Dodaj do ulubionych

dajcie sobie spokoj, polityczna stara gwardio...

06.03.05, 20:08
idzcie za przeproszeniem w cholere. Cale zlo tego miasta to zamkniety krag
kilku zalosnych politykow ( "biznesmenow" ) ktorzy od kilkudziesieciu dobrych
lat skacza tylko miedzy partiami zakladaja kola w miescie jak tylko cos
nowego pojawi sie w polskien scenia politycznej. Skaczecie nic soba nie
prezentujecie, nic nie wnosicie a tylko kandydujecie i biadolicie. Zerujecie
na zacofanym rudzkim spoleczenstwie wiedzac co do niego przemawia - czyli
demagogia i populizm. Zenujace sa wystapienia wezmy pierwszego z brzegu -
Jozka O. ktory to pretenduje do bycia pierwszym a sam jako byly wice
prezydent byl odpowiedzialny za spolki miejskie. Efekt: korupcja w tychze
brak kontroli miasta nad nimi jest to poprostu folwark gdzie dzieja sie
rzeczy rodem z czasow Gierka. To rzady tego Pana doprowadzily ze
takie "gwiazdy" jak Tyszkievvicz sie uchowaly. Przyklady mozna by mnozyc i
mnozyc ale bedzie na to czas odpowiedni.
Coz powiem tak was czas sie konczy oczywiscie to nie dekomunizacja oczysci
lokalne zycie polityczno - gospodarcze ale zmiana pokolen. Polityka stosowana
polegajaca na zastraszaniu i niewpuszczanu w swoj zaklety zamkniety krag
doprowadzi Was do nikad. Mlode pokolenie ktore reprezentuje jest gotowe by
dobrac sie wam do waszych zasiedzialych skorumpowanych dup. Jesli sie nie
opamietacie i przestaniecie traktowac to miasto jako wlasne podworko gdzie
zalatwiacie swoje sprawy i gracie we wlasne gierki to koniec berdzie bolesny.
Patrzymy wam na rece badzcie tego pewni obecie i przeszli ktorzy licza na
powrot do zloba. Powrotu nie bedzie. Bedzie rozliczenie z kazdej afery ktora
tym miaste targnela.

Panowie powiem tak "Konczc wasc wstydu oszczedz"

grupa mlodych gniewnych i sprawiedliwych
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: dajcie sobie spokoj pozornie młodzi cymbaliści 06.03.05, 21:25
      ruda_slaska napisała:

> idzcie za przeproszeniem w cholere.
      odp: i wice wersa!

>Zenujace sa wystapienia wezmy pierwszego z brzegu -
      > Jozka O. ktory to pretenduje do bycia pierwszym a sam jako byly wice
      > prezydent byl odpowiedzialny za spolki miejskie.
      odp: kompletna klapa ale nie mam zamiaru wyprowadzać cymbalistę z błędu!

> Coz powiem tak was czas sie konczy oczywiscie to nie dekomunizacja oczysci
      > lokalne zycie polityczno - gospodarcze ale zmiana pokolen. Polityka stosowana
      > polegajaca na zastraszaniu i niewpuszczanu w swoj zaklety zamkniety krag
      > doprowadzi Was do nikad. Mlode pokolenie ktore reprezentuje jest gotowe by
      > dobrac sie wam do waszych zasiedzialych skorumpowanych dup. Jesli sie nie
      > opamietacie i przestaniecie traktowac to miasto jako wlasne podworko gdzie
      > zalatwiacie swoje sprawy i gracie we wlasne gierki to koniec berdzie bolesny.
      > Patrzymy wam na rece badzcie tego pewni obecie i przeszli ktorzy licza na
      > powrot do zloba. Powrotu nie bedzie. Bedzie rozliczenie z kazdej afery ktora
      > tym miaste targnela.
      > Panowie powiem tak "Konczc wasc wstydu oszczedz"
      > grupa mlodych gniewnych i sprawiedliwych

odp: Pierdoła na pierdole i pierdołą pogania!A ta stylistyka i te błędy?
      Żenujące!
      Ale,czyzby powrót Zombi? A więc powodzenia Z...........bi!
      Takich młodych to ja mam gdzieś!
      • jozefosmenda Re: dajcie sobie spokoj pozornie młodzi cymbaliści 06.03.05, 21:50
        A co do afer to jestem jak najbardziej za rozliczeniem i to wszystkich!
        Zawsze uważałem,ze ciężkie prawo ale prawo. I wtej materii się nigdy nie
        zmienię. No ale wszystko w swoim czasie!
        • kwiatek39 Re: dajcie sobie spokoj pozornie młodzi cymbaliśc 07.03.05, 14:02
          Panie Osmeda prosze nam mlodym odpowiedziec po co pan dalej chce brnac w
          polityke skoro nie ma pan o niej zielonego pojecia? zrozumie pan to w koncu ze
          mlodzi naprawde nie chca ludzi pana pokroju dlaczego pan tego nie chce
          uszanowac?
          czepia sie pan stylistyki autora tej wypowiedzi - mysli pan ze to na miejscu?
          jezeli do wladzy w naszym miescie dojdzie mlode pokolenie Rudzian na pewno pan
          i pana koledzy zostana rozliczeni za zle decyzje prosze o tym pamietac!!! Bycie
          w polityce na zasadzie trzymania sie krzesel za wszelka cene nic panu nie
          pomoze.
          • hepik1 Re: dajcie sobie spokoj pozornie młodzi cymbaliśc 07.03.05, 15:09
            Ło Jezuuu! Wybory za 1,5 roku,to się przekonamy.Zamiast strzępić języka
            nadaremno może lepiej się przygotowac do nich.Osmenda już działa w tym kierunku
            a wy będziecie potem miec pretensje ,jak wygra,że coś w tym kierunku robil a
            wyście nie wiedzieli co i jak.
          • jozefosmenda Re: dajcie sobie spokoj pozornie młodzi rudzianie 07.03.05, 20:27
            No Kwiatuszku nie przesadzaj!
            Są młodzi którzy mnie nie chcą ale są też i tacy młodzi którzy mnie chcą.
            Ja nie znam się na polityce uprawianej w stylu posła Romana Giertycha (też
            młodego)czy niedawnego rudzianina Z.L.(też młodego) bo to dla mnie zwykłe
            chamstwo i prymitywizm a nie polityka.Poza tym zawsze ważniejsze dla mnie są
            sprawy mieszkańców i miasta a nie polityka oraz układy i to pozornie tylko
            towarzyskie!
            A co do rozliczeń to też jestem za tylko to nie ten adres!(poszukaj właśnie w
            tych konstelacjach - na pewno znajdziesz.A zresztą mogę pomóc)
            Szukaj dalej Kwiatuszku,życzę powodzenia!
            • ruda_slaska Jozek opamietaj sie... 10.03.05, 10:15
              Jozek czy Ty naprawde nie widzisz problemu ? my tu dajemy konkrety a Ty
              uprawiaz populizm i obrazasz ludzi. Byles wice odpowiadales za spolki miejskie
              i co ? co powiesz nam teraz na ten temat ? pod czyja wladza wyrosla ta "elita" ?

dalbys sobie spokoj bo problem dotyczy KAZDEGO z wladzy w R.Sl. Glupota i to ze
              sie jej nie widzi. Mowa oczywiscie o wlasnej glupocie.

• jozefosmenda Re: kłopoty z myśleniem...,niestety. 10.03.05, 11:16
                Mógłbym nie odpowiadać ale powiem szczerze - bawi mnie to.A poza tym mam odwagę
                jako osoba publiczna na tym forum to czynić!
                A ponieważ uważam,że tylko konkrety się liczą to napisz ,która to spółka
                miejska podlegała mi jak byłem wiceprezydentem?
                Co do tego,ze teraz wyrosła "elita" to proszę te pytania słać pod inny adres.Ja
                nie jestem z żadnych układów ani w żadnych układach.A co do głupoty to
                faktycznie to ta własna jest najgorsza.
                Natomiast co do ubliżania to inni robią to z wdziękiem.Dlatego też
                działajcie ,działajcie szanowni "towarzysze"!
                • ruda_slaska Józek to ty masz kłopoty z myśleniem... 10.03.05, 12:22
                  Jozek co ty za przeproszeniem chrzanisz ? jakim towarzyszem ?? 20-kilku
                  letnim ? widzisz ty zamiast pragmatycznie podejsc do problematyki to wszystko
                  wrzucasz do worka pt "przeciwnik" czyli towarzysz byly dzialacz pzpr etc.
                  Czlowieku ja mam inne spojrzenie na swiat niz Ty i "dzialacze" Twojego
                  rocznika.
                  • ruda_slaska i jeszcze jedno... 10.03.05, 13:59
                    Jozek nie denerwuj mnie bo zaczne byc niegrzeczny. Czytam twoje wypociny o
                    stowarzyszeniu ktore zalozyles czytam dalej, kto siedzi w zarzadzie i wszystko
                    jasne. Dla mnie jestes taki sam a nawet gorszy od tych co obecnie rzadza, i to
                    nie jest kwestia orientacji politycznej ( tej obecnej ) tylko pewnego stylu i
                    kultury uprawiania polityki. Wy stara gwardia macie blade jak nie zerowe
                    pojecie o tym. Nie mozna byc poprawnym politykiem jesli ma sie wypaczony umysl
                    ktorego rozumowanie jest ograniczone do starych zasad metod i podejscia do
                    problematyki.

Jozek odejdz to moja dobra rada, odejdz Ty i cala ta stara gwarida majaca
                    wspolne korzenie pt. PZPR. Dajcie szanse temu miastu czy nie widzisz czlowieku
                    ze wy je zarzynacie ??
                    • hepik1 Re: i jeszcze jedno... 10.03.05, 20:27
                      ruda_slaska napisała:
                      >
                      > Jozek odejdz to moja dobra rada, odejdz Ty i cala ta stara gwarida majaca
                      > wspolne korzenie pt. PZPR. Dajcie szanse temu miastu czy nie widzisz czlowieku
                      > ze wy je zarzynacie ??

Jak czytam tak żałosne apele-odejdźcie-wystosowywane przez tych młodych ,co maja
                      rządzić za chwilę,to chyba jednak na JO głos oddam;))
                      Ty ruda nie apeluj,ty działaj,do wyborów się przygotuj,wygrasz -nie będziesz
                      musial prosić-ODEJDŹcie;))
                      • pejsaty Re: i jeszcze jedno... 10.03.05, 20:56
                        cos mi sie widzi, ze ci ruddzcy "mlodzi" prezentuja tylko program "tkm". nie
                        podaja ani jednego sensownego powodu wybrac wlasnie ich.
                        co z tego, ze nie jestescie starzy i ze jeszcze nie byliscie przy zlobie?
                        napiszcie wreszcie cos sensownego o swoim programie zamiast biadolic, ze ludzie
                        sie na was nie poznaja i wybieraja stara nomenklature.
                        • ruda_slaska Re: i jeszcze jedno... 11.03.05, 16:09
                          Ty pejsaty...tacy jak ty nawet nie probuja logicznie pomyslec. Czyzbyscie nie
                          mieli inteligencji ? kazdy Ci powie co jest bolaczka tego miasta i kto jest
                          temu winien : stara gwardia rodem z PZPR ktora tylko skacze miedzy partiami
                          zmianiajac swoje pogglady niczym kurwa klientów.
                          DEKOMUNIZACJA jest lekiem na pozbycie sie wrzodu pt. stara nomenklatura ktora
                          opanowala WSZYSTKIE sfery zycia publicznego w miescie Ruda Slaska. Rozbicie i
                          rozliczenie tego ukladu to podstawa do normalizacji.
                          Wolny rynek i czyste uklady to podstawa jakiegokolwiek programu. Tu naprawde
                          niewiele trzeba. Niewiele ale moze az za duzo bo odbrobina dobrych checi u
                          wladzy tego jeszcze nie widzialem.
                          Nie uwazasz ze tylko antytalenty moga marnowac polozenie Geograficzne R-Sl fakt
                          jej centralnego polozenia w GOP, fakt przebiegu przez miasto dwoch glownych
                          autostrad GOP'u, fakt najwiekszych i najbogatszych zloz wegla kamiennego w
                          stosunku na miasto, 0 wspolpracy z zagranica ( poza kolezenskimi zakrapianymi )
                          re-wizytami, fundusze unijne sa marnowane na smieszne projekty ktorych i tak
                          nikt nie kontroluje
                          ( Mozna by pisac i pisac, nie chce mi sie. Szkoda czasu dla takiego
                          audytorium. )

Tutaj nawet nie potrzeba uczonych ludzi po prostu kogos komu sie bedzie chcialo
                          a i nie bedzie skazony "nomenklatura" Przy obecnym "starym" ukladzie jest to
                          niemozliwe.

Jak powiedzialem Wasz czas juz minal. Odejdzcie.
                          • jozefosmenda Re: i jeszcze jedno do tego... 15.03.05, 13:52
                            No ale walnąłęś bracie!Stara gwardia rodem z PZPR rządzi tym miastem?
                            to przyjmnij do wiadomości,że od 1990 roku tym miastem rządzą przedstawiciele
                            jednej opcji t.j.Związek Górnośląski! I Żymełka i Sroka i Stania to jego
                            członkowie.Owszem jest Howaniec ale to mnie już nie interesuje.
                            A to ,że ktoś był kiedyś w PZPR czy w Solidarności nie jest powodem i
                            argumentem by traktować go jako kogoś gorszego czy bezwartościowego.Jeżeli ktoś
                            jest fachowcem to ma być! (bez względu na przynależność teraźniejszą czy w
                            przeszłości)
                            Natomiast młodzi mają iść stopniowo po szczeblach kariery bo inaczej narobimy
                            więcej zła niż pożytku!
                  • osi-ris ---------Przeciwnik !! ------- 10.03.05, 21:40
                    cosik monotematycznie

> Czlowieku ja mam inne spojrzenie na swiat niz Ty i "dzialacze" Twojego
                    > rocznika.

Romuś Giertych też ma i co?!

Zdrowie jednostki-zdrowiem całego Narodu!!

ruda_slaska ODEJDZ!! albo zgłoś się do psychiatry....
              • jozefosmenda Re: rudzianin wiec zatem, że... 15.03.05, 13:31
                ...ja nie rządzę Rudą Sląską.Póki co czyni to pan Stania przy współpracy z
                panią Pietraszewską i panami: Wesołym i Howańcem.Czyli w organie wykonawczym a
                więc tym,który rządzi miastem mnie nie ma!
                Nie jestem również przewodniczącym Rady Miejskiej ani jednym z
                wiceprzewodniczących. Nie jestem ponieważ widocznie miałem za mało
                wystarczające kwalifikacje,wiedzę i doświadczenie.
                A tak na marginesie nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę zwolennikiem
                rozwiązań takich by ludzie, którzy w swojej przeszłości nie kierowali innymi
                ludźmi, nie zarządzali nawet małą jednoską organizacyjną, nie decydowali i nie
                ponosili odpowiedzialności za swoje decyzje - sprawowali wysokie funkcje w
                samorządach,agencjach rządowych , byli prezesami spółek czy zasiadali w Radach
                Nadzorczych.Z tego nigdy efektów nie będzie!.
    • jozefosmenda Re: dajcie sobie spokoj, polityczna stara gwardio 11.03.05, 23:28
      Oj, Wy młodzi i gniewni,zastanówcie się nad sobą bo zaczyna śmierdzieć!

Cyprian Kamil Norwid napisał kiedyś tak:
      "O! Żal mi Was o postępowi,
      którzy zniweczyć przeszłość chcecie całą...
      By łatwiej było!

Ale czy WY przy Waszym myśleniu to zrozumiecie?
      • kwiatek39 panie osmeda 12.03.05, 15:41
        panie osmeda nie przypominam sobie zebysmy byli na ty!!! ja do pana zwracam sie
        z nalezytym szacunkiem i prosze o to samo, widze, ze lubuje sie pan w
        pisarskich bledach a sam pan nie ma pojecia o poprawnej pisowni, niech pan
        pamieta o tym, ze po przecinku zawsze musi byc spacja, jezeli chce pan pouczac
        innych najpierw sam pan musi sie nauczyc zasad poprawnego pisania, pewnie pan
        sledzi to forum i sady szacownych uczestnikow i sam pan widzi ze mlodzi ludzie
        naprawde nie chca tzw. starej gwardii powiedzial pan w jednym z pana listow
        tego forum, ze "takich mlodych ludzi jak my ma pan w du..." coz na pewno sie to
        na panu zemsci, aha prosze sledzic sposob pisania listow przez wiekszosc ludzi
        to zobaczy pan ze taki po prostu obowiazuje zwyczaj. pozdrawiam pana choc nie
        wiem tak naprawde czy pan na to zasluguje i prosze pamietac ze mlodzi ludzie
        moga byc po prostu fachowcami w swoich dziedzinach i nie miec ambicji
        politycznych panie osmeda zrozum pan ze dobrze wyksztalconych mlodych ludzi
        nikt nie omami pustym gadaniem a giertych choc mlody to polityk a my nie!!! aha
        sadze ze ma pan czerowna przeszlosc dlatego ze nalezy pan do partii "socjal" a
        to oznacza ze pana wiek wskazuje na to ze zyl pan w "tamtych" czasach i sie pan
        z nimi identyfikuje, prosze wybaczyc ale mam prawo gardzic ludzmi z pana
        przeszloscia.
        • osi-ris Kwiatek, kwiatek a może zwykły chawast!!! 13.03.05, 11:09
          Organiźmie!!!

(..)duperele opowiadasz.. F. Kiepski

jednakże

"Być dobrym jest rzeczą szlachetną, lecz uczyć innych być dobrymi jest rzeczą
          jeszcze szlachetniejszą - i łatwiejszą." Mark Twain właśc. Samuel Langhorne
          Clemens

Powiem Ci tylko tyle-znajomość "przeciwnika" zaczyna się od poznanie poprawnej
          pisowni nazwiska - piszesz >osmeda <. Albo nie znasz obsługi komputera i jego
          klawiatury (wyjaśniam: aby napisać ą [prawy alt]+a; ć [prawy alt]+c; )możesz
          też nie znać podstawowych zasad ortografii!! Albo piszesz lamerszczyzną
          (paluszkiem wskazującym jendej ręki) A i jeszcze jedno Józefa OsmENda ma
          przeszłość z której wyciąga konsekwencje. Jeżeli tak bardzo chwalisz p.
          Pietraszewską to powiedz czy za jej kadencji Ruda Śl. dostała jakieś
          odznaczenia-wyróźnienia?! (oprócz Oti)- Za pracę osobową Kancelarii
          Prezydenckiej?!
          Gdyż ten Osmenda <osmeda>z "przeszłością" w trakcie dwuletniej pracy otrzymał
          medal Komisji Edukacji Narodowej...

Szkoda gadać te wszystkie twoje oszczerstwa to jedna wielka mistyfikacja..

• ruda_slaska woow dostal medal...:P 14.03.05, 10:05
            oto podejscie "niereformowalnych" ot "bo on dostal medal to musi byc dobry"
            SAmi dobrze wiecie na jakich zasadach sa takie "medale" przyznawane wiec
            uzywanie tego jako argument "ZA" to po prostu samoboj i przejaw ignorancji.

Taki Osmenda to jak sie domyslam nie tylko takie medale dostal...pewnie
            czerwone krzyze tez nie sa mu obce...

anyway, ten Pan ktory wszystkich wokolo poucza zachowujac sie jak mentor sam-
            wbrew temu co mowi - byl odpowiedzialny za spolki miejskie. Efekt widac...

I powiem jasno nie jestem politykiem ale jak widze ten burdel w rudzkim
            magistracie to mam ochote kandydowac na pierwszego tylko po to by zagrac wam na
            nosie i zrobic porzadek bo ten kolesiowsko-polityczny konglomerat "zarzyna
            miasto"

i ci co powinni wiedza o co chodzi. spojrzcie we wlasne sumienia jesli jeszcze
            je macie.
      • kwiatek39 osmeda 12.03.05, 15:45
        widzi pan panie osmeda ja pana nie obrazam a pan obrazil nas mlodych ludzi
        mieszkancow tego miasta mowiac ze my smierdzimy, wybaczy pan ale jest mi za
        pana wstyd. pana zachowanie jest po prostu zenujace. przytacza pan slowa
        norwida przez co staje sie pan smieszny, nie jest panu po prostu wstyd?
        • robot001 Re: osmeda 12.03.05, 19:24
          Kwiotek jestem młodym człowiekiem i nie wypowiadej się w moim imieniu. Dużo
          godosz a mało robisz. takich wykształconych to momy pełno. Chcesz wygrać z
          Panem Osmendą to startuj w wyborach, jak dostaniesz 10 głosów to bydziesz mógł
          się wypowiadać w imieniu innych. A tak bredzisz i jakoś mom pewność że jesteś
          od Stanie
    • uska19 Re: dajcie sobie spokoj, polityczna stara gwardio 12.03.05, 19:48
      Drogi Kwiatuszku. Nie wiem, kto Ci dał prawo wypowiadania się w imieniu innych?
      Ja na nie dawałam. Też należę do młodych i wykształconych i nigdzie nie
      czytałam, aby powstała w naszym mieście jakaś grupa inicjatywna. Albo jesteś
      Kwiatuszku bardzo naiwna albo jesteś zupełnie, kim innym niż się podajesz.
      Chcesz wyrzucić starą gwardię - to są instrumenty demokratyczne, czyli wybory.
      Dla przypomnienia tzw. Stara gwardia dostaje bez trudu poparcie społeczne a
      takich jak Ty było już wielu i dzisiaj ich nie ma. Chcesz zmieniać świat, to
      się pokaż i zaproponuj cokolwiek a nie tylko krytykę i to w dziwnym stylu.
      Szanowny Kwiatuszku.
      Czytam i czytam i coraz bardziej jestem przekonana, że nie jesteś młodą i
      wykształconą osobą.
      • markpunk Re: dajcie sobie spokoj, polityczna stara gwardio 15.03.05, 10:51
        uska19 napisała:

> Chcesz wyrzucić starą gwardię - to są instrumenty demokratyczne, czyli
        wybory.
        > Dla przypomnienia tzw. Stara gwardia dostaje bez trudu poparcie społeczne a
        > takich jak Ty było już wielu i dzisiaj ich nie ma.

IMHO to się długo nie zmieni. Dopóki w naszym kraju będzie ordynacja
        proprcjonalna (głosowanie na listę) to nie ma szans.

Młodzi ludzie nie mają siły przebicia ze względu na to, że muszą poświęcać
        większość czasu na pracę, a emeryci (najlepiej z górniczą emeryturą) mogą
        zajmować się spotkaniami, rozmowami, poklepywaniem po ramieniu, etc. Co
        doskonale wpływa na ich pozycję na liście wyborczej. Młodzi znajdują się na
        nich tylko jako "zapchajdziury".

Ze zdaniem młodych nikt tak na prawdę się nie liczy, są zawsze wykorzystywani
        instrumentalnie (popatrz na bojówki Giertycha).

Poziom tej dyskusji jest żenujący - obrażacie się wszyscy nawzajem, szafując
        inwektywami, bez żadnych zdroworozsądkowych argumentów.

Chyba wolałem już czytać poezję Bronka ;)
        • hepik1 Re: dajcie sobie spokoj, polityczna stara gwardio 15.03.05, 11:55
          Jeśli "młodzi"reprezenują poziom kwiatka 39 to ja dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka