IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:17
Witam!
Mam pytanko czy jak kupię akcje i na następny dzień np. o godzinie 10 będą
miały wyższy kurs to moge je sprzedac po takim kursie? Wiem, że będę musiał
czekać na transakcje ale nawet jak spadnie cena akcji to i tak sprzedam po
takiej jaka była w momencie sprzedaży? Dzięki za porady bo narazie gram na
onecie i w 3 dni 10.000 zarobiłem min. na Sanwilu dzisiaj:)
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: mario Re: Pytanie IP: 217.153.198.* 18.11.05, 18:33
      a pływasz też bez wody .
    • Gość: elek Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:01
      To rzeczywiście zaczyna przypominać lata 1993-94.

A skąd bierze się ten "wyższy kurs akcji"? Stąd, że po danej (w tym przypadku
      wyższej) cenie zawierane są transakcje. Do transakcji trzeba dwóch stron:
      sprzedającego i kupującego. Dajesz zlecenie sprzedaży (podajesz ilość akcji
      i cenę za akcję) i czekasz, czy znajdzie się ktoś, kto te akcje od Ciebie kupi.
      Postęp w realizacji Twojego zlecenia możesz obserwować na ekranie monitora.
      To elementarz.
      • Gość: LECH Re: Pytanie IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 01:35
        Dziękuje za powyższe odpowiedzi.
        Mam jeszcze taką niejasność- jeżeli akcje będą miały cene np. 10zł, sprzedaje
        je i czekam aż ktoś je za tyle kupi. Nagle cena akcji (po tym jak wystawiłem na
        sprzedaż, ale jeszcze nim zgłosił się kupujący) cena akcji spadła- co wtedy się
        dzieje? Czy może być sytuacja, że nikt ich nie kupi po cenie po której
        wystawiłem i co wtedy się dzieje z moimi papierami? Wiem, że pytanie jest
        banalne, ale bawie się w to pare dni i dopiero czekam na lektury, które pozwolą
        mi zagłębić się w temat:)
        Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!
        • lotam Re: Pytanie 19.11.05, 10:16
          Dopóki trwa ważność zleceniasprzedaży , akcje są "zablokowane pod zlecenie".
          Zlecenie można oczywiście w każdej chwili anulować. Po upływie terminu ważności
          lub anulowaniu zlecenia sprzedaży, akcje wracają na rachunek papierów
          wartościowych jako "wolne". Można nimi dalej handlować.

Żeby szybko sprzedać papiery np. po 10,00 zł, dajesz zlecenie ich sprzedaży po
          9,95. Transakcja i tak będzie rozliczona po 10 zł (o ile swoim zleceniem nie
          spowodujesz "zwałki" kursu), a będziesz miał pierwszeństwo w realizacji
          zlecenia. Jedyny warunek, oferty po 10 zł MUSZĄ być po lewej stronie arkusza
          zleceń - po stronie "kupi".

Trzeba patrzeć i obserwować, nie ma innej rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka