Dodaj do ulubionych

Podsumowanie kadencji 2010-2014

26.07.14, 11:11
Warto przeczytać:
www.curulis.pl/img/download/20140724_raport_v16.pdf
a tu ostateczne wyniki:
www.curulis.pl/img/download/20140722_ranking_v13.pdf
Na 2479 gmin w Polsce Ruda Śląska zajęła miejsce 2444.
Jak teraz zareaguje tandetna propaganda sukcesu?
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Marianie, czas na przeprowadzkę! 26.07.14, 13:11
      Do Cycowa na przykład.
      Dlaczego tam?
      Cisza, spokój, ludności ponad 100 razy mniej, i nie ma tam Dziedzicowej, Osmendy, aloesa, hepika i mojej skromnej osoby.
      No i w rankingu Cyców jest wyżej niż miasto nasze ukochane.
      Ale chwila... Jaką wartość ma ranking, w którym porównywane i oceniane są tak skrajnie różniące się gminy?
    • hepik1 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 26.07.14, 13:52
      A jakie jest ostateczne kryterium tego rankingu?
      W miare czytelne i miarodajne to kasa na łeb mieszkańca.
      Rewal zdecydowanie przed nami ale każdy by chciał nad morzem w tej chwili mieszkać,choćby na tydzień ;)
      • hepik1 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 26.07.14, 14:08
        Martwi też 2208 miejsce swiętochłowic ,tak opiewanych jako miasto sukcesu w organach Filara. ;)
        • amarian2 tak zareagowali hepikowcy 26.07.14, 14:51
          hepik najpierw przeczytaj raport a potem dyskutuj, a raczej nie, bo przecież ty nigdy ie piszesz na temat. mietlorz, już jeden chciał wymieniać społeczeństwo. mietorz takie argumenty?
          A może jednak cokolwiek napiszecie merytorycznego?
          ps.
          macie jakiś alarm jak się pojawię na forum ;)
          • amarian2 Re: tak zareagowali hepikowcy 26.07.14, 14:58
            a tu fragment z fb pani poseł z którym całkowicie się zgadzam. Podkreślenie moje.
            "Tymczasem z kolejnego rankingu, tym razem „Wspólnoty” (Pismo Samorządu Terytorialnego), dowiadujemy się, że Ruda Śląska znalazła się w ostatniej dziesiątce miast na prawach powiatu pod względem zamożności mieszkańców. Przed nami znajdują się m.in. Żory, Zabrze, Rybnik, Chorzów, Gliwice …

Zajmujemy obecnie 41 miejsce na 48 możliwych. W stosunku do roku 2012 roku spadliśmy o 11 miejsc.

Żyjemy więc w świecie prawdy czy iluzji?

Poniżej podaję linki do rankingu oraz bezpośredni link do tabeli miast na prawach powiatu:

www.wspolnota.org.pl/index.php?id=812
            www.wspolnota.org.pl/uploads/media/Bogactwo_miasta_na_prawach_powiatu_2013.pdf"
            • hepik1 Re: tak zareagowali hepikowcy 26.07.14, 15:16
              Cós to nie koresponduje z tym dochodem na głowę z poprzedniego rankingu ;)
              Są trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, bezczelne kłamstwa i statystyki.
              Autor: Mark Twain
              • amarian2 chłopcy, chłopcy 26.07.14, 15:31
                hepik hepik żartujesz, takie kłamstwa?
                Ale jak potrzebujesz łopatologi to proszę.
                KAŻDY ranking jest prowadzony przez innych specjalistów i każdy w oparciu o inny sposób badania. JA WIEM ŻE RODZINNIE MASZ Zakodowaną teorię spiskową i każdy ranking i badanie będziesz tłumaczył kłamstwem ale ....
                dobrej soboty:)
                • hepik1 Re: chłopcy, chłopcy 26.07.14, 15:51
                  Dementuję.Mark Twain nie był moja rodziną.
                  • amarian2 Re: chłopcy, chłopcy 26.07.14, 16:39
                    Ale łopatologię zrozumiałeś?
                    Twain nie rodzina? hepik to akurat poznajemy po twoich tekstach
              • bellodinotte10 Re: tak zareagowali hepikowcy 29.07.14, 12:35
                ktoś tu stosuje logikę: jeśli fakty są przeciwko nam, tym gorzej dla faktów
        • fifik_rsl Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 26.07.14, 16:11
          Mnie zastanawia jedno, jak Filar wytłumaczy fakt że w przeliczeniu na jednego mieszkańca Ruda ma o ponad 700 zł więcej niż Swiony? Bo jasne jest że pomimo tego iż tak można odczytać z tabelki (zaserwowanej przez Pana Mariana) to oczywiste jest że na Świonach mają więcej, lepiej wspanialej.
          Zastanawia mnie też dlaczego basen otwierają 1 sierpnia, a nie np 1 grudnia przed drugą turą wyborów. Skoro u nas można było 1 grudnia otworzyć orlik przy -10 stopnia, to przecież można też basen ;) Miejscowe Morsy czuły by się dowartościowane.

Co do samego rankingu to podziwiam autorów, szczerze podziwiam. Potrafili zebrać te wszystkie dane, pozliczać poustawiać opublikować i to na 4 miesiące przed upływem okresu, który ów ranking obejmuje. Gratulacje!
          • amarian2 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 26.07.14, 16:36
            A mnie zastanawia, dlaczego zamiast rozmowy o wynikach badań nad kadencją chcecie rozmawiać o wszystkim innym??? :):):)
            A tak nawiasem fifik, dla mnie taki basen w R.Śl. mogłaby Pani prezydent otworzyć kiedy by jej pasowało. PROBLEM W TYM, że nie termin jest ważny ale czy jest czym się pochwalić?
            A tak duzo pisałeś o basenie na Frynie, a tam widzisz, żadnej dyskusji. Rok temu podjęta decyzja i efekt. Niektórzy tu na tym forum zapowiadali że taki basen powstanie za 5 lat:):):)
            • fifik_rsl Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 26.07.14, 21:32
              Chwila? Pisałem o konkretach do których Pan się nie odniósł. Powtórzę:
              Pierwsza poważna wątpliwość. Raport obejmuje kadencję 2010-14, czyli obecnie trwającą. Jak można przeczytać obejmuje on porównanie pomad 4000 gmin w Polsce, jak sam Pan pisze "Naukowcy wzięli pod uwagę wszystkie aspekty finansów gminy, inwestycje, rozwój infrastruktury, wodociągi, podatki, oświatę, sport, opiekę czy środki UE."
              Jak mogę się domyślać zrobienie go wymagało zebrania ogromu danych, porównania ich pod katem tych wszystkich wskaźników, następnie opublikowanie. Nie jestem metodologiem, ale takie badania robi się przecież po zakończeniu okresu badawczego, a nie w trakcie jego trwania. Jeśli na 4 miesiące przed końcem okresu badawczego ktoś zdążył już pozbierać dane z ponad 4 tyś gmin, przeanalizować je, porównać i napisać raport, to włącza mi się czerwone światło.
              Kolejny konkret. Dochód na Mieszkańca. Daleko nam do Gliwic czy Katowic, bliżej do Zabrza, ale w dalszym ciągu dystansujemy Świony, które wg Filara są krainą miodem i mlekiem płynącą. Rozumiem jednak że 3100 w Filarowej złotej krainie znaczy wiecej niż 3800 u nas, czy ponad 4500 w Gliwicach.
              Kolejny konkret, ktoś już o tym pisał: Jaką ma wartość naukowa porównywanie jakieś gminy wiejskiej Wypi...wo, z miastami liczącymi ponad 100 tyś mieszkańców?

Co do Basenu to takie rzeczy się robi mądrze i otwiera na rozpoczęcie sezonu, a nie w drugiej jego części. Jeśli chodzi o nasz na Frynie, rozmawiałem o tej sprawie z osobami zarządzającymi tym miastem i padły pewne deklaracje. Jeśli nie zostaną zrealizowane, obiecuję że o tym napiszę.
              • bszabatowski Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 26.07.14, 22:40
                Adamie ewidentnie się czepiasz i szukasz dziury w całości...

Owszem Raport jest zatytułowany 2010-2014, ale w tekście możesz szybko sobie wyłuskać że dane oparte są na latach 2010-2013 - nikt nie wróży z fusów. Dodatkowo są tam suche fakty - nikt tam nie ocenia i nie pisze że "za Stani było tak, a za Dziedzicowej jest tak" - nie jest to raport polityczny tylko hmm analityczny :)

Co do dochodów - przepraszam, że w takiej formie ale: masz jakiś kompleks związany z Filarem i Świętochłowicami? Może porównaj Rudę do Zabrza...
                Jeżeli nie podoba Ci się zestawienie zaprezentowane w Raporcie to oprzyj się na dochodach, ale "leć" po kryterium ilości mieszkańców - choć może nie bo by się okazało że jesteśmy ostatni i co wtedy? (Opierając się na tym co Ty napisałeś: jaką wartość ma porównanie miasta 50 tyś. z miastem 140 tyś.???) Jakie wytłumaczenie znajdziesz? Mam nadzieję, że jednak zdajesz sobie sprawę że "tak, czy siak" szorujemy dno...

A co do basenu - byłem kiedyś na spotkaniu z obecne miłościwie nam urzędującą Prezydent na którym stanowczym i podniesionym głosem mówiła do wzburzonej publiczności iż zrealizuje inwestycję na którą mieszkańcy czekali od kilku lat. Kazała się rozliczyć za pół roku (a spotkanie to odbyło się przed I Referendum) i jak myślisz dotrzymała słowa? Ta kadencja mija pod postacią: chcesz mieć? powiedz co chcesz - obiecam że zrobię - ale i tak nie zrealizuję. Bo mam Cię w mrocznym miejscu...
                • fifik_rsl Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 27.07.14, 00:23
                  Bartek,
                  Może i się czepiam, ale jak ktoś robi powazne w jego mniemaniu badania i dopuszcza do takiego przekłamania w tytule tych badań, to sorry ale mam wątpliwości co jakości. Dobrze wiesz, że jakbyś tak zrobił u Stolarczyka, to wylatujesz z pałą niezależnie od zawartości.

Mam pełną świadomość tego jak wiele tracimy do Gliwic, Katowic czy DG. Natomiast wkurzam się, jak ktoś próbuje mi wmówić że miasto znacznie bardziej zapyziałe od Rudy ma być dla nas wzorem. To mnie zwyczajnie irytuje. Robi to bo nie z uczciwości dziennikarskiej, ale bo tak mu płacą reklamodawcy. Co do Zabrza, to po ostatnich doniesieniach o kilkuset bańkach wpakowanych w niedokończony stadion, na którym za chwilę może nie będzie kto miał grać, bo po wycofaniu się KW ze sponsoringu klub jest bankrutem, nie byłbym takim optymistą co do dalszego rozwoju. Oczywiście dotychczasowe inwestycje stały na wyższym poziomie niż nasze, tu bez wątpliwości, ale obawiam się że stadion będzie cięższą kulą u nogi dla nich, niż Aqua coś tam dla nas.
                  W kwestii rozliczania za basen, to nie wiem co było na jakimś zebraniu. Wiem co mi powiedziano i tego się będę trzymał i z tych obietnic rozliczał. Uczciwie rozliczał.
                  • bszabatowski Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 28.07.14, 12:38
                    No własnie nie wiem, czy wyleciałbym u Stolarczyka za takie coś - kwestia dyskusyjna, aczkolwiek nie zmienia to faktu że o "tytuł" możesz mieć pretensje to już do opracowania nie - same suche fakty bez osobistych refleksji.

Co do Zabrza to mój osobisty specjalista sportowy którego dobrze znasz jest całkowicie odmiennego zdania - i co do stadionu i co do klubu. Z drugiej strony nawet jeżeli Stadion skończy tak jak nasza (nie)spełniona obietnica Grażyny D. to oni przynajmniej mają o niebo lepsze perspektywy finansowe niż my - Pan Marian przytoczył już odpowiednie dane.

Życzę powodzenia w rozliczaniu i mam nadzieję że nie zadowoli Cię przeniesienie terminu remontu z jesieni na wiosnę powiedzmy z powodów technicznych (czy cokolwiek tam wymyślą).
              • perpet-ua123 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 28.07.14, 10:45
                A co do Świonów to odrabiają ogromne zaległości z wielu, wielu lat nieudolnych rządów. Jeśli natomiast chodzi o ostatnie cztery lata to Świony pozostawiły nas z tyłu. Z unijnej kasy dostały ponad 100 mln zł i to na duże inwestycje jak basen, oczyszczanie kaliny, przystań na skałce, uzbrajanie terenów dla inwestorów czy muzeum powstań śląskich. A nasza władza co zrobiła za unijną kasę? Parę szkoleń i kilka termomodernizacji?
          • bszabatowski Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 29.07.14, 11:34
            Powiem szczerze, że mnie osobiście zastanawia czemu wytykasz sąsiadom otwieranie basenu 1 sierpnia, a nie widzisz nic zdrożnego w tym że u nas robi się dokładnie tak samo tylko niestety na znacznie mniejszą skalę (finansowo oczywiście). W sumie też można było to to zaplanować na 1 grudzień (ot dzień po II turze :) - przecież w zimę tez znajdą się amatorzy dwóch kółek) - a przecie logiczne wydaje się że takie "inwestycje" czynione powinny być przed otwarciem sezonu, a nie prawie na jego koniec - dziwnym trafem przed rozpoczęciem kampanii wyborczej...
            Swoją drogą ciarki przechodzą jak zobaczy się wysokość budżetu na tą inwestycję którą miasto chwali się na całą Polskę - 25 tyś. zł... A wykonanie pewnie tak samo solidne jak na ul. Piłsudskiego - po roku będzie wyglądać jakby było to zrobione 5-6 lat temu + tego syf i malaria - bo tak jak już w innym wątku napisałem: wybudowanie czegoś to najmniejszy problem - ważniejsze jest to coś utrzymać!

Ps. 11 km za 25 tyś. zł.??? No przepraszam, ale końcu w oficjalnym cenniku stoi, że na 100mb wyznaczenia trasy rowerowej trzeba wydać 2 tyś. zł.! Aż strach przeliczać ile można by było tych tras wytyczyć gdyby ktoś był "fair" w stosunku do swoich wyborców i dotrzymał obietnic wyborczych, a pieniądze które ładujemy teraz w Aqua-coś-tam przeznaczyli na "infrastrukturę rowerową"...

• amarian2 hepik 26.07.14, 18:34
          Miasto które jeszcze 6 lat temu było kilka długości za nami pobiło nas, a ty się tym chwalisz?
          MAMY DWA WYJŚCIA. jedno albo tamte władze są tak dobre, albo nasze do .... . Fakt, jest trzecie wyjście na tak duży przeskok, tam są dobrzy a u nas słabi.
          hepik napisał:
          "A jakie jest ostateczne kryterium tego rankingu?
          W miare czytelne i miarodajne to kasa na łeb mieszkańca."
          Ty chyba niekumaty?
          Naukowcy wzięli pod uwagę wszystkie aspekty finansów gminy, inwestycje, rozwój infrastruktury, wodociągi, podatki, oświatę, sport, opiekę czy środki UE. Wiem, że wzory mogą być a ciebie zbyt skomplikowane, ale żeby napisać, że nieczytelne?
          • mietlorz707 ech, Marian... 27.07.14, 00:44
            Z opisu wynika, że "infrastruktura" to woda i gaz. W finansach liczy się m. in. koszt obsługi długu. W jakości życia mamy liczbę uczniów na komputer, klubów sportowych i nowych książek w bibliotece.
            Znowu nie dociera do Ciebie że w gminie liczącej 1000 mieszkańców zakup 1 komputera do szkoły lub 50 książek do biblioteki istotnie podniesie jakość życia, a podłączenie do wybudowanych za pieniądze unijne wodociągu i kanalizacji 100 mieszkańców wywinduje gminę ostro w górę.
            A gdy w takiej gminie powstanie jeden klub sportowy to hohohohoooo! Żeby osiągnąć podobny wzrost jakości życia, u nas musiałoby takich klubów powstać prawie 140.
            A tak poza tym to w tekście jest mowa o danych z lat 2010 i 2012. Nijak się to ma do końca kadencji w 2014.
            Naukowcy, mówisz?
            Doradzali Tychom w sprawie aquaparku.
            Referencje są, ale chętnie zobaczyłbym raport...

I nie wytykaj komukolwiek, że nie zrozumiał wzorów. Te wzory są proste. Zbyt proste.
            • amarian2 Miasta na prawach powiatu, my dno 27.07.14, 10:50

Aby hepikowaci i fifik nie kwestionowali raportu ze względu na wielkość gmin, czy rodzaj gminy (turystyczne) podaje wyciąg z raportu:
              Na 66 miast w Polsce na prawach powiatu, Ruda Śląska zajmuje 65 miejsce i gorsze od nas jest tylko Skierniewice. I na tym można byłoby zamknąć temat. Tylko dla przypomnienia: w ostatnich dwóch latach kilkanaście różnego rodzajów rankingów przygotowywanych przez różne instytucje pokazują, że Ruda Śląska jest coraz gorzej oceniana, a mówiąc normalnym językiem leci na łeb. TO nie przypadek ani spisek. Nie chcecie wierzyć w GUS, nieprawdą dla was są wyniki OKE, więc albo jesteście zaślepieni albo przyznajcie: istnieje międzynarodowy spisek przeciwko najpiękniejszej.
              Fifik, mnie też wkurza, że Miasta (dziury), które kilka lat temu mogły nam buty czyścić teraz w ciągu jednej kadencji nas prześcigają. Wkurza mnie to, ale z raportu wynika dlaczego. Zobacz temat finansów tam pokazanych i kosztów gmin. Jak myślisz jak u nas się one kształtują i w której tam grupie jesteśmy???
              Mietlorz, no nie twierdzisz, że źle obliczali, może jeszcze raz sprawdzisz z tymi boiskami, radzę. Możesz się wygłupić.
              Po za tym , dlaczego dyskusja ze mną. Takie głowy, dostęp do materiałów i … ze mną. Może się zbierzecie, strona po stronie rozbijecie ten raport i udowodnicie że to spisek. Chłopcy byliście sławni w całej Polsce a kilkanaście gmin z końca nawet zrobiłoby z was honorowych obywateli.
              Czego wam serdecznie zyczę:))
              -
              • fifik_rsl Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 27.07.14, 12:41
                Co do raportów wszelkiej maści mają one jedną zasadniczą wadę, są łatwe do manipulacji, bo zawsze można dopasować kryteria tak żeby było lepiej/gorzej. Jakiś czas temu przecież dobitnie to przerabialiśmy, kiedy chciano nas przekonać że jesteśmy 4 gminą w Polsce pod względem jakości życia. Podobnie w drugą stronę idzie tak dobrać kryteria że będziemy końcem ogona. Dla mnie ważnym aspektem jest dochód na Mieszkańca i tutaj rzeczywiście dzieli nas przepaść do Gliwic czy DG, ale z drugiej strony jest wiele miast które powinny nas prześcigać a maja niższy.
                Dyskutujemy z Panem bo Pan ten raport tutaj wrzucił. Dyskutujemy bo jest to raport niby za kadencję 2010-14, opublikowany na 4 miesiące przed jej zakończeniem. W tekście możemy się dowiedzieć podobno że to jedynie badania z wycinka tej kadencji, bo do teraz nie wiem czy okres badawczy dotyczył 2010-12 czy 10-13? Takie podejście do sprawy każde zadać pytanie o jakość całości tych badań.
                Dla mnie jako Mieszkańca tego miasta istotniejsze jest jak mi się tutaj zyje. Wbrew Pana Armagedonowym teoriom nie żyje mi się najgorzej. Wkurza mnie wiele rzeczy, jak brak chociaż jednego klubu sportowego na przyzwoitym poziomie (ze sportów liczących się), wkurza mnie brak chociaż jednego basenu otwartego z prawdziwego zdarzenia. Irytuje brak ciągów rowerowych po których moglibyśmy poruszać się miedzy dzielnicami nie narażając się na starcia z samochodami i pieszymi. Doprowadza do wściekłości fakt że kilka procent budżetu wypierdzielamy na padlinę, zamiast przeznaczyć np na szkolenie młodzieży.
                Buduje mnie natomiast postawa wielu ludzi, którzy mają centralnie w d**e wszechobecne narzekanie na wszystko i wszystkich i bez większego wsparcia finansowego potrafią zrobić coś z niczego. Jako przykłady podam choćby wszystkie akcje na rzecz chorych dzieci, organizowanych przez Olę, projekt ścieżek rowerowych od Ewy czy ludzi od Amatorskiej Ligi Koszykówki, którzy w przeciągu dekady poprzez swoje zaangażowanie stworzyli najlepszą ligę na Śląsku i jedną z lepszych w Polsce. Takich przykładów można by mnożyć i ich wspierać, by pociągnąć to do przodu. No ale zawsze można usiąść do kompa i dalej kreować swoje teorie o rychłym upadku tego miasta ;)
                • amarian2 Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 27.07.14, 14:52
                  Rankingi manipulowane? Żart. Raczej samorząd próbuje manipulować wynikami.
                  Nie przewiduję bankrucotwo miasta, raczej jestem obtymistą wiedząc ile jeszcze mamy mozliwości.
                  Tylko ty fifik nie rozumiesz sytuacji. wszystkie te analizy pokazują jaki jest stan Miasta (może lepiej domu), i jakie zagrożenia wystepują. Ty jak zwykły poddany nadziany propagandą widzisz ładnie pomalowaną klatkę schodową, troche ładnej tapety w niektórych pokojach a nie chcesz widzieć stanu fundamentów, ścian czy stropu. I najważniejsze, TO nie ja pokazuję, tylko wiele badań. Zastanów się daczego wszystkie one są tak negatywne dla R.Śl.
                • bszabatowski Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 28.07.14, 12:55
                  Jedno mnie zmartwiło w twojej wypowiedzi - "Buduje mnie natomiast postawa wielu ludzi, którzy mają centralnie w d**e wszech obecne narzekanie na wszystko i wszystkich i bez większego wsparcia finansowego potrafią zrobić coś z niczego"
                  Ja osobiście widzę i bardzo doceniam takie postawy - szkoda że jest ich tak mało (zawsze człowiek chciałby więcej) - jednakowoż martwi mnie właśnie to że na przodek/front właśnie oni są wystawieni i prezentowani są jako sukces.
                  Wybacz, ale uważam że właśnie tacy ludzie powinni być dopełnieniem działalności "inwestycyjnej" samorządu, ba nawet powinni działać z boku, a nie być prezentowani jako sukces. Bo ja się pytam gdzie w takim razie są pozostałe inwestycje?
                  Nie sztuka wybudować ścieżkę rowerową, trzeba jeszcze ją utrzymać.
                  Jak chcesz zobaczyć jak wygląda utrzymanie takiej ścieżki to zapraszam na spacer z Czarnego Lasu na NB. Pomijam klimaty jak z filmu katastroficznego - mój syn się ostatnio mnie pytał kiedy było to trzęsienie ziemi (tzn. pozwijany asfalt, a kostki i krawężniki porozwalane), oraz ławeczki ustawione tak durnowato że winne być pokazywane jako przestroga "jak nie robić", ale chodzi mi o to że widać że nie ma pieniędzy na utrzymanie - w niektórych miejscach kostka została wyrwana kilka miesięcy temu bo trawa tam wyrosła.
                  Z czego chcesz finansować utrzymanie - choćby Burlocha? Dalej kosztem inwestycji? Dalej na inwestycje będziemy przeznaczać 25-30 mln. złotych z budżetu ok. 550 mln.??? I proszę nie dawać za przykład "projekt budżetu", bo takie stawianie sprawy jest ordynarnym kłamstwem - budżet za 2013 doskonale to pokazał.
                  • fifik_rsl Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 28.07.14, 23:27
                    Jako że jestem na drugim końcu Polski, to pozwolisz Bartku że odniosę się do tego co napisałeś po powrocie w niedziele bądź poniedziałek.
                    • bszabatowski Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 28.07.14, 23:56
                      Spoko - mam zdjęcia, a i kto wie może stare dziury do tego czasu załatają :)
                      Aloesa trzeba o wstawiennictwo poprosić!
                  • fifik_rsl Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 03.08.14, 14:48
                    Wróciłem, wiec odpowiadam.
                    Sorry, twoja interpretacja sukcesu jakieś inicjatywy np. charytatywnej jako sukcesu samorządu jest nieuczciwa. To że Oli udało się kilka inicjatyw pozytywnie zorganizować to jest to niby sukces władz miasta? No, bez przesady. Idąc tym torem to sukces WOŚPu i Owsiaka jest sukcesem Tuska? To są oddolne inicjatywy ludziom którym się chce coś zrobić dla innych i to realizują. Chwała im za to. Co do rozgłosu to przecież zdajesz się z tego sprawę że bez medialnego rozgłosu żadna z tych inicjatyw nie miałaby szans powodzenia. Nie mieszałbym do tego polityki.

W kwestii ścieżek rowerowych, to temat tak stary jak zaniedbany. Pamiętam jak pod koniec mojej edukacji w Morcinku były juz Prezydent dumnie otwierał trasę rowerową z Halemby na Orzegów. Zrobienie tej trasy wiązało się z postawieniem kilku znaków i co najwyżej uprzątnięciem paru fragmentów. Był uroczysty przejazd, z dwóch stron i spotkanie po środku, WR piały z zachwytu jakby autostradę otwierano. Ja postanowiłem ów trasę przejechać ok dwa miesiące po otwarciu. Po dojechaniu z Halemby do Bielszowic okazało się że znajdujące się tam zalewisko zostało przekopane i swoją podróż mogłem skończyć w tym bajorze, bo tak prowadziły znaki. Po objechaniu tego zalewiska wróciłem na trasę i kilkaset metrów dalej ścieżka była na pewnym odcinku całkowicie zasypana gruzem. Przeniosłem rower wróciłem do domu bo to nie miało sensu.
                    Tak jest niestety do dzisiaj. Coś się robi, a potem brakuje na utrzymanie i całość bierze w łeb. Tego masz efekt np na Czarnoleśnej.
                    Kolejna kwestia która w tym aspekcie mnie irytuje to robienie tego w kilkusetmetrowych fragmentach. Rozumiem że docelowo ma to połączyć wszystkie dzielnice, ale żeby do czasu ukończenia mogło to jakoś funkcjonować musi obejmować większe fragmenty. Co ma zrobić taki rowerzysta przejechać 500 metrów po ścieżce, potem się teleportować 2 km na kolejny fragment?
                    • bszabatowski Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 03.08.14, 16:05
                      Adamie, ale chyba czegoś nie rozumiem... To Ty w wątku o hmm osiągnięciach tej obecnej wladzy wyjechaleś z osiągnięciami wolontariuszy, (i jak dobrze pamiętam bolało Cię to że nikt nie dostrzega że coś się robi, a tylko narzekamy) więc de facto to Ty podałeś taką interpretację sukcesu. Nie ja... Bo skoro zamiast sukcesów urzędników podajesz w obronie tychże urzędników jedynie pracę / sukcesy wolontariuszy to sorry, ale strzelasz samobója.

Co do ścieżek rowerowych:
                      - Nie podawaj mi przykładów co było powiedzmy 10 lat temu bo ja takiego tłumaczenia nie kupuję, ba na złość mogę podać co władza robiła w 52' ale powiedz mi co to zmieni? Zarzucileś mi kiedyś że "my tylko wracamy do przeszłości, a nie patrzymy w przyszłość" - a ostatnio mam wrażenie że to tylko my chcemy rozmawiać o tym co nas czeka (wybacz ale przykład Strategii na jaki zapewne bedziesz chciał się powołać jest w tej sytuacji zły - nazwa sama sugerujeże to tylko strategia i to ogólna) - a inni podają przykład że za Stani było tak samo, więc w czym problem... A miało być inaczej, lepiej prawda?
                      - Rozumiem że przyznajesz mi rację, więc wytłumacz mi po co coś budować skoro nie ma pieniędzy na utrzymanie tego?! Przyznaj więc że to ordynarna kiełbasa wyborcza. Bo co powiesz za rok rowerzyście jak będzie chciał przejechać trasa nienadajacą się do użytku? Złam przepisy i jedź droga, czy pomódl się aby dentysta przyjmował i jedź ścieżką rowerową...
                      • fifik_rsl Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 04.08.14, 16:45
                        Wypowiedź do której się odnosisz nie ma na celu pokazywać sukcesów wolontariuszy i społeczników jako sukcesy władz. Napisałem że szczególne uznanie należy się osobom które w przeciwieństwie do nas nie narzekają na wszystko, a robią wiele dobrego na rzecz Mieszkańców tego miasta. Niestety sam się na tym łapie, że zamiast coś samemu zrobić wole narzekać, bo w sumie tak prościej. Tym nie mniej ogromny szacun dla Tych osób które potrafią się zaangażować w pomoc dla innych osób czy pracując na rzecz miasta.
                        Przytoczony przykład w kwestii ścieżek miał zobrazować jak wyglądało podejście do tej kwestii na przestrzeni ostatnich lat, a jednocześnie potwierdzać to co pisałeś o ich utrzymaniu. W tej kwestii niestety nic się nie zmienia, ścieżki są robione fragmentarycznie bez jakieś koncepcji. Te które istnieją, jak sam pisałeś, są mocno zaniedbane.
                        Na podstronie rowerowa ruda możemy przeczytać:" Koncepcja tras rowerowych na terenie Rudy Śląskiej opracowana została w 2007 r. i obejmuje trasy o łącznej długości 95 km zapewniające połączenie wszystkich dzielnic, dużych zakładów, osiedli mieszkaniowych, obiektów rekreacyjnych i wypoczynkowych w obrębie miasta osobom korzystających z rowerów." Podobny zapis mamy w Strategii wraz z uzupełnieniem iż system ścieżek ma być skoordynowany z ciągami miast ościennych.
                        Szkoda tylko że nie napisano kiedy to ma być gotowe, bo obawiam się że miną kolejne kadencje, a ów projekt dalej będzie tylko projektem. Zamiast tego co jakiś czas będziemy słyszeć o otwieraniu kolejnych kilkusetmetrowych odcinkach.
                        Uważam że takie miasto jak Ruda musi mieć ciąg tras rowerowych i muszą się znaleźć środki na ich utrzymanie. Kilka dni temu byłem w Koszalinie i widząc jak tam to jest rozwiązane (każdy chodnik w centrum szeroki i dzielony ścieżką) można tylko pozazdrościć.
                        • bszabatowski Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 05.08.14, 21:16
                          Ok rozumiem - ale następnym razem w wątku o podsumowaniu kadencji nie wyjeżdżaj znienacka z sukcesami wolontariuszy bo później dziwnie to wygląda - jak chęć obrony/przypisania sukcesu komuś "innemu". A co do ścieżek - jestem dokładnie takiego samego zdania jak Ty, ale martwi mnie robienie czegoś na "odwal", a niestety tak to wygląda - byle przed wyborami.
                          Swoją drogą chcących zrozumieć choć odrobinę niepokój mieszkańców rabunkowym wydobyciem węgla zapraszam na ulicę Czarnoleśną - szczególnie na odcinku od Pogoni do stacji Lotosu ( tak wiem to efekty wydobycia z wielu lat, ale myśleć trzeba przyszłościowo - bo to co się tam teraz dzieje za 'parę lat" może pojawić się w centrum NB.) Ps. Ktoś chyba obiecywał tam - czyli obok zakładów odzieżowych postawić halę na 3 tyś. widzów...
                • bellodinotte10 Re: Miasta na prawach powiatu, my dno 29.07.14, 18:13
                  oczywiście jak niedawno Ruda Śląska zajęła pierwsze miejsce w jakimś rankingu, to on absolutnie nie był manipulowany, a wydział propagandy miejskiej zrobił z tego medialną hucpę na pół regionu
              • mietlorz707 Beznadziejny przypadek :) 27.07.14, 14:32
                Marianie:
                po pierwsze - nie pomoże wyliczanie powiatów miejskich, gdy kryteria moim zdaniem niewłaściwie dobrane i niepełne
                po drugie - nigdzie nie pisałem o boiskach
                po trzecie - sam wspominasz o wynikach OKE, a jakoś w tym raporcie wyników nie uwzględniono, co jest kolejnym potwierdzeniem punktu pierwszego ;-)
                po czwarte - Ciebie wkurza chyba wszystko ;-)
                po piąte - nic nie wiem o tym bym kiedykolwiek miał dostęp do jakichkolwiek materiałów - ale najwidoczniej ja potrafię ocenić wiarygodność raportu opartego na niepełnych danych z niepełnego okresu, hepik potrafi, fifik potrafi... Marian, były radny, nie potrafi...

A poza tym - Skierniewice nie jest.
                • hepik1 Re: Beznadziejny przypadek :) 27.07.14, 14:54
                  Deklaracja:
                  Kiedy tylko amarian wystartuje na cokolwiek ma mój głos.
                  (biorąc pod uwagę,że my z innych dzielnic,powyższa deklaracja dotyczy tylko głosu na prezydenta)

Na dzisiaj mój głos ma Osmenda.W pierwszej turze i tak dla jaj. ;)
    • rysiek_rudzki Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 27.07.14, 11:13
      A moze glowna przyczyn slabosci finansowej miasta jest zbyt duza poblazliwosc względem najemcow lokali komunalnych, którzy latami nie place czynszow, a potem skamla o anulowanie dlugu?
      • manfred77 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 27.07.14, 21:26
        Nie zawsze chcieć znaczy móc.Innymi słowy praktyka pokazuje,że nie wystarczyło zostać prezydentem,aby sprawnie zarządzać miastem,jeszcze trzeba było mieć odpowiednie umiejętności.Jeśli takich umiejętności brak(a brak),to nie oczekujmy cudów.Zarządzanie poprzez strach działa najczęściej na krótką metę.
        • jankolodziej Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 29.07.14, 08:06
          Tak przy okazji tzw. inwestycji. Skąd my to znamy?
          www.facebook.com/zwiazekprzedsiebiorcow/photos/a.216197411739880.67547.117107918315497/926813460678268/?type=1&fref=nf
        • perpet-ua123 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 05.08.14, 07:53
          Zgadzam się zarządzanie przez strach ma krótkie nogi. Niestety, niektórzy nie potrafią inaczej rządzić.
      • bszabatowski Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 29.07.14, 12:16
        Tak sobie myślę że masz rację Ryśku, jednak ja większe zagrożenie widzę np. w urzedniku który przy pomocy swojej zawodowej wiedzy próbuje szantażować mieszkańców. Bo to już pachnie bezprawiem, metodą działania z lat minionych, no ale kto wie pory roku się zmieniają, a Internet wszystko pamięta nawet tych którzy myślą że są anonimowi.
        • rysiek_rudzki Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 31.07.14, 21:33
          Nie przeceniajmy zasięgu macek naszej 'najjaśniej panującej'. Nie wszyscy, którzy wiedzą co nieco o lokalnych rudzkich działaczach muszą od razu być urzędnikami. Po prostu nie znoszę obłudy i podwójnych standardów.
          • amarian2 może jednak temat wątku? 08.08.14, 00:25
            www.curulis.pl/img/download/raport_spolki_komunalne_2013_09.pdf
            a tu następne badanie –spółki samorządowe, bez rankingu pełnego. Może cieszyć dobra pozycja Katowickich wodociągów zarządzanych przez wiele lat prze Rudzianina.
            • skalar2011 Re: może jednak temat wątku? 11.08.14, 19:46
              niech się już ta opłakana kadencja nareszcie skończy
              • rysiek_rudzki Re: może jednak temat wątku? 11.08.14, 20:32
                W pełni się zgadzam. Problem w tym, że nie widać wokół żadnej sensownej alternatywy. Wszyscy klecą listy a na nich te same twarze co zawsze. A nasze młode rudzkie pokolenie, które jest w najgorszej sytuacji (brak ciekawych miejsc pracy w mieście, niskie zarobki i umowy śmieciowe), zamiast się zorganizować to daje się "robić" emerytom.
            • hynio59 Re: może jednak temat wątku? 11.08.14, 22:22
              I owszem z PIS. Ten POwski położył inne wodociągi na łopatki.
    • hynio59 Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 11.08.14, 22:18
      A co ma piernik do wiatraka? Na łeb mało zarabiamy, bo leją na Śląsk w Wawie a nasi (PO) posłowie to lenie i niedojdy. Tak dbają o Śląsk. Zobaczcie jak sprawa wygląda w kopalniach. Spółeczki, firmeczki i wszystko na czarno, a posłowie zamiast bronić miejsc pracy to jeszcze dokopują tworząc z rządem jakieś kompanie zjadające kasę. Masz tego efekty.
      • rylska Re: Podsumowanie kadencji 2010-2014 12.08.14, 07:47
        i tak to chłopaki i być może dziewczyny zażarcie dyskutują o wątpliwych sukcesach jednej Pani co to miała być lekiem na całe zło,Pani co ją niejaki Domżalski ( kiedyś ksywa rowerek, potem kokotek a na końcu zużyty zaworek) wypromował.
        Po euforii, zachwytach pierwszych-Pani zaczęła robić swoje -i okazało się ,ze żaden z poprzedników na których psioczono co nie miara -NIE DORASTAŁ JEJ DO PIET JESLI CHODZI O SZKODNICTWO.ale wielu się załapało na fajne fuchy w spółkach miejskich ,no i słuzka nadworna Opaczyńska się utrzymała na posadzie
        Teraz perspektywa tez nie najlepsza. Skowronkowa ( jak wygra) przebije i przerośnie Dziedzicową na bank( bo oprócz wszystkich przywar Dziedzicowej ,ma dodatkowo poparcie polityczne i większe obycie w strukturach no i jest zachłanna na władzę .co do kłamania to obie Panie chyba remisują).Inni kandydaci -słabe szanse.-pewnie startują po to ,żeby w odpowiedniej chwili poprzeć którąś z Pań i się potem załapać na fuche we dworze ,dla wygody głosząc hasła np. :jeden rządzi i jeden odpowiada.
        jak widać z tą odpowiedzialnością to tak róznie potem jest.
        a my cóz po 4 latach mamy auapark, długi i odrapany szpital w którym za pełną aprobatą dyrekcji policja strzela do niepoczytalnych pacjentów.
        ciekawe pod kogo się znowu Domżalski podczepi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka