Dodaj do ulubionych

Co dalej robić.

29.06.07, 14:16
Kleszcza wyjęłam z pachwiny na nodze na początku maja, miałam zaczerwienienie w tym miejscu, ale jak zwykle zdezynfekowałam i koniec. Zaczerwienienie długo się utrzymywało, później zrobiła się jasna otoczka od ugryzienia, a rumień przesunął się niżej w kształcie półkola od ugryzienia. Rumień cały czas się utrzymuje, więc wczoraj tj. ok. dwóch miesięcy po ugryzieniu zdecydowałam się pokazać u lekarza rodzinnego. Lekarka wypisała mi Sumamed 500mg raz dziennie przez sześć dni. Pytałam czy może jakieś badania muszę zrobić, kazała na razie obserwować siebie. Mam pytanie, czy ktoś był w podobnej sytuacji tak leczony, czy wystarczyło tyle antybiotyku.
Obserwuj wątek
    • anna.zyg Re: Co dalej robić. 29.06.07, 14:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=23794966&v=2&s=0
      • reni5553 Re: Co dalej robić. 29.06.07, 14:38
        natychmiast bierz się za prawidłowe leczenie-przeczytaj FAQ i namów lekarza na
        przepisanie większych dawek leków. ta jest zbyt mała
        • blawatek-blu Re: Co dalej robić. 29.06.07, 22:08
          Anna, reni dziękuje za odpisanie. Forum czytam od kilku dni, między innymi to Wy zmusiliście mnie do odwiedzin lekarza, po przeczytaniu tylu historii z życia..... Sumamed 500 mg. też wydawało mi się zbyt mało, na trądzik ktoś dostał jeszcze raz tyle, ale ja nie jestem lekarzem. Poczekam jeszcze pięć dni jak skończę brać antybiotyk to pójdę na kontrol, może rumień zejdzie, to jest podobno lek nowej generacji, kumuluje się w miejscu zapalenia a później niszczy zakażenie.Tym bardziej że ja nie pamiętam kiedy brałam jakikolwiek antybiotyk, musi być dawno.
    • blawatek-blu Re: Co dalej robić. 04.07.07, 15:03
      Kończe dzisiaj antybiotyk. Zrobię WB za ok. 2 tygodnie. Rumień prawie znikł, nie swędzi.
      • anibea100 Re: Co dalej robić. 04.07.07, 16:46
        rumień może znikać i pojawiać się niezależnie od antybiotyku; tydzień leczenia
        to zdecydowanie za krótko
        • klematis7 Re: Co dalej robić. 04.07.07, 19:18
          rumien bez objawow leczy sie 2 miesiace dawka podstawowa (np.400mg doxy)
          • blawatek-blu Re: Co dalej robić. 06.07.07, 13:33
            Byłam wczoraj jeszcze raz u rodzinnej, dała mi skierowanie do poradni odzwierzęcej do Koszalina, był może ktoś tam. Zasugerowała mi, że mogę w następnym tygodniu zrobić badania na borelioze. Wydaje mi się, że ona chce umyć ręce, a ja będę jeździć ok. 50 km. Po recepty, a i kolejki na wizytę są podobno niesamowite. Mało tego chcę namówić męża na badanie, miał rumień 7 lat temu, robił badanie wyszło ujemnie ale z tego co czytam zrobił za wcześnie.
            • blawatek-blu Re: Co dalej robić. 09.07.07, 14:40
              Dzisiaj chciałam się zarejestrować telefonicznie do lekarza zakażnika. Pani w rejestracji przeprowadziła wywiad i na mnie ,,co ja mam z Panią zrobić, dlaczego tak krótko antybiotyk, ja mam długie terminy. Proszę się zgłosić na izbę przyjęć, zakaźnego,,. Wkurzyłam się niesamowicie, poszłam do laboratorium na Western Blota w dwóch klasach i do rodzinnej. Pani doktor zadzwoniła do Koszalina i dowiedziała się że po ostatnim szkoleniu nieco inaczej leczą, przez 4 tygodnie i jakimi lekami. Wypisała mi 2*100 doxycyclinum i osłonowo Lactobacil 5. Wiem, że z tego co piszecie to mało, ale jak przekonać lekarza że nie ma racji wtedy i teraz. Jak zakaźnicy mieli ostatnie szkolenie i tak leczą. Ale mało tego, dlaczego nie przekazali rodzinnym tych wiadomości, może na samym początku tyle by mi starczyło i przez 4 tygodnie a tak jak ja brałam już przez 6 dni Sumamed 0,5. CO ROBIĆ.
              • bapona Re: Co dalej robić. 09.07.07, 16:19
                Witaj, Bławatku.
                Jak czytałaś, leczenie nie jest proste. Najtrudniej znaleźć lekarza. Ja jeżdżę
                ok. 400 km po recepty. I się cieszę!
                Życzę Ci wytrwałości. I Twojemu mężowi też.
                • blawatek-blu Re: Co dalej robić. 09.07.07, 16:22
                  Mieszkam w Kołobrzegu, zna ktoś lekarza który chce prawidłowo leczyć.
    • blawatek-blu Re: Co dalej robić. 09.08.07, 13:36
      W poniedziałek tj. 6.08 wzięłam ostatnią kapsułkę doxsycykliny, zarejestrowana jestem na listopad do zakaźnego. Mam nadzieję że zrobi mi badania, ale cały czas się łudzę że to przeleczenie wczesne poskutkuje. Po odstawieniu antybiotyku zaczęły się dziać dziwne rzeczy, wczoraj miałam silne bóle głowy i zawroty jak na karuzeli, trzymało mnie do dzisiaj do południa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka