gorbibanki 23.05.06, 14:44 Wchodź w Talex póki promocyjna cena :) A oto wzór ile akcji kupić: ilość akcji = (1,35*9*ilość akcji które już masz)/(aktualna cena kupna*0,7) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 14:53 Przepraszam za pomyłkę :) Trzeba na koniec odjąć jeszcze akcje które już masz :) A oto wzór : (1,35*9*ilość akcji które już masz) ilość akcji = ---------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 14:56 Tak będzie ładniej :) Do trzech razy sztuka :) (1,35*9*ilość akcji które już masz) ---------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 14:57 I ostatnia poprawka :) (1,35*9*ilość akcji które już masz) ----------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 15:28 Kupuj Talex. Szybko. BANKBPH (BPH): AIB może przejąć oddziały BPH 23.05.2006 14:18 Irlandzki bank Allied Irish (AIB) może przejąć niektóre spośród 200 oddziałów BPH, które na mocy porozumienia z polskim rządem zgodził się odsprzedać włoski UniCredit - sugerują we wtorek irlandzkie media. Kluczowym czynnikiem będzie lokalizacja oddziałów BPH, które UniCredit wystawi na sprzedaż. Sprzedaż 200 spośród 500 oddziałów BPH jest następstwem przejęcia przez UniCredit niemieckiego HVB - właściciela BPH w Polsce i obaw polskiego rządu związanych z monopolizacją rynku usług bankowych. UniCredit, który integruje operacje BPH z bankiem Pekao, którego sam jest właścicielem, w umowie z polskim rządem zgodził się odsprzedać część oddziałów i markę BPH. AIB - drugi największy bank w Republice Irlandii działa w Polsce za pośrednictwem BZW-WBK i ma najmocniejszą pozycję rynkową w południowej i południowo-zachodniej Polsce. Prowadzi operacje w Irlandii, W. Brytanii, Polsce i USA. Przedstawiciele banku, z którymi kontaktowała się irlandzka prasa odmówił skomentowania tych doniesień. W swojej strategii na terenie Irlandii, AIB nastawia się na szeroki zakres usług dla polskich imigrantów zarobkowych, których jest co najmniej 120 tys. W 12 oddziałach banku można się porozumieć po polsku, a po polsku dostępna jest też internetowa strona banku. Klienci AIB za pośrednictwem internetu mogą dokonywać transferów zarówno w euro jak i w złotówkach do sumy 5 tys. euro dziennie (lub ekwiwalentu w złotych). Opłaty za tego rodzaju transakcje są niższe niż tradycyjna metoda - wypełniania formularza w banku. Wcześniej AIB ogłosił, że w 2005 roku dokonał 60 tys. pieniężnych transferów do Polski wobec 6 tys. w 2003 roku. (INTERIA.PL/PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 16:00 Dobra, poczekaj. Ja tak tylko z emocji gnałem. Ale wygląda na to, że TALEX będzie integrował 200 placówek BPH niezależnie od tego czy kupi je BZ WBK czy GETIN. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 16:07 Mam chociaż nadzieję że posłuchałeś się mnie i uciekłeś z BETACOM przy 22 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 23:15 a dzisiaj Talex byl juz po 9 zł jak kupowałam Odpowiedz Link Zgłoś
kapermajster Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 23:25 żartujecie sobie czy mówicie poważnie? Co w tym talexie widzicie? (nie ironizuje tylko pytam) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: Ciinek - Talex 23.05.06, 23:31 gorbibanki mówi ze jak kupisz go za wszystko to za 2 lata bedziesz uprawiał turystykę kosmiczną Odpowiedz Link Zgłoś
kapermajster Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 00:01 przez te pare ostatnich dni zadymy kurs utrzymal sie niezle. moze to dobry znak??? dlaczego ciinek tak to zachwala? nie moge nic ciekawego o tym w necie znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 08:47 Oglądaliście wczoraj Kurier Gospodarczy o 21:30 w Telewizyjnej 3 ??? To była sensacja !!! Nawet mnie zaskoczyli choć wiem o TALEXie prawie wszystko. Amerykański Microsoft we współpracy merytorycznej z Politechniką Poznańską zbudowali ogromne Centrum Informatyczne w Poznaniu. Prace były prowadzone dyskretnie a uroczyste otwarcie już 1 czerwca. Centrum ma być I etapem prac nad zbudowaniem w Poznaniu największej w Europie Doliny Krzemowej na wzór tej z Ameryki !!! A co wspólnego ma z tym TALEX zapytacie ??? Ano jest z Poznania !!! Jest jednym z największych w Polsce partnerów Microsoftu. A współpracę z Politechniką Poznańską prowadzi od samego powstania. Dwaj prezesi TALEXu to absolwenci Politechniki Poznańskiej. Więc wszystko wskazuje na to że to Talex budował to Centrum Informatyczne. P.S. A wiecie jakie kontrakty dostaną jak rozpocznie się budowa Doliny Krzemowej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia138 Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 08:53 Tyle samo wiemy co i Ty. Czyli nic. To czyste hipotezy. Spiskowa teoria dziejów. Ja też jestem z Poznania i z tego centrum nie osiągnę żadnych korzyści. Co ma piernik do wiatraka ? Dałbyś sobie spokój z robieniem atmosfery wokół tej firmy. Myślę, że prezesi Talexa sami byliby zaskoczenia twoimi wnioskami. Stosujesz podobną metodę co niejaki Mario. Ten z kolei robi nadzwyczajne zamieszanie wokół innych spółek podczas gdy tam sie dzieją zupełnie normalne rzeczy. Nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 09:08 Masz rację za bardzo mnie poniosło. Przecież Dolinę Krzemową to się buduje u nas codziennie. Żadna rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 10:46 A tak swoją drogą to zadzwoniłem właśnie do Prezesów i podrzuciłem im bardzo ciekawą koncepcję żeby wyniki za II kwartał były fantastyczne. Zainspirował mnie dzisiejszy artykuł o TALEXie w Parkiecie. Wyobraź sobie, że mnie nie olali a powiedzieli ,że sprawdzą jakie są prawne możliwości aby mój ciekawy pomysł wprowadzić w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia138 Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 10:51 Ty to naprawde jesteś fantasta. Czyli co ? Sterujesz Talexem ? Masz tajną linię telefoniczną z prezesami a oni tylko czekają na Twój telefon chłonąc z Twych ust nowe koncepcje biznesowe. Czekam dalej na kolejne rewelacyjne informacje. To podnosi kolorystyke tego forum. Jest nawet ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 11:02 nałykał leszcz talexu po 15 pln i teraz są problemy??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 11:10 Zakupy robiłem pomiędzy 12-13 zł. Kupiłem w 2 letniej perspektywie długoterminowej. A o interes trzeba dbać na bieżąco a nie tylko czekać aż samo będzie rosło. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 24.05.06, 14:45 Nasza waluta wskazuje, że Amerykanie jednak rzeczywiście przestrzelili stopy. Nie czekałbym na oficjalne dane bo będzie o 20% drożej. Nowy szef FED nigdy nie był zwolennikiem podwyżki stóp. Jak dostanie dane potwierdzające przestrzał stóp to zacznie je obniżać a wtedy będzie u nas taka hossa jakiej nikt jeszcze nie widział. No ale jak chcesz to poczekaj na oficjalne dane. Oby nie dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 13:18 A oto fakty: Centrum Innowacji Microsoft / Microsoft Innovation Center / Uroczyste otwarcie 01.06.2006, godz. 11.00 1 czerwca 2006 roku w Centrum Wykładowo-Konferencyjnym Politechniki Poznańskiej przy ul. Piotrowo 2 nastąpi uroczyste otwarcie Centrum Innowacji Microsoft w Poznaniu. Będzie to pierwsze takie centrum w Polsce. Uroczystego otwarcia dokona m.in. Neil Holloway, Prezes Microsoft Corporation na region Europy, Bliski Wschód oraz Afrykę. Centrum Innowacji Microsoft powstanie przy Poznańskim Centrum Superkomputerowo- Sieciowym we współpracy z Politechniką Poznańską. Lokalizacja Centrum Wykładowo-Konferencyjnego Politechniki Poznańskiej: Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 13:36 Kupuj póki takie tanie. Tylko idiota nie kupuje jak ma być 10 razy drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 13:25 A ten tekścik jest lepszy: Microsoft wybuduje Centrum Innowacji w Poznaniu IAR, 23.05.2006 Microsoft, najpotężniejsza na świecie firma w branży informatycznej, pierwszego czerwca otworzy w Poznaniu Centrum Innowacji. Będzie to pierwsze takie centrum w Polsce. Oficjalnie o jego powołaniu poinformuje Neil Holloway - prezes europejskiego oddziału Microsoftu, który przyjedzie do Poznania na konferencję Microsoft Academic Day. Jak powiedział Radiu Merkury wiceprezydent Poznania Tomasz Kayser, powstanie takiej inwestycji w tym mieście było tylko kwestią czasu. Jego zdaniem wybór Microsoftu potwierdza wiedzę i umiejętności poznańskich informatyków. Wiceprezydent Poznania dodał, że komputerowy potentat nieprzypadkowo wybrał stolicę Wielkopolski na miejsce realizacji swojego przedsięwzięcia. Podkreślił, iż zapewniono go, że właśnie w Poznaniu znalazła się kadra na poziomie odpowiadającym potrzebom firmy z najwyższej światowej półki. Centrum Innowacji Microsoftu powstanie przy Poznańskim Centrum Superkomputerowo- Sieciowym i Politechnice Poznańskiej. Poznańskie Centrum uczestniczy w kilkunastu projektach badawczych Unii Europejskiej. Współpracuje z ośrodkami badawczymi i uczelniami całego świata. W lutym szef Microsoftu Bill Gates zapowiadał utworzenie podobnego Centrum Innowacji w Warszawie. Jego budowa miała ruszyć jeszcze w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
staryspekulant Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:17 a gdzie w tym wszystkim chociaz by wzmianka o talexie? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia138 Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:28 Gorbi czyta między wierszami lub zna magię słów. Może to kabalista ? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:47 No właśnie trzeba czytać między wierszami. Samo się to przecież nie wyposażyło w sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:47 No właśnie trzeba kupować zanim ktoś powiąże to z TALEXem. Odpowiedz Link Zgłoś
staryspekulant Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:54 a dlaczego ktokolwiek ma powiazac talex z tym wydarzeniem? Rownie dobrze mozna powiazac z tym wydarzeniem prokom lub "komputery od stefana na kazda kieszen" z Pcinia Dolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:58 Bo gdy jest napisane Politechnika Poznańska to należy czytać TALEX. 2z3 Prezesów TALEXU to absolwenci PP a w skład rady nadzorczej TALEXu wchodzi kilku profesorów PP. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 15:00 A właściwie Rada Nadzorcza to 4 profesorów PP i jeden absolwent. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:15 Porąbało Cie;)))) To spółka wysokiego ryzyka z techwigu. Takie spółki łatwo plajtują a przy bessie jest na nich największy zjazd. Niczym specjalnym się do tej pory nie wykazała, troche ponizej przecietnej:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 14:46 No i to jest najpiękniejsze, że jak taka właśnie spółka zaskoczy ogromnymi kontraktami to spekulanci wywindują cenę to niebotycznych rozmiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
staryspekulant Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 15:16 czemu tak bardzo naganiasz na ta spolke? Wyglada to tak jak bys mial w tym wlasny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 15:18 Przecież wprost napisałem, że jak sprzedam ich akcje to kupię sobie mieszkanie. A sprzedawać będę powyżej 100 zł więc muszę wszystkich oświecić żeby ceny nie rosły mi za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 15:39 Nie patrzę bo to dobrze wpływa na emocje. Zajrzą za 2 lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
abc06 Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 15:39 nie patrzysz bo ten caly temat to zwykle jaja Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 25.05.06, 15:40 Nie patrzę bo za dużo nerwów mnie to kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 30.05.06, 10:32 No i mamy kolejny kontrakt który się sięgnie TALEXowi: Japończycy planują megainwestycję Mamy kolejną megainwestycję: jest to największy projekt prowadzony przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIIZ) oraz największe tego typu wydarzenie w powojennej historii Pomorza Zachodniego. Japoński koncern Bridgestone, który ma fabrykę w Poznaniu, wybuduje nowy zakład w Stargardzie Szczecińskim - zapowiada "Puls Biznesu". W ostatnich miesiącach więcej od Bridgestone obiecał tylko LG Philips. Mamy kolejną megainwestycję: jest to największy projekt prowadzony przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIIZ) oraz największe tego typu wydarzenie w powojennej historii Pomorza Zachodniego. Koncern Bridgestone, który ma fabrykę w Poznaniu, zbuduje nowy zakład w Stargardzie Szczecińskim. Inwestycja sięgnie 200-300 mln EUR, a w jej wyniku powstanie 800 miejsc pracy. Kolejnych 800 osób będzie pracować u poddostawców. Projekt zostanie objęty Kostrzyńsko-Słubicką Specjalną Strefą Ekonomiczną (SSE). Umowa między inwestorem a przedstawicielami polskiego rządu podpisana zostanie najpewniej w Szczecinie. Nie komentujemy teraz tej sprawy - informuje Zdzisław Rygiel, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Stargardzie Szczecińskim. Pracujemy nad kilkoma dużymi projektami inwestycyjnymi - tajemniczo mówi Janusz Gawroński z Zachodniopomorskiego Centrum Obsługi Inwestora, lokalnego oddziału PAIIZ. Podobno Japończycy planowali ogłoszenie tej inwestycji w sierpniu, jednak w związku z zagrożeniem, że informacja wypłynie, chcieli powiedzieć o tym - przynajmniej swoim akcjonariuszom - nieco wcześniej. Do momentu zamknięcia wydania "PB" tego nie zrobili. Walka miast i stref Województwo zachodniopomorskie nie było jedyną rozważaną lokalizacją. Bridgestone zastanawiał się nad ulokowaniem inwestycji w Nowej Soli koło Zielonej Góry. W całej tej sprawie żal mi właśnie Nowej Soli, bo władze lokalne wykonały tytaniczną pracę nadaremnie - mówi osoba, która brała udział w negocjacjach. Także objęcie inwestycji Kostrzyńsko-Słubicką SSE nie było do końca przesądzone. Podobno w grę wchodziła też Tarnobrzeska SSE (ulokowana w południowo-wschodniej Polsce strefa objęła inwestycję MAN pod Krakowem). Jej dyrektor Marek Indyk - nie chciał się w tej sprawie wypowiedzieć. Bridgestone - tak jak cała branża oponiarska - ma przed sobą świetlane perspektywy. Według specjalistów popyt na opony będzie rósł 4 proc. rocznie. Rynek rozwija się bardzo dobrze, bo rośnie produkcja samochodów. Polska jest bardzo rozwojowym rynkiem, choć coraz więcej firm, nie tylko oponiarskich, wybiera inne kraje na inwestycje. Pirelli wybudował ostatnio fabryki w Rumunii i Chinach - mówi Anna Szwajkowska z Pirelli Polska. Pokochali Polskę Bridgestone ma fabrykę opon w Poznaniu. W 1998 r. nawiązał współpracę ze Stomilem Poznań. Rok później Japończycy stali się właścicielami 100 proc. spółki, która miała 3 ha hal produkcyjnych. Zmodernizowali hale i rozbudowali je do powierzchni 12 ha. Bridgestone zatrudnia tu 1290 osób. Na początku 2005 r. firma zdecydowała się na budowę zakładu gumowych gąsienic w Żarowie koło Wrocławia - na terenie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. To inwestycja za 12 mln EUR. W fabryce ma pracować 300 osób. Podobne fabryki Bridgestone ma w Japonii, Chinach i Hiszpanii. Do amerykańskiego oddziału Bridgestone Americas Holding należy także Bridgestone/Firestone Diversified Products, który specjalizuje się w produkcji resorów pneumatycznych. W 2004 r. Firestone zdecydował się wybudować nowy zakład produkcyjny w wielkopolskim Wolsztynie. Projekt wartości 10 mln USD stworzył ponad 100 miejsc pracy. Wahania Hankooka Ostatnia walka o inwestora z tej samej co Bridgestone branży toczyła się w ubiegłym roku. Polska, Słowacja i Węgry starały się o przyciągnięcie Hankooka, który chciał zbudować fabrykę opon za 500 mln EUR i zatrudnić 1500 osób. W maju 2005 r. Hankook ogłosił, że wybrał Słowację. Przypomnijmy, że wcześniej Hyundai/KIA zdecydował się tam zbudować fabrykę za 1,1 mld EUR, a francuski PSA Peugeot-Citroen - zainwestować 700 mln EUR. W lipcu Koreańczycy wrócili jednak do negocjacji z Polską, bo pojawiły się problemy z pomocą publiczną na Słowacji. Ostatecznie jednak koncern wybrał Węgry. Produkcja 10 mln opon rocznie ma ruszyć w drugiej połowie 2007 r. Małgorzata Grzegorczyk Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Ciinek - Talex 30.05.06, 10:38 Czytałem że na lubelszczyźnie w tym roku bardzo obradził szczypiorek. Nie oriętujesz się jak bardzo wpłynie to na notowania Talexu ? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia138 Re: Ciinek - Talex 30.05.06, 10:39 Znowu. Co ma piernik do wiatraka ? Nie ma żadnego związku między Bridgestone a Talex. A Ty juz szukasz jakichś podtekstów. Opanuj się. Trochę realizmu i mniej emocji bo niedługo jak np. papiez przyjedzie do Poznania to stwierdzisz, że Talex skomputeryzuje kościół całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 30.05.06, 10:53 Wiem, wiem. Kompania Piwowarska też nie buduje żadnej fabryki w Pozniu. Szkoda, że zapomniałem gdzie ja to widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
staryspekulant Re: Ciinek - Talex 31.05.06, 08:20 Chlopie wez na wstrzymanie i przestan wypisywac takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ciinek - Talex 31.05.06, 08:36 Dziwna metoda ale działa. Przecież nie zmyślam spółek tylko biorę je z listy klientów TALEXu. Ludzie myślą,że to jakieś brednie pomimo, że TALEX współpracuje z tymi spółkami i coraz taniej sobie podkupuję spółkę :) Odpowiedz Link Zgłoś