fifik_rsl
11.06.15, 22:28
Okres wakacyjny, a z nim kalendarzowe lato zbliża się bardzo szybko, więc postanowiłem zobaczyć jak przebiegają prace na basenie otwartym w Nowym Bytomiu.
W okresie jesiennym rozmawiałem w tej sprawie z Panią Prezydent i otrzymałem zapewnienie, że otwarcie odnowionego obiektu nastąpi najpóźniej 1 lipca 2015 roku. Udałem się więc na teren budowy na 20 dni przed planowanym otwarciem chcąc zobaczyć jak te prace są zaawansowane.
Po dojechaniu na miejsce i przyjrzeniu się postępowi prac nie postawiłbym pieniędzy na to, iż termin zostanie dotrzymany. Na dzień dzisiejszy najważniejsze elementy zostały wprawdzie wykonane, ale czy te 20 dni wystarczą by móc uruchomić obiekt, osobiście wątpię.
Na ten moment przygotowane są niecki basenowe, postawiony w stanie zamkniętym jest budynek, na górce stoją potężne solary, są przebieralnie, a także boisko tartanowe do koszykówki wraz z oświetleniem. Po drugiej stronie tartanowa podstawa usytuowana jest pod elementy z placu zabaw, które póki co luźno są położone. Dostrzegłem też nową żółtą zjeżdżalnię.
Najbardziej niepokojącym zjawiskiem był widok terenów wokół tych obiektów. Teren na dole, od ulicy ratowników jest jeszcze rozkopany, za wyjątkiem miejsca gdzie usytuowany jest brodzik. Lepiej wygląda teren na górce. Charakterystyczną cechą tej budowy była niesamowita wręcz mobilizacja. Jednocześnie pracowało ok 6 koparek, a liczba krzątających się robotników jak na Polskie budowy niemała. Biorąc te elementy pod uwagę jestem w stanie uwierzyć że same prace zostaną ukończone do końca czerwca.
To jednak jak wiemy nie powoduje że dzień później możemy obiekt otworzyć. Potrzebne są jeszcze wszystkie odbiory techniczne i inne formalności. Ile takie zabiegi mogą trwać nie zaryzykuję prognozować, natomiast mam w pamięci pewien fragment drogi, który w naszym mieście odbierano pół roku....
Równo rok temu pół Śląska drwiło z Kostempskiego że otwiera basen w Świętochłowicach 1 sierpnia, kiedy sezon już właściwie zbliża się ku końcowi. Nie chciałbym, aby podobnie było z Fryną.
W każdym razie data 1 lipca 2015 roku będzie ogromnym wyzwaniem, biorąc pod uwagę przebieg prac które dotychczas wykonano oraz te co zostały do zrobienia.
Do artykułu dodaję kilka zdjęć z placu budowy, byście sami mogli ocenić zaawansowanie prac.
drive.google.com/folderview?id=0ByGSRyPKqFe_UXlVemVZV21CVVE&usp=sharing