Dodaj do ulubionych

Dolinka Kłodnicy

15.02.07, 12:24
Basynow "Oti" jakoś tam ciyngym niy budujom.
Możno z nich wirtualno woda spłynyła już Kłodkom.
Jakoś nikomu niypotrzebno "basynowo społka" możno tyż se rozwionże, dyć
gminny ziymi (kupiony łod społdzielni) magistrat terozki se niy wyprze.
No, to jest szansa na to, coby ty dolice prziwrocić downo świytność!
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 15.02.07, 12:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57163429
      Ech - bydzie jak piyrwyj richtig gryfnie to sztimowało do tego domu kultury?
      • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 18.02.07, 16:59
        Muszla koncertowo???

Łoj - ta muszla koncertowo!
        Trza postawić bydzie nowo
        By tu śpiywać i tańcować
        -Ławki tyż wyremontować.
        • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 18.02.07, 23:36
          Toż wele dworka dewastacyjo
          A działka gminno - to ci mecyjo
          Kaj karuzele, brodzik, huśtowki?
          Tu dlo dzieciokow z wiosnom zabowki?

Gospodorz zadbo ło to ci jego?
          Potrza go zmusić jakoś do tego?
          Ze zaniydbanio niyszczyńście przidzie?
          -Mysla że latoś tako niy bydzie!
    • rafalprencel Nie wiem czy czytaliście, więc przekopiowałem:) 22.02.07, 16:50
      Po decyzji Urzędu Marszałkowskiego przepadł Park Wodny „OTI” ( 2007-02-22)

Park Wodny „OTI” z gotowym projektem budowlanym i zapisem w planie
      zagospodarowania województwa śląskiego ponownie przepadł po decyzji Urzędu
      Marszałkowskiego. Dlatego Ruda Śląska stawia trzy pytania: jakie były kryteria
      decyzji, który z projektów jest tak bardzo zaawansowany, jakie znaczenie w
      postaci wartości dodanej dla mieszkańców dają wybrane projekty?

21 lutego na stronach Urzędu Marszałkowskiego ukazał się komunikat w sprawie
      wyboru projektów realizowanych w województwie z dodatkowych 200 mln EURO
      przyznanych dla naszego regionu.

Na liście tej nie znalazły się projekty z Rudy Śląskiej. Jednym z nich był Park
      Wodny „OTI”.
      – Jakie były kryteria wyboru – pyta Bartosz Satała, zastępca prezydenta miasta
      Ruda Śląska – nasz projekt „Budowa Parku Wodnego »OTI« w Dolinie Kłodnicy w
      Rudzie Śląskiej” ma gotowy projekt budowlany, a inwestycja ta wpisana jest w
      miejscowy plan zagospodarowania województwa śląskiego! Który z projektów ma tak
      mocny argument i który z projektów tak zwiększa atrakcyjność województwa? Jaką
      wartość dodaną dla przestrzeni województwa daje zaakceptowana przez Zarząd
      Województwa budowa drogi do nieistniejącego skrzyżowania nieistniejącej
      autostrady A 1? – pyta zastępca prezydenta - Czy w Katowicach, gdzie nie brakuje
      pomieszczeń i sal konferencyjnych potrzebne jest Centrum Kongresowe?
      Miasto Ruda Śląska zgłosiło dwa projekty, których wartość przekracza 20 mln euro
      i mają kluczowe znaczenie dla rozwoju regionu i poprawy życia mieszkańców:
      „Budowa Parku Wodnego OTI w Dolinie Kłodnicy w Rudzie Śląskiej” oraz „Budowa
      kluczowych elementów sieci drogowej regionu – połączenie autostrady A-4 z
      Drogową Trasą Średnicową w Rudzie Śląskiej”. Dofinansowanie, jakie mogły uzyskać
      projekty, wynosiło maksymalnie 85%.
      Warto przypomnieć, że latem zeszłego roku, kiedy to Zarząd Województwa dokonywał
      wyboru tzw. projektów kluczowych dla rozwoju regionu na lata 2007-2013,
      Prezydent Miasta Ruda Śląska zgłosił do Urzędu Marszałkowskiego aż 10 projektów,
      m.in. budowę trasy Północ-Południe (N-S). Żadna ze zgłoszonych i zlokalizowanych
      na terenie Rudy Śląskiej inwestycji, nie została uznana przez ówczesnego
      Marszałka Województwa za istotną dla regionu na tyle, aby ją dofinansować
      unijnymi pieniędzmi w trybie bezkonkursowym. Decyzją Zarządu Województwa jeszcze
      w 2006 roku Marszałek przeznaczył część pieniędzy pochodzących już z puli na
      lata 2007-2013, w wysokości 351,68 mln euro, na wsparcie w trybie bezkonkursowym
      14 projektów w tym 3 dużych (powyżej 50 mln euro), wymagających akceptacji
      Komisji Europejskiej.
      -Pomimo tego, że jesteśmy największą gminą górniczą w Europie, nie otrzymaliśmy
      też środków z funduszu Programu Łagodzenia w Regionie Śląskim Skutków
      Restrukturyzacji Zatrudnienia w Górnictwie Węgla Kamiennego na drogę dojazdową
      do terenów inwestycyjnych Śląskiego Parku Przemysłowego zlokalizowanego na
      terenach pogórniczych – dodaje Bartosz Satała – a otrzymał je np. Teatr Lalek z
      Bielska – Białej oraz Szczyrk na modernizację ulicy Wrzosowej! Decyzja Urzędu
      Marszałkowskiego stawia na rozwój obrzeży, zamiast centrum regionu, a miasta
      takie jak Świętochłowice, czy Ruda Śląska są pomijane w przyznawaniu środków
      unijnych.
      • zoro333 Dziekujemy?! 22.02.07, 17:18
        Wszyscy są winni tylko nie my. Ciekawe?
      • broneknotgeld Ratujmy Dolina Kłodnicy!!! 22.02.07, 17:22
        Dyć se richtig źle tam dzieje!
        Djosek jakby z Rudy śmieje.
      • jozefosmenda Re: Przeczytałem przekopiowane i dziękuję! 22.02.07, 21:20
        Nic tylko siąść i płakać!
        Jak oni mogli nas tak potraktować?
        No to się rzeczywiście w pale nie mieści!
        Dlaczego?
        Komu podpadliśmy?
        Jak można było tak postąpić!

Ale tak na serio to połączenia drogowego szkoda a z OTI wielka ulga!
        Ale za to znalazłem coś innego (też przekopiowałem)i proponuję zainteresowanym
        pełne zaangażowanie na rzecz halembskiego dworka:
        >>>Oferta dla instytucji kultury
        >Narodowe Centrum Kultury rozpoczyna cykl szkoleń w zakresie zarządzania kulturą
        >oraz przygotowania i realizacji programów unijnych
        >Programy szkoleniowe skierowane są do instytucji, organizacji pozarządowych i
        >podmiotów działających w sektorze kultury. Ich uczestnicy zapoznają się m.in. z
        >zasadami zarządzania projektów finansowanych ze środków unijnych ich
        >zarządzaniem oraz monitoringiem. Zainteresowani zarządzaniem instytucjami
        >kultury podniosą swą wiedzę i umiejętności w zakresie sponsoringu oraz
        >negocjacji. Narodowe Centrum Kultury pokrywa połowę kosztów szkolenia. <<<

a więc do roboty,do roboty....
        • broneknotgeld Re: Przeczytałem przekopiowane i dziękuję! 22.02.07, 21:36
          No, to by było cosik tyż do tego stowarzyszynio
          www.kwkultura.org/
          Yno że dopiyro se rejestrujom.
          • zoro333 Niestety to bzdety! 23.02.07, 12:07
            Nigdy, od początku pomysły budowy OTTI /nawet wtedy kiedy szukano terenu pod
            budowę/ powtarzam NIGDY nie było mowy o funduszach unijnych. Temat od początku
            był przedstawiany jako sprawa umowy partnerskiej.
            Dzisiaj próbuje się zrzucić winę na wojewodę, marszałka i wszystkich świętych.
            JEST TO WYBIEG. Próba zatuszowania błędów jakie władze popełniły przy tej
            inwestycji.
            Panie Rafale proszę odpowiedzieć na proste pytania:
            Dlaczego akurat wybrano teren na Halembie? Zagraniczny inwestor ten teren miał
            narzucony. W mieście mamy setki h naszego terenu i to w samym centrum Miasta.
            Dlaczego kupiono ten teren za ponad milion zł od Spółdzielni? Jeżeli można było
            ten teren skomunalizować.
            Kto odpowie za wydanie setek tys zł na projekty i na założenie spółki, która
            nadal istnieje a prezes i RN kasują?
            Władze chyba uważają mieszkańców za durni jeżeli liczą że za aferę pod nazwą
            OTTI będzie odpowiadały władze wojewódzkie.
            • rafalprencel Re: Niestety to bzdety! 23.02.07, 12:18
              Te pytania to nie do mnie ;) proszę zapytać urząd miejski.
              • broneknotgeld Re: Niestety to bzdety! 23.02.07, 13:48
                Pierombol, dyć jako teroz "piyrszy" mo sie prziznać do swojego feleru i we
                końcu niygospodarności?
                Nojprości byłoby zwalić to wszysko na rajcow, bo "kozły ofarne" prawie som
                potrzabne. No dyć tym samym mogby som zbajstować se prowdziwo opozycjo w Radzie
                Miejski, a to pewnikym tyż mu niy sztimuje. Zresztom przeca chce tyż
                być "ojczulkym" dlo rajcow.
                Ech, trza winnych szukać kaj ińdzi.
                A swojom drogom - ciekawi mie to, czamu ta niymiecko fyrma prywatno we końcu
                wyleciała ze ty gry.
            • halembianin1 Re: Niestety to bzdety! 23.02.07, 13:57
              A ja zapytam: a czemu nie na Halembie? Dom kultury się sypie, "U miśków"
              otworzyli "Żabkę", rondo co prawda się przydaje, ale czy nie sądzicie, że
              dzielnice południowe są przez um ignorowane? Sprawa wygląda tak, że liczy się
              Fryna, Ruda, Orzegów, Godula, a reszta jest traktowana jak peryferia i
              dzielnice sypialne.
              Bardzo dobrze, że Szyb Andrzej jest wyremontowany(w połowie co prawda),
              Kaufhauz odrestaurowany, a do Szybu Mikołaj będzie przenoszone muzeum. W Nowym
              Bytomiu jest już basen, w Rudzie również, pora na południowe dzielnice Rudy
              Śląskiej.

Nie wnikam w szczegóły projektu, bo ich nie znam, ale rozwój dzielnic miasta
              powinien być równomierny.
              • zoro333 Re: Niestety to bzdety! 26.02.07, 08:23
                Nie jestem zwolennikiem podziałów na dzielnice. Jednak osobiste odczucia nie
                mają nic wspólnego z rzeczywistością. Według poszczególnych budżetów miasta od
                roku 1993 Halemba jest najlepiej inwestowana dzielnica Miasta. Macie szczęście
                do prezydentów, wice i wielu osób na najwyższych stanowiskach i oni dbają o tą
                dzielnicę. Wystarczy zobaczyć ostatnie budżety. I kilka faktów.
                Dwie Halembskie przychodnie otrzymały więcej środków na remonty i zakupy niż
                wszystkie inne przychodnie w Rudzie Śl. Ilość nakładów na remonty ulic,
                oświetlenia jest też najwyższa pomimo, że jest to dzielnica o najlepszej
                substancji mieszkaniowej w mieście. Remonty szkół, tylko „15” otrzymała
                kilkaset tys. na szkolne boisko. Najlepiej wygląda sprawa sportu /niedawno ktoś
                tu bardzo płakał, że młodzi halembianie nie mają co robić?!/. Nie macie basenu
                krytego ale macie halę w całości utrzymywaną i remontowana przez miasto. W
                latach 99-2002 na Grunwald poszło więcej kasy /inwestycje/ niż na wszystkie
                kluby Rudy Śl. Razem wzięte. Teraz nowiutka inwestycja czyli stadion
                lekkoatletyczny za 2 miliony zł. W ciągu 17 lat samorządu wszystkie dzielnice
                razem wzięte nie otrzymały tyle kasy /nawet połowy tego/ na obiekty sportowe. A
                wiec fakty mówią, że Halemba jest dobrze a nawet bardzo dobrze inwestowana.
                Osobiście uważam, że tych inwestycji jest generalnie w mieście mało i też na
                Halembie, ale w porównaniu z innymi dzielnicami Halemba ma się dobrze. Jeżeli
                do tego dodamy, że razem z dzielnicami sąsiednimi Kochłowice i Bielszowice
                zebraliście większość 90% środków na kulturę i sport to nie jest źle.
                Poruszyłeś sprawę kaufhazu. Tak powinno się postępować. Dobrze sprzedany
                zabytek i w całości wyremontowany przez prywatnego właściciela. Szybko i bez
                dofinansowania gminy.
                Tak zróbcie z dworkiem.

• jozefosmenda Re: Niestety to bzdety! 26.02.07, 12:06
                  No i proszę jak wygląda rzeczywistość? Mogę potwierdzić ,że to faktycznie tak
                  sie kształtuje.Dodać należy jeszcze do tego inwestycje w SP-24,która też wcale
                  nie jest od macochy oraz zastanowić się nad materiałami budowlanymi "płynącymi"
                  kiedyś tam do G-8.
                  Dobrze ,że to ktoś inny wyjaśnił bo tak by było znowu na mnie,że się czepiam.
                  A mówiłem,że są dwie Rudy i basta!
    • rudy107 Re: Dolinka Kłodnicy 23.02.07, 15:29
      A ja w tej historii widze pozytyw: oto władze miasta potrafią stworzyć projekt,
      w którego koszty w sumie mamy pokrywać my podatnicy. jeżeli będą zyski - kase
      bierze inwestor. Dzieki za takie władze! Ale mamy jeszcze władze wojewódzkie,
      które nas biorą w obronę. Pocieszające, nie?
      A co do żalów halembianina - zgadzam sie z Tobą, dzielnice południowe są
      traktowane wrednie. Ale ja wolałbym zwykły basen, a nie takie cosik, za co
      jeszcze moje wnuki będą płacić...
      • halembianin1 Re: Dolinka Kłodnicy 23.02.07, 15:41
        Kiedyś był w Dolinie Kłodnicy brodzik, nie pamiętacie? ";)"

Nie jestem szczegółow zorientowany w temacie kompleksu basenów Otti, bo ten
        pomysł przyjąłem jako jedną z wielu plot/klach, które krążą po tym mieście. Im
        bardziej czytam to forum tym większą widzę małość ludzi, którzy są u góry i
        rządzą tym miastem. Przez ostatnie lata zrobili wiele dobrego, szczególnie
        jeśli chodzi o renowację zabytków, ronda itd., ale kolesiostwo, układy
        cwaniactwo widać z daleka.

Do sytuacji politycznej w Rudzie pasuje znane powiedzenie: jest jak jest, a nie
        jak powinno być.
    • halembianin1 Re: Dolinka Kłodnicy 23.02.07, 15:45
      Co do samej doliny aż przykro patrzeć jak muszla koncertowa się rozsypuje,
      chodniki zarastają krzakami, a ławki są wynoszone na opał. Gdyby tam
      posprzątac, wyprostować te chodniki, zrobić zwykły park to chociaż jakoś by to
      wyglądało. Park z drzewami, trawą, ławkami, miejscami, by koc rozłożyć itd.
      Obecnie mamy tylko obietnice rządu, że "wybuduje tam basen". A słyszeliście, że
      na przeciwko stacji benzynowej na skrzyżowaniu Granicznej i 1. maja mieli
      wybudować McDonalds?
      • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 23.02.07, 20:29
        Ło jakich "obietnicach rzondu" szkryflosz?
        Pałacyk halymbski był domym kultury i może być dali.
        Dolinka Kłodki była terynym rekreacyjnym i tako może być dali.
        Przinojmni niy yno "Strzelnicom" przi nastympnych wyborach Stania bydzie se
        chwoloł.
        No a basyn na miara dzielnicy szłoby wybudować prawie na miejscu likwidowany
        łoczyszczalni.
        Jakby tak jeszcze miyndzy basynym a halom sportowom "ożywić" halymbski młyn, to
        dzielnica by łodżyła na całego.
    • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 24.02.07, 22:44
      Kłodka na Kłodce

Kłodka na Kłodce kaj prawie była
      Tam familijo utopka żyła
      Dyć halymbiany im nawet pszali
      Bo ich do wody tu niy wciongali

Tako leciało spokojnie życie
      Czas drapko kulo - to przeca wiycie
      Zły tref nikedy se nom przidorzy
      Jako utopkom - czasym to woży

Ludzie po blisku muszla budujom
      Koncert dowajom - niy forsztelujom
      Co ta muzyka leci po wodzie
      Wnerwio utopcow - już niy som w zgodzie

Tako zatopić chcom ta dolinka
      Wszyskim szykujom pierońsko mynka
      I pewno by se im to udało
      Czuwoł Nepomuk - toż sie wydało

Drap halymbiany kłodka zbulyli
      Stwory ze wody tyż przegoniyli
      Lecioł po rzyce wielgachny lamynt
      A farorz kropioł i wołoł - Amynt!
      • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 02.03.07, 19:31
        Klotwa utopka

Na ta Dolinka zły tref z tym przidzie
        Jak w poniywiyrce z Kłodki stwor bydzie.
    • rudy107 Re: Dolinka Kłodnicy 25.02.07, 10:20
      Niestety, my postrzegamy to jako małość, oni - jako sprawność. Wiersz,
      halembianin, ja w swoim czasie wierzyłem, że sa ludzie, którzy tam mogą być i
      zachować swoje czyste intencje i zasady. Pomagałem w wyborach kilku takich,
      których szanowałem. Przeszli. Dziś nie mam już dla nich tego szacunku, a oni
      boją mi się spojrzeć w oczy. Ciągle sie zastanwiam czy temu naprawde nie można
      sie sprzeciwić! Czy to bagno każdego wciągnie?
      • halembianin1 Re: Dolinka Kłodnicy 26.02.07, 12:02
        Im dłużej przyglądam się działaniom różnych frakcji [można je podzielić na:
        antyStania, proStania i Józef Osmenda solo (tylko proszę się nie obrażać, takie
        są fakty)] tym bardziej relacje pomiędzy nimi wydają się coraz bardziej
        zagmatwane. Na stronach miasta jest BIP, ale niewiele z niego wynika - osoby
        niezorientowane w polityce niewiele są w stanie z niego zrozumieć.

Druga sprawa to mieszkańcy: moim zdaniem po dawnych wioskach-teraz dzielnicach
        miasta-pozostała prowincjonalna mentalność. Danych procentowych z wyborów
        samorządowych w Rudzie Śląskiej nie znam, ale nie sądzę, by były to
        oszałamiające wyniki. Ludzie nie mają zaufania do polityków, bo pozostała
        jeszcze mentalność PRLowska, czyli walka z władzą, ignorowanie władzy, która i
        tak zrobi swoje (to teza z artykułu z GW, ale autora ani tytułu teraz nie jestem
        w stanie przytoczyć).

Szansa w ludziach młodych*, a tu mam następujące obserwacje, można ich
        ogólnikowo podzielić na kilka typów:

1. ziomki - żyją w mieście, pracują, głosują, studiują, przesiadują w pubach,
        czasem wchodzą na tematy polityczne, ale gdy przychodzi do dyskusji nt.
        przyszłości miasta i ew. zostania politykiem kończy się na śmiechu i żartach,
        wolą działać dla siebie
        2. ignoranci - mieszkają w Rudzie, żyją w Rudzie, piją w Rudzie, płodzą dzieci w
        Rudzie, nie głosują, nie angażują się w życie społeczne, nie obchodzą ich
        wybory, narzekają,
        3. działacze polityczni - najczęściej po politologii lub pokrewnym kierunku,
        bardzo zaangażowani w działalność polityczną, bardzo zaangażowani w program
        partii - najczęściej lewicowej, liberalnej, najczęściej nie nawiązują do korzeni
        miasta, chcą tylko zmienić obecną władzę, która się zasiedziała na stołkach i
        wprowadzić "nowy ład", mają jakieś wizje miasta, ale są to wizje polityczne, a
        nie kulturowo-społeczne,
        4. działacze kulturalni - najczęściej emigrują z Rudy Śląskiej do Katowic -
        miasta z większymi możliwościami, są oczywiście wyjątki w postaci INicjatyw
        NIebanalnych i powstałego niedawdno KWKultura - www.kwkultura.org/,
        pracują w innej branży, bo z kultury nie da się wyżyć,

*5. piąty typ - obecna władza, radni, już nie młodzi, ale ze znajomościami "u
        góry", robią wiele dla miasta, ale nie chcą ustąpić miejsca młodszym, młodsi z
        wizją się zrażają, bo nie chcą wsiąkać w bagno, o którym pisze "Rudy",

Możemy narzekać, że MDK niszczeje, a w Dolinie Kłodnicy jest syf. Jeśli
        inwestycje w Halembie są takie jak ktoś pisze wyżej to chwała UM za to. Szkoda
        tylko tych zniszczonych miejsc.

Spójrzcie prawdzie w oczy - mimo, że Ruda Śląska leży w centrum regionu
        mieszkamy na prowincji.

• broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 01.03.07, 23:16
          Aże piyńć "frakcji" prziszło zrachować
          Jo ze ty szosty tu byda stować.
    • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 04.03.07, 11:41
      Ech, we maju starohalymbski farorz zaś bydzie robioł parafiada. Zowdy robi jom
      wele imiynin patrona Halymby Jana Nepomuka.
      Możno udo sie teryn dolinki do tego czasu jakoś przirychtować na taki festyn,
      bo przeca przi samym kościele richtig se już zrobiyło na to za ciasno.
      • lernest Re: Dolinka Kłodnicy 04.03.07, 19:25
        Też mi zmartwienie!
        Wystarczy przecież napić się piwa w pobliskim Asie a nie chodzić po tym
        zatłoczonym terenie parafialnym gdzie grasują być może i kieszonkowcy.
        • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 04.03.07, 20:01
          "As" sie jednak łostatnio traci, a do "Wiśniowego Sadu"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=25272568&v=2&s=0
          jest dali.
          • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 05.03.07, 17:52
            Pierombol - tropia se terozki tyż czym inkszym.
            Dolinka Kłodnicy terozki jest jeszcze terynym gminnym, czy już ty społki kerom
            reskiyruje wiynkszościowy udziałowiec ze Niymiec?
            • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 07.03.07, 23:25
              Dyć możno grunt se wcale niy straci
              Zaś planty bydom - se nom łopłaci
              I wele Kłodki poszpacyrować
              Jak w końcu sztyngsu niy bydzie dować.
              • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 17.03.07, 13:45
                Czy tam Marzanna latoś utopiom?
                Se przedszkoloki już ło to tropiom.
                • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 19.03.07, 19:20
                  Wetnoł se utopek z halymbskom wodnicom
                  Łod dworka do młyna wiela fiszow zliczom
                  Dyć już z jedny strony gruba fedrowała
                  Z drugi elektrownia sztrom w Polska dowała

Toż se potym stwory richtig dziwowali
                  Ani jedny sztichle niy porachowali!
    • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 06.04.07, 19:00
      Ech, dzisiejszy dodatek "Dziynnika Zachodniego" tyż jest ciekawy.
      "Włazi szydło z worka", a magistracke beamtry kryncom jako poradzom, dyć na
      niywiela to sie zdo.
      Możno lepi jednak pytać se ło ta rudzko społka basynowo samego pryncypała.
      • jozefosmenda Re: Dolinka Kłodnicy 06.04.07, 23:53
        Mosz recht Bronek by pytać samego pryncypała.
        Ino łon dzisioj na sesja niy prziszoł!
        Zwołoł nos i wzion se urlop.

Inaczej mówiąc "humor" musi być!
        • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 07.04.07, 00:20
          Pierombol - "primaaprilis" przeca był we pyńdziałek.
          Hmm, możno go zajonczek kajsik dopod.
      • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 14.04.07, 14:28
        Ponoć dobre chyńci majom
        rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/719893.html
        A Dolince Kłodki pszajom?
        • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 17.04.07, 08:28
          Tyż bydzie plaża?
          miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4065077.html
          Dyć se pomarza.
          • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 23.04.07, 18:25
            Marza ło tym richtig wiela
            By kompała se tam frela!
            kobieta.wp.pl/gid,8825268,img,8825287,kat,26363,galeriazdjecie.html?T%5Bpage%5D=1&ticaid=139ea
            Możno doczkom - choć przi kryce
            Czysty Kłodki - tako wiycie.
            • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 11.05.07, 16:44
              Se "Ficynusym" asi ta Ruda
              katowice.naszemiasto.pl/kocham_nasze_miasto/specjalna_artykul/635551.html?g=2628
              A jo w Dolinka Kłodnicy póda.
    • jankolodziej Re: Dolinka Kłodnicy 20.05.07, 13:51
      W ramach rekreacji i kultywowania wspomnień z czasów komuny usiłowałem wykonać
      spacer wokół amfiteatru i dolinką. Niezupełnie się udało - krzewy były
      schronieniem miejscowego establishmentu raczącego się bliżej nieokreślonymi
      napojami, który kierował na mnie dziwny wzrok. Miejsce to zapewne niepubliczne -
      SM tu nie zagląda, i pić pod krzakiem wolno.Wzbudzało to jakiś strach, więc
      zmieniłem plany. Tylko refleksja: powołana spółka z racji niebudowania basenów
      póki co nie ma co robić. Miasto wyłożyło jakieś pieniądze. Gdyby za nie
      zatrudnić ciecia byłby ładny zakątek do spacerów - jak za komuny.
      • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 20.05.07, 14:14
        Hmm, mi sie zdo, że tyn teryn terozki jest MOSiRu. Tako przinojmni miało być do
        czasu podjyńcio budowy basynow.
        Toż ciyngym nasze władze samorzondowe łodpowiadajom za to co sie tam wynokwio i
        na nie spado łodpowiedzialność za ta dewastacyjo.
        • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 31.05.07, 23:06
          Ciyngym "OTI" rajcom w głowie
          Choć już jakby po połowie.
          • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 09.07.07, 18:55
            Radny tyż interpolowoł
            Jako przikłod zniszczyń dowoł
            Czy mu cosik łodpedzieli?
            Ciyngym gorzi we ty szteli!
    • broneknotgeld Re: Dolinka Kłodnicy 24.06.08, 17:46
      Łogrodziyli już Dolinka
      Chyto sie łopaty rynka?
Inne wątki na temat: