02.10.06, 09:45
Mam pytanie do ludzi madrzejszych odemnie a tutaj ich nie brakuje, w sprawie
elektrimu, kupilem na gorce i jaka jest teraz sytuacja kazdy widzi. Jestem
juz ponad 50%. W srode sprawa w sadzie o upadlosc z mozliwoscia zawarcia
ukladu, choc wierzyciele nie chca... Elektrim juz nie raz mial takie problemy
ale wychodzil obronna reka... Radzicie sprzedac z taka strata czy myslicie ze
spolka sie wygrzebie z problemow? I co jesli nie pojdzie po ich mysli,
notowania zostana zawieszone w srode?
Obserwuj wątek
    • sanvil Re: Elektrim 02.10.06, 11:55
      jest możliwych kilka scenariuszy zawarcia układu.
      Sąd w pierwszej kolejności przychyla sie do zawarcia układu.
      Myślę że w środę lub czwartek może być i 100% do przodu.
    • ffiill Re: Elektrim 02.10.06, 12:26
      Wszystko zależy od tego jak pakiet EL waży w Twoim portfelu.
      Również posiadam kawałek EL, ale jest to minimalny pakiet w moim portfelu i
      liczę się z 'jazdą' w jedną jak i w drugą stronę. Jak pójdzie w górę to jestem
      happy, a jak zadołuje to podatek mniejszy zapłacę ;-)) No pain no game ;-)
      • ahead1 Re: Elektrim 02.10.06, 22:15
        Powiem tak: kupilem 200 akcji za 18zl kazda, co daje przeszlo 3600zl, na dzien
        dzisiejszy moge uratowac 1000zl albo stracic wszystko.... bo czy elek
        wygrzebie sie z takich tarapatow? Czy Solo dal sobie juz spokoj i ma to
        wszystko gdzies bo lysy nie zostanie?
        1000zl na drodze nie lezy, a madre zainwestowanie takiej kwoty kiedys by sie
        zwrocilo...
        Ehhh mlodzi inwestorzy trzymajcie sie z daleka od takich spolek!!!
        • ahead1 Re: Elektrim 02.10.06, 22:31
          Juz nawet nie wazne jaki to procent mojego portfela ale ile to kase...:/
        • citro1 Re: Elektrim 02.10.06, 22:42
          Eh , ahead co Ci poradzić.Sam nie bardzo wiem,ale nos mi mówi trzymaj .Te
          3600zł,to cena jaką zapłacisz za dobrą lekcje.Wyciągnij tylko odpowiednie
          wnioski na przyszłość.Kiedyś jeszcze będziesz się z tego śmiał.
          A,czy to nie Ty pisałeś kiedyś tak ładnie o samochodach?
          • ahead1 Re: Elektrim 02.10.06, 23:00
            Tak to bylem ja...
            Intuicja tez mi podpowiada zeby trzymac... ale ladna mi bedzie lekcja za
            3600... lekcja pazernosci... no nic pomysle nad tym, jesli sie zdecyduje jutro
            sprzedac lub trzymac to bedzie moja decyzja i do nikogo przynajmniej nie bede
            mogl miec pretensji bo kupilem ten papier pod swoim wplywem a raczej tempa
            wzrostu... tylko wyszlo jak wyszlo...
            Niech sie dzieje wola nieba z nia sie zawsze zgadzac trzeba...
            • tulian14 Re: Elektrim 02.10.06, 23:15
              Ech... No wlasnie jestem w podobnej sytuacji... 4tys. wlozone... Teraz moge
              wyciagnac z tego troche ponad 1tys... Brac co z tego zostalo czy nadal czekac
              'lepsza sytuacje' - tak jak przez ostatnie kilka miesiecy??
              Pozdrawiam
              • najmlodszy Re: Elektrim 02.10.06, 23:37
                wez tego tysiaka kup dwie firmy z branzy it i wyluzuj sie na jakis rok!odrobisz
                na sete! co do ele to nawet nie zabieram glosu...
              • najmlodszy Re: Elektrim 02.10.06, 23:39
                albo kup jutro za 500 kwiatka a za drugie 5oo 2 nfi! wyjdziesz na tym jeszcze
                lepiej.tzn moze nic nie kupuj,ale pomysl chociaz nad takim rozwiazaniem
                • ahead1 Re: Elektrim 02.10.06, 23:54
                  Tylko widzisz, po tym jak sie sparzylem na elku teraz boje sie wejsc w takiego
                  kwiatka po takich wzrostach, juz wczesniej pisalem fularowi ze wszedlbym w ten
                  papier ale to bylo po 50% wzroscie, nastepnego dnia byl 100% up!!! Dzisiaj
                  znowu 50%... A teraz codzi za mna fatum, przynajmniej tak czuje, ze jak wejde
                  to zwale wam kurs...
                  Kto by pomyslal ze ten papier tak pojdzie w gore?? Przynajmniej owego czasu
                  tak sie mowilo o elku... A teraz paraliz, wchodzic w takie spolki czy nie...
                  Wazne ze nawet jak elek zaliczy bankruta to mnie to nie rozlozy ale faktycznie
                  da porzadna lekcje...
                  Pozdrawiam
                  • ffiill Re: Elektrim 03.10.06, 08:06
                    Jak już tyle straciłeś to wydaje mi się, że jeszcze trochę możesz to potrzymać
                    i ewentualnie uciec przy jakimś odbiciu..
                    A ponadto zachęcam do lektury jakiejś książki o psychologii inwestowania -
                    warto - w szczególności po 'przejściach' jakie masz z EL i w ogóle jeżeli
                    chodzi o podejmowanie decyzji i wchodzenie w spółki spekulacyjne (nie każdy się
                    do tego nadaję!)
      • sanvil Re: Elektrim 04.10.06, 10:23
        dzisiaj nareszcie pozbyłem się Elka po 7,70.
        • gorbibanki Re: Elektrim 04.10.06, 10:49
          Nie mogłeś po tyle sprzedać bo dzisiaj jeszcze nawet takiej ceny nie było :)
          • citro1 Re: Elektrim 04.10.06, 10:58
            Była Gorbi,przed godz 10.Max 7,80 na elektrimie
            • gorbibanki Re: Elektrim 04.10.06, 11:04
              Wykres na Interii tego nie zauważył ale rzeczywiśćie było kilka transakcji po
              7,70 :)
        • ffiill Re: Elektrim 04.10.06, 10:57
          'sanvil' to mitoman-marzyciel..
        • ffiill Re: Elektrim 04.10.06, 11:03
          ile tego sprzedales??
          • sanvil Re: Elektrim 04.10.06, 19:46
            po pierwsze nie marzyciel a realista.
            sprzedałem 101 szt - resztówkę.
    • najmlodszy Re: Elektrim 03.10.06, 14:24
      i jak,pomyslales chociaz wczoraj o tym,zeby odrobic kilka % strat na ele?jezeli
      nie to czekaja Cie coraz wieksze plecy!
      • ahead1 Re: Elektrim 03.10.06, 15:35
        Od 3 godzin walczylem z wirusem na komputerze, juz myslalem ze pol roku pracy
        poszlo na marne ale udalo sie.
        Skad taki wzrost, albo przeciek z dobra informacja albo spekula chce jeszcze z
        tego trupa wyciagnac ile sie da. Ale to nie jest normalne...
        Akcje dalej trzymam
        • najmlodszy Re: Elektrim 03.10.06, 16:39
          no nie wiem czy to jest dobra droga do odrabiabnia strat! twoja kasa twoj
          problem twoje decyzje
          • ffiill Re: Elektrim 03.10.06, 18:46
            Po dzisiejszym komunikacie okazuje się, że jest to dobra droga!!
            POWODZENIA!
            • najmlodszy Re: Elektrim 03.10.06, 20:19
              bez podniety
              • ffiill Re: Elektrim 03.10.06, 21:18
                'najmlodszy' tu nie chodzi o podnietę.. tylko o minimalizację już poniesionej
                straty.. 'ahead1' miał duzo czasu na ucięcie tej straty.. ale nie zrobił tego w
                miarę szybko i stracił stosunkowo dużo.. w obecnej sytuacji wydaję się lepszym
                rozwiazaniem chwilowe zaryzykowanie, bo mozliwe jest odbicie i poprostu
                zmniejszenie straty (a reszta na podatki!) lub ewentualna w mojej ocenie dalsza
                strata, ale już nie tak drastyczna.. wiem że psychologicznie teraz, po takim
                czasie dalsze ponoszenie straty też 'mniej boli', więc i skłonność do ryzyka
                powinna być nieco wyższa.. (to nie to samo co nagłe tzw "efekt ukąszenia
                żmiji")..

'najmlodzy' a ponadto o Ty, z całym szacunkiem, podobno się EL nie
                interesujesz.. tak wspomniałeś powyżej.. a skąd zainteresowanie takie Twoje tym
                wątkiem..... (??)

'najmlodszy' dales też 'ahead1' propozycję rocznej inwestycji w 2 spółki z
                branży IT które "na stówę" pozwolą mu odrobić straty poniesione na
                EL.. 'ahead1' sprzedając EL po 5zł i ucinając nagle stratę dostanie 1000PLN
                (przy stracie 2600PLN).. proszę podaj może nie 2 ale 4 spółki branży IT, które
                w dowolnej kombinacji (dywersyfikacji) pozwolą w ciągu roku odrobić 'ahead1'
                stratę na EL.. czyli zarobić 260%.. czekam na Twoje typy.. znam trochę ten
                rynek i z przyjemnością zapoznam się z Twoimi typami ;-)))
                • ahead1 Re: Elektrim 04.10.06, 02:32
                  Wracam z pracy i juz widze skad taki wzrost, ale co do tej spolki to jeszcze
                  nic nie znaczy, jutro kurs moze latac we wszytkie strony, a wyrok sadu moze byc
                  negatywny, choc sady z reguly uwzgledniaja zawieranie ugody i jesli taka
                  mozliwosc jest to przychylaja sie ku takiemu rozwiazaniu... A ci co kupowali,
                  co wkladali grube pieniadze w tego bankrutujacego kolosa chyba wiedzieli co
                  robia. A moze sami nie sa pewni i tez ryzykuja? - bo stawka jest tu ogromna,
                  jesli pojdzie po naszej mysli to za niedlugo ujrzelibysmy 0 za ta 5 przy
                  obecnym stanie kursu... a jak nie... to samo 0....
                  Sam myslalem zeby tego tysiaca przeznaczyc na inna spolke bardziej na topie
                  gdzie rowniez sa takie wahania ale po dzisiejszym dniu widze ze cos jakby
                  drgnelo w dobrym kierunku... a wkladajac je w branze IT to fakt, pewnie
                  odrobilbym strate ale za pare lat... a na pare lat mam bioton za duza czesc
                  portfela, reszta jest na spolki krotko i srednioterminowe...
                  Pozdrawiam
                  Oby jednak bylo po naszej mysli....
                  • gorbibanki Re: Elektrim 04.10.06, 08:56
                    A ten gościu co sprzedał mieszkanie i kupił za wszystko Elektrim to jeżeli
                    wczoraj przy 4 zł sie nie powiesił to teraz będzie pił przez cały rok ze
                    szczęścia.

P.S. Kupował za 8 coś tam czy coś takiego.
                    • ahead1 Re: Elektrim 04.10.06, 11:23
                      No cos ty Gorbi ten kolo to jakis marzyciel... klamczuszek... cos takiego
                      moglby zrobic ktos niespelna rozumu
                      • gorbibanki Re: Elektrim 04.10.06, 11:36
                        A jednak takie rzeczy się zdarzają. Ja mam 3 kredyty i za wszystko siedzę w
                        Talexie :) Więc ta historia z mieszkaniem jest dla mnie prawdopodobna.
                        Ryzykanci już tak mają.
                        • ahead1 Re: Elektrim 04.10.06, 11:42
                          Ja pierdziele wy to jestescie samobuje:) Ale trzeba tu zauwazyc podstawowa
                          roznice miedzy elkiem a talexem, bo ten pierwszy jest na skraju bankructwa:) I
                          teraz pomysl ze sprzedajesz wszystko co masz i wchodzisz w wielki znak
                          zapytania...
                          P.S. Takie emocje a ja za 20 minut musze isc do pracy...:/
                          • gorbibanki Re: Elektrim 04.10.06, 11:46
                            No właśnie ja mały pikuś jestem. Miałem okazję kupić FON po 0,28 zł w ostatniej
                            chwili ale się spękałem. A takie piękne 400% można było zarobić :)
                          • ffiill Re: Elektrim 04.10.06, 11:48
                            Pamiętasz.. wczoraj pisałem o odbiciu (co może zmniejszyć Twoje straty).. i się
                            pokazało.. skorzystałem z okazji i upłynniłem EL po 7 z groszami.. to spółka-
                            szulernia.. po raz kolejny obiecuję sobie że w to nie wejdę.. ale jak zobaczę
                            ponownie okolice 5zł.. to kto wie..
                            Może jeszcze dzisiaj będzie większy UP.. ale kto wie.....
                            • ahead1 Re: Elektrim 04.10.06, 11:53
                              Jak teraz bedzie po 5zl to nie bedzie wrozylo nic dobrego...
                              • ffiill Re: Elektrim 04.10.06, 11:56
                                ahead1 napisał:

> Jak teraz bedzie po 5zl to nie bedzie wrozylo nic dobrego...
                                Zgadzam się z Toba w 100% - ja traktuję EL jako grę losową ;-)
                                Ale gram nie dużym pakietem, aby w przypadku wielkiego obsuniecia bez
                                możliwości powrotu nie stracić stosunkowo bardzo dużo..
                              • jozef.pilsudski Re: Elektrim 04.10.06, 18:55
                                Witaj!
                                I jak sprzedałeś czy trzymasz?
                                Myslę, że sprawy wreszcie się prostują. Dziś w sądzie władze Elektrimu i
                                przedstawiciele obligatariuszy grali w jednej drużynie. Elektrim spłaci
                                obligacje i zobaczymy. Jutro rano powinien być wzrost... ale kto to wie przy
                                elektrimie ;)
                                pozdrawiam - jeśli dobrze pamietam sanwilowców? ;)
                                • ahead1 Re: Elektrim 04.10.06, 19:12
                                  Trzymam dalej, wlasnie wrocilem z pracy i widze ze bylo warto. Przed wyjsciem
                                  wiedzialem ze obligi chca sie dogadac ale elek telekom. chce upadlosci i tak
                                  caly dzien spedzilem w niepewnosci. A jesli ktos jest w temacie to moze mi
                                  przyblizyc na czym stoimy? Gdyby bylo dobrze kurs poszybowalby znacznie wyzej,
                                  gdyby bylo zle kurs by polecial niewyobrazalnie w dol, a jest tak jakos
                                  niewiadomo co... 23% czyli dalej niepewnosc... tyle widze z wykresu...
    • najmlodszy tato k%%%% do domu sie spieszysz 05.10.06, 22:34
      nie odpowiedziales mi na pytanie kolego! czy pomyslales chociaz o tym?
      • ffiill 'namlodszy' Ty też nie odpowiedziałeś... 06.10.06, 07:59
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=49610250&a=49719587
        • ahead1 Re: 'namlodszy' Ty też nie odpowiedziałeś... 10.10.06, 00:21
          "Deutsche Telekom zapłacił Elektrimowi 600 mln euro za udziały w PTC

Vivendi zakwestionowała legalność sprzedaży. Niedawno francuska grupa medialna
          złożyła Deutsche Telekom ofertę zakupu 49 proc. akcji Polskiej Telefonii
          Cyfrowej za 2,5 miliarda euro, jednak z góry wiadomo było, że nie spotka się z
          pozytywnym odzewem.

DT twierdzi, że to tylko część kwoty do zapłacenia za te udziały. Sprawa o
          upadłość Elektrimu została odroczona do 27 października, co dało Elektrimowi
          ostatnią szansę, aby natychmiast spłacić obligacje. Obecne zadłużenie Elektrimu
          z tytułu obligacji wynosi 516 mln euro. Jeśli Elektrim potwierdzi informację DT
          o przelaniu ponad 600 mln euro na konta Elektrimu, kwestia obligacji wydaje się
          być rozwiązana. "

No coz, jak elek potwiedzi to mamy jeden up, jak przeleje kase drugi, a jak
          umorza sprawe o upadlosc to chulaj dusza...:)
          Czy to tak proste zeby bylo prawdziwe?
          • najmlodszy Re: 'namlodszy' Ty też nie odpowiedziałeś... 10.10.06, 01:08
            nie wydaje mi sie raczej pompowanie(w Grubej wiekaszosci naiwniakow) na kase
            kolejnej rzeszy pazernych "inwestorow" widzacych pe el eny w swojej kiejdzie!
            ja staram sie nie utrzymywac podejrzanych typow pozdr
            • ahead1 Re: 'namlodszy' Ty też nie odpowiedziałeś... 27.10.06, 01:11
              Ja pierdziele:D Wyglada na to ze odrobie straty z Elka!!!:) Moze nie w 100% bo
              wersja gold VIP:) ale przynajmniej czesc:) Dobrze wiedziec juz teraz bo jutro
              caly dzien poza domem:) Citro mielismy podobne odczucia co do tego zeby trzymac
              dalej, moze jednak moja intuicja nie jest taka zla? No to jutro bedzie sie
              dzialo:)
              Jutro o 9 mam egzamin jak zdam to bede mial ciekawa prace, szkoda tylko ze w
              glowie bede mial tylko tabele...:)
              • jozef.pilsudski Re: 'namlodszy' Ty też nie odpowiedziałeś... 27.10.06, 09:40
                odrobisz każdą wersję

pozdrawiam

JP
    • mdminvest Re: Elektrim 29.10.06, 15:34
      www.mdminvest.pl forum bez naganiaczy .Stworzone przez poważnych inwestorów.
      • mucor23 Re: Elektrim 30.10.06, 23:57
        po co pisac o czyms do czego potrzeba zaproszenia aby wejsc!! paradoks
    • ahead1 Re: Elektrim 31.10.06, 10:40
      Mialy byc szampany jaguary, niektorzy chcieli chociaz straty odrobic, a tu mamy
      fige z makiem... dziwny ten papier
      • all Re: Elektrim 31.10.06, 11:00
        Poczekaj aż ogłoszą ile faktycznie wynosi majątek elektrimu - będzie kolejna
        jazda. Jak na razie ludziska ładnie podkupują papierek bo właśnie na to liczą.
      • all Re: Elektrim 31.10.06, 11:01
        A co niektórzy przecież mają te jaguary - kupowali po 5 zetów przecież ;-)
      • ffiill Re: Elektrim 31.10.06, 11:16
        a Ty jeszcze walczysz z ELE??..
        • ahead1 Re: Elektrim 31.10.06, 11:42
          Oczywiscie, ze trzymam. Wszedlem na samej gorze, nawet jak popatrzysz na wykres
          to tego nie uwzglednia. Nie sprzedam nawet jak bedzie po 15zl, jak osiagnie 20
          to znaczy ze jeszcze poleci do gory... zastanawiam sie czy nie dokupic:) ale
          pewnie nie bo zostaly mi srodki tylko na DT... Juz sie pogodzilem z tym ze moge
          stracic 100% a w obecnej sytuacji na to sie nie zanosi...
          • all Re: Elektrim 31.10.06, 12:15
            Ja kupiłem mały pakiecik za 1300zł bo 2 razy w niego już wchodziłem i albo za
            drogo kupywałem, albo za szybko oddawałem.
            Tym razem będę czekał na porządne zyski albo niech zgnije na moim koncie :-)
            • ffiill Re: Elektrim 31.10.06, 12:34
              Ja kupuję ELE tylko jak się pojawia w okolicach 6zł (oczywiście preferuję
              przedział poniżej) i wychodzę najszybciej jak się da przy pierwszym chorym
              wybiciu - gdy mega spekuła i spółdzielnia winduje ceny aby samemu wyskoczyć i
              ponownie pozbawić coponiektórych znacznej ilości kasy. Ten scenariusz powtarza
              się jak na zdartej płycie.. i myślę, że jeszcze nie raz się pojawi..
              • all Re: Elektrim 02.11.06, 09:47
                Czy widzieliście raport Elektrimu?
                Wygląda na to, że kurs jest o wiele niższy niż wartość księgowa na 1 akcję.
                Oznacza to, że wkrótce muszą się zacząć wzrosty - taka spółka to rzadkość o ile
                mi wiadomo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka