Dodaj do ulubionych

"przejrzystośc" rudzkiej władzy ;)

16.04.07, 13:02
W protokole z marcowej sejsji UM napotkałem takie oto kuriozum.
Jeden z radnych używając trybu oświadczenia informuje jak głosował na tej
sesji :0 . Zdaje się to jedyny w Rudzie sposób by mieszkańcy miasta cokolwiek
w sprawie wyników głosowań poszczeg ólnych radnych się dowiedzieli. Bo
rozumiem że należy całkowicie już porzucić nadzieję by i w tej kadencji pan
Kania wreszcie nauczył się trafiać w knefel od drukarki, nie mówiąc już o
takiej sprawie jak publikowanie imienne wszystkich głosowań uchwał RM jak to
bez kłopotu potrafią w UM Gliwice czy gdzie indziej.

Proponuję by na każdej sesji pod koniec, wszyscy radni składali oświadczenia
jak głosowali. Oszczędziło by to panu Kani i paru innym osobom stawania przed
problemami nie do przejścia.

Cytat:
"p.Józef Osmenda nawiązując do wyników głosowania nad projektem uchwały
zawartym na druku nr 4 poinformował, że to on był tą osobą, która nie głosowała."

Sama treść sprawy o której głosowanie tu chodziło też jest dość fascynująca
ale to inne temat.
Obserwuj wątek
    • amarian2 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 16.04.07, 14:09
      Od 2002 roku na każdej sesji nie było problemu z drukarką. Zawsze mogliśmy jako
      radni zapoznać się z wydrukami.
      W momencie ogólnego zainteresowania poszczególnymi głosowaniami - radio, Czarny
      Las czy OTTI zaczęły się cuda z drukarką.
      Nie ma żadnego problemu ze sprzętem czy programem. Jedyny problem, to chęć
      radnych do publikowania ich głosowań
      • von-cymbergaj Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 16.04.07, 14:13
        Do W-36:
        a może podasz jak tam wchodzić na te protokoły z sesji bo ja mam trudności z tym
        BIP-em?
        • w36 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 17.04.07, 03:17
          von-cymbergaj napisał:

> a może podasz jak tam wchodzić na te protokoły z sesji bo ja mam trudności z ty
          > m
          > BIP-em?

Ja wybieram kolejno z menu podmiotowego Radę Miasta, potem Sesje, odpowiednią
          Sesje kadencji i już widać po prawej czy jest protokół. Klikam w niego a na
          następnym ekranie na dole w rubryce załączniki jest nazwa pliku (z nieznanych
          powodów część protokołów jest w formacie Worda a część Acrobata) . Po kliknięciu
          w nazwę już zależnie od przeglądarki albo się otworzy Word czy Acrobat (o ile
          znajduje się na komputerze albo zapyta się o zapisanie na dysku tego pliku.

Jeśli brakuje Ci protokołów z ostatnich sesji, to proponuję nieco cierpliwości.
          W rudzkim bipie zdarzały się opóźnienia ponad dwumiesięczne.
    • jozefosmenda Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 17.04.07, 00:22
      Myślę,ze tylko dlatego jest to tam napisane bo wystąpiłem ze swoim oświadczeniem
      na piśmie jako załącznikiem do protokołu.
      Dotyczyło przelania kasy miejskiej na zabytek prywatny, w którym to przypadku
      jak zwykle nie przekazano radnym wszystkich danych mając ich widocznie za osoby
      "niekumate"!
    • broneknotgeld Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 17.04.07, 07:37
      Pryndzy Kłodka czysto bydzie
      Niym "przejrzysto" władza przidzie.
      • von-cymbergaj Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 26.04.07, 22:52
        Czy ktoś oglądał dzisiaj sesję RM?
        Słyszałem,ze pan prezydent otrzymał absolutorium ale niejednogłośnie.
        Podobno radni klubu LiD się wstrzymali a z PiS byli przeciw?
    • rudy107 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 27.04.07, 13:04
      ja znam kilka komentarzy (urzedniczych wprawdzie, ale od osób, które zachowuja
      zdolnośc myślenia). Absolutorium - owszem - 16 "za". I tak dużo. Reszta się nie
      liczy. Wśród krytycznie nastawionych, był ponoć świetny głos pana Bubały, który
      wskazał m.in. na niezrozumiały przerost tkanki urzedniczej - juz jest ok. 600
      ludzi w UM! Ponadto zapytał o przyczyny fiaska z ISPA. Na to drugie pani
      Kurowska udzieliła dośc wyczerpujących odpowiedzi, ale pierwsze pytanie "jakoś"
      pozostało niezauważone. W sumie wstyd również dla pozostałych radnych, że nie
      widza takich faktów. Natomiast panu Bubale - wyrazy szacunku! P. Howaniec
      porównał sytuację miasta z rokiem 2000, kiedy to zarzucono miastu przejadanie
      budżetu. Wskazał na rażący spadek w rozwojowych dziedzinach, a wzrost kosztów w
      opiece społecznej.
      Co do innych głosów - prześmieszne podobno (albo do płaczu) wystąpienie p.
      Wyciślika. Miał stwierdzić, że jesteśmy coraz bogatsi, bo budżet coraz wiekszy,
      widać rudzianie sa zamożni. Więc tylko dziękować władzy. Tak samo pani Gładysz
      miała piać peany i krytykować te bzdury o bezrobociu w Rudzie Śl, bo ponoć mamy
      zaledwie 10%. Czyli "tylko" co dziesiąty zdolny do pracy pozostaje
      bezczynnym. "Tylko" - cóż to dla takiej radnej, która tak strasznie dba "o
      czlowieka"! Oczywiście opinię pana Howańca skomentowała jako niesłuszną, bo to
      wyraz naszej dbałosci o czlowieka.
      I tyle. Acha i jeszcze moja ulubiona kwestia: pani Skowronek znów miała popisać
      się oryginalną stylistyką (nie tylko ja widać zwracam na to uwagę) i
      relacjonowała, że mamy "siedemset nauczycieli" (nie zna biernika,
      czyli "siedmiuset"). A czegoś tam mamy "czidziści procent". Ponadto strasznie
      stękała odczutując swoje wystąpienie i mówiła podobno, że miasto zorganizowało
      festiwal im. Kozioła, i występ orkiestr dętych (widać nie wie, że to jedna
      impreza). No męczy się osoba strasznie...
      • zoro333 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 28.04.07, 10:09

Odwrotnie. Pis wstrzymał się od głosu Lewica byłą przeciw.
        Ważne, ze tak małe poparcie ma prezydent, zawsze mu zależały aby absolutorium
        dostać wysokie. Może to początek końca tym bardziej, że w jego koalicji są
        osoby lubiące zmieniać front i szefa. Czy już są prowadzone rozmowy z czterema
        radnymi?
        Oczywiście wystąpienia Wyciślika i Gładysz to kpina z wyborców, podlizywanie
        się staremu.
        Za słabo jednak była przygotowana opozycja. Za mało faktów, brak tych
        najważniejszych. Czyżby się bała mówić głośno o pieniądzach które poszły z
        dymem na OTTI, o pieniądzach na „dziwną” spółkę /węglową/ czyli Giełdę Towarową
        i kilku innych tematach którymi powinna się zając Komisja Rewizyjna.
        Te absolutorium nie miało większego znaczenia, prezydent jest jeszcze w okresie
        ochronnym, jednak dobre już to, że kupił tylko 16 radnych.
    • rudy107 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 28.04.07, 14:00
      co to znaczy, że jest jeszcze w okresie ochronnym? Mógłbyś rozwinąć? I kiedy to
      się skończy?
      Ale nie jestem takim optymistą. 16 radnych to strasznie dużo, a skoro tylu było
      niby po drugiej stronie, to dlaczego nikt nie wsparł pana Bubały w tych jego
      dociekaniach? Nie wiem, ale ja raczej podejrzewam, że brak poparcia ze strony
      tych innych, to raczej lepsza pozycja przetargowa ("postaraj się o nas!") niż
      wola zmian.
      • zoro333 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 28.04.07, 22:14
        Nie udzielenie absolutorium prowadzi do referendum. Jednak zgodnie z ustawą nie
        przeprowadza się referendum pół roku po i przed wyborami.
        Nikt nie wsparł Bubały bo "opozycja" jest słabo przygotowana merytorycznie i
        nie współpracuje ze sobą.
        Nie za bardzo wiedzą jak się do prezydenta dobrać, choć często „tematy” mają
        jak na talerzu.
    • rudy107 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 29.04.07, 11:58
      ...Więc tym bardziej nie ma się co łudzić, że to okres ochronny jest sprawcą
      braku reakcji. Jakoś nie wierza, że za rok radni "opozycyjni" lepiej przygotuja
      się merytorycznie i ruszą do boju...
      • jankolodziej Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 29.04.07, 13:35
        Nasz prezydent chyba jednak zasługuje na to, żeby pozostać. Swego czasu wykazał
        się sporymi umiejętnościami w zorganizowaniu odsunięcia Sroki.
        Skoro teraz nie ma silniejszego i lepszego - tak pozostanie.
        • zoro333 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 29.04.07, 14:11
          Zostanie. Jeszcze nie zbudował lotniska, Oti,i musi kilka spółek powołać. Tyle
          jeszcze kumpli nie ma stołków.
          • jozefosmenda Absolutorium 02.05.07, 22:49
            Jednak słabo to oglądaliście!
            Trzeba umieć "słyszeć" między zdaniami.
            Mnie moje wystąpienia satysfakcjonowały i to tym bardziej jak patrzyłem na
            twarze obserwatorów. Można powiedzieć,że "czuli bluesa".
            Jednak nawet gdyby radni PiS zagłosowali tak jak klub LiD wynik byłby 16za
            :....? Czyli i tak z góry wiadomy. (poza tym jeden z radnych PiS nie brał
            udziału w głosowaniu)
            Ale procentowo pan prezydent takiego wyniku jeszcze nie miał jak długo ten urząd
            piastuje.Myślę,że w przyszłym roku będzie jak nie tak samo to lepiej!
    • rudy107 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 11.05.07, 18:03
      miałem dziś atak masochizmu. POstanowiłem posłuchać sesji. I wystąpienia mojej
      ulubionej mówczyni Oli S. I oczywiście - pełny orgazm! Cytaty: "jedynym
      wyjściem okazało się przeprowadzić likwidację" (przypomina mi to "Kali pić
      mleko"); "te uzasadnienie"; "mieszkanki rodząc dzieci chcą wrócić do pracy". No
      cudna mowa! Wspaniałe tło dla sentencji prezydenta, który chce by edukacja w
      Rudzie Śląskiej była na poziomie. Młode pokolenie obecne na sesji ma z kogo
      brać wzór i widzi jaka jakość prezentuje śita prezydenta. Prześmiesznie
      brzmiały też wyjaśnienia tej mistrzyni, co do wytkniętych jej "literówek" i
      innych błędów w przygotowanej, najważniejszej uchwale: "Przepraszam, ale błędy
      wynikają z prozaicznej sprawy: z pośpiechu". To gigant! Nie zdążyła przeczytać
      najwazniejszej uchwały! Pewnie liczyła ona z 300 stron...
    • matka58 Re: "przejrzystośc" rudzkiej władzy ;) 12.05.07, 11:23
      Kochani! Nie drażnijcie tej kobiety tak bardzo! Ona nie poprawi tego co
      krytykujecie, bo nie potrafi. A nie znosi krytyki i jakigokolwiek sprzeciwyu.
      Potem cierpią ci, którzy się jej nawiną pod rękę, a bronić się nie moga, bo
      chcą pracować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka