Dodaj do ulubionych

Rudzki fusball

22.10.17, 04:37
Jak żech dzisioj obejżoł tabele okręgówki, kaj grają nasze 4 rudzkie zespoły kopaczy to mie ruszyło! Po co trzimać te twory w mieście nazywające się "Pogoń", "Wawel", "Grunwald" i "Urania", i żrić gańba,lepi to rozwiązać stworzyć jeden Miejski klub piłkarski z prawdziwego zdarzenia i cieszyć się jego sukcesami. Co Wy na to? Wiem, powiecie że historia tych klubów, mówi nam aby trwały,ale to stwórzmy ligę "rudzką" jeszcze "Orzeł", "Gwiazda" może inny jakiś dojdą i bydą w tym jednym garcu pultać, bez wychodzenia poza miasto,i robienia "zły krwi" kibicą.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Rudzki fusball 22.10.17, 09:22
      To samo miałem w piatek,gdy po jakiś dwu czy trzech latach ,szukajac jakiejś innej informacji trafiłem na tabelkę okręgówki.Rudzkie druzyny na trzech ostatnich miejscach,tylko Urania bliżej środka tabeli.A juz największy szok,że Grunwald na ostatnim,z zerowym kontem po 10 meczach.
      • ziut19 Re: Rudzki fusball 10.11.17, 14:32
        Bądź na tyle obiektywny, by spojrzeć na drugą grupę i zobaczyć, że Slavia ma 13 zwycięstw w 13 spotkaniach. A to duża rzecz. A wracając do głównego wątku, już taki pomysł w mieście był i spalił na panewce wzajemnych animozji i braku kasy. Teraz każdy woli w swoim ogródku trzepać swój własny malutki interesik. Nie wiem czy miasto ma potencjał na cos więcej niż trzecia liga, a chyba nie warto się napinać, by grać w trzeciej lidze? Dokoła mamy na tyle mocnych sąsiadów, że każdy wyróżniający się zawodnik od razu byłby wyciągany do Zabrza lub Chorzowa (Gliwic, Katowic, Tychów itd itp).
        • hepik1 Re: Rudzki fusball 12.11.17, 18:57
          Znaczy prezes Slavii jakis mocny w układach OZPN ,że ja upchal w inne grupie niz wszystkie inne rudzkie druzyny.Przed laty mocny była Wawa,unikając jak ognia silnej Uranii ;)
          A tak a propos Grunwaldu...ostatni mecz 0-8 u siebie.Oni graja trampkarzami czy w 8 na 11 przeciwników?
          • ziut19 Re: Rudzki fusball 14.11.17, 17:10
            Można kpić po dwóch czy trzech meczach, nie po czternastu. A teraz to raczej drwiny z pozostałych zespołów, nie ze Slavii. A co siły zarządu Slavii, to nie była tak wielka, by przywrócić drużynę do IV ligi po wycofaniu się Concordii. Ale po tym sezonie na pewno tam powróci. No chyba, że względy pozasportowe nie pozwolą.
            • hepik1 Re: Rudzki fusball 14.11.17, 20:40
              A gdzie tu jakies kpiny ze Slavii?Jeśli juz to z Grunwaldu.A,że troche dziwne,że 4 rudzkie drużyny grają w jednej grupie a Slavia w innej troche dziwne.
    • sztygar_ds Re: Rudzki fusball 22.11.17, 09:01
      Tradycja, historia... Sam pamiętam jak połowa Bielszowic szła w sobotę w stronę Strzelnicy, bo Zgoda grała a chyba też była na poziomie okręgówki... To po prostu nie te czasy - kibic robi się wybredny. Ale te zespoły to nie tylko I drużyny, ale setki dzieci ( sama Pogoń ma chyba 11 zespołów ) należących do różnych kategorii wiekowych od żaka, przez młodzików, kadetów, juniorów - uczestniczące w szkoleniu i rozgrywkach PZPN pod szyldem "łączy nas piłka". To naprawdę wielka rzecz dla 8 latka rozegrać profesjonalny mecz z udziałem sędziego a po godzinie od zakończenia widzieć na necie relację ze swojego spotkania. A derby dla nich to spinka na poziomie ekstraklasy. Uważam że dobrze że praktycznie każda dzielnica ma swój klub, gdzie dzieciaki mogą ćwiczyć zamiast siedzieć przed kompem. Dwa treningi tygodniowo + mecz ligowy a w weekend czasami jakiś turniej to naprawdę kształtuje charakter dzieciaka. Najlepsi mają prostszą drogę do okolicznych gigantów, a scauting obejmuje już nawet 9 latków. Centralizacja spowodowałaby wprowadzenie testów naborowych a przecież nie na tym to polega. Może nie byłoby wtedy Grabary w Liverpoolu? Poza tym już był przypadek, że na bazie Grunwaldu próbowano stworzyć mocny klub, bodajże grali na poziomie II ligi, ale pomysł umarł śmiercią naturalną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka