Dodaj do ulubionych

Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pieniędzy?

22.06.06, 02:40
Czytam sobie stary numer Bisnessmann z 1 lutego 2004 i nagle doznaję szoku, bo trafiam na dokładny opis wydarzeń z 2006. Niesamowite.

Jest to artykuł Marzeny Rytel pt. "Potrzeba pozytywnych przykładów" o partnerstwie publiczno-prywatnym (PPP). Artykuł ciekawy, choć nie całkiem aktualny, bo od tego czasu dokonało się trochę zmian. Ale nie to jest ważne.

W artykule cytowane są opinie innych osób m.in. Lidii Piestrzyńskiej, eksperta Centrum im. Adama Smitha, którą to zacytuję w całości:

"PPP powinno być układem przemyślanym i akceptowanym przez obie strony: partnera prywatnego i publicznego (rozumianego nie jako urzędników, ale daną społeczność lokalną). Tylko takie PPP mają szansę się rozwijać, w przeciwnym wypadku będą powstawały twory służące sprzeniewierzeniu publicznych pieniędzy. Niewłaściwie rozumianym PPP jest np. sytuacja, w której partnerowi prywatnemu uda się namówić gminę na modny ostatnio „park wodny", zaspokajający potrzeby społeczne na poziomie 1000 jednostek przeliczeniowych. Tymczasem realne zapotrzebowanie (co zawsze okazuje się po fakcie) jest na poziomie 100 jednostek i raczej nie będzie rosło. Partner prywatny ma zgodnie z umową byt zapewniony na x lat, ale co zrealizował partner publiczny?"

Co mnie tak poraziło? To że ta pani, biorąc sobie ot tak, z sufitu przykład, przewidziała dokładnie to co dzieje się teraz w Rudzie!

Wynika z tego, albo ta pani od Smitha ma niezwykły dar przewidywania przyszłości, albo, co jest bardziej prawdopodobne, pewne patologiczne zachowania samorządowców są powtarzalne i łatwo przewidywalne i niestety stało się też naszym Rudzian doświadczeniem.

Zauważmy że próbowano, o czym pisał zdaje się DZ, najpierw przepchnąć ten halembski aquapark właśnie jako PPP, ale tylko z powodów zmian przepisów, odbywa się to nieco inną ścieżką.

Po tej porażającej lekturze, nasuwają mi się pytania:
Kiedy u nas będzie to "po fakcie"?
Czy Spółka Celowa P.W. to ten "twór służący sprzeniewierzeniu publicznych pieniędzy" wspomniany przez panią ekspert?
Obserwuj wątek
    • ballina79 Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 22.06.06, 15:18
      Czy decyzja o budowie tego aquaparku już zapadla nieodwoalnie ?
      Szczerze wolałbym kilka mniejszych basenów przy szkolach ale to nie jest efektowne :-(((
      • w36 Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 22.06.06, 16:50
        ballina79 napisał:

> Czy decyzja o budowie tego aquaparku już zapadla nieodwoalnie ?

Hmmm... Te rzeczy są raczej ukrywane przed mieszkańcami, karmionymi tylko
        nieprawdziwymi bajkami typu inwestor zagraniczny i hasłami podawanymi do prasy o
        tym że niby Ruda nie wkłada ani grosza. A z drugiej strony nadzwyczajny
        pośpiech, czy wręcz owczy pęd by to najszybciej sfinalizować.
        Wydatki miasta, miały być nie większe niż 200tyś zł. A już przekroczyły milion i
        zaraz dojdzie do tego prowizja jaką chce firemka Koenig za bieganie z papierami,
        czyli ponad pół miliona €.

> Szczerze wolałbym kilka mniejszych basenów przy szkolach ale to nie jest efekto
        > wne :-(((

Pewno, że wydając dużo mniejszą kwotę można by to bez problemu zrobić, ale jak
        tu widzimy z opinii fachowca, uwikłanie Rudy w aquapark to typowa patologia
        sektora publicznego i rozwija się według przewidywalnego i z góry wiadomego
        scenariusza. Tu nie o interes mieszkańców chodzi, czy jakieś dzieci będą miały
        basen itp. .
        Jedynie w Zabrzu odało się samorządowi przy jeszcze niedużych stratach, wyjść z
        tej typowej, jak widać, choroby aqaparkowej, a tam stawką był majątek miasta w
        postaci budynków. Ale tak myślę, choć nie znam chronologii, że w Zabrzu pewnym
        czynnikiem był zimny prysznic w postaci aresztowań samorządowców w innej
        sprawie. I to zabrzańska RM zatrzymała tą sprawę. Ale u nas niestety, to właśnie
        RM jest mocno zaangażowana we wciągnięcie Rudy w tą patologię, jak to widać po
        niektórych dokumentach.

• lswaczyna Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 22.06.06, 19:29
          Jako osoba współpracująca z Centrum Adama Smitha deklaruje Ci W36 daleko idącą
          pomoc przy złożeniu doniesienia do prokuratury w sprawie nadużyć przy budowie
          “Aquapark”
          • w36 Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 22.06.06, 20:04
            lswaczyna napisał:

> Jako osoba współpracująca z Centrum Adama Smitha

:) :) Bez jaj, Leon. To poważna sprawa.

Mmmm... Twoja firma nie będzie podwykonawcą na basenie?
            Podobno dużo już wiadomo. Stania mówi o 11mln €, do „przerobionia” przez
            miejscowe przedsiębiorstwa. Tylko które ma na myśli?
            • jozefosmenda Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 22.06.06, 23:10
              Może nie będzie tak tragicznie?
              Słyszałem z nieoficjalnych zródeł,że Regionalna Izba Obrachunkowa unieważniła
              uchwałę Rady Miejskiej o zabezpieczaniu w budżecie miasta kwoty 1.750.000 Euro
              co roku w latach 2007-2034 na funkcjonowanie Aqwaparku.
              Tym wiekszą mam satysfakcję, że nie brałem udziału w tym głosowaniu!
              • w36 Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 22.06.06, 23:36
                jozefosmenda napisał:

> Może nie będzie tak tragicznie?
                > Słyszałem z nieoficjalnych zródeł,że Regionalna Izba Obrachunkowa unieważniła
                > uchwałę Rady Miejskiej o zabezpieczaniu w budżecie miasta kwoty 1.750.000 Euro
                > co roku w latach 2007-2034 na funkcjonowanie Aqwaparku.

Coś mi się widzi że determinacja osób zaangażowanych jest na tyle duża że mają
                jakieś wyjścia awaryjne na tą okoliczność, już raz się sprawa obiła o PPP. No i
                też sam pan Koenig nie dopuści by my przeszło pół bańki ojro koło nosa. No i
                świeża pani prezes, na bruk ?

> Tym wiekszą mam satysfakcję, że nie brałem udziału w tym głosowaniu!

Oooo.... czytałem o tym tu na forum a potem w protokole ;)
                Wyjście smoka :)

Oprócz innych rzeczy z tej sesji, zastanowiło mnie, że dziwnym trafem nie
                istnieje żadna metoda na sporządzenie imiennej listy głosujących, przy
                procedowaniu spraw wielkiej wagi mających wpływ na finanse miasta przez
                najbliższe ćwierć wieku.
                Przypadek ?
                • jozefosmenda Czysty przypadek-wypadek 23.06.06, 09:46
                  >>>w36 napisał:
                  > Oprócz innych rzeczy z tej sesji, zastanowiło mnie, że dziwnym trafem nie
                  > istnieje żadna metoda na sporządzenie imiennej listy głosujących, przy
                  > procedowaniu spraw wielkiej wagi mających wpływ na finanse miasta przez
                  > najbliższe ćwierć wieku.
                  > Przypadek ?<<<

Szanowny W-36!
                  Ja wiem,że jesteś bardzo dobrym informatykiem więc duzo tłumaczyć nie
                  trzeba.Otóż głosy radnych w momencie głosowania liczy komputer.Wyniki
                  wyświetlane są od razu na ekranie.By również od razu mieć do dyspozycji imienną
                  listę kto jak głosował wystarczy nacisnąć polecenie "DRUKUJ", które figuruje na
                  ekranie podręcznego pulpitu i jest do wyłącznej dyspozycji osoby prowadzącej w
                  tym momencie sesję RM.
                  Niestety przypadek lub jak wolisz "wypadek"!
                  Ot i wszystko.
                  Nota bene zwróciłem kiedyś na to uwagę na początku jednej z sesji(ok.pół roku
                  temu-można znaleźć na BIP w protokołach z sesji) by takie urządzenie za niemałe
                  przecież pieniądze funkcjonowało poprawnie.No cóż,trzeba westchnąć i powiedzieć:
                  och ta elektronika?Ale nie ona winna tylko ten co "naciska".
                  • w36 Re: Czysty przypadek-wypadek 23.06.06, 13:17
                    jozefosmenda napisał:

> Niestety przypadek lub jak wolisz "wypadek"!
                    > Ot i wszystko.

Taaaak przypadek ;). Splot przypadków. Pewno jeszcze okazało się że ta drukarka
                    to ostatni taki egzemplarz na całym świecie. A może się nie okazało nawet bo
                    komuś przypadkiem zgubił się numer telefonu do firmy, a nie ma w tej chwili
                    czasu, bo zostawił włączone żelazko w domu. A potem był deszcz. A potem nie było
                    deszczu i zostawił notes nie w tej kurtce. A jeszcze zupa była za słona,
                    cocacola za ciepła i na to wszystko jeszcze pani A, złamał się paznokieć. itd.
                    itd. . I tak przez pół roku.

Ooooo... Znam takie sekwencje wydarzeń i doceniam walkę z przeciwnościami losu,
                    którą raz się wygrywa a czasami to z tym gorzej :(
                    A przecież wszystkim w RM tak strasznie zależy by w imię jawności i
                    praworządności i odpowiedzialności z swoje decyzje, wszelkie okoliczności były
                    udokumentowane i jawne dla reszty wspólnoty samorządowej. A tu masz :( Siła wyższa.

Ale mówiąc o dostępnych metodach, miałem też na myśli, sposób do którego nie
                    trzeba koniecznie komputera, a tylko człowieka a długopisem i kartką papieru.
                    Czego jak czego, ale w UM chyba nie brakuje długopisów i papieru? No i ludzi?

Przejrzystość ?

Strasznie mętna woda szykuje się w tym basenie.
                    • osi-ris Re: Czysty przypadek-wypadek 23.06.06, 23:49
                      Nie wspopminając że radni powinni głosować podnosząc rękę i naciskając drugą
                      przycisk - chyba że radny ma ją uszkodzoną tak że nie może jej podnieść albo
                      nacisnąć wtedy jest jakoś zwolnieny od tego gestu..
                  • lernest Re: Czysty przypadek-wypadek 24.06.06, 01:19
                    Może pan, panie Józefie przypomina sobie co było napisane nad kontaktem w pokoju
                    mauczycielskim ZSG KWK"Wawel"?
                    Jeżeli nie, to przypominam :"TU NACISKAJ"
                    Proponuję by temu co obsługuje ten pulpit taki napis w odpowiednim miejscu
                    umieścić.
                    A przy okazji jak pan tam będzie to zapraszam do Heidelbergu na zmrożonego
                    Smirnoffa!
      • baba2 Basen powinien być 4x wiekszy niż jest planowany 12.10.06, 06:11
        Przepraszam ale wolę duże aquaparki.
        Ze wzgledu na ekonomię
        Wynika to z ogromnych kosztów ich utrzymania.Wszystkie baseny przy szkołach
        powinny byc zamknięte ze względu na brak higieny.Oczywiście dla tych którzy
        dbaja o własne zdrowie.
        Baseny są wylęgarnia bakterii i nikt nie jest w stanie tego zabezpieczyć.
        Po jednym pobycie na basenie w Rudzie dostalem grzybicy.
        Nie jestem w tym odosobniony bo jedna z znajomych pań po wizycie u ginekologa
        dostała zakaz wejscia do basenu.
        Koszt dbania o czystośc basenu jest nie możliwy do pokrycia przez społeczeństwo
        miasta.Mnozenie tych basenów to jest mnozenie kloaki.
        Jeden porządny basen w mieście odpowiednio duzy dałby lepsze rezultaty.
        Prosze sobie to zanotować!
        Mam obawy że w niedługim czsie ze wzgledu na normy unijne wszystkie male baseny
        przestana istnieć.
        Dlatego chciałbym mieć basen bezpieczny,gdzie mogę dowoli skakać,pływać jak
        chcę a nie jak w obozie pływać z prawej w lewo i z powrotem.
        • w36 Re: Basen powinien być 4x wiekszy niż jest planow 12.10.06, 13:53
          baba2 napisał:

> Dlatego chciałbym mieć basen bezpieczny,gdzie mogę dowoli skakać,pływać jak
          > chcę a nie jak w obozie pływać z prawej w lewo i z powrotem.

No dobrze. W kwestiach higienicznych może przyznam Ci trochę racji, choć też bym
          nie był pewny czy z aquaparku nie jest niemożliwym, czegoś niechcianego przywlec.
          Ale czy jesteś gotów ponieść tego koszty? Widziałeś kwoty i tak wypada że
          przeciętna rodzina rudzka wykłada kwotę która starczyła by na full wypas jacuzzi
          w domu i jeszcze by zostało.
          • hepik1 Re: Basen powinien być 4x wiekszy niż jest planow 14.10.06, 05:50
            Co ma dbanie o czystośc wspólnego z wielkościa czy małościa obiektu???
            Grzybicą mozna sie zarazić w brodziku pod prysznicem w ośrodku wczasowym.Kwestia klapek na nogach i mydła..takie podstawy higieny...
            Alternatywa aquapark czy mała pływalnia też bez sensu.
            Aquapark to moczenie dupy ,zjeżdżanie,jakieś jacuzi itp.Basen to nauka pływania dla dzieci i dbanie o własna kondycję dla starszych.
            • baba2 Re: Basen powinien być 4x wiekszy niż jest planow 14.10.06, 06:49
              Nie każdy ma tu wizję jaki ten park ma być?Nikt nie widział planów.Ale jezeli
              jest to jakąs większa kałuża to sens ekonomiczny jest wątpliwy.
              Co do funkcji to moze byc szkoła PŁYWANIA DLA NIEMOWLĄT JAK I DLA SENIORÓW.
              Chodzi o to ze ekonomicznie Rudzianie są zabiedni zeby na utrzymanie takiego
              obiektu,więc musi to być obiekt przyciągający ludnośc z innych miast.Ze względu
              na to miejsce jest niefortunne powinno to być przy srednicowej na terenach
              Wawla lub Chebzia lub Autostrady A4 węzeł Wspólna.
              Myślę że jezeli nie będzie to kosztowało 100 mln a moze więcej Euro to trzeba
              zapommniec o rentowności i rzeczywiście takjak tu niektorzy pisza wilką klapą
              za nasze pieniądze.
              Co do higieny to mówimy o grzybach i bakteriach których mydło nie rusza.Zeby ją
              zapewnić musza być odpowiednie urżadzenia kilkakrotnie przewyższające koszt
              budowy basenu.
              Do tego musi być wykwalifikowana obsługa i serwis 24h.
              Ale jak mówimy o grzybicy w domu wczasowym i klapkach to pomyślmy jeszcze o
              sprzątaczce i kombinezonie dla płetwonurka--------ale po co nam ten basen.Na
              Martynszachcie mamy to za darmo?
    • broneknotgeld Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 12.10.06, 00:09
      Wiela we tym se tu miyszo
      Tako i tyż nudle wiyszo
      Dyć na take mie pożyczki
      Richtig ciyrpnie skora wdycki.
      • broneknotgeld Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 19.11.06, 18:16
        Stania wygroł - dali płynie!
        Toż aquapark nos niy minie.
        • broneknotgeld Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 23.02.07, 20:54
          Mozno już przepłynoł Kłodka?!
          Na Halymbie szło go spotkać?
          • broneknotgeld Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 28.02.07, 23:23
            Bat ukryncom przi tym z piosku
            Jakby widać go po troszku.
            • broneknotgeld Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 01.03.07, 19:06
              No, po dzisiejszy sesji wiymy że umowa ze niymieckim partnerym ciyngym jest
              ważno. Pamiyntom, że to niymiecko fyrma miała se starać ło kredyt, tela że
              miasto miało dać gwarancje bankom z jedny strony i gwarancje zyskow przez 25
              rokow dlo prywatny fyrmy.
              Ech - to ci "kokosy".
              • broneknotgeld Re: Aquapark-sprzeniewierzenie publicznych pienię 02.03.07, 18:51
                Ruda już utopka zno?
                rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/705459.html
                "Fara" łon marszałka mo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka