Dodaj do ulubionych

Program wyborczy prostego człowieka.;)

07.09.14, 13:26
Od pół roku stara żyć nie daje. No startuj - mi gada , co ci szkodzi, ludziska z forum cię znają, sąsiedzi lubią , rodzina plecami się nie odwróci, będzie kasa, a jeżeli wyborcy jak zwykle sobie odpuszczą to i 100 głosów wystarczy, żeby fuchę załapać. Tak mi suszyła głowę, tak suszyła, że postanowiłem - co niniejszym ogłaszam – kandydować na radnego. Stara natychmiast wysupłała z szafy najlepszą kieckę i poleciała na jakieś piknik. W planie ma imprezy masowe, nasiadówki u sąsiadek i negocjacje z sklepami o powierzchnie szybową, bo pasy drogowe i latarnie za drogo wychodzą. No niech się kobita stara .....ostatecznie bez bab, to ta polityka byłaby jak chleb bez masła. Tylko - żeby była jasność - to ja jestem ten umysłowy, co program wyborczy tworzy. Tyle, że idzie mi to jak po grudzie.... Od tygodnia główkuję czy ma być bajkowo – populistycznie, czy hasłowo - sloganistycznie ? Po kolejnej zarwanej nocy, jak mi już mózg na całego zaczął parować, dotarło do mnie ( w zasadzie stara mnie uświadomiła), że ten program, to ma być pod wyboców. No niby oczywiste , ale sam nie wpadłem, bo mentalnie było to trudne do ogarnięcia ( z reguły myślę raczej o sobie). No i kolejny problem, bo skąd mam niby wiedzieć czego chce statystyczny wyborca? Myślałem, dumałem i wymyśliłem, że jeżeli jest taki jak ja (ten statystyczny), to pewnie chce kasy, zdrowia żeby te kasę móc wydać, dużo świętego spokoju i wolnego czasu, żeby TV pooglądać lub jakiego brukowca poczytać.Tylko jak to opisać politycznie? Tu mnie oświeciło, że przecież chodzi o pracę, zdrowie, bezpieczeństwo i edukację. Dorzuciłem budownictwo, bo ciągle o tym wszyscy gadają, drogi, parkingi, parki, place, komunikację i darmowe mieszkania ( ja chatę mam, ale dobrze wygląda, jak innym coś się nie za swoją kasę daje). A jak kupowałem piwo dotarło do mnie , że za handlem (czytaj przedsiębiorczością) też jestem. No i żeby modnym być dorzuciłem trochę o ekologii ( w tym roku dla jeżyka z działki kopiec zrobię, liści nie spalę... ), o ochronie zabytków ( lubię ładną architekturę, a teraz to takie bezguście panuje) i sporcie ( niech na rozwój, integracje młodego narybku i rozruszanie seniorów troche kasy miejskiej też idzie). Byłem taki zachwycony swoją oryginalnością i polotem, że jak mi stara sadystycznie oznajmiła, że pewnie wszyscy tak będą mieli w swoich programach wyborczych
i powinno się jeszcze opisać jak niby chce się uzdrowić to zdrowie, podnieść na wyżyny edukacje, rozbudować budownictwo itd, itp. i że pewnie wszyscy napiszą , że to unia da kase tylko sięgnąć i pewnie się samo zrobi, to po prostu miałem mord w oczach.......

Na wszelki wypadek przygotowałem więc program rezerwowy – na to na pewno nikt nie wpadnie – zadeklaruję w nim, że będę kontynuował to , co zaczeli inni, no i skrytykuję wszystko jak leci. Moje hasło wyborcze będzie brzmieć - JA ZROBIŁBYM TO LEPIEJ . Oczywiście nie zrobiłbym, bo nie wiem jak, przecież się na tym nie znam, ale od czego ma się "wdzięk osobisty" i "elokwencję" ....a i ludzie w większości są raczej naiwni.... ;):)
Obserwuj wątek
    • amarian2 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 07.09.14, 14:57
      aloesie, nie byłęś przypadkiem doradcą programowej jednej takiej sprzed 4 lat???
      wszystko obiecała, a potem jak Ty
      "pr
      > zecież się na tym nie znam, ale od czego ma się "wdzięk osobisty" i "elokwencję
      > " ....a i ludzie w większości są raczej naiwni.... ;):)"
      Tylko z tymi wdziękami ostatnio coś nie tak wyszło :)))
      • aloes69 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 07.09.14, 18:52
        Amarianie ty to potrafisz człowieka zdołować. Ja prosty człowiek myślalem, że jestem taki nowatorski z tym pomysłem totalnej krytyki wszystkiego jak leci w programie rezerwowym, a Ty mi tu plagiat zasugerowałeś. Sprawdziłem i niestety masz racje. Uderzam się w klatę i przepraszam wszystkich za skopiowanie pomysłu, a w szczególności tzw. referendystów , szeroko rozumianą opozycje do tej Pani co to moim prezydentem jest, doradcę tej Pani, o którym wspomniałeś i wszystkich którzy zamierzają startować w tegorocznych wyborach jeżeli krytyka dla samej krytyki będzie ich jedynym i głównym pomysłem na rozwój tego miasta.
        • amarian2 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 09.09.14, 10:10
          Aloesie, dlaczego znowu oskarżasz?
          Żeby podjąć jakiekolwiek leczenie to trzeba najpierw chorobę określić, potem się do niej … przyznać a dalej ją zacząć leczyć. Taka jest kolejność.
          Musieliśmy najpierw chorobę ujawnić, choć pacjent udaje, że jest wszystko OK. Teraz zaproponujemy lekarstwa i sposoby leczenia. ;) Mamy kilka pomysłów;) na TAK.
          • aloes69 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 09.09.14, 18:14
            amarian2 napisał:
            " Aloesie, dlaczego znowu oskarżasz?"

Amarianie odnoszę wrażenie, że niepotrzebnie dramatyzujesz:) Ja wszystkich przepraszam, a ty zaraz ,że Ciebie oskarżam. Absolutnie nie wnioskuj z przeciwieństwa! To że nie byłeś indywidualnie wymieniony ( zwykłe przeoczenie...) jako przeproszony nie oznacza automatycznie, że jesteś o coś oskarżony;) :)

" Mamy kilka pomysłów;) na TAK." - Jak się cieszę , na taką ODNOWĘ prezentowanej dotychczas strategii :)
            • jol.usia Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 09.09.14, 20:25
              Słowo ODNOWA nie kojarzy się,po tej obecnej trwającej jeszcze odnowie"odnowie",zbyt dobrze.
              • aloes69 Koniec 09.09.14, 20:45
                Zmordował się na koniec ten, co bajki prawił,
                Żeby więc do ostatka słuchaczów zabawił,
                Rzekł: "Powiem jeszcze jedną, o której nie wiecie:
                Bajka poszła w wędrówkę. Wędrując po świecie
                Zaszła w lasy głębokie; okrutni i dzicy
                Napadli ją z hałasem wielkim rozbójnicy,
                A widząc, ze ubrana bardzo podle była,
                Zdarli suknie - aż z bajki Prawda się odkryła." - Ignacy Krasicki
    • aloes69 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 14.08.18, 21:17
      Aktualne ? Raczej tak ;)

• hepik1 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 14.08.18, 21:57
        Ad meritum ;)
        Jednak odrobine oszukiwałas.Nawet jeśli uznać,że tekst glowny to taka metafora artystyczna była,to jednak chłopa poza nim udawałas ;)
        Wybory ogłoszone!
        Mamy w końcu tego namaszczonego z Pisu czy nie mamy?
        • aloes69 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 14.08.18, 23:23
          A tu się mylisz, ten wątek jako prosty człowiek pociagnęłam ale w dalszej części wymiany poglądów już używałam formy bezosobowej.
          I ja wyłącznie metafor używam, bo dosłowność mnie razi, żeby nie powiedzieć oślepia :)
          No i skąd mam wiedzieć, kto wystartuje z PIS-u skoro oni chyba sami nie wiedzą ;)
          A może wiedzą, tylko ja nie wiem, ale twardo spekuluję, że jednak Przewodniczący bo mu się fb rozpędza w wersji publicznej, a u innych radnych jakoś tak stoi w miejscu i on taki jak się patrzy mało kontrowersyjny jest i niby swój chłop......
          Ostatecznie do 21 października mają trochę czasu, a do złożenia obietnicy, że każdy mieszkaniec sztabkę złota dostanie to raptem minuta wystarczy ;)
          • jozefosmenda Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 15.08.18, 11:08
            Tak dla odświeżenia pamięci:......."Od pół roku stara żyć nie daje. No startuj - mi gada , co ci szkodzi, ludziska z forum cię znają, sąsiedzi lubią , rodzina plecami się nie odwróci, będzie kasa, a jeżeli wyborcy jak zwykle sobie odpuszczą to i 100 głosów wystarczy, żeby fuchę załapać. Tak mi suszyła głowę, tak suszyła, że postanowiłem - co niniejszym ogłaszam – kandydować na radnego. Stara natychmiast wysupłała z szafy najlepszą kieckę i poleciała...".....
            Czyli teraz latacie we dwie?
            Nawet dobrze bo mój ś.p. dyrektor Balicki z II-go LO zawsze mawiał:...Uczcie się we dwóch; we dwie ale nigdy nie we dwoje!
            Poza tym jest to nawet bym powiedział z duchem czasu i ogólnym trendem na Świecie, że we dwóch czy we dwie wychodzi tak samo jak we dwoje.
            • hepik1 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 15.08.18, 11:26
              >Uczcie się we dwóch; we dwie ale nigdy nie we dwoje!
              Obawiam sie,że był w mylnym błędzie.Za niespełna miesiąc będę obchodził 40 lecie pożycia małżenskiego a zaczynałem się uczyć z przyszła małżonką w II klasie LO ;)
          • mietlorz707 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 15.08.18, 15:25
            > No i skąd mam wiedzieć, kto wystartuje z PIS-u skoro oni chyba sami nie wiedzą

Chyba wiedzą. ;)
            magazynrudzki.pl/2018/08/14/marek-wesoly-kandydatem-pis-u-na-urzad-prezydenta-rudy-slaskiej-sylwetka/
            • fifik_rsl Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 16.08.18, 00:39
              Jeśli wiedzą, to się wstydzą przyznać. Po głębszym przemyśleniu, to nawet ich troszkę rozumiem :D
              • mietlorz707 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 16.08.18, 01:50
                Nie mnie dociekać czego się wstydzą, ale kandydata przedstawili, więc... chyba wiedzą?

PS.
                Brakuje mi "Prawdy o..." i żaden "Magazyn Rudzki" mi jej nie zastąpi...
                • aloes69 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 16.08.18, 18:48
                  Nie da się czytać i śledzić wszystkiego, więc przegapiłam, choć oni ten artykuł zamieścili bodaj 14 sierpnia, a więc w dacie mojego wpisu i ogłoszenia daty wyborów.
                  Jak rany, chyba będzie powtórka z rozrywki, bo jak widać historia uwielbia powtórzenia......

P.S. Poczytaj Naszą Gazetę Świętochłowice , prawda, że nie o Rudzie, ale to przecież o styl pisania chodzi ;)
                  A odpowiadająć Józefowi oświadczam, że nigdzie latać nie będę, ani sama, ani w liczbie mnogiej.... :)
                  • mietlorz707 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 16.08.18, 23:40
                    Trafiłem na to przypadkiem wczoraj - ktoś to udostępnił na fejsie.
                    Chyba nikt nie jest w stanie śledzić wszystkich tego typu gazetek, stronek, fanpage itp., a Bóg jeden raczy wiedzieć ile ich jest, i ile jeszcze do wyborów powstanie... :)
                    Niestety, zanosi się na to że znów będę musiał wybrać, w mojej opinii, mniejsze zło...

PS. Świętochłowicka gazetka jest dla mnie nie do przełknięcia - o ile potrafię (i lubię) pośmiać się z krytyki na kuriozalnie niskim poziomie, to wazeliniarstwa nie trawię.
                    • jezioraniagara Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 17.08.18, 05:20
                      Świętochłowicka gazetka niczym się nie różni od Wiadomości Rudzkich.
                      Te same treści tylko jest nowocześniej podawana.
                      Szkoda ,że Ruda Śląska nie ma takiej na facebooku.
                      • fifik_rsl Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 17.08.18, 10:53
                        Wszystko wszystkim, ale Filarowemu poziomowi wazeliniarstwa to nasze WR do pięt nie dorastają :)
                        • hepik1 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 18.08.18, 14:50
                          Ale oprócz wazeliny,potrafi być ostry jak brzytwa.Wszystko zależy od mocodawcy.Prawde o RSl -pamiętamy.Ogólnie lubie gościa.Jako pierwszy na papierze poświęcił temu forum i mnie osobiście wstępniaka ;)
                          • fifik_rsl Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 19.08.18, 22:36
                            Ostry? Nie żartuj :) Był co najwyżej komiczny w swych hejtach. Narobił w efekcie więcej szkód swoim zleceniodawcom niż potencjalnej ofierze. Nie chwaląc się mi też poświęcił kilka swoich wpisów, ba nawet wykorzystał chwyt z gimbazy przerabiając ksywkę na fafik:) Jako że świat nie lubi pustki, to zniknął Filar, pojawił się Bednarz więc poziom humoru zachowany.
                            • mietlorz707 Re: Program wyborczy prostego człowieka.;) 20.08.18, 00:09
                              Uuu, nie porównywałbym.
                              W przeciwieństwie do halembskiego naprawiacza świata, pan redaktor prezentował jednak jakiś tam poziom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka