Dodaj do ulubionych

61 rocznica

11.02.06, 16:46
Mija 61 rocznica "Tragedii Górnośląskiej" i jak na razie "bohaterom" tamtych
wydarzeń włos z głowy nie spadł.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=36626588
Obserwuj wątek
    • kapioh1 Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 11.02.06, 22:57
      Link który podałeś mówi jedynie o Morelu. To w pewnym sensie tragiczna postać,
      o której łatwo pisać, bo od lat przebywa za granicą. A co z resztą ? Przecież
      on sam tych osób nie wymordował. Może byś Leon napisał o jego mocodawcach ? To
      dopiero ciekawy i nie do końca poznany temat...Pozdrawiam.
      • lswaczyna Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 13.02.06, 08:40
        kapioh1 napisał:

>Link który podałeś mówi jedynie o Morelu.

Masz rację powinienem wspomnieć o generale Bojkowie, ...., Stalinie,
        Bierucie,..., i wielu innych którzy przyczynili się do tzw Tragedii Górnośląskiej"

> To w pewnym sensie tragiczna postać,
        >o której łatwo pisać, bo od lat przebywa za granicą.

Nie zapominaj, ze to spadkobiercy jego mocodawców umożliwili mu ucieczkę.

> A co z resztą ? Przecież on sam tych osób nie wymordował. Może byś Leon
        napisał o jego >mocodawcach ? To dopiero ciekawy i nie do końca poznany
        temat...Pozdrawiam.

Jako instytucja jego mocodawcą było państwo Polskie które do dziś nie odciąło
        się od dekretów Bieruta wprowadzających okupację Śląska.
        • kapioh1 Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 13.02.06, 09:44
          Panie Leonie, ja myślę, że wyjazd Morela świadczy o tym, że przynajmniej część
          jego mocodawców żyje i boi się jego wiedzy na swój temat. Nie jest to
          bynajmniej instytucja, tylko konkretne osoby. Swoją drogą, to bardzo ciekawy
          temat, o którym jednak na Górnym Śląsku nie mówi się zbyt wiele. Właśnie tymi
          sprawami winna się zajmować lokalna prasa, stąd mój ciągły żal po
          wykasowaniu "śląskiej strony" WR. Mimo, że się z Panem często nie zgadzam.
          Pozdrawiam.
          • lswaczyna Deportacje do ZSRR 14.02.06, 15:06
            Zaproszenie.
            Ruch Autonomii Śląska oraz Burmistrz Gminy i Miasta Czerwionka – Leszczyny
            serdecznie zapraszają na uroczyste przekazanie dyrektorom placówek oświatowych i
            kulturalnych gmin Czerwionka-Leszczyny, Lyski i Mszana kopii filmu „Przemilczana
            Tragedia” traktującego o deportacjach Górnoślązaków do b. ZSRR w latach 40-tych
            ub. wieku.
            Impreza odbędzie się w Miejskim Ośrodku Kultury w Czerwionce-Leszczynach
            /Czerwionka, ul. Wolności 2/ w środę 22 lutego o godz. 12-tej.
            W programie przewidziano, oprócz projekcji filmu, wystąpienie Dyrektora
            Katowickiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej Andrzeja Sikory o aktualnych
            działaniach Instytutu oraz Naczelnika Wydziału Edukacyjnego dra Adama Dziuroka
            o ofercie edukacyjnej dla szkół.

Wiceprzewodniczący
            Burmistrz
            Ruchu Autonomii Śląska
            GiM Czerwionka-Leszczyny
            Krzysztof Kluczniok
            Marek Kornas
          • lswaczyna Re: Gdzie są mocodawcy Morela ? 20.02.06, 08:27
            kapioh1 napisał:

>Panie Leonie, ja myślę, że wyjazd Morela świadczy o tym, że przynajmniej część
            >jego mocodawców żyje i boi się jego wiedzy na swój temat. Nie jest to
            >bynajmniej instytucja, tylko konkretne osoby. Swoją drogą, to bardzo ciekawy
            >temat, o którym jednak na Górnym Śląsku nie mówi się zbyt wiele.

Po przeczytaniu dostępnych mi materiałów źródłowych doszedłem do przekonania ,
            że mocodawcy już nie żyją natomiast na pewno współwinni ( mało prawdopodobne aby
            Morel sam dokonał i to własnymi rękoma przypisywane mu zbrodnie) są i byli
            zainteresowani jego wyjazdem a szczególnie ci którzy nie posiadają prawa do
            obywatelstwa państwa Izrael.

> Właśnie tymi sprawami winna się zajmować lokalna prasa, stąd mój ciągły żal po
            >wykasowaniu "śląskiej strony" WR. Mimo, że się z Panem często nie zgadzam.
            >Pozdrawiam.

RAŚ zajmuje się tymi sprawami i wiele publikuje. Pana osobiście zachęcam do
            czytania biuletynu Koła RAŚ Ruda Śląska który co miesiąc ukazuje się i jest
            kolportowany na terenie miasta.

>Mimo, że się z Panem często nie zgadzam.
            >Pozdrawiam.

Nie jestem po to by się zemną zgadzać a za wyrazy sympatii dziękuje.
            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka