Dodaj do ulubionych

Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnych ???

14.12.13, 10:08
Ktoś się zagapił ? Czy celowo brak ulg dla niepełnosprawnych ?

Ludzie jest XXI wiek !!!!!!!!!!!!

Kto ten cennik zatwierdzał ???
Czy niepełnosprawny - to człowiek , który nie zasługuje na pomoc UM. ?
Nawet w Sokołowie są specjalne zniżki dla niepełnosprawnych a Siedlce .......... prowincja ?
Może ktoś się obudzi ?
WSTYD
WSTYD
BRAK SZACUNKU !!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • przyjemny_gosc zmień nastawienie do życia 14.12.13, 18:05
      na mniej roszczeniowe.
      Z każdej strony teraz słyszę: "mnie się należy to, a mnie się należy tamto".

Taaa... jasne.
      • pawelpap Re: zmień nastawienie do życia 14.12.13, 18:49
        Popieram, a samochody parkujacy na miejscach dla niepelnosprawnych to w 50 procentach cwaniacy ktorzy wyrobili sobie po znajomosci kartke... I miejsc tych ciagle malo... A na takim miejscu parkuje sobie piekna pani w x5 np.
        • aro333 Re: zmień nastawienie do życia 14.12.13, 20:41
          No tak, tylko ta piekna pani w X5 moze miec schorzenie neurologiczne i dlatego ma ta karte. Nie sadze aby dalo sie po znajomosci zalatwic taka karte, chyba nie te czasy. Z drugiej strony mozna podyskutowac na co sie nalezy taka karta, na jakie schorzenia. To nie tylko narządy ruchu.
          • z_siedlec Re: zmień nastawienie do życia 15.12.13, 08:20
            Witam

Też uważam ze powinny być przywileje dla osób niepełnosprawnych. Nigdy osoba zdrowa nie zrozumie niepełnosprawnej stąd te złośliwe uwagi...- chyba że sama się nią stanie czego nikomu nie życzę!!!
            • przyjemny_gosc Re: zmień nastawienie do życia 15.12.13, 09:30
              Może i powinny być. Co jeszcze nie oznacza, żeby się o nie dopominać w tak ordynarny sposób, jak autor wątku!
              • kerac32 Re: zmień nastawienie do życia 15.12.13, 12:14
                Nie zauważyłem, żeby autor topicu miał jakieś ordynarne pretensje. Z całą jaskrawościa jednak daje się zauważyć, z Twojej strony, ordynarną prowokację do nagonki na niepełnosprawnych.
              • aro333 Re: zmień nastawienie do życia 15.12.13, 13:46
                W normalnym zdrowym europejskim spoleczenstwie, takie slowa nie powinny wogole pasc. Przykro mi ze ktos tak to postrzega.
                • aro333 Re: zmień nastawienie do życia 15.12.13, 13:49
                  Moze jeszcze dodam, wcale nie jestem za taką ulgą choc byla by mila. Jednak rozumiem tez ze jej nie ma. Wcale w Polsce nie jest ona taka popularna. Darlowo, Jaroslawiec wszedzie tam nie widzialem takiej znizki. Chyba w Minsku i Wesolej tez nie ma.
        • lukaszk99 Re: zmień nastawienie do życia 15.12.13, 13:22
          Ostatnio byłem zawieść moją matkę i jej koleżankę do Krakowa, już próbuję szukać miejsca do zaparkowania, a babka wyciąga zadowolona tą plakietkę inwalidy, ale na szczęście po chwili znalazłem normalne miejsce bez sztuczek. Najlepsze jest to, że kobieta zapieprzała pół dnia aż miło.
    • wredzioch Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 10:02
      Tak z ciekawości przejrzałem cenniki kilku parków wodnych w Polsce i jakoś nie zauważyłem byśmy odbiegali "prowincjonalnością" od innych. Ba wyobraźcie sobie, że na Śląsku nie ma ulg dla górników. W Sokołowie zniżka specjalna to zwykła ulga w kwocie AŻ 3 PLN. Przyjmując, że park wodny jest obiektem slużącym rozrywce, podobnie jak kino czy dyskoteka, nie widzę powodów by dla kogoś kto daje radę korzystać z tych rozrywek tworzyć jakieś specjalne ulgi. Z drugiej strony jeśli kogoś po prostu nie stać i 3 PLN to dla niego wielki wydatek, nie powinien trwonić pieniędzy na zbędne rozrywki.
      • suchy_100 Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 12:01
        Wredzioch masz rację w 100 %,człowiek niepełnosprawny który jest wstanie korzystać z baseny jest też i wstanie trochę zarobić.
        Szybko by się chętnych na różne darmowe bonusy na zbierało.
      • kerac32 Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 12:27
        Przyjmując, że park wodny jest obiektem slużącym rozrywc
        > e, podobnie jak kino czy dyskoteka, nie widzę powodów by dla kogoś kto daje rad
        > ę korzystać z tych rozrywek tworzyć jakieś specjalne ulgi.

Nie przyszło Ci do głowy, że niepełnosprawni mogą przychodzić na basen głównie w celu rehabilitacji? O ile mi wiadomo, przychodnie rehabilitacyjne w naszym mieście nie mają w swojej strukturze basenów.
        • wredzioch Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 14:43
          kerac32 napisał:

> Przyjmując, że park wodny jest obiektem slużącym rozrywc
          > > e, podobnie jak kino czy dyskoteka, nie widzę powodów by dla kogoś kto da
          > je rad
          > > ę korzystać z tych rozrywek tworzyć jakieś specjalne ulgi.
          >
          > Nie przyszło Ci do głowy, że niepełnosprawni mogą przychodzić na basen głównie
          > w celu rehabilitacji? O ile mi wiadomo, przychodnie rehabilitacyjne w naszym mi
          > eście nie mają w swojej strukturze basenów.

Owszem przyszło, tylko rehabilitację to ja sobie wyobrażam pod nadzorem wykwalifikowanej osoby w miejscu do tego przystosowanym (i wtedy jeśli nawet jest to odpłatne można skorzystać z ulgi na cele rehabilitacyjne). I tu też rozróżniłbym osoby niepełnosprawne w ogóle od osób niepełnosprawnych lub sprawnych w rozumieniu przepisów ale np po kontuzji wymagających terapii na basenie.

Zwykły basen już mamy i tam najdroższy bilet bez ulgi (swoją drogą też nie widzę ulgi dla niepełnosprawnych i jakoś krzyku nie ma) jest tańszy niż ulgowy w aquaparku, więc w czym problem, chyba że ktoś chce się rehabilitować zjeżdżając rurą.

>O ile mi wiadomo, przychodnie rehabilitacyjne w naszym mi
          > eście nie mają w swojej strukturze basenów.

A czy nie mogą skorzystać z obcej infrastruktury, np poprzez wynajęcie toru na basenie na kilka godzin i prowadzenie wtedy turnusu rehabilitacyjnego?
          • kerac32 Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 19:33
            Jeśli wziąłeś to pod uwagę, to dlaczego z takim uporem wracasz do założenia, że niepełnosprawni będą popisywali się na basenie swoją "teżyzną" fizyczną. Tak rozumiem podanie przykładu zjeżdżania rurą. Dobrze, że nie wspomniałeś o skokach z trampoliny.
            Co do nadzoru rehabilitanta, to nie zawsze jest on potrzebny. Ludzie potrafią zapamiętać sposób wykonywania ćwiczeń i wykonywać je później samodzielnie. Przy schorzeniach kregosłupa wskazane jest spokojne pływanie. Ktoś, kto ma podobne problemy, nie będzie ryzykował nie tylko skoków czy zjazdów rynną, ale również wszelkich gwałtowniejszych ruchów.
            • wredzioch Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 21:09
              Do przejazdu rurą tężyzna nie jest potrzebna.

Jak już wczesniej wspomnialem plywać można taniej na basenie przy Żuławskiej, wiec nie rozumiem skąd ten lament o zniżki akurat teraz bo nie przypominam sobie by był podobny gdy otwierano ww. basen.

• przyjemny_gosc Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 22:32
                > Jak już wczesniej wspomnialem plywać można taniej na basenie przy Żuławskiej,
                > wiec nie rozumiem skąd ten lament o zniżki akurat teraz bo nie przypominam sobi
                > e by był podobny gdy otwierano ww. basen.

To bardzo proste. Przecież im się należy! I nie, że jak poprosi, to ktoś im pójdzie na rękę. Oni żądają!
              • kerac32 Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 16.12.13, 11:07
                > nie rozumiem skąd ten lament o zniżki

Nie wiem dlaczego wywnioskowałeś, że "lamentuję" o zniżki. Nic o tym nie pisałem i nie o to mi chodziło. Dziwi mnie dlaczego ciągle do tego wracasz. Odnosiłem sie tylko do Twojego fałszywego przekonania, że wszyscy niepełnosprawni będą korzystac z basenów wyłącznie w celach rozrywkowych. Tym ze schorzeniami kręgosłupa, narządów ruchu i problemamu neurologicznymi raczej nie będzie to w głowie. Możliwość pływania będa traktowali wyłącznie w kategoriach powrotu do sprawności fizycznej umożliwiającej im samodzielne funkcjonowanie i w dalszej perspektywie jej utrzymania, oraz egzystencji bez ciągłego, odbierającego chęć do życia bólu, lub przynajmniej zredukowania jego nasilenia.
    • educationonline Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 15.12.13, 11:49
      Chyba nie jest aż tak drogo, pon-pt od 8-16 - 10 zł/h. W szkole 8 zwykły basen, bilet normalny 6 zł.
    • the_1piotr Re: a gdzie sa ulgi dla kolejarzy !!!! 15.12.13, 12:42
      jak wyzej.....
      • vader2010 Re: a gdzie sa ulgi dla kolejarzy !!!! 15.12.13, 17:55
        dla kolejarzy powinny być w pierwszej kolejności!! w końcu pływa się po torach....
    • trolejbus.jedzie Podatek 15.12.13, 17:31
      Każda ulga to dodatkowy dochód obywatela.A dochody podlegają opodatkowaniu.Urząd Skarbowy powinien się tym zająć.
      • mpppm Re: Podatek 15.12.13, 17:46
        trolejbus.jedzie napisał:

> Każda ulga to dodatkowy dochód obywatela.A dochody podlegają opodatkowaniu.Urzą
        > d Skarbowy powinien się tym zająć.

Więc czekam na wezwanie do Skarbowego odnośnie jazdy autobusami MPK na podstawie monitoringu.
        • z_siedlec Re: Podatek 15.12.13, 18:48
          Taki gest byłby po prostu miły dla tych skrzywdzonych osób i czuli by się bardziej dowartościowani, potrzebni, dostrzegani, że ktoś o nich myśli a więc czują się bezpieczniej itp a to jest im potrzebne i te kilka zł upustu na pewno nie ma znaczenia finansowego a jeżeli już to ideologiczne.
          • wredzioch Re: Podatek 15.12.13, 20:54
            Teraz to Ty tworzysz ideologię na poparcie swoich racji
            • z_siedlec Re: Podatek 16.12.13, 07:02
              Reasumując przedmiotowy wątek chciałem powiedzieć że zapewne ( mam nadzieje ) jest to zwykłe przeoczenie i lada chwila taka zniżka będzie wprowadzona,
              • agus123456789 Re: Podatek 16.12.13, 08:51
                Wszystkim dziękuję , za ożywioną dyskusję . Jak widać problem jest złożony , a wypowiedzi bardziej lub mniej merytoryczne .
                Ale warto rozmawiać i wymieniać poglądy.

Niepełnosprawni mają różne schorzenia np. kręgosłupa, narządów ruchu , neurologiczne itd.
                W takich schorzeniach zalecane jest (a wręcz obowiązek) korzystanie z basenu minimum 1-2 razy w tygodniu.

Myślę , że powinniśmy dorównywać do najlepszych rozwiązań i standardów w Polsce i Europie a nawet na świecie.
                Dla przykładu : Centralny Ośrodek Sportu w Cetniewie (Władysławowo) przyznaje przywileje niepełnosprawnym . Jest to ośrodek olimpijski a więc spełniający najwyższe standardy światowe. Udogodnienia takie jak specjalne oddzielne wejścia do basenu, oddzielna przebieralnia (przystosowana dla niepełnosprawnych np. korzystających z wózka inwalidzkiego ), dodatkowe wejścia do obiektu , podjazdy itd.. można pisać i pisać -
                • przyjemny_gosc a jednak się da 16.12.13, 23:55
                  napisać posta, który nie będzie zawierał tony wykrzykników, w którym nie będziesz krzyczeć (caps lock), tylko podać rzeczowe argumenty?

Zmiana zauważalna, która mnie cieszy. :)
                  • mpppm Re: a jednak się da 17.12.13, 21:34
                    wywiad z Prezesem
                    archiwum.radiopodlasie.pl/?p=22472
                    10.20 minuta
                    "...mamy zrobiony biznes plan na potrzeby banku, który będzie emitował obligaje ....."

Co Park wodny ma do obligacji?
                    Nasunęło mi się po wysłuchaniu tego wywiadu.
                    Za używanie suszarki też będą naliczane opłaty, przecież będzie zużywany prąd.
                    Kto to będzie sprawdzał?

Monitoring i czipowanie chyba czeka użytkowników w przyszłości.
                    • mpppm Re: a jednak się da 18.12.13, 10:01
                      komentarz pod informacją, wywiadzie z Prezesem ARM w podlasie24

"
                      nakoulma
                      2013-12-18 09:00:54
                      arrow

kiedy Siedlce zaczną zatrudniać w swoich instytucjach (finansowanych z miejscowych pieniędzy) w pierwszej kolejności mieszkańców naszego miasta? zdaje się, że w radzie miasta tylko jeden z radnych odważył się o to pytać, przy okazji Parku Wodnego?"
                • wredzioch Re: Podatek 24.12.13, 11:23
                  Dla przykładu, innego...
                  m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,15121149,Niepelnosprawny_prawnik__klasy_integracyjne_to_cieplarnia_.html
      • the_1piotr Re: a jakie pensje ustalono 18.12.13, 10:48
        moze ktos wie ??
    • 8kurczak Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 24.12.13, 14:03
      Nie jestem jeszcze niepełnosprytny ale mam schorzenie kręgosłupa , neurolog zalecił oczywiście pływanie , to co - należy mi się zniżka ? czy jak już będę na wózku ( oby nie) W telewizji Cejrowski mówił ze w Anglii lekarze przepisują ludziom na receptę uprawiannie golfa , może nasi powinni wypisywać pływanie na receptę i wejście do aquaparku byłoby refundowane z NFZ ?
      • przyjemny_gosc Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 25.12.13, 12:25
        Do informacji przekazywanych przez pana Cejrowskiego proponuję podchodzić ze sporą rezerwą.
        W jednym z odcinków "Boso przez świat" będąc w Ameryce Południowej zachwycał się nad starszym panem, który sprzedawał jakieś wyroby siedząc przed domem. Argumentował, że dziadek musi sprzedawać, bo w tym kraju nie ma emerytur. Siłą rzeczy, że nie zdechnąć z głodu musi coś sprzedawać. Dla nas przerażające? Dla Cejrowskiego wspaniałe. Argumentował to tak, że u nas dziadkowie siedzą pozamykani w domach, a tam siedzą na świeżym powietrzu i jeszcze mogą sobie pogadać z innym seniorem, który też coś próbuje sprzedać. Żałosne... .

Co do refundowania wejść na aquapark przez NFZ. Jeżeli są na to pieniądze, to jestem jak najbardziej za. Mam jednak wrażenie, że w świadomości ludzkiej nie istnieje poczucie, że nie ma wejść za darmo. Za każdą zniżkę ktoś MUSI zapłacić. Jeżeli nie zrobisz tego z własnej kieszeni, to to zrobi to np. Twój syn płacąc składki zdrowotne. Proste, prawda?

Aha, jeżeli lekarz zalecił pływanie, to proponuję basen przy PG4 w Siedlcach. Bilet normalny jest tańszy niż ulgowy w Aquaparku, a tamtejsze warunki w zupełności wystarczą, aby przeprowadzić Twoją rehabilitację. Chyba mi nie powiesz, że lekarz zalecił Ci również saunę, albo zjeżdżanie na zjeżdżalni :).
        • zxcvbnm65 Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 25.12.13, 13:28
          Sauna to jest super zdrowotny zabieg,a to że lekarz nie przepisuje na receptę to tylko dlatego że firmy farmaceutyczne promują leki i suplementy chemiczne ,a nie takie zabiegi jak sauna.I za skierowanie na saunę lekarz nie dostanie bonusa. Sauna sucha i parowa działa zdrowotnie i leczniczo na wiele schorzeń i dolegliwości ,tylko w nielicznych przypadkach nie jest wskazana.
          • przyjemny_gosc Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 25.12.13, 17:43
            ?
            8kurczak pisał o problemach z kręgosłupem. Sauna na to pomaga?
    • 8kurczak Re: Park Wodny gdzie są ulgi dla niepełnosprawnyc 25.12.13, 20:20
      Nie nie powiem Ci . przepisał za to inne mniej ciekawe zabiegi ale to nie na ten temat .
    • efaster Re: sauna 24.01.14, 15:30
      tak trochę nie na temat, ale też dotyczy basenu, a dokładniej sauny

podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,13289718,Jak_sie_zachowac_w_saunie___PORADNIK_PRZED_PIERWSZA.html
      już po pobieżnej lekturze widać, że regulamin basenu i korzystania z sauny stoi w sprzeczności z przyjętymi kanonami saunowania, wypracowaną od pokoleń.
      • suchy_100 Re: sauna 24.01.14, 20:17
        Fainie <efaster>ze poruszyłeś ten temat.Zauważyłem juz dawno regulamin saun jest karykaturą (samo to że temp.45-60 stopni ma być w saunie suchej jest bzdurą lub wejście w stroju kompielowym, mokrym na suche drewniane ławki) i wysłałem emeila że przy tworzeniu regulaminu nie przyłożono starań.Dostałem odpowiedź że przepraszają i sie poprawią.
        Według moich spostrzeżeń nie wiele ludzi odwiedza sauny,ale ci którzy odwiedzają nie mają doświadczenia lub nie chcą prawidłowo korzystać z saun.Zauważyłem że ludzie siedzą w strojach kopięlowych na ławkach (bez ręcznika) póżniej wychodzą cali zlani potem i zamiast pójść pod prysznic i się spłukać idą na basen rekreacyjy,(brrrr...yy) .To samo w saunie parowej, w projekcie( jak w każdej poważnej saunie parowej) jest kran z wodą by spłukać siedzisko przed zajęciem miejsca po pocie który spływa z saunujących ,a tu nici .Dleczego nie wykonano zgodnie z projektem? Podrzucam strony z poradami jak powinno sie saunować może poruszy to organizatorów jaki saunujacychsauna.wloka.pl/2012/03/12/sauna-jak-zaczac/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka