Dodaj do ulubionych

Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związane

31.10.14, 00:27
Na dzisiejszej sesji RM (30.10) radni podjęli uchwałę dającą zielone światło na rozpoczęcie II etapu rewitalizacji Burlocha. Po otwarciu ofert najkorzystniejsza oscylowała w kwocie ok. 3,5 mln złotych.
www.facebook.com/BurlochArena/photos/a.187980198024835.1073741828.187550381401150/370152269807626/?type=1&theater
(Pierwszy etap kosztował 4,5 mln)
W ramach prac mają być postawione mn. szatnie, trybuny, a także przeprowadzone prace kanalizacyjne. Całość ma się wg założenia zamknąć w 8 miesiącach.
Po zakończeniu II etapu, w założeniu ma się rozpocząć trzeci, do którego zostało przeniesione mn zadaszenie lodowiska, tor saneczkowy, tor dla rowerów górskich, a także ma tam powstać obiekt gastronomiczny. Opierając się na słowach i prognozach Pani Prezydent ,całość ma się zamknąć w kwocie 14 mln złotych, przy czym tor saneczkowy i dla rowerów możemy zrobić, jak również tę część odpuścić. Przekazano też informacje , iż rozpoczęła się trzecia próba rozpisania i pozytywnego rozstrzygnięcia przetargu na zadaszenie lodowiska. Prace w tym zakresie mają ruszyć po zakończeniu sezonu zimowego.

Żeby było jasne, uważam że Burloch powinien być dokończony, bo Mieszkańcy zasługują na taki obiekt. Osobiście opowiadam się za tym, aby zrealizować pełną wersję, a nawet więcej, mianowicie po zakończeniu całość, jego teren ogrodzić, by chronić go w godzinach nocnych.

Wszystko mogłoby być proste, jakby znowu popisu nie dali nasi kochani radni. Jestem w stanie zrozumieć Kobierskiego, że tak dokładnie dopytywał o ten dach, choć śmiem twierdzić, że dokładnie wiedział jak to wygląda, bo osobiście uczestniczył w rozmowach na ten temat, na profilu internetowych BA. Rozumiem, kampania, walka o głosy, musiał być aktywny. Natomiast popis jaki dał radny Dryja był przejawem zwykłego kretynizmu. Słuchając jego wypocin miałem wrażenie, że gościowi ewidentnie żal dupę ściska, że ten obiekt nie powstał w jego dzielnicy. Szczególnie kiedy deprecjonował wartość rugby i starał się przekonać, że na obiekty z prawdziwego zdarzenia zasługuje tylko piłka nożna. Trochę mam żal do Zarządu Miasta, że nikt nie wyszedł na mównicę i barana nie poinformował, iż drużyna Kobiet zdobyła vice mistrzostwo Polski, w mieście działa też drużyna męska, a także drużyny młodzieżowe. W jego opinii, to chyba te drużyny powinny grać najlepiej na jakimś hasioku, natomiast na obiekty z prawdziwego zdarzenia zasługują jedynie kopacze tułający się od czwartego poziomu rozgrywek w dół. Mam tylko nadzieję, że tę wypowiedź słyszeli jego potencjalni wyborcy.

Na daremne pierdzielenie poszło ponad pół godziny, po których Wieszołek świadom upływającego czasu zarządził głosowanie.
Tym samym ani słowem nie poruszono sprawy prezesa Zrywu, który na obiektach Burlocha urządził sobie prywatny biznes. W tym miejscu ogromny szacun dla Rudzkiego Mosiru, którzy odkrywszy że kasa z wypożyczalni rolek zamiast na rzecz klubu, szła do prywatnej kieszeni prezesa, natychmiast wypowiedział tę umowę. Szerzej sprawa jest opisywana na profilu fb BA pod linkiem: www.facebook.com/BurlochArena?fref=ts
Sprawa jest przedstawiona we wpisie z dnia 19.10, a także omawiana w komentarzach pod wpisem z dnia 21.10.
Jak to możliwe że żaden z radnych tą sprawą się nie zainteresował? Mnie zwykłemu mieszkańcowi nasuwa się kilka pytań. Przede wszystkim czy Władze Miasta mają zamiar współpracować z klubem, na którego czele w dalszym ciągu stoi człowiek, który działał na jego niekorzyść. Czy taki człowiek może być dla miasta partnerem do rozmów? Czy nie powinien być postawiony zarządowi tego klubu warunek odsunięcia tego gościa, jeśli chcą dalej korzystać z pomocy miasta, czy to w formie dotacji czy inwestycji w infrastrukturę?
No i najważniejsze, czy po odkryciu tego typu nieprawidłowości, że tak to eufemicznie nazwę, nie powinno pójść zgłoszenie podejrzeniu popełnienia przestępstwa?

Obserwuj wątek
    • fifik_rsl Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 31.10.14, 00:57
      Jako że czasem różne rzeczy publikowane na fb znikają, zrobiłem zrzuty najważniejszych fragmentów dotyczących prezesa Zrywu i jego działalności:
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_Yk45YVgwcEJMQVk/view?usp=sharing
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_YmdyQzR3ajN5Qzg/view?usp=sharing
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_a2xmT2FiOEE0NW8/view?usp=sharing
      • zicherong Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 01.11.14, 19:06
        Może ktoś z radnych powie co dalej z klubem? Czy to co widzimy powyżej was interesuje? Pan prezes klubu chyba startuje na ranego jak widać na profilu klubu - www.facebook.com/rthzryw?fref=ts
        Chyba że tak można, Panie radny Osmenda z pana listy?
    • zicherong Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 01.11.14, 19:14
      To jest ciekawe Fifik, a tu milczenie:
      Tym samym ani słowem nie poruszono sprawy prezesa Zrywu, który na obiektach Burlocha urządził sobie prywatny biznes. W tym miejscu ogromny szacun dla Rudzkiego Mosiru, którzy odkrywszy że kasa z wypożyczalni rolek zamiast na rzecz klubu, szła do prywatnej kieszeni prezesa, natychmiast wypowiedział tę umowę. Szerzej sprawa jest opisywana na profilu fb BA pod linkiem: www.facebook.com/BurlochArena?fref=ts
      Sprawa jest przedstawiona we wpisie z dnia 19.10, a także omawiana w komentarzach pod wpisem z dnia 21.10.
      Jak to możliwe że żaden z radnych tą sprawą się nie zainteresował? Mnie zwykłemu mieszkańcowi nasuwa się kilka pytań. Przede wszystkim czy Władze Miasta mają zamiar współpracować z klubem, na którego czele w dalszym ciągu stoi człowiek, który działał na jego niekorzyść. Czy taki człowiek może być dla miasta partnerem do rozmów? Czy nie powinien być postawiony zarządowi tego klubu warunek odsunięcia tego gościa, jeśli chcą dalej korzystać z pomocy miasta, czy to w formie dotacji czy inwestycji w infrastrukturę?
      No i najważniejsze, czy po odkryciu tego typu nieprawidłowości, że tak to eufemicznie nazwę, nie powinno pójść zgłoszenie podejrzeniu popełnienia przestępstwa?
    • rudzkifan panie Osmenda 01.11.14, 19:23
      jak na radnego, po tym co czytom?
      • skalar2011 Re: panie Osmenda 01.11.14, 20:29
        widać zeflowi to wcale nie przeszkadzo
        • blumkul Re: panie Osmenda 01.11.14, 20:53
          Musi przeca o tym wiedzieć, chyba niy je ślepy - pisze u fifika jak byk. Biere na lista chopa co cygani dzieci - kaj my żyjymy?
          • fifik_rsl Re: panie Osmenda 02.11.14, 00:16
            1. Chętnie zapoznam się ze zdaniem kandydata na Prezydenta Józefa Osmenda, na temat swojego kandydata na radnego, który czai się na liście nieopodal za jego plecami. Czy to są SLDowskie standardy?
            2. Postaram się też w tej kwestii poznać opinię osób z Zarządu Miasta na temat tej sytuacji.
          • skalar2011 Re: panie Osmenda 02.11.14, 09:07
            blumkul napisał:

> Musi przeca o tym wiedzieć, chyba niy je ślepy - pisze u fifika jak byk. Biere
            > na lista chopa co cygani dzieci - kaj my żyjymy?
            a Zefel robi co innego? od wielu lot
            • zicherong Re: panie Osmenda 03.11.14, 17:44
              wzruszające:)
    • jerzysobera Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 03.11.14, 14:28
      Informuję, że w dniu dzisiejszym złożyłem do Prokuratury Rejonowej w Rudzie Śląskiej zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 212 § 2 k.k. w stosunku do trzech osób, a także z art. 190 k.k. i 190a k.k. w stosunku do jednej osoby.
      Po ujawnieniu wszystkich nr IP odniosę się do sprawy, która pomimo że dotyczy 3-4 osób jest wielowątkowa, a jej głównym celem jest ?przejęcie kontroli nad klubem? a docelowo obiektem przez pewnego przedsiębiorcę.
      • agitka31 Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 03.11.14, 14:52
        uuuups...:/
      • fifik_rsl Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 03.11.14, 15:39
        Dobra żeby nie było że się chowam czy coś. Szybkie oświadczenie:

Wszystkie moje opinie wyrażone z nicka fifik_rsl na tym forum, a także wszystkie pisane za pośrednictwem serwisu Facebook z konta użytkownika są moimi opiniami, za które biorę pełną odpowiedzialność.
        Celem ułatwienia identyfikacji:
        Adam Pyka
        ul. Paderewskiego 17a/11
        41-710 Ruda Śląska
        505460373
        IP. 93.176.196.251

Pozdrawiam
      • esio57 Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 03.11.14, 17:26
        Walcz Jurek o swoje dobre imię ! A szczególnie zajmij się tym P.D ! Narobił dość świnstw w naszy mieście ! Niech spada na wieś.......
      • hepik1 Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 03.11.14, 19:33
        Kompletnie nie znając sprawy,wydaje się,że Pan się osmiesza.Przeciez to MoSir twierdzi,że sprawa nie jest czysta.
        • kokarda80 Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 03.11.14, 20:19
          jeżeli ktoś dobrze zna sytuację klubu od samego początku dobrze wie że Pan Sobera nie BYŁ W TYM SAM. Gdzie się podziały tamte prywatki - nasuwa się teksty takiej dobrej piosenki ;-) .. najabardziej żenujący jest fakt że były v-ce prezio naskakuje na obecnego wytykając mu błędy czy rzucając paragrafami (jak to na emerytowanego policjanta przystało). dlatego mój mały apel I ZAZNACZAM WSZEM I WOBEC NIE JESTEM PO ŻADNEJ ZE STRON ale uczestniczyłam można rzec przy powstawaniu tego klubu - apeluję aby pociągnąć do tego wszystkie osoby które maczały palce w jakichkolwiek brudach o ile są ( nie jestem od tego by osądzać ale mogę spojrzeć na to z pryzmatu czasu ). i drogi hepiku -> dlaczego pan Sobera się ośmiesza? czym? te forum ma sluzyc glownie do oczerniania ludzi? dana osoba POSĄDZANA zresztą nie może się wypowiedzieć? ;-)
          • komentator_z Re: Burloch Arena - niemerytoryczny komentarz 10.11.14, 11:33
            Przepraszam za brak merytorycznej wypowiedzi, ale kokarda80 w pośpiechu zapisywania myśli mimowolnie (mam nadzieję) popełniła tekst na miarę Violetty Kubasińskiej z serialu BrzydUla: "mogę spojrzeć na to z pryzmatu czasu". Niniejszym proponuję nominować to do jakiejś nagrody, ale nie mam czasu i ochoty szukać jakiej, więc aby to arcy-dziełko sztuki szybkiej wypowiedzi nie przeminęło z wiatrem, niniejszego posta publikuję. Zaprawdę powiadam wam: wizja kokardy80 stojącej na szczycie pryzmatu czasu, patrzącej ze zmarszczoną w zatroskaniu brwią w kierunku Zarządu Klubu - porusza moją wyobraźnię ;)
            Z całym należnym szacunkiem dla kokardy80 etc.
            • kokarda80 Re: Burloch Arena - niemerytoryczny komentarz 10.11.14, 13:33
              wybacz nie kojarzę serialu ;-) mam lepsze formy spędzania wolnego czasu niż oglądanie tasiemców w tv. ale nikomu nie bronię :-)
      • ptomczak2 Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 07.11.14, 21:04
        Takie samo zawiadominie jakie złożył Pan kiedyś na moją osobę? Patryk Tomczak :)
    • fifik_rsl Re: Burloch Arena - etap 2.0 i sprawy z tym związ 07.11.14, 22:43
      Pozwolę sobie podać link do pisma jakie Dyrektor MOSiR wystosował do Prezydent Miasta w sprawie Zrywu i działań Prezesa Jerzego Sobery.

www.facebook.com/133765436658869/photos/a.134219363280143.21361.133765436658869/738370296198377/?type=1&theater

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka