franiolek1 28.09.06, 12:53 Znalazlam to, dla tych ktorzy rozumieja niemiecki www.laborlexikon.de/Lexikon/Tabellen/21-Banden_Borrelien-Blot.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franiolek1 Re: Odczytac Western Blot 28.09.06, 12:59 Tlumaczenie ( mniej wiecej)tabelki z niemieckiego Paski specyficzne dla boreliozy +++ : najbardziej specyficzne 83 KD 39KD 34 KD 31KD 25 KD ++ : bardzo specyficzne 30 KD 28/29 KD 21 KD + : specyficzne 58 KD 45 KD 22 KD 19 KD 17-18 KD 14 KD - : malo specyficzne 41 KD Pojawienie sie paskow wedlug dlugosci choroby kilka tygodni: p14 p21-24 (OspC) p37-38 p41 (Flagellin) od kilku tygodni do kilku miesiecy p19 (OspE) p26 (OspF) p28 (OspD) p39 p60-65 p83-100 ponad kilka miesiecy: p17 (Osp17) p31-32 (OspA) p32 (OspB) Odpowiedz Link
dorota1011 Re: Odczytac Western Blot 07.12.06, 13:39 a ja mam pytanie!- czy 25 KD i 25 p to jest to samo??? ja mam tylko pasek 25 p -a tu o takim nie ma mowy!!!!nie wiem jak to interpretować... Odpowiedz Link
peterka4 Re: Odczytac Western Blot 07.01.07, 00:28 Bardzo Cie proszę o intrpretację mojego tesstu z Monachium.Bo moja doktor zakaźnik powiedziała,że to są za niskie wskaźniki na borelię Lyme IgG Elisa-25 u/ml positiv lime IgM Elisa negativ Lime VlsE IgG Clia 18.9 U/ml positiv Lime IgM Clia negativ Lyme IgG IFT Abs positiv Lyme IgM IFT Abs negativ Lyme RECOMB-BLOT IgG Osp17++.VlsF+ positiv Lyme RECOMB-BLOT IgM- negativ Test Elisa w Polsce Borelia IgG 37 miano wynik ujemny<9 Borelia IgM ilosciowo 4,4 miano wynik ujemny <9 Poza tym 20 objawów wg dr.Burrascano.Znaczące to bóle stawów i straszna męczliwość mięśni.Nikt mnie nie chce leczyć.za niskie wskaźniki. Dziękuję piotrek Odpowiedz Link
borel-ioza Re: Odczytac Western Blot 09.07.08, 15:38 Czy ktoś pomoże mi rozczytać West. Blot? Odpowiedz Link
truethompson Re: Odczytac Western Blot 09.07.08, 15:42 To jest po prostu zly, nieczytelny opis z czego wynika, ze robiles badania w kiepskim laboratorium. Odpowiedz Link
dziubolek2 Re: Odczytac Western Blot 28.09.06, 13:40 Dokładnie kiedyś to samo znalazłam. Zresztą podawałam link do niemieckich stron, gdzie jest też kopalnia artykułów i badań po angielsku. (Temat trochę literatury). Tym bardziej zdziwiona byłam, kiedy wyszły mi pasma 41, 58 i 75 a PZH opisało mi wynik jako9 negatywny. Przecież właśnie 58 uchodzi za specyficzny w przewlekłej boreliozie, a obecność 41 dodatkowo tylko borelkę potwierdza. No i jeszcze to 75, też specyficzne. Trochę zgłupiałam i nie wiem gdzie prawda. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Odczytac Western Blot 07.12.06, 15:35 KD i p to to samo, w kazdym razie tak to tlumaczylam To normalne, ze pomimo specyficznych paskow masz negatywny wynik. Wszystko zalezy, jakie dane laboratorium ma kryteria do oceny testu. Kazde labo moze sobie wyznaczyc swoje kryterium, jak rowniez moze zadecydowac o pasmach testowanych. W niektorych labach, bedziesz pozytywna od 3, 5 lub 10 paskow pozytywnych - sami sobie wyznaczaja, ktore paski sa dla nich specyficzne. Dlatego wazne jest by prosic o kompletny wynik: raport o wszystkich paskach testowanych. W ten sposob mozesz sama (lub z oswieconym lekarzem)ocenic, czy wynik jest pozytywny, czy negatywny. Mozesz tez sie zorientowac czy przetestowali duzo paskow i ktore. Troche to zagmatwane i malo jasne. Ciezko mi jakos to wytlumaczyc w jasny sposob - mam trudny dzien... Odpowiedz Link
dorota1011 Re: Odczytac Western Blot 07.12.06, 16:44 ok. a czy wg Ciebie wynik p25 Osp C+ to jest wynik dodatni? czy można mieć taki wynik i nie mieć bb? szkoda że wb zrobiłam tylko w klasie igM.teraz jestem po abx i wiem że wyniki mogą nie być miarodajne. Odpowiedz Link
marteczkac1 Re: Odczytac Western Blot 07.12.06, 17:48 Ja również mam taki wynik, wdł. opisu testu świadczy to o trwającej infekcji. Jestem chora dość długo, a IgG nie wychodzą wcale...-dziwne to, ale wiem że wielu pacjentów ma takie wyniki również po leczeniu(czyli nie na początku infekcji), chociaż wcześniej były widoczne IgG.Czyli tak jak twierdzą ekspreci, że w przewlekłym stadium częściej można spotkać IgM gdy bakteria uwalniana z komórek do krwi jest traktowana przez organizm jako nowa infekcja. Odpowiedz Link
oleander1 Re: Odczytac Western Blot 08.12.06, 13:35 Własnie odbrałam z PZH z W-wy wynik WB mojej córki (7 lat). Ok. miesiąc wcześniej miała wyk. Elisę, która dodatnio wyszła tylko w klasie IgG, a lekarz tamtejszy zapewniał, że w takim przypadku nie ma sensu wykonywać WB w obydwu klasach, skoro Elisa wyszła ujemna dla IgM (dodam, że nigdy u córki nie widzieliśmy kleszcza, nie wiem też na ile specyficzne dla Bb mogą być jej dolegliwości, chyba najbardziej specyficzny dla tego związku z Bb jest jej tata chory na Bb co najmniej od 5 lat). W każdym razie wynik WB w klasie IgG opisali tak: stwierdzono przeciwciała Bb: p41, p57/59, p75 - wynik ujemny. Według nich IgG jest pozytywne jeśli występują przeciwciała reagujące co najmniej z jedną z następujacych frakcji: p17, p21, p25(OspC), p30, p39, p83. Wiem już na podstawie tego co tu przeczytałam, że źle zrobiłam nie wykonując IgM, ale na ile można w takim razie polegać na interpretacji wyniku przez lab, zwłaszcza że na forum znalazłam odmienne interpretacje, zwłaszcza jeśli chodzi o wyniki dzieci. Zamierzam za jakiś czas powtórzyć te badania, ale obawiam się że skoro interpretacja jest tak trudna i "płynna" niewiele mogę sie z niego dowiedzieć. Pozostaje więc na pewno bacznie obserwować córkę. Odpowiedz Link
dziubolek2 Re: Odczytac Western Blot 08.12.06, 13:45 Mnie wyszły dokładnie takie same wyniki w IgG, może to u nich norma. Też mi to nie pasuje do opisów zachodnich. może też tak być, że każdy z testów ma swoją specyfikę, dlatego ważne jest jakim testem było robione. Mnie robili innym testem w każdej klasie, a IgM wyszedł ujemny. Czy PZH robi już normalnie badania, czy jeszcze są jakieś głupie zakazy?? Odpowiedz Link
dorota1011 Re: Odczytac Western Blot 08.12.06, 15:05 a jeśli zrobię badanie w prywatnym laboratorium i to lab prześle badanie do pzh to oni zrobią test. tak już robiłam i nie było z tym problemu. nigdy moja znajoma z laboratorium nie mówiła nic o zakazach i odsyłała im próbki krwi. dodam że to laboratorium jest w war4szawie i test kosztuje tyle co w pzh Odpowiedz Link
oleander1 Re: Odczytac Western Blot 08.12.06, 14:46 Niestety przy okienku nadal wisi karteczka z tekstem o skierowaniu od lekarza. Co do konieczności posiadania wyniku, oczywiście uzasadniają to możliwością lepszej interpretacji wyniku . Moja córka akurat miała pozytywną w IgG Elisę (wynik zabrałam ze sobą) więc w ogóle nie pytali o nic więcej. Odpowiedz Link
animrrumrru1 Re: Odczytac Western Blot 08.12.06, 15:36 Witam, robiłam badania WB w PZH, i owszem zakaz wisiał jak byk przy okienku, a ja nie miałam ani skierowania od lekarza, ani wyniku elisy (jeszcze nie było wyniku).Powiedziałam, że lekarz kazał mi zrobić te badania bo ELISA są niewiarygodne i wyszły ujemnie (choć to nieprawda). Pani zadała jeszcze parę pytań, ale już po pobraniu krwi, wiec i tak już po fakcie, jaki to lekarz, gdzie robiłam Elisę itp. No ale mam ładne oczy Odpowiedz Link
peterka4 Re: Odczytac Western Blot 07.01.07, 09:31 Bardzo Was proszę o intrpretację mojego tesstu z Monachium.Bo moja doktor zakaźnik powiedziała,że to są za niskie wskaźniki na borelię Lyme IgG Elisa-25 u/ml positiv lime IgM Elisa negativ Lime VlsE IgG Clia 18.9 U/ml positiv Lime IgM Clia negativ Lyme IgG IFT Abs positiv Lyme IgM IFT Abs negativ Lyme RECOMB-BLOT IgG Osp17++.VlsF+ positiv Lyme RECOMB-BLOT IgM- negativ Test Elisa w Polsce Borelia IgG 37 miano wynik ujemny<9 Borelia IgM ilosciowo 4,4 miano wynik ujemny <9 Poza tym 20 objawów wg dr.Burrascano.Znaczące to bóle stawów i straszna męczliwość mięśni.Nikt mnie nie chce leczyć.za niskie wskaźniki. Dziękuję piotrek Odpowiedz Link
stuffan Re: Odczytac Western Blot 07.01.07, 14:34 franiolek czy ty czytasz swoja poczte ???? napisalem do ciebie mail Odpowiedz Link
dziubolek2 Re: Odczytac Western Blot 08.01.07, 14:01 Peterka, leczysz się w Monachium? Czy też tam mieszkasz? Masz jakiegoś sensownego lekarza? Robiłaś LTT? Ja jadę w czwartek do Berlina na LTT ale szukam tez mądrego lekarza z Niemiec (bo ten język mi pasuje). Napisz coś Odpowiedz Link
peterka4 Re: Odczytac Western Blot 08.01.07, 23:03 mieszkam w Polsce.Krew wysłano po znajomosci do Monachium Odpowiedz Link
borel-ioza Re: Odczytac Western Blot 09.07.08, 07:14 A ja dostałem taki wynik W.B , że nic nie rozumiem. IgM=8 , OspC 8 , IgG =29 , VIsE 4 , p41 B burgdorferi 1 , Bmpa B .afzelii 8 , OspC 6 , p41/i B.garinii 1 , p/41i B afzelii 1 . Czy może ktoś coś mi powiedzieć o co chodzi? Odpowiedz Link
kazia_g Re: Odczytac Western Blot 11.01.07, 09:53 witam , opisywałam już swoja krotka historie nieleczenia , miałam wykonywane dwukrotnie tety na wolskie w w-wie z wynikiem pozytywnym ; a dzi odebralam wynik WB , ktory zrobiłma po lekturze forum ; czy ktoś mógłby mi pomów w interpretacji? wynik dodatniw klasie IgM-obecność swoistych przeciwciał reagujących z co najmniej jedną z nastepujących frakcji antygenowych :p25(OspC),p39 lub silna reakcja z p41(flagelina) wynik dodatni w klasie IgG-obecność swoistych przeciwciał reagujacych z co najmniej jedną z nastepujących frakcji :p17,p21(OspC),p30,p39,p83 nie jestem w tej chwili niczym leczona ; czy w tych wynikach nie powinnien być podany poziom ilosciowy przeciwciał? chciałabym to wiedziec bo badanie tyle kosztuje ,że powinno być chyba solidnie wykoane / PZH/; z góry bardzo dziękuję za pomoc-kasia Odpowiedz Link
domin46 taaa, tylko coś Ty wypisała??? 11.01.07, 09:56 wypisałaś prążki,które są uznawane za + przy interpretacji. Przy każdym z badanych prążków powinno stać + lub minus lub słabo+ NBie wiem jak oni to opisali - beznadziejnie u Ciebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kazia_g Re: taaa, tylko coś Ty wypisała??? 11.01.07, 10:10 oprócz tej interpretacji mam powyżej jeszcze napisane : w badanej probce krwi metodą WB stwierdzono przeciwciała dla Borrelia burgdoferi -klasy IgM - p25 wynik(+)dodatni -klasy IgG -p25,p41,p57/59,p62,p75,p83-wynik(+)dodatni i tyle............. Odpowiedz Link
domin46 masz dodatni WB , że hej! 11.01.07, 10:55 wynik Twój jednoznacznie mówi, że masz Boreliozę, w igg p83, p25 są bardzo charakterystyczne i masz w IGM jeden ale wysoce specyficzny! Gdzie robiłaś Blotta? Ile $ od klasy? Odpowiedz Link
kazia_g Re: masz dodatni WB , że hej! 11.01.07, 11:07 w PZH w w-wie na chocimskiej 183zl od 1. klasy czy ten wynik bedzie wystarczająco jasny dla lekarza ? / co prawda jeszcze nie wiem jakiego/ Odpowiedz Link
domin46 jeśli umie czytać to tak! 11.01.07, 11:13 c do lekarza, musisz szukać odpowiedniego i nie powiedziane, że będzie łatwo. Odpowiedz Link
kazia_g Re: Odczytac Western Blot 11.01.07, 11:19 dziekuje za pomoc ; w kwestii lekarza to jakos opadają mi "skrzydła" liczyłam na panów z wolskiej ale sie srodze 'przejechałam" , podobno jestem wyleczona!!!!!! Odpowiedz Link
dorota1011 Re: Odczytac Western Blot 11.01.07, 12:39 idz do dr k z wolskiej. on mi powiedział że mam zrobić badanie 6 tyg po dstawieniu abx i jeśli wynk będzie dodatni to da mi jeszcze abx n 4 tyg. a więc dobre i 4 tyg. Odpowiedz Link
haga58 Re: Odczytac Western Blot 15.01.07, 21:45 dobrze piszą-ale po niemiecku, wyjasniają www.aid-diagnostika.com/deutsch/kits/Immunoblots/IB_borellia_d.htm Odpowiedz Link
haga58 wersja angielska z niemieckiej 18.01.07, 21:22 pod adresem który podałam wcześniej jest też wersja angielska Odpowiedz Link
haga58 Re: Odczytac Western Blot 15.01.07, 21:48 Die Scannersoftware stellt zwei Interpretationsmöglichkeiten zur Verfügung. 1. Bewertung nach den Empfehlungen des Center of Disease Control (Atlanta, USA) Diese Kriterien sind aus der Literatur entnommen und für den vorliegenden Testkit nicht validiert. Dressler IgM Borrelienspezifische Antikörper serologisch bestätigt, wenn 2 der folgenden 8 Banden markiert sind: 21, 25, 28, 37, 41, 48, 60, 93 kD. Borrelieninfektion (Kontakt) fraglich, wenn weniger als zwei Banden markiert sind. Dressler IgG Borrelienspezifische Antikörper serologisch bestätigt, wenn 5 der folgenden 10 Banden markiert sind: 21, 25, 28, 30, 39, 41, 48, 60, 62, 93 kD Borrelieninfektion (Kontakt) fraglich, wenn weniger als 2 Banden markiert sind. 2. Bewertung nach modifizierten Kriterien. Diese Kriterien sind durch den Hersteller validiert. IgG Befund fraglich: 2 hochspezifische Banden und 0 - 1 weitere charakterisierte Bande. Oder 1 hochspezifische Bande und 2 - 3 weitere charakterisierte Banden. Oder keine hochspezifische, aber 5 charakterisierte Banden. IgG Befund positiv: 2 hochspezifische Banden und mindestens 2 weitere charakterisierte Banden. Oder 1 hochspezifische Bande und mindestens 4 weitere charakterisierte Banden. IgM Befund fraglich: 41 kD Bande alleine oder eine der folgenden hochspezifischen Banden 28, 30, 34, 39, 93 kD alleine. IgM Befund positiv: 41 kD Bande und mindestens eine weitere hochspezifische Bande. Oder OSPC 21kD oder 25 kD alleine. Oder mindestens 2 hochspezifische Banden. Weitere Interpretationshilfen: IgM Antikörper werden häufig nur gegen folgende Banden beobachtet: 18, 21, 25, 31, 34, 39, 41 kD. Eine Markierung der Banden 21 kD und 25 kD macht eine Borrelieninfektion sehr wahrscheinlich. Tritt die 41 kD Bande zusätzlich auf, unterstützt dies den positiven Befund. Alleiniges Auftreten der 18, 31, 34, 39 oder 41 kD Bande besagt wenig, es sei denn im Zusammenhang mit positivem IgG-Blot und den Ergebnissen anderer Methoden und der Anamnese. Für IgA Antikörper gelten im wesentlichen dieselben Hinweise wie für IgM Antikörper. Das Vorhandensein von IgA Antikörper gegen spezifische Antigene von B. burgdorferi spricht für ein frühes Infektionsstadium. IgG Antikörper werden gegen alle beschriebenen Banden gefunden. Viele Banden im hochmolekularen Bereich (> 60 kD) sprechen für einen chronischen Verlauf. Auf eine akute Infektion kann aber nur nach Beurteilung eines IgM oder IgA Ergebnisses sowie der klinischen Symptomatik geschlossen werden, da ein Blot-Befund von 3 – 5 Banden sowohl für ein frühes Infektionsstadium als auch für eine Serumnarbe nach abgelaufener Infektion sprechen kann. Odpowiedz Link
kazia_g Re: Odczytac Western Blot 15.01.07, 21:58 czy ktoś się czuje na siłach , aby to przetłumaczyć ? kasia Odpowiedz Link
dziubolek2 Re: Odczytac Western Blot 16.01.07, 11:40 Ja chciałam zwrócić uwagę, że numery prążków zmieniają się w zależności od producenta testu. W internecie są naprawdę różne sprzeczne ze sobą informacje myślę, że trzeba z rozwagą ocenić prążki zgodnie z zaleceniami producenta. No i prążki spotkałam też różne w zależności od klasy, te, które w IgG mogą być charakterystyczne w IgM nie koniecznie. To tyle z moich doświadczeń w czytaniu ocen WB Odpowiedz Link
gaikmaik Re: Odczytac Western Blot 23.02.07, 21:35 dziękuję Franiolku Mam to zapisane na komputerze Gapa jestem ... Odpowiedz Link
artur737 Re: Odczytac Western Blot 23.02.07, 21:40 Dokladnie tak jest. Moje uwagi na temat prazkow wywadza sie z Laboratorium Igenex. WB z innych firm moga byc inne bo oparte byc moze na odmiennym antygenowo szczepie Bb. Powinno byc troche podobnie, ale jakies drobne roznice moga byc. Odpowiedz Link
zuza04 Re: Odczytac Western Blot 25.02.07, 21:27 cześć no nie ma sie nad czym zastanawiac masz 2 z najbardziej specyficznych prążków poczytaj FaQi i pędź do lekarza jezeli nie cie kto leczyć ,a mieszkasz blisko Krakowa to masz szczęście tam mieszka dok.Beata skontaktuj sie z nia-jest na ten temat watek na forum powodzenia Odpowiedz Link
joasia9923 Re: Odczytac Western Blot 27.02.07, 16:54 Witam, Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników : Borrelia IGM Blot: 18kD, 22-23kD, 28kD 32,5kD 41kD, 60kD, 93 kD- nie stwierdzono; 39kD - stwierdzono Interpretacja laboratorium: wynik negatywny Borrelia IGG BLOT: 18kD, 22-23kD, 28kD 32,5kD ,39kD 41kD, 60kD - nie stwierdzono; Interpretacja laboratorium: wynik negatywny Badanie wykonane zostało w Katowicach na ul. Żelaznej PCR - wynik negatywny (Wrocław) Pozdrawiam Odpowiedz Link
artur737 Re: Odczytac Western Blot 27.02.07, 17:02 Masz pasek 39 wiec twoj wynik nie jest negatywny tylko graniczny. Przekonywujaca klinika, odpowiedz na leczenie razem z jedym paskiem dodatnim pozwalaja na ogol na postawienie diagnozy boreliozy z duza doza pewnosci. Odpowiedz Link
joasia9923 Re: Odczytac Western Blot 27.02.07, 17:07 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Czy to znaczy, że na podstawie otrzymanych wyników nie można wykluczyć boreliozy? Odpowiedz Link
artur737 Re: Odczytac Western Blot 27.02.07, 17:25 Przeczytaj FAQ - nie ma testu ktorym mozna wykluczyc borelioze. Odpowiedz Link
joasia9923 Re: Odczytac Western Blot 27.02.07, 19:55 Rozumiem, iż negatywny PCR nie jest wystarczający? Szukam powodów pogorszenia stanu mojego zdrowia (trwa to już kilka lat). Po wielu różnych badaniach (wyniki oki) - diagnoza nerwica - tylko że pomimo leczenia wcale nie jest lepiej a raczej gorzej(lęki, itp). Zdecydowałam się na badanie w kierunku boreliozy i kandydozy ze względu na moje dolegliwości. Kandydoza stwierdzona a wyniki boreliozy jak wyżej. Zastanawiające jest to że mój mąż również od dłuższego czasu źle się czuje (wyniki zarówno w przypadku boreliozy jak i kandydozy takie jak u mnie). Jeżeli chodzi o kleszcza to wbił mi się do nogi dawno, dawno temu i nawet nie zdążył się napić jak został usunięty (dobrze pamiętam jak pogryzły mnie pluskwy w internacie - ale te paskudy z boreliozą nie mają chyba nic wspólnego). artur737 czy możesz podpowiedzieć jakie badania dobrze byłoby jeszcze wykonać? Dzięki Odpowiedz Link
klematis7 Re: Odczytac Western Blot 27.02.07, 20:01 jesli wszy moga przenosic borelioze, to pluskwy chyba tez Odpowiedz Link
ewax100 Re: Odczytac Western Blot 17.03.07, 19:03 Prosze napiszcie mi to co oznacza wysoko czy nisko dodatnie A jak jest WB klasa IGG dodatnia p31 p83 co znczą te 2 paski? Czy może ktoś uznaza ze jest za mało dodatnie?i moze nie podlegać leczeniu? Odpowiedz Link
domin46 Ewa, słuchaj 17.03.07, 19:37 masz 2 prążki , ale bardzo specyficzne 83 to dna borrelii , 31 też jest specyficzny. Jeśli masz wątpliwości to rób RT PCR w Poznaniu, ale ja na Twoim miejscu już szukałbym lekarza i odkładał kasę na antybiotyki, probiotyki i sylimarol. Odpowiedz Link
lucky_leprechaun Re: Odczytac Western Blot 17.03.07, 19:48 www.pzh.gov.pl/epimeld/inne/Def_PL3.pdf Strona 3 (nie III): borelioza układu kostno- stawowego Odpowiedz Link
ewax100 Re: Odczytac Western Blot 17.03.07, 20:35 Dziekuje za informacje ale czy te prazki sa wysoko dodatnie ?czy tak sie tego nie mierzy? Odpowiedz Link
lucky_leprechaun Re: Odczytac Western Blot 17.03.07, 20:48 Wysokododatnia to może byc ELISA WB jest albo pozytywny, albo negatywny, a czasami tylko słabododatni. Odpowiedz Link
dziubolek2 Re: Odczytac Western Blot 19.03.07, 10:38 PZH interpretuje prążki na podstawie siły ich wybarwienia. Rozmawiałam z lekarzem opisującym tam wyniki. Pamiętać trzeba, że każdy test ma swoją specyfikę. Dlatego nie do końca można porównywać wyniki testów robionych w różnych laboratoriach na różnych rodzajach WB. Każdy lab powinien podać co jest charakterystyczne dla testu, którym robi badanie. Odpowiedz Link
rekuc22 Re: Odczytac Western Blot 19.03.07, 10:47 Czy przy badaniu western muszę zaznaczyć przed badaniem w laboratorium, ze chce raport o wszystkich paskach testowych czy laboratorium poda mi tylko suche wyniki? Bede robił w Krakowie na ul.Olszanskiej 5.Ile tam w koncu kosztuje western b.? Odpowiedz Link
nataszkam Re: Odczytac Western Blot 28.05.07, 21:30 Z dedykacją dla PZH: www.wildernetwork.org/Understanding_Western_Blot.html Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Odczytac Western Blot 28.05.07, 21:42 Dzieki Natasza! Thank you dr. Jones! Odpowiedz Link
amalia104 Re: Odczytac Western Blot 28.05.07, 22:10 Moja prośba , może ktoś mogłby przetłumaczyć ten artykuł? Odpowiedz Link
nataszkam Re: Odczytac Western Blot 30.05.07, 19:33 nataszkam napisała: > Z dedykacją dla PZH: > www.wildernetwork.org/Understanding_Western_Blot.html > To chyba bardzo dobrze obrazuje absurdalność zasad odczytu WB, promowanego przez PZH (słowa prof. Jonesa): Now, what if you touch this same elephant on its tusks or on its long peanut- eating tubular nose? You know it is an elephant. Period. One touch and you are certain, because these parts are very unique to this huge animal. This is Dr. Jones' point. It you see an 18 antibody that has a positive, you have Lyme. You do not need to check any other bands, because the 18 antibody is highly specific to Lyme—just like a tusk on an elephant. Odpowiedz Link