Dodaj do ulubionych

Mogiły na Sekule

IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 22:50
Jezdzac z synem czesto po lasach sekulskich a konkretnie droga lesna od
starej strzelnicy do ul. Lesnej , mija sie 4 mogily.Wiem ze las ten pamieta
zbrodnie niemieckie, UB no i chyba NKWD.W sieci przeszukujac zasoby
cyklistow tutejszych ,byl opis tej traski.Tam tez spotkalem sie z teze ze sa
to tylko symboliczne mogily partyzantow.Jakos nie bardzo chce mi sie w to
wierzyc.
Jaka jest historia tych mogil,czy znane sa dane ludzi pochowanych tam czy
poprostu okoliczna ludnosc chowala znalezione ciala w tej okolicy ?

Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: Mogiły na Sekule 08.07.05, 15:20
      Też chciałbym wiedzieć. Jest na AP wydział historii. Rektor AP też jest
      historykiem, profesorem specjalizujący się w czasach drugiej wojny a nic na ten
      temat nie można przeczytać. Rozstrzeliwali tam Niemcy Polaków i Żydów. Część
      żydowskich mogił ekshumowano po wojnie na kirkut ale może niektóre zostały.
      Rozstrzeliwali Niemcy jeńców rosyjskich, włoskich i francuskich.Rozsrzeliwało i
      NKWD. Gdzieś rozstrzeliwało na Sekule Wojsko Polskie dezerterów z wojska w
      pokazowych egzekucjach. I UB pewnie też. Do dziś są nieznane groby
      rozstrzelanych 16 członków AK, których ciała rozrzucono na rogatkach miasta w
      1944r. Za komuny nikt nie chciał się tym zajmować a teraz świadków coraz
      mniej... Najbardziej boli, że te bezimienne mogiły są niszczone przez.. lepiej
      ich nie nazywać.
    • Gość: Ar Re: Mogiły na Sekule IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 09.07.05, 00:32
      Dzieki za odzew.Tak w glebi to wiedzialem ze kolega sie odezwie na ten moj
      post.Zauwazylem ze w tematach historycznych naszej okolicy mozna na kolege
      liczyc.O rostrzeliwaniu francuskich jencow to slyszalem ale na terenie starej
      strzelnicy akurat po drugiej stronie.W sumie prawa czesc tego lasku(patrzac od
      strony Siedlec) nie jest az taka duza, a tak malo mozna o niej powiedziec.Jak
      sie jezdzi tam rowerkiem do dzis widac slady wojny.Bynajmniej mi sie tak wydaje.
      Nie slyszalem o jakis wiekszych dzialaniach wojennych w tej okolicy a jednak w
      terenie widac tak jakby pozostalosci okopow, pojedynczych stanowisk
      strzelniczych.No chyba ze moja wyobraznia tak dziala.A moze to slady powojenne
      po LWP?Tak samo jest w okolicy lasku na strzelnicy, teren miejscami poryty i to
      jakby po wielkich bombach
      • Gość: Bambi Re: Mogiły na Sekule IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:06
        Mysle ze takich miejsc jest duzo. Ostatnio bedac za KRynicą Morską (Mierzeja
        Wislana) widziałem doskonale zachowane umocnienia wojskowe (w tym okopy).
        Tamtędy Niemcy uciekali w 1945 roku, jadac rowerem po tych szlakach aż ciarki
        przechodzą po plecach. Miejscowi opowiadali jak parę lat temu chciano teren za
        Krynicą Morską wyrównać to po zebraniu 50 cm ziemi pojawiły się szkielety
        ludzkie - jak ustalono żołnierze Niemieccy. Teren pozostawiono w spokoju bo
        takich znalezisk jest tam wiele. Myślę ze u nas tez jest wiele jeszcze takich
        upiorów z przeszłosci - znacie takie miejsca ?
        • krzycho1252 Re: Mogiły na Sekule 13.07.05, 23:19
          W książce Krystyny Jastrzębskiej " Dzieje zaścianka szlacheckiego Jastrzębie"
          znalazłem taki fragment "Np. w listopadzie 1943r. w niemiecką zasadzkę w czasie
          wyprawy po broń wpadli na Sekule :Zenon Szmurło, Zdzisław Kalinowski, Wiesław
          Kniaziński, którzy zostali rozstrzelani". Czy rozstrzelano ich bez dochodzenia
          i w lesie autorka nie podaje. "Mieszkańcy Jastrzębi opowiadają o udziale w
          transporcie broni".
    • lesna56 Re: Mogiły na Sekule 20.03.24, 12:28
        Krzyż za Kamienną Drogą nr 1: pozycja GPS 5208510 2215277

Mogiła Ośmiu nr 2:  pozycja GPS: 5208527 2215239
      Rozstrzelani 6.04.1946.  
      Adamiak Jan lat 36
       Dąbrowski Henryk lat 19
        Łukawski Włodzimierz lat 18 - mam kontakt z jego bratową z Siedlec
      Materski Tadeusz lat 19 
      na płycie jest Maścibrocki-Jan lat 33 a powinno być Mościbrocki Roman– bo Jan to jego brat, który zdezerterował z
      z II Armii WP , odbył karę w Strzelcach Opolskich i zmarł w Nysie Kłodzkiej ( rozmawiałem z nim przez telefon)
        Miziarski Władysław lat 18 z gminy Skórzec, chodził do klasy z Edwardem Bareją i Franciszkiem Krasnodębskim i
      wg niego rozstrzelany został za „bandytkę” , potwierdził to Kazimierz Górski ich szkolny kolega
      Piekart Witold lat 20 
      Uziębło Zygmunt lat 21

Mogiła nr 3: pozycja GPS   5208530 22151228 żołnierza LWP o nieustalonym nazwisku

Mogiła nr 4:  pozycja GPS 5208538 2215137 nieznanych ofiar

Mogiła Zaolszynie nr 6:  pozycja GPS 5208579 2215135 dwóch żołnierzy AK

Mogiła nr 7:  pozycja GPS 5208543 2215055 żołnierza LWP o nieustalonym nazwisku

Mogiła nr 8:  pozycja GPS 5208495 2215092
      Nie znamy dokładnie miejsca rozstrzelania
      Henryk Rosman "Wilk" l.29 po ujawnieniu 14.07.1946 zaginął wg.relacji żony Genowefy z Łysowa lub W. Łysowskiej
      Zygmunt Michalak l.24 z Olszyca ma pomnik w Domanicach na cmentarzu.

Mogiła nr 9:  pozycja GPS 5208456 2215165
      Kobiety o nie ustalonym nazwisku

Mogiła Pod Rozkopaną Górą nr 10:  pozycja GPS 5208444 2215186
      Kalisiak  Wiesława l.16
      Kalisiak Kazimierz l.17
      Wg ustnych przekazów jest to grób rodzeństwa które mieszkało przy ul. Dzieci Zamojszczyzny przy obecnej stacji trafo obok studni głębinowej
      Zastrzeleni przez Niemców wg jednej z relacji lub co potwierdziło kilka osób przez policjanta który zatrzymał je po kradzieży owoców w Żelkowie Koloni i zabił prowadząc na odwach . Został on osądzony za to- wg opowiadań.

Mogiła nr 11: pozycja GPS 520850 2215284 rozstrzelanych 25.07.1945
       Ignacy lub Jerzy Niemojewski z Hruszniewa gm. Górki k. Łosic
      Kazimierz Pietruczuk ze Szpak, córka Helena Białek zabrała zwłoki
      obaj mają pomnik na mogile na  cmentarzu w Górkach.

Mogiła nr 13: pozycja GPS 5208408 2215472
      Marian Zieliński „Tarzan”, ur. 14.06.1914r., żołnierz Armii Krajowej, rozstrzelany przez UB 6.04.1946

Mogiła nr 14: pozycja GPS 5208595 2215286  Mogiła włoskich oficerów:
      Carlo Castiglioni
      Bernardo Nationalli
      Livie Moralli
       zastrzelonych przez hitlerowców 19 września 1942 roku. Wg Halina Kurek O Stefanie Skoczylasie str.65 tam też na str. 63 i 67 o 82 rozstrzelanych k. Niwisk

na bazie materiałów po por. AK Edwardzie Bareja ps. Edzio- opracował
      -  Roman Bareja 08-110 Siedlce ul. Leśna 56
      tel. +48 508 371 491 roman.bareja@gmail.com

• aro333 Re: Mogiły na Sekule 20.03.24, 21:24
        O qrcze tyle lat minelo kiedy zalozylem ten watek i proszę - BINGO. Bardzo ale to bardzo dziekuję za ten post.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka