Dodaj do ulubionych

Niedoczynnosc, prosze o pomoc......

28.12.05, 19:28
Witam. Od roku jestem notorycznie zmeczona, spiaca, lecze sie na depresje ale
leki nie pomagaja wiec lekarz zaczal podejrzewac niedoczynnosc tarczycy.
Ponadto tyje bez powodu (jestem na diecie), ciagle mi zimno, mrowia mi palce
u rak, mam sucha skore. Niby wszystko sie zgadza, ale wynik TSH mam 3,65.
Wypada.... ze to w normie. Ale w listopadzie mialam 1,18, czyzby... dopiero
cos sie zaczynalo?
Mam 33 lata, cukrzyce insulinozalezna dobrze uregulowana, od kilku lat brak
miesiaczek..... Czuje sie w totalnej rozsypce i najgorsze jest to notoryczne
zmeczenie, sennosc, drazliwosc i smutek bez powodu. Z tego powodu w czerwcu
musialam odejsc z pracy..... bo ciagle bylam zmeczona....
Co to moze byc?????
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 28.12.05, 22:55
      Witaj bardzo mi żal że sie tak marnie czujesz.Spróbuje Ci napisac jak możesz
      sobie pomóc.
      Przede wszystkim Twoje TSH mimo że dla niektórych lekarzy jest w normie nie
      jest najlepsze tzn większośc osób powinna mieć w tym wieku[rozrodczym ]TSH
      około 1, 1,5 .W USA naprzykład sa [postulaty w których apeluje się aby norma
      dla TSH była do 3 bo obecne normy sa zawyzone.Samo TSH nie wystarcza w tym
      wypadku powinnaś mieć spr ft 4 i ft 3[są to wolne hormony tarczycy i tylko one
      daja db obraz pracy tego narządu f oznacza free],ponieważ masz juz jedną
      chorobę autoimmunologiczna cukrzycę 1 typu rodzi to podejrzenie że możesz mieć
      problemy z tarczycą na tle autoimmunologicznym trzeba zrobic badania
      przeciwciał tarczycowych Anti TPO i Anti TG oraz usg narządu
      tarczowego,powinnaś spr sobie poziom zelaza zrobić Fe i TIBC[całkowitą zdolność
      wiązania żelaza ]i poziom ogólny Fe w surowicy,badanie moczu i morfologie
      ogólna wraz z poziomem wapnia,magnezu.Ponieważ rozregulowana praca tarczycy ma
      wpływ na hormony płciowe może to jest przyczyna że nie masz okresu ,spr sobie
      tez prolaktynę oraz ewentualnie prolaktynę z obciązeniem.Twoje objawy wskazuja
      że cos nie tak jest z tarczycą i trzeba to spr ,możesz mieć wyniki w miare ok
      a samopoczucie/objawy wskazujące na niedoczynnośc [wtedy mówi sie że pacjent ma
      niedoczynność subkliniczną]Powinnas zrobic te badania co wypisałam [najlepiej
      prywatnie chyba że ktoś da Ci skierowanie] i będziesz wiedziała czy jest ok czy
      też nie.Pzdrawiam Kasia
      • aniek30 Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 29.12.05, 10:17
        dziekuje Ci serdecznie za wyczerpujaca odpowiedz. Czuje sie juz taka zagubiona
        ze nie wiem do jakiego lekarza uderzyc. Mam wrazenie ze oni mysla ze ja udaje,
        a ja naprawde czuje sie fatalnie i z obawa mysle o pojsciu do pracy. Juz sobie
        spisuje te badania i bede je robic. Jeszcze raz dziekuje.
        • jacek1956 Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 29.12.05, 11:07
          odwiedź swoją gazetową skrzynkę.
    • iwotlen Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 29.12.05, 11:32
      Witaj Aniek, Zrob te wszystkie badania o ktorych napisala Kasia (Caterina)- to
      napewno duzo wyjasni i bedziesz mogla podjec leczenie - i wtedy napewno lepiej
      sie poczujesz. Nie wierz w ten cudowny srodek o ktorym napisal Ci Jacek1956 na
      priv - jesli sie nie myle to Alveo. Aniek - najpierw zrob badania i diagnoza.
      Napisz jak bedziesz miala problem pomozemy Ci i podpowiemy co robic dalej.
      Pozdr. IWO
    • solange1710 Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 29.12.05, 13:02
      Witajcie. Jestem tu pierwszy raz. Trafiłam przypadkowo - szukałam informacji o
      TSH. Od pół roku leczę się na niedoczynnośc tarczycy. Powinnam brać setki
      eutoryxu (TSH 36), ale tak się fatalnie po tym czułam, że zmiejszyłam dawkę na
      pół. Wydawało mi się, że jest ok, choć wciąż mam potworne huśtawki nastrojów,
      uczucie marzniecia i przerażająco niskie ciśnienie. Zadarza mi się omdlewać.
      Wczoraj dostałam najnowsze wyniki TSH. Mam 97,6. Wciąż rośnie. Dziś wizyta u
      endokrynologa. Boję się...
      • katerina24 Re: do solange. 29.12.05, 17:32
        Witaj!!
        Przede wszystkim badania jakie musisz zrobic to takie jak podawałam już
        moleżance Ani czyli
        ft3
        ft4
        usg tarczycy[żeby spr echogeniczność,wielkość ,strukturę narzadu --to nic nie
        boli]
        przeciwciałą tarczycowe Anti TG i Anti TPO
        podstawowa morfologia
        mocz
        cukier
        wapń
        magnez
        elektrolity
        estrogeny
        progesteron
        prolaktyna bez i z obciązeniem
        wszystko Ci zapewne poleciało przez tarczycę rozregulowaną.
        Polecam znależć db endo[pytanie z jakiego miasta jesteś?]
        I zapisac się do naszego forum HASHIMOTO
        Bardzo niedobrze że masz wysokie TSH musisz się fatalnie czuć.Lekarz powinien
        Ci zapisac inny hormon tarczycy jeśli na ten jesteś uczulona/źle
        reagowałaś ,zaczyna się od małych dawek a potem w ciągu tygodni zwiększa do
        dawki docelowej zapisanej przez lekarza żeby org nie wariował.Unormowanie trwa
        do 6 tyg ale to tez kwestia umowna ,kazdy w sumie inaczej reaguje ale bez
        leczenia będziesz się czuła coraz gorzej,niestety,dlatego trzeba je jak
        najszybciej podjąć!!!Spr sobie te przeciwciała i wolne hormony tarczycy oraz
        usg to Podstawa w diagnostyce chorób tarczycy ,pozdrawiam Kasia
        • solange1710 Re: do solange. 30.12.05, 06:56
          Witaj,
          dzieki za cenne wskazówki. Postaram się zdobyć kilka skierowań na te badania od
          moich lekarzy, resztę zrobię na własny koszt.
          Wczoraj byłam u endokrynologa. Zalecił mi branie euhoryxu 100 na noc, skoro za
          dnia fatalnie sie po nim czuje. Dał tez tabletki osłonowe na żołądek, aby
          zminimalizować mdłości i niestrawności. Zrobił mi usg tarczycy - powiedział
          tylko, że jest w silnym stanie zapalnym, ale bez zmian w strukturze i.. że nie
          ma na co czekać.
          Czas rzeczywiście coś z tym zrobic, bo znowu obficiej krwawię, choć biorę
          pigułki. O stanach depresyjnych nie wspomnę.
          • katerina24 Re: do solange. 30.12.05, 11:52
            Póki co powinnas zrezygnowac z pigułęk ,nie są wskazane przy
            niedoczynności.Powinnaś poszukać lekarza który Ci wytłumaczy co i jak.A propo
            tego euthyroksu możesz się niezaciekawie czuc bo to duża dawka ewentualnie
            przez parę dni stosuj połowę a potem sobie zwiększ żebyś nie miała
            problemów .Lekarz powinien Ci powiedzieć na co wskazuje obraz tarczycy jesli
            stan zapalny to może to Hashimoto?Powinnaś go docisnąć !!W końcu to Twoje
            zdrowie
            • solange1710 Re: do solange. 02.01.06, 11:00
              Pigułki dopierałam po konsultacji z ginekologiem i endojkrynologiem. I o ile o
              moim endo można wiele złego powiedziec, o tyle mój ginekolog jest doskonałym
              lekarzem, specjalistą...
              Dlaczego nie jest wskazane laczenie antzkoncepcji z kuracja hormonalna tarczycy?
    • aniek30 Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 29.12.05, 15:55
      Jeszcze raz dziekuje za wypowiedzi. Spisalam juz te badania i jutro jade na
      pobranie krwi, moze nie zrobie od razu wszystkich, bo z tego co widzialam.....
      ceny sa straszne a moja lekarka rodzinna powiedziala ze to moje wymysly.
      Najlepiej wszystko zwalic na psychike. Tylko ze ja mam cudowna rodzine, niczego
      mi nie brakuje..... wiec mam juz dosc wmawiania mi depresji....
      Jak tylko odbiore wyniki napisze.
      • katerina24 Re: do aniek30.. 29.12.05, 17:26
        Witaj aniek 30 z pewnościa Twoje samopoczucie to nie wynik hipochondrii ja Ci
        wierze i sądze że Iwolten tez wiele z Nas przechodziło to co Ty rekordzistka na
        naszym forum [HASHIMOTO ]miała TSH rzedu 145!!!
        Często jest tak że lekarze lecza pacjenta na depresję a jak leczenie nie
        przynosi rezultatów daja zlecenie na badania tarczycy poniewaz niski poziom ft
        3 powoduje depresje ,jeżeli tarczyca źle pracuje to leca tez hormony płciowe np
        spada estrogen i to tez prowadzi do rozregulowania samopoczucia.Wiem badania są
        bardzo drogie ale naprawdę polecam Ci je zrobić ,a nóż to dobry krok i bedziesz
        mogła uzyskac pomoc?Czego Ci szczerze zycze!!Daj koniecznie znać
    • aniek30 Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 04.01.06, 17:21
      .... zrobilam nastepujace wyniki..... ft4 wynosi 15,71 (norma 11,5 - 21),
      witamina B12 413,2 (norma 200-900), zelazo 92 (norma 37-145), zdolnosc wiazania
      zelaza 316 (250-400). Jak widac wszystko w idealnym porzadku i w normie.
      Jedynie co jest fatalne to Atpo, wynik 290 (norma do 60). jak widac to jest
      przekroczone znacznie. Wiec moze zaczyna cos sie dziac i to pierwsze objawy???
      W usg wyszlo ze jest lekkie zacienienie. Teraz czekam na wizyte u
      endokrynologa, ale pewnie z takimi wynikami i tak mi powie ze nic mi nie jest.
      A ja nadal fatalnie sie czuje, jedyne co sie zmienilo to apetyt. Praktycznie
      jem z przymusu (cukrzyca) i rozsadku. I raczej wole malo konkretne rzeczy.
      Nie wiem czy te wyniki cos wam powiedza......
      • iwotlen Re: Niedoczynnosc, prosze o pomoc...... 04.01.06, 20:58
        Witaj Aniek, Podwyzszony wynik przeciwcial TPO moze swiadczyc o przewleklym
        limfocytarnym zapalaniu tarczycy, a takze tsh 3,65 jest podwyzszone mimo normy
        do 4. Nie wiem co moze oznaczac zacienienie na usg, ale to wszystko powinien
        wyjasnic Ci endo, jesli zostanie wlaczony Eutyrox czy inny lek (t4), to powinnas
        sie lepiej poczuc - lek jest wlaczany stopniowo - a wiec samopoczucie polepsza
        sie kiedy TSH osiagnie poziom ok 1 do 2. Niestety choroby z autoagresji lubia
        "chodzic parami". Pozdr. IWO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka