Dodaj do ulubionych

WB za 120 PLN ???

07.12.06, 09:57
Czaję się do tego badania już ponad rok (czujność moja była uśpiona przez
zakaźnika i poprzestałam tylko na ELISA- ależ cymbal ze mnie!).
W naszym zapyziałym Lublinie namierzyłam dwa miejsca, gdzie można zrobić WB-
jedno to Instytut Medycyny Wsi- ale na razie robia tam to dydaktycznie i
dopiero za ok. 2 tygodnie bedzie mozna sobie tam to zrobić; cena ok. 200 zł.
No i drugie miejsce- Luxmed. Zaskoczyli mnie w tym Luxmedzie, bo ponoć cena w
obu klasach, to tylko 120 zł za całość. Dlatego pytam na forum, czy może ktoś
miał robionego WB w Luxmedzie w Lublinie (ponoc robią na miejscu, nigdzie nie
wożą) i czy warto- tzn. czy to jest badanie, które warto tam zrobić. Panie z
rejestracji już wiele razy wiedziały "inaczej", więc wolę się upewnić na
forum. A może lepiej podjechać do Puław na PCR?
Badanie muszę w końcu zrobic sobie, ale także i dziecku- w lipcu ugryzł go
kleszcz, nie było żadnego rumienia, a od wrzesnia ma tachycardię i spac nie
może. No ręce tylko załamać nad moją głupotą, że do tej pory tego nie
sprawdziłam!
Obserwuj wątek
    • marteczkac1 Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 10:45
      W IMW warto zrobić, mają dobry test.
      Jeśli chodzi o luxmed, to robią WB na Akadmii Medycznej w Lublinie, więc mozna
      zrobić tam bezposrednio(ul. chodźki, zakład mirkobiologii).Cena poczatkowa była
      140 za bie klasy, teraz chyba 280. A pani w luxmedzie pewnie myslala o PCR lub
      Elisa, one nie rozróżniają testów!!!! trzeba zgloscić sprawe do ich książki
      skarg-już słyszałam od kilku osób o błędnych informacjach!
      • nataszkam Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 10:58
        A więc mialam nosa z tymi paniami luxmedowymi big_grin
        A co radziłabyś- poczekac na IMW, czy od razu na Chodźki w Mikrobiologii?
        Spróbuję skontaktować się bezpośrednio z laboratorium w IMW, może i robią
        dydaktycznie, ale pewnie równolegle można i tak sobie zrobić. Już raz pani
        zinformacji udzieliła mi niezbednych inforamacji i wypisała skierowanie na
        badanie- zamiast na WB, to na ELISĘ uncertain/ I jeszcze uważała, że nic sie nie stało!

Jeśli cena w AM wzrosła dwukrotnie, to chyba wyczuli koniunkturę, niestety sad

Dziękuję, Marteczko za info.

• zuza04 Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 11:32
          Ja też się zastanawiam czy robc WB w Kielcach, znalazłam jedno miejsce gdzie
          robią to badanie-Wojska Polskiego i kosztuje też120 zł za obydwie klasy i
          wysyłają do Krakowa.PCR kosztuje 135 zł,dlaczego te ceny sa tak zróżnicowane w
          zaleznosci od miasta?

Może w Kielcach jest mało klijentery na te testy.
          ????????
          • marteczkac1 Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 12:31
            Za 120 zl WB jest raczej nie do wykonania, rozmawiałam z diagnostami koszt
            samego zestawu jest wysoki. A w Lublinie na AM moze chcieli sie zorientowac
            jaki jest popyt.
            Ja osobiscie ufam IMW, ten.lab od dawna wykonuje dydaktycznie badanie WB,
            laboranci są rownież dobrze zaznajomieni z borelką i do tego mili i uczynni-
            chociaz jak my wszyscy ciagle sie uczą. AM ma inny test więc czasami warto
            przetestować sie innym(mnie w IMW IgM wychodzi OspC p23 natomiast w AM słabo
            OspC a silnie OspA p31.
            Tylko kwestia kiedy IMW rozpocznie bad. komercyjnie???
            • nataszkam Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 12:38
              marteczkac1 napisała:

>
              > Ja osobiscie ufam IMW, ten.lab od dawna wykonuje dydaktycznie badanie WB,
              > laboranci są rownież dobrze zaznajomieni z borelką i do tego mili i uczynni-
              > chociaz jak my wszyscy ciagle sie uczą.

To pewnie poczekam. W końcu to tylko kilka- kilkanaście dni.

AM ma inny test więc czasami warto
              > przetestować sie innym(mnie w IMW IgM wychodzi OspC p23 natomiast w AM słabo
              > OspC a silnie OspA p31.

Ło Matko! Czyli- robic i tu, i tu.

> Tylko kwestia kiedy IMW rozpocznie bad. komercyjnie???

Ponoć za około 2 tygodnie- ale takich informacji udzieliła mi pani z
              rejestracji, a ja juz miałam raz z nią kontakt, więc może byc tak, jak w
              Luxmedzie- nie wiedzą tego, co robia faktycznie w labie.
              Marteczka, a masz Ty jakiegoś dobrego speca od borelki? Czy to może pani
              neurolog- logopeda z IMW i UMCS?
              • magda88761 Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 12:47
                Ja robiłam WB w Poznaniu w Szpitalu Wojewódzkim. Koszt 150 zł w dwóch
                klasach.Wydawało mi się trochę mało jak na western blota, ale dostałm
                informację,że w Pozaniu robią WB tylko tam .
              • marteczkac1 Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 12:53
                U tej pani jeszcze nie byłam. wyśle ci moj tel. na skrzynke gazety.
                • nataszkam Re: WB za 120 PLN ??? 12.12.06, 19:55
                  Marteczkac, ja niesmiała jestem big_grin
              • marteczkac1 Re: WB za 120 PLN ??? 07.12.06, 13:22
                Rób test w IMW, prawdopodobnie zacznaja za kilka dni w cenie ok. 220zł-mam
                informacje z pierwszej ręki.
                • nataszkam Re: WB za 120 PLN ??? 12.12.06, 20:20
                  No więc tak:
                  w IMW juz robią- 200 zł za obie klasy
                  w Luxmedzie ... cena na dziś to 170 zł .Odbierałam inny wynik, zapytałam przy
                  okazji; pani znowu posłużyła się komputerem, aby mi precyzyjnie odpowiedzieć na
                  moje pytanie o cenę WB. Ciekawe, jaka odpowiedź usłyszałabym następnym razem.
                  • nataszkam cena za WB to 220 PLN 14.12.06, 15:50
                    No więc zrobiłam to badanie w IMW, synowi też. Cena 220 zł za obie klasy-
                    ścięła mnie z nóg.Mają tam bardzo grube igły- pękła mi żyła, bolało jak
                    chol.ra. Syna ukłuli mi w DSK, a potem odniosłam probówke z krwią do IMW- gdyby
                    zobaczył tak grubą igłę w instytucie, to byłoby po zawodach, dlatego poszłam
                    do "kłuwaczy dziecięcych"; dowiedziałam sie przy okazji, że w DSK laboratorium
                    SYNEVO tez robi Western Blotta- niestety, nie pytałam ani i cenę, ani o czas
                    oczekiwania na wynik. To tak dla osób, które byłyby zainteresowane tym
                    badaniem. Aha- WB jest tam robiony stale, ale tylko dydaktycznie. Można było
                    więc już dawno zrobic to badanie- wystarczyło tylko trafic na bardziej
                    zorientowana osobę.
                    • welwiczia1 Re: cena za WB to 220 PLN 14.12.06, 16:05
                      W Poznaniu - Szpital Lutycka WB za obie klasy - 150 zl łącznie. Badanie robia na
                      miejscu, wynik na drugi dzien. I cienkie igly smile
                      • domin46 Dobra, Lab DIAGNOSTYKA w krakowie 30.12.06, 14:05
                        robił tam ktoś WB na Boreliozę, ile $??? Dobrze robią??? Jakie prążki???
                        Jaki to test???? Dobrze opisują????
                        • domin46 przede wszystkim chciałbym wiedzieć 30.12.06, 16:07
                          czy test opierają na antygenach garinii czy afzelii.

Byłoby to dla mnie pomocne, bo chodzi mi o garinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka