joannbernat
25.11.06, 17:52
Mam prośbę do wszystkich rodziców, którzy zaglądają na to forum, a którzy mają małe dzieci chore na boreliozę (i wiedzą na pewno, że to borelioza).
Napiszcie, proszę, jak ta choroba wpływa na zachowanie Waszych dzieci. Chodzi mi zwłaszcza o dzieci małe, takie, które jeszcze nie potrafią powiedzieć co je boli lub troszkę starsze. Czy coś się zmienia? Napewno tak, tylko co dokładnie? Wiele osób na tym forum ma dzieci potencjalnie zagrożonych boreliozą. Sama mam takie dziecko. Mój maluch jest zdrowy i na razie nie widze u niego żadnych niepokojących objawów. Ale oczywiście cały czas będę go obserwować. W zasadzie, to czy są jakieś typowe objawy boreliozy występujące np. u niemowląt? U kilkulatków? Jesli tak, to może moglibyśmy jakoś uporządkować tę wiedzę prosząc o pomoc rodziców, którzy mają chore dzieci.
Pomóżcie nam. Napiszcie, czego nie było w zachowaniu waszych pociech przed zachorowaniem, a co się pojawiło, gdy zachorowały? To bardzo nam pomoże w obserwowaniu naszych dzieci. Będziemy wiedzieli, które zachowania mogą świadczyć o ewentualnym rozwoju choroby u dziecka.
Bardzo wiele mam na tym forum drży o swoje pociechy doszukując się boreliozy u dziecka niemal we wszystkim, w każdym zachowaniu. Może niepotrzebnie? Spróbujmy wspólnymi siłami jakoś usystematyzować, "oswoić" i zminimalizować ten lęk.
Z góry dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzą na moją prośbę. Joanna