jozefosmenda 30.06.07, 10:19 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4278264.html Juz nie moge sie doczekac! Zaproponuję by rozciagnac to az pod obecna siedzibę Strazy Miejskiej.Ale będzie cool! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankolodziej Re: rudzki spacernik 30.06.07, 11:39 "Zszycie porozrzucanych dzielnic to zadanie karkołomne, dlatego władze miasta postanowiły stworzyć przestrzeń wspólną dla rudzian w Nowym Bytomiu" Czy to oznacza, że sąsiad z sąsiadem - mieszkańcy np. Kochłowic - mają się umawiać na piwko na Frynie? Chyba tak - ich dzielnica runie od szkód górniczych i z braku funduszy na rewitalizację. To jedne z bzdurniejszych tłumaczeń, jakie słyszałem. Skoro "władze postanowiły" to tak będzie. Po co wymyślać takie bzdety? Sam projekt zapewne obroni się sam - oczywiście po uwzględnieniu potrzeb - dużo zieleni i miejsc parkingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
luveroz Re: rudzki spacernik 01.07.07, 01:38 ja mam pytanie szysto szczegółowe: Czy ktoś wreszcie pomyśli o wywaleniu tej brzydkiej fontanny z tej równoległej ulicy???? Dodam że nie jest to ciekawy widok dzieciaków kąpiących się latem w pływających niedopałkach petów!! Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: rudzki spacernik 01.07.07, 04:26 jankolodziej napisał: > To jedne z bzdurniejszych tłumaczeń, jakie słyszałem. Skoro "władze postanowiły > " > to tak będzie. Po co wymyślać takie bzdety? I co najbardziej przykre skala bzdurności pomysłów jest wprost proporcjonalna do kosztów jaki poniesie nasz miejski budżet. Przecież tak naprawdę to te dwie najdroższe inwestycje które nam szykują władcy, aquapark i ten spacerniak, dla większości rudzian nie polepszą ani trochę warunków życia w naszym mieście a często je pogorszą. Przypomina mi to powiedzenie przypisywane Marii Antoninie, która na stwierdzenie że lud nie mają chleba powiedziała - to niech jedzą ciastka. W Rudzie też jest tyle problemów, tyle smutnych i zaniedbanych miejsc a władza proponuje robienie atrapy miasta wokół magistratu za gigantyczną kasę (bo domyślam się że skoro wyłożenie kamieniem placyku pod magistratem miało kiedyś kosztować nas prawie 30 mln to na spacerniak i przekładanie ulic pójdzie zdecydowanie więcej). A tak jak piszesz mieszkańcy Bykowiny, Halemby czy Kochłowic bedą oglądać wciąż te same smutne obrazy swoich dzielnic bo nie starczy już na nie pieniędzy i oleją maszerowanie wokół placu według woli magistratowych bosów. A ich znowu jakoś nie obchodzi że, na przykład, lada moment średnicówka zwiększy ruch na 1maja i wydłuży kolejki na wireckim przejeździe. Przecież ta sprawa miała być załatwiona już dawno. Kierowcy już teraz mieli zapomnieć że 1maja jakieś tory przecina. Ale Objazdową mają przekładać i ludzi wyrzucać z ogródków bo to takie ważne. A do pana Prezydenta mam prośbę bo słyszałem że rozsyła ulotki po mieście jak to będzie ten nowobytomski spacerniak budował. Wolałbym jednak by mi nie przysyłano tej ulotki a środki które chce na nią wydać dać dla biednych naszego miasta. W końcu i tak za moje pieniądze ta zabawa i ulotki, to może mam też prawo mieć zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: rudzki spacernik 01.07.07, 09:56 Według mnie cały pomysł jest jakiś cwany. Etap pierwszy - plac JPII. A jak braknie kasy to pozostałe etapy można będzie pominąć! Nie wierzę naszej władzy. Jak już - należy zacząć od etapu III, potem I i na końcu II. Oczywiście całe przedsięwzięcie wbrew urzędniczym życzeniom podzieli mieszkańców miasta - na szczęśliwych nowobytomian mieszkających w luksusowym otoczeniu i resztę wegetującą w ruinach i familokach, dojeżdżających do domów dziurawymi drogami czy chodzących przez zaśmiecone lasy. Zatem jedyna droga do sukcesu (czyli budowy tego cuda) wiedzie najpierw rzez rewitalizację centrów poszczególnych dzielnic - jeżeli ich mieszkańcy otrzymają to, co im się należy - łatwiej będzie im przełknąć łożenie na otoczenie magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: rudzki spacernik 01.07.07, 13:17 Budowe takiego centralnego spacerniaka uwazam za zbyteczna, no moze na razie. Marzeniem wiekszosci mieszkancow jest aby mozna bylo spokojnie usiasc czy pospacerowac po s w o j e j dzielnicy. Na wycieczke kto zechce to moze pojwchac do WPKIW , jub okolicznych lasow. Zwykly obywatel chcialby miec swoj "dzielnicowy" park do ktorego moglby dojsc na piechote , a kompleks betonu i asfaltu czy marmuru nie jest mu do odpoczynku potrzebny. Duzo mniejszym nakladem kosztow mozna poprawic samopoczucie mieszkancow tego zaniedbanego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: rudzki spacernik 01.07.07, 20:15 oj malkontenci! A czy nie grzeje was ta wizja: oto ogromny marmurowy plac mieniący się promykami łaskawego słońca. Gdzieś tak w centrum placu na czerwonych tronach siedzą księża proboszczowie i najwyższy hierarcha, z drugiej strony - wojewoda i marszałek, reprezentacja parlamentu. A na stojąco, po trzech stronach placu miejsca zajmują szeregi harcerzy, kombatanów, Związku Górnośląskiego, kupców, reprezentacji kopalń, huty, szpitala itp. (kurcze, może jednak projekt jest troszkę za malutki, bo wszyscy się nie zmieszczą...). I oto bractwo kurkowe wypala salwę, ponieważ otwierają się drzwi balkonu w magistracie i któż się pojawia...? Wiadomo! Tłum ryczy, a On łaskawie uczisza zakochaną gawiedź. - Kochani! - mówi - wiecie ile musiałem pokonać przeszkód byście mogli dziś tu się spotkać. Ale wiedziałem, że warto! Dla was! - Dziękujemy! - odkrzykuje tłum, a po chwili ktoś intonuje: Niech zyje nasz Prezydent! - Niech zyje - ryczą wszyscy. A po chwili z harmideru wyłania się zgodna pieśń: - sto lat, sto lat, niech panuje nam! .... I co: nie piekne? Nie warto budowac placu...? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: rudzki spacernik 01.07.07, 20:24 rudy107 napisał: > - Kochani! - mówi - wiecie ile musiałem pokonać przeszkód byście mogli dziś tu > się spotkać. Ale wiedziałem, że warto! Dla was! Tą scenę już gdzieś widziałem... Aaaaa. Pierwsze Dni Rudy pod Dachem i Wieżą. Tylko dalej było jakoś inaczej. Zamiast dziękujemy było sp... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: rudzki spacernik 01.07.07, 20:39 To jeszcze poproszę o dodanie do wizji radnego z Kochłowic w tej śmiesznej czapce cechowej. Pełny kingsajz! Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: rudzki spacernik 01.07.07, 20:54 Pan Józef "wypuścił" Nam tutaj taki wątek, sam chyba nie zdając sobie sprawy, że jest przedstawicielem tej obecnej władzy. Niech tylko nie mówi, że jest radnym niezależnym i nic nie może bo jeśli nic nie może to niech zrezygnuje i przestanie pobierać dietę. Mieliśmy już Prezydenta a.k.a "Co ja mogie.." więc dziękujemy. Może niektórych "magnatów" forum to zdziwi, ale jestem przeciwny takim kolosalnym wydatkom jak ark Wodny i Rynek made in SRS w Rudzie Śl. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: rudzki spacernik 01.07.07, 21:57 jesteś przeciwny, ale chciałbyś, by takie glosy jak Radnego Osmendy ucichły. Przeszkadzają Ci? Nie zauwazyłeś, że to jedyny Radny, który nam otwiera oczy na (przynajmniej niektóre) sprawy? Jak dla mnie, to on akurat zarabia na swoją dietę. To, że nic nie zdziała... - a powiedz mi co naprawdę zdziałają głosy np. p. Kani albo p. Kołady? Zauważ, że dzięki nim wydajemy na te pomysły ogromną kasę. Ale nie wołasz, by oni zrzekli się poborów? No kolego, pogratulować logiki! A Wyciślika w jego kryzie widziałem w wizji jak najbardziej! Stał po prawej stronie od rzędu z duchownymi i trzymał razem z jakimś innym rzemieślnikiem taki d....y tort w formie placu, żeby go potem złożyć w darze prezydentowi. I A jak Prezydent przemawiał i była chwila ciszy, to rzucał do ludzi za siebie: "No, brawa ludzie! Nie stójcie tak, ino idźcie tam do kamery i powiedzcie jak nam było źle bez tego placu, to zobacyzcie, że potem będzie lotnisko i stadion na Euro 2012, i dostep do morza!" Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: rudzki spacernik 01.07.07, 22:54 Mnie Pan Osmenda w niczym nie przeszkadza, szanuję jego zdanie, przyjął taką strategię jaką przyjął. Zawsze przecież powiedzieć może, że to nie ja, ja byłem niezależny i mnie to nie dotyczy. Ja nie chciałem. Pan Osmenda wyraźnie obraził się, że pomimo pozytywnych wiatrów nie został Vice, więc teraz wytrawnie gra opozycjonistę z prawdziwego zdarzenia. Co nie znaczy jednak, że nie mogę mieć własnego zdania, które także mogę wygłosić w tym miejscu. Raz jeszcze powtarzam, że jestem przeciwnikiem tych dwóch gigantycznych inwestycji w Rudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mohrhardt Re: rudzki spacernik 01.07.07, 22:58 By the Way, oczu nikt mi otwierać nie musi bo swoje zdanie mam, najwyraźniej bardzo niektórych forumowiczów ugadzające w wątłe piersi skoro podejmują, nie zawsze zgrabną i rzeczową polemikę. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda rudzkie fakty prawdziwe a nie zmyślone 02.07.07, 00:04 Kilka spraw Morhardcie! 1.Za darmo diety nie biorę i też ustawowo mi się należy.Nie biorą mnie zatem wycieczki w tej tematyce.O wiele,wiele większe diety posłów też są z naszych podatków! 2.Nie starałem się o to by być wickiem.Gdybym nie został radnym to może bym o to zabiegał ale tak niestety nie! 3.Zostać wickiem u pana prezydenta oznaczałoby samobójstwo.Byłbym wypieprzony do pół roku a jeszcze najpierw musiałbym zdać mandat radnego. 4.Nigdy nie byłem przytakiwaczem i nie będę.Mam odwagę powiedzieć o tym co uważam za niewłaściwe a pan Stania nie jest dla mnie alfo-omegą czy wyrocznią. I tak się to będzie toczyć niestety ale przynajmniej nie będzie nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 Re: rudzki spacernik 01.07.07, 21:59 O k....! Czy ja im nie podsunąłem teraz przypadkiem tego stadionu i zaczną go forsować... Chyba nie zasnę. Odpowiedz Link Zgłoś