaki typ ludzi mietlorz jest uczulony? "
                        Niech zgadnę. Na racjonalnych i wymagających dobrej roboty?
                        • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 16:08
                          Jak zwykle, Jasiu, prawie masz rację.
                          • skalar2011 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 18:42
                            Jasiu jak zwykle ma rację co do ciebie, lubisz po prostu tu mietlać na forum , klikać bez opamiętania ku chwale władzuni i i i............... dowalić każdemu co nie chce z tobą chwalić władzuni.
                            • pipi43 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 19:00
                              skalar2011 napisał:

> Jasiu jak zwykle ma rację co do ciebie, lubisz po prostu tu mietlać na forum ,
                              > klikać bez opamiętania ku chwale władzuni i i i............... dowalić każdemu
                              > co nie chce z tobą chwalić władzuni.

Antek, to ty???
                              • skalar2011 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 19:18
                                nie pipi to jo skalar a ty pipi zamiatosz za mietlorzem, boroczko ale mocie fucha
                                • pipi43 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 19:23
                                  skalar2011 napisał:

> nie pipi to jo skalar a ty pipi zamiatosz za mietlorzem, boroczko ale mocie fuc
                                  > ha

Skalar, a nawiedzonyś jak Antek.
                                  Może nawet bardziej...
                                  • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 21.10.13, 19:54
                                    Żeby on jeszcze wiedział, o którego Antka chodzi...
                                    • skalar2011 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 11:52
                                      widać nie obracamy się w tym samym towarzychu, i całe szczęście że nie mom jakiś nawiedzonych kolesiów jak wy
                                      • pipi43 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 12:56
                                        skalar2011 napisał:

widać nie obracamy się w tym samym towarzychu,

Jednak zajarzył...

i całe szczęście że nie mom jakiś nawiedzonych kolesiów jak wy

Masz, masz, tylko ich w tv nie pokazują. Na razie:D
                                        • mietlorz707 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 13:41
                                          >Jednak zajarzył...

Pewnaś? ;-)
                                          • pipi43 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 16:40
                                            mietlorz707 napisał:

Pewnaś? ;-)

Wierzę w człowieka.
                                            I w rybę ;)
                                            • skalar2011 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 20:40
                                              wiesz pipi wierzę w uczciwych ludzi ,ale ty nie należysz do nich sorry
                                              • pipi43 Re: Portal Miejski. 22.10.13, 20:54
                                                skalar2011 napisał:

wiesz pipi wierzę w uczciwych ludzi ,ale ty nie należysz do nich sorry

Wzruszyłeś mnie tym wyznaniem.
                                                Co za brak wiary w SIEBIE!
                                                Smutne. Ale w końcu sam znasz siebie najlepiej.
                                                Sorry? Ale za co?
    • g-48 Re: Waple. 20.10.13, 18:12
      A kaj jest watek o Zydach ?Albo temat sliski albo cenzory sie boja.
      • g-48 Re: Waple. 20.10.13, 18:24
        forum.gazeta.pl/forum/w,396,147523878,147523878,Zydzi_a_Polska_.html
        Tak jak by Zydow nie bylo mdzy nami ?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka