2dobrezlo 04.05.10, 21:56 Witam!! Może ktoś może udzielic mi informacji czy żeby skorzystac z programu "rodzina na swoim"muszę miec wkład własny,czy bank finansuje 100% wartości nieruchomości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sppam Re: Program "rodzina na swoim" 04.05.10, 22:39 Hmmm...dokładnie to nie wiem, ale to chyba zależy od banku i jego polityki kredytowej? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Program "rodzina na swoim" 05.05.10, 08:14 sppam napisał: > Hmmm...dokładnie to nie wiem, ale to chyba zależy od banku i jego polityki > kredytowej? w pewnym sensie, ale niezupełnie :-), program rodzina na swoim jest programem rządowym i generalnie sktruktura produktu jest narzucona (bez parametrów cenowych). Niemniej jednym ze sztywnych założeń jest finansowanie maksymalnie do 102% wartości nieruchomosci będacej zabezpieczeniem. Wynika z tego, że teoretycznie można liczyć na to, że bank sfinansuje całość zakupu. Rzecz jasna inną rzeczą jest zdolność kredytowa, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kmk_1001 Re: Program "rodzina na swoim" 20.05.10, 20:54 2dobrezlo napisała: > Witam!! > Może ktoś może udzielic mi informacji czy żeby skorzystac z programu "rodzina > na swoim"muszę miec wkład własny,czy bank finansuje 100% wartości nieruchomości > ? Witaj z tego co wiem to teraz 3 banki udzielają kredytu RNS na 100% LTV. Choć nie ukrywam,że przy finansowaniu nieruchomości na 100% marża jest trochę wyższa. Jak chcesz więcej info to na maila. piotrek8613@op.pl pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sea-rch Re: Program "rodzina na swoim" 21.05.10, 08:33 kmk_1001 napisał: > z tego co wiem to teraz 3 banki udzielają kredytu RNS na 100% LTV. a czy to nie jest tak, że każdy bank, który ma w ofercie "Rodzinę na swoim" oferuje kredyt z narzuconymi parametrami? Oznaczałoby to, że w ofercie zawsze jest do 102% wartości nieruchomosci. Oczywiście przy spełnienieu innych, dodatkowych warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
kmk_1001 Re: Program "rodzina na swoim" 21.05.10, 11:55 Zgadzam się tak samo jak każdy bank udzieli Ci kredytu, ale warunki mogą sie znacznie różnić. Parametry kredytu są odgórnie ustalone : np metraż nieruchomości, max cena metra,kto może kto nie, różne sposoby liczenia zdolności itp. Wszystko regulowane jest ustawą i warunkami banków. Ale można to wykorzystać i naprawdę dobrze na tym wyjść.Trzeba tylko to dobrze przekalkulować bo wiele osób się na to rzuca nie wiedząc jakie będą koszta po tych 8 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
2dobrezlo Re: Program "rodzina na swoim" 21.05.10, 22:03 Posłuchajcie... z tego co obiło mi sie o uszy wśród znajomych to kredyt "rodzina na swoim"podobno nie finansuje 100%wartości.Trzeba miec coś z wkładu własnego...Kurcze... zastanawiam się nad tymi TBS-ami.Wniosek leży już 6 lat więc może wreszcie mi się uda,choc znajomi mi to odradzają.Boję się tej biurokracji w dokumentach kredytowych.Nawet żeby "zarezerwowac "mieszkanie,to trzeba dac jakiś zadatek a ja go poprostu nie mam:((Czy ktoś może mi napisac jak dokładnie przebiega proces kredytowy? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: Program "rodzina na swoim" 22.05.10, 11:42 2dobrezlo napisała: > Posłuchajcie... z tego co obiło mi sie o uszy wśród znajomych to kredyt "rodzin > a > na swoim"podobno nie finansuje 100%wartości. Poniżej lista banków,które przystąpiły do programu. Sprawdź, które są w Siedlcach, pytaj bezpośrednio, unikniesz wtedy rad znajomych na zasadzie głuchego telefonu :-) 1. Alior Bank S.A. 2. Allianz Bank Polska S.A. 3. Bank BPH S.A. 4. Bank Gospodarki Żywnościowej S.A. 5. Bank Handlowy w Warszawie S.A. 6. Bank Pekao S.A. 7. Bank Pocztowy S.A. 8. Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. 9. Bank Zachodni WBK S.A. 10. Euro Bank S.A. 11. Getin Noble Bank SA 12. Gospodarczy Bank Wielkopolski S.A. 13. Lukas Bank S.A. 14. Mazowiecki Bank Regionalny S.A. 15. Multi Bank S.A. (BRE Bank S.A.) 16. Pekao Bank Hipoteczny S.A. 17. PKO Bank Polski S.A. 18. Bank Millennium 19. BNP Paribas Fortis Odpowiedz Link Zgłoś
anuska42 Re: Program "rodzina na swoim" 24.05.10, 19:48 tylko dowiedziec sie trzeba wszystkiego dokladnie i wszystkie oferty trzeba sprawdzic mi jak porownali to okazalo sie ze rodzina na swoim mniej korzystna niz zwykly kredyt mieszkaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kmk_1001 Re: Program "rodzina na swoim" 31.05.10, 14:15 RNS jest bardzo opłacalna dla kredytobiorcy, pod warunkiem, że nie będzie spłacał tego przez 30 lat. Zgadzam się trzeba sprawdzić i przeanalizować wszystko,żeby później nie pluć sobie w brodę. Do : 2dobrezlo :) jeżeli chodzi o TBSy to trzeba tu mieć wkład i to moim zadaniem spory, a do tego nikt nie chce tego kredytować ( bo to mieszkanie nigdy nie będzie Twoją własnością, miała to byc "wyciągnięta ręka" dla osób mniej zamożnych i szansa na M, w rzeczywistości jest to bardzo droga sprawa), robi to chyba tylko 1-2 banki, mówię tak orientacyjnie, bo akurat TBSami się nie zajmuję. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś