lswaczyna 11.02.06, 16:46 Mija 61 rocznica "Tragedii Górnośląskiej" i jak na razie "bohaterom" tamtych wydarzeń włos z głowy nie spadł. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=36626588 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapioh1 Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 11.02.06, 22:57 Link który podałeś mówi jedynie o Morelu. To w pewnym sensie tragiczna postać, o której łatwo pisać, bo od lat przebywa za granicą. A co z resztą ? Przecież on sam tych osób nie wymordował. Może byś Leon napisał o jego mocodawcach ? To dopiero ciekawy i nie do końca poznany temat...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 13.02.06, 08:40 kapioh1 napisał: >Link który podałeś mówi jedynie o Morelu. Masz rację powinienem wspomnieć o generale Bojkowie, ...., Stalinie, Bierucie,..., i wielu innych którzy przyczynili się do tzw Tragedii Górnośląskiej" > To w pewnym sensie tragiczna postać, >o której łatwo pisać, bo od lat przebywa za granicą. Nie zapominaj, ze to spadkobiercy jego mocodawców umożliwili mu ucieczkę. > A co z resztą ? Przecież on sam tych osób nie wymordował. Może byś Leon napisał o jego >mocodawcach ? To dopiero ciekawy i nie do końca poznany temat...Pozdrawiam. Jako instytucja jego mocodawcą było państwo Polskie które do dziś nie odciąło się od dekretów Bieruta wprowadzających okupację Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 13.02.06, 09:44 Panie Leonie, ja myślę, że wyjazd Morela świadczy o tym, że przynajmniej część jego mocodawców żyje i boi się jego wiedzy na swój temat. Nie jest to bynajmniej instytucja, tylko konkretne osoby. Swoją drogą, to bardzo ciekawy temat, o którym jednak na Górnym Śląsku nie mówi się zbyt wiele. Właśnie tymi sprawami winna się zajmować lokalna prasa, stąd mój ciągły żal po wykasowaniu "śląskiej strony" WR. Mimo, że się z Panem często nie zgadzam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Deportacje do ZSRR 14.02.06, 15:06 Zaproszenie. Ruch Autonomii Śląska oraz Burmistrz Gminy i Miasta Czerwionka – Leszczyny serdecznie zapraszają na uroczyste przekazanie dyrektorom placówek oświatowych i kulturalnych gmin Czerwionka-Leszczyny, Lyski i Mszana kopii filmu „Przemilczana Tragedia” traktującego o deportacjach Górnoślązaków do b. ZSRR w latach 40-tych ub. wieku. Impreza odbędzie się w Miejskim Ośrodku Kultury w Czerwionce-Leszczynach /Czerwionka, ul. Wolności 2/ w środę 22 lutego o godz. 12-tej. W programie przewidziano, oprócz projekcji filmu, wystąpienie Dyrektora Katowickiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej Andrzeja Sikory o aktualnych działaniach Instytutu oraz Naczelnika Wydziału Edukacyjnego dra Adama Dziuroka o ofercie edukacyjnej dla szkół. Wiceprzewodniczący Burmistrz Ruchu Autonomii Śląska GiM Czerwionka-Leszczyny Krzysztof Kluczniok Marek Kornas Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 20.02.06, 08:27 kapioh1 napisał: >Panie Leonie, ja myślę, że wyjazd Morela świadczy o tym, że przynajmniej część >jego mocodawców żyje i boi się jego wiedzy na swój temat. Nie jest to >bynajmniej instytucja, tylko konkretne osoby. Swoją drogą, to bardzo ciekawy >temat, o którym jednak na Górnym Śląsku nie mówi się zbyt wiele. Po przeczytaniu dostępnych mi materiałów źródłowych doszedłem do przekonania , że mocodawcy już nie żyją natomiast na pewno współwinni ( mało prawdopodobne aby Morel sam dokonał i to własnymi rękoma przypisywane mu zbrodnie) są i byli zainteresowani jego wyjazdem a szczególnie ci którzy nie posiadają prawa do obywatelstwa państwa Izrael. > Właśnie tymi sprawami winna się zajmować lokalna prasa, stąd mój ciągły żal po >wykasowaniu "śląskiej strony" WR. Mimo, że się z Panem często nie zgadzam. >Pozdrawiam. RAŚ zajmuje się tymi sprawami i wiele publikuje. Pana osobiście zachęcam do czytania biuletynu Koła RAŚ Ruda Śląska który co miesiąc ukazuje się i jest kolportowany na terenie miasta. >Mimo, że się z Panem często nie zgadzam. >Pozdrawiam. Nie jestem po to by się zemną zgadzać a za wyrazy sympatii dziękuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś