Dodaj do ulubionych

Program restrukturyzacji górnictwa

08.01.15, 13:19
już 3 z 4 kopalń które maja być zamknięte strajkuje. Ciekawe czy nasza Pokój też dołączy. A druga sprawa co ma do powiedzenia nasza poseł na temat zamykania kopalń. W końcu "tak bardzo" walczy o górnictwo i "zależy" jej na losie rodzin górniczych.
Obserwuj wątek
    • mieszkankaa40 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 08.01.15, 16:30
      W Rudzie Rząd PO zamyka koplnię - a mieszkańcy glosują na PO - sami jestemy sobie winni. Od dawna brak po stronie rudzian logicznego i racjonalnego myslenia. Tylk tak dalej za niedługo znów wybory.............
      • hepik1 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 08.01.15, 16:51
        Rok 2008-tona węgla 215 dolarów.
        Rok 2014-tona wegla 65 dolarów.
        Za taka cenę polskie kopalnie sprzedawają o ile znajdą nabywcę.
        + Koszty zniszczenia środowiska i szkód górniczych.
        Chcemy kopalń i górnikow,trzeba sie opadkowac plus 10 % i bedzie git.Będą sobie kopać dalej.
    • kokarda80 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 08.01.15, 20:14
      nie gadaj głupot że tylko PO (choć i sama nie jestem za nimi) a nie pamiętasz obietnic obecnej Prezydent w kampanii wyborczej? nie siej ziarna które już dawno wyrosło a tylko jest podlewane ...
      • meg114 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 09.01.15, 13:40
        kokarda, ja kojarzę ogólne deklaracje, ale może podaj linka na konkret w wydaniu GD. A pierwszego rozmówcę proszę o linka od posłanki.
        Cokolwiek by nie mówiły, ja winowajcę widzę w samym górnictwie. Nie na dole, tylko na powierzchni. A te posilające się przy korycie kosztem górników spaślaki widziałam w towarzystwie jednej i drugiej pani. Pewnie, że przy GD - częściej (ZZ) i to jakie to było aktywne. A miały dawno pracować nad ograniczeniem stada spaślaków. Wiem, że tego nie zrobią nigdy, bo najpierw powinny zobaczyć to z dystansu, a nie z pozycji żerującego. Nie ma takiego koryta, które wytrzyma apetyty tylu darmozjadów.
        Ale na linki czekam.
        • krokwkrok Re: Program restrukturyzacji górnictwa 09.01.15, 18:15
          Kto szuka ten znajdzie.
          www.nettg.pl/news/126337/z-programem-naprawczym-kw-do-kazdego-pracownika
          • jankolodziej Re: Program restrukturyzacji górnictwa 10.01.15, 16:52
            "Program restrukturyzacji" to stara już bajka, niestety tradycyjnie bez szczęśliwego zakończenia.
            www.autonomia.pl/n/stop-degradacji-Slaska
          • meg114 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 11.01.15, 13:20
            Co znajdzie? To jest tekst z 9 stycznia tego roku, dotyczy obecnej sytuacji.
    • fifik_rsl Re: Program restrukturyzacji górnictwa 10.01.15, 17:29
      Będę trochę złośliwy ale w sumie zasłużyliście, bo za głupotę się płaci. Proszę sobie zapytać Mercika czy dalej tak z całego serca popiera Aleksandrę Skowronek. Gdyby w tym mieście przyznawano tytuł frajerzy roku mielibyście tytuł w kieszeni.
      Wy jak pachołki dzielnie trwaliście przy Platformie, a oni kilkadziesiąt godzin później wyru**ali was w d**e bez wazeliny z koalicją, a teraz pod płaszczykiem restrukturyzacji chcą zniszczyć ten region.
      Możecie wpaść Panie Kołodziej z Mercikiem i Gorzelikiem złożyć hołd pani vicemarszałek. Zamiast koszulek Poradzymy, proponuję Frajerzyny.....
      • jankolodziej Re: Program restrukturyzacji górnictwa 10.01.15, 19:12
        Coś się Tobie musiało pokiełbasić. To RAŚ jako jedyne ugrupowanie w kraju zerwał koalicję, kiedy PO przestała realizować swoje obietnice. Od wielu lat konsekwentnie na łamach naszej gazety wytykamy PO błędy i piętnujemy grzechy. To RAŚ jako jedyne ugrupowanie w mieście przed wyborami zdecydował się na usunięcie paru ludzi ze swojego grona, bo sprzeniewierzyli się powinnościom, m.in. nakładanym na nich przez Statut czy obowiązkom reprezentowania tych, którzy nam zaufali.
        • fifik_rsl Re: Program restrukturyzacji górnictwa 10.01.15, 19:40
          jankolodziej napisał:
          > Coś się Tobie musiało pokiełbasić

Boli do teraz, że aż trudno przyznać się przed samym sobą jak się zostało wydymanym?
          Pokiołbasić?
          Nie siedzieliście przy jednym stole wspierając Kandydatkę PO?
          Na dzień przed wyborami samorządowymi nie zostaliście wywaleni z dogadanej koalicji w sejmiku kosztem czerwonych spod znaku SLD?
          Tak wam platforma podziękowała za wsparcie Aleksandry.
          Teraz sprawa z kopalniami.... Może Was jeszcze kiedyś zaproszą do wspólnego stołu...

• g-48 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 12.01.15, 00:06
          To RAŚ jako jedyne ugrupowanie w kraju zerwał koalicję, kiedy PO przestała realizować swoje obietnice.
          A kiedy PO realizowaloswoje obietnice? Uciekliscie jak zauwazyliscie ze PO ma was w "glebokim powazaniu". A na towarzysza Gorzelika czekalem tam :www.oberschlesisches-landesmuseum.de/pl/
          gdzie ja bylem przypadkowo a on mial sie tam pokazac.
          www.polskatimes.pl/artykul/59697,niemcy-pochodzenia-slaskiego-chca-autonomii,id,t.html?cookie=1
          Nie slaskiego ale Ziemi Opolskiej ktorzy sa wiekszymi Niemcami niz Bismarck i bez kija nie podchodz tylko urzedowego listu nie rozumieja.
          prokapitalizm.pl/niemieckie-zaplecze-ruchu-autonomii-slaska.html
    • bszabatowski Zdążyć przed powiodzią... 11.01.15, 12:55
      Na wstępie zaznaczę że nie jestem ekonomistą i nie znam faktycznych stanów finansowych KWK Pokój. Wiem tylko jedno – ta kopalnia zostanie zamknięta i będzie to dramat dla pracowników, ich rodzin, firm współpracujących z tą kopalnią, także dla miasta jako całości i jego mieszkańców nawet nie mających na co dzień nic wspólnego z tą kopalnią . Jak nie teraz to za kilka lat. I nie jest to niespodzianka - z tego co pamiętam już od kilku lat się o tym wspomina, a w tamtym roku pojawiały się konkretniejsze pogłoski – funkcjonowanie KP w obecnym kształcie jest ekonomicznie nieuzasadnione i zostanie zlikwidowana w ten czy inny sposób. W świetle tej wiedzy pozwolę sobie nie zgodzić się z osobami które mówią że za stan rzeczy nie jest odpowiedzialna Grażyna Dziedzic i co może być zaskoczeniem dla co poniektórych nie tylko ona, ale także opozycja (nawet będą mieli po troszku rację Ci którzy napiszą „a za Stanii…). Dla jasności – ja doskonale wiem że ona (GD i jej opozycja”) nic nie ma do polityki energetycznej i do tej gałęzi gospodarki – tu łapki maczają rząd, związki zawodowe i ekonomia.

Jednakowoż… Jednakowoż pasuje mi tu takie ładne przysłowie "Nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą, i po szkodzie głupi"

A za jaki stan jest odpowiedzialna GD wraz z opozycją?
      Za stan całkowitego nieprzygotowania na taką sytuację, za panikę i strach. Pamiętam debatę prezydencką w której omawiano sprawy Strefy Ekonomicznej – odpowiedź GD – ona jest niepotrzebna. Wiem, wiem – w planach jest otwarcie SE w miejsce zamykanych kopalń jednak ten proces potrawa – i to ładnych kilka lat. A problem jest palący już – teraz, nie za kilka lat – za kilka lat możemy wyglądać jak Wałbrzych 5 lat temu. Wiem też teraz że to co piszę jest swoistą „musztardą po obiedzie”, ale zmarnowany czas na przygotowanie się do takiej sytuacji jest winą obecnej władzy miejskiej. Mówienie, że nic nie wiedział, albo nie miała możliwości pachnie mi ściemą taką jak z Aqua-coś-tam. Też niby nic nie wiedziała. A wiedziała.
      Pamiętam też jak bodajże w tamtym roku, późną wiosną na jakimś spotkaniu poruszany był wątek kopalń rudzkich – wszyscy wiedzieli że ich czas zbliża się nieubłaganie ku końcowi, ale nikt nie miał odwagi oficjalnie o tym mówić, ba padł zakaz głośnego poruszania tego tematu – wszyscy bijemy brawo i nie poruszamy problemu - jak za wczesnego Gomułki – tu wina opozycji – zresztą dalej tak jest – ktokolwiek powie trzeba zamknąć coś co jest nieekonomiczne w kontekście kopalń ten od razu jest linczowany – przynajmniej tu na Śląsku – bo jakbyśmy mówili o stoczniach które przynoszą straty to nasza ocena jest jednoznaczna – zamknąć - komuna dawno minęła więc rynek decyduje – prawda? Każdy tylko restrukturyzacja i restrukturyzacja, programy naprawcze, pomoc, ale nikt nie potrafi podać sensownych konkretów – ba Związki Zawodowe zwalają koszta na mieszkańców naszego kraju – i nikt nie dba o zwykłego Kowalskiego – a o czym często się nie wspomina dobro pracowników kopalń nie jest adekwatne z dobrem zwykłego Kowalskiego – życie uczy że często wręcz przeciwnie… Kowalski to tylko osioł który ma płacić „dla dobra społecznego”, a to że on na tym straci...

Zamykanie kopalń to temat tabu. A prawda jest taka że kopalnie kiedyś zostaną zlikwidowane, a Śląsk jaki pamiętamy już przeminął i nigdy nie wróci – jedynie co pozostanie to może film na miarę „Orkiestry” – bolesny, ale jakże prawdziwy. Taka jest prawda i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. A górnictwo węgla kamiennego dalej będzie miało się dobrze w Polsce bo to ogromny ZYSKOWNY biznes - tylko nie tutaj – nie w Rudzie, nie na Górnym Śląsku. A gdzie? A może w Oświęcimiu, może w Lublinie… Tam powstają i mają powstawać nowe kopalnie – ekonomia się kłania. Boli mnie to że teraz nagle zaczyna się zbijanie kapitału politycznego na górniczym trupie – kopalnia i tak zostanie zamknięta, a… a wszyscy patrzą tylko jak ugrać swoje. Najłatwiej opluć tych u góry - Rząd, że coś z problemem nierentownych kopalń robi. Nie bronię PO i reszty, ale jak znakomita większość ludzi trzeźwo myślących mam żal że tak późno – był czas 3-4 lata temu gdzie należało coś takiego zrobić, były zyski, pieniądze i czas – KAŻDY o tym wie – nikt nawet palcem nie kiwnął – wszyscy tylko czekali na to aż problem się sam rozwiąże, a zyski przeżarto i przepito. Wybaczcie mili czytelnicy te herezje i uproszczenia z mojej strony, ale to już nie czas na to aby patrzeć co zrobić żeby uratować tą kopalnię bo to nie od „miasta” zależy (EKONOMIA), ale czas patrzeć na to co możemy sami nawet w ograniczonym zakresie zrobić aby zabezpieczyć rudzkich pracowników tej kopalni , ich rodziny, mieszkańców oraz same miasto przed dziurą która powstanie po nieuniknionym zamknięciu tego zakładu.

Ps. Dla jasności: Kontekst mojej wypowiedzi jest jeden – trzeba przygotować miasto na zamknięcie kopalń `– nie w typowy dla nas sposób: zacząć o tym myśleć za kilka lat, albo patrzeć na to co Rząd zaproponuje… Trzeba zacząć to robić już, teraz, jeżeli nie we współpracy z władzami centralnymi (które na pewno nie pomogą jeżeli zostanie odsunięta wizja zamknięcia Kopalni Pokój) to samemu - ale trzeba zacząć już i basta. Ratunek może byłby w prywatyzacji – pewnie kupiec by się znalazł i zakład z 200 letnią tradycją dalej by kilka lat pofedrował… Ale „strona społeczna” (tfu!) się na to nie zgodzi… Stołki i patologia są ważniejsze.
      Ach i jeszcze jedno… Smuci mnie ilość „szczerych i oddanych” obrońców którzy nagle się uaktywnili - z niektórymi rozmawiałem „jakiś czas temu” i zdanie mieli całkowicie przeciwne -wysadzić , zaorać a darmozjadów górniczych do „uczciwej” roboty zapędzić… No, ale co zrobić…

Ps 2. Za ewentualne błędy z góry przepraszam :)
      • meg114 Re: Zdążyć przed powiodzią... 11.01.15, 13:30
        Opinia pani prezydent odnośnie strefy doskonale...opiniuje ją samą. Weryfikuje jak widzi miasto i zarządzanie. Ciekawe, że sąsiednie miasta widziały potrzebę, a Ruda Sl. nie. Tymczasem nawet gdyby kopalnie kwitły, miasto powinno być za zmianą, choćby i z tego względu, o którym gdzieś tam wspomniał Hepik - górnictwo niszczy nasze mienie, a miasto cieszy się, że dostaje jakieś tam opłaty, które skonsumuje wąskie grono wybranych. Winno jest PO, zarząd KW i związki), ale i Miasto nie jest bez winy, bo dawno powinno było inwestować nie w baseny, ale w przedsiębiorczość, by była jakaś alternatywa dla górnictwa.
        • rylska Re: Zdążyć przed powiodzią... 11.01.15, 22:57
          a nasz Darek dzisiaj był w TV..jak wszyscy negocjowali to on miał gębę jedzeniem zatkaną i zajęty był mlaskaniem..j ak już nikt nie negocjował to darek najgłośniej ryczał o skandalu ( pewnie skończyły się ciasteczka).
          czy to nie pajacowanie?
    • g-48 Re: Program restrukturyzacji górnictwa 12.01.15, 12:34
      Naturalnie ie chodzi chodzi o Okragly stol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka