tymbark82 24.02.09, 12:00 prowizje w polskich funduszach są przynajmniej dwukrotnie wyższe niż w funduszach europejskich. czy fundusze są skore do negocjacji opłat za zarządzanie? czy mamy jakiekolwiek szanse na redukcję tych kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin.dyl Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? 25.02.09, 12:00 Mówiąc o opłatach pobieranych przez TFI na początku warto wyjaśnić kilka podstawowych kwestii. TFI za zarządzanie naszymi oszczędnościami pobierają różne opłaty. Na początku pobierana jest opłata manipulacyjna (zwaną też opłatą dystrybucyjną lub prowizją), którą płacimy przy nabyciu jednostek uczestnictwa. Opłata ta pokrywa koszty związane z usługą sprzedaży funduszy przez uprawnione do tego podmioty (głównie banki i domy maklerskie). Dlatego właśnie opłaty dystrybucyjne w Polsce mogą dla niektórych wydawać się wyższe niż te ponoszone w krajach europejskich, gdzie na większą skalę funkcjonują rozbudowane sieci dystrybucji bezpośredniej (Internet, telefon) – dzięki czemu ogranicza się koszty administracyjne związane z działalnością instytucji pośredniczących w sprzedaży jednostek uczestnictwa. Należy jednak pamiętać, że w Polsce stawki opłat manipulacyjnych mogą być i są pod pewnymi warunkami obniżane – dzieje się tak np. przy wpłacaniu kwot powyżej określonego poziomu lub przy korzystaniu z Programów Systematycznego Oszczędzania. Drugą istotną opłatą jest opłata za zarządzanie, która stanowi wynagrodzenie dla TFI za usługę zarządzania powierzonymi środkami. W praktyce opłata ta jest dla Inwestora niewidoczna, gdyż prezentowana wartość aktywów netto na jednostkę uczestnictwa uwzględnia już potrącenie tej opłaty. Podobnie jak w przypadku opłaty dystrybucyjnej, możemy negocjować jej wysokość. Zazwyczaj im więcej pieniędzy inwestujemy, tym opłata za zarządzanie może być niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: 91.202.95.* 22.06.09, 20:54 ale bezlkot :) Zamiast w skrocie napisac, jestes leniwy lub nie masz ochoty saemu zakupic sobie kacje, to plac nam a my zrobimy to za Ciebie, guzik nas obchodzi czy na tym zarobisz, my na pewno dzieki prowizji. Dodac do tego prawny nakaz "oszczedziania" w TFI i mamy drugie OFE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hg Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 00:04 kitolisz strasznie bez skladu i ladu sprzedawco czy tam rozbito. Ale chetnie uslysze dlaczego prowizja nie moze byc pobierana jedynie w przypadku gdy TFI zarabia dla klienta? skoro wasza usluga przynosi straty to jak mozna jeszcze rzadac za to wynagrodzenia, jest to dla mnie niepojete, prawei tak debilne jak walka z co2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.10, 00:44 Nie negocjuj. Kupuj bez opłaty manipulacyjnej fundusze zagraniczne (także takie, które inwestują w Polsce), przez internet: www.progress24.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inwestor Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 19:04 Marek, wydaje mi sie, ze nie zrozumiales pytania. Jemu chodzi nie o oplaty manipulacyjne, te sa mniej istotne bo placisz je jeden raz. Problemem sa horrendalne w Polsce oplaty za zarzadzanie. Moim zdaniem jest na nie jedno lekarstwo: kupowac te fundusze ktore maja male oplaty jak np. HSBC, Black Rock itd. Dodatkowo osiagaja one swietne wyniki i nie koncentruja sie na warszawskiej gieldzie i polskich obligacjach. Gość portalu: Marek napisał(a): > Nie negocjuj. Kupuj bez opłaty manipulacyjnej fundusze zagraniczne > (także takie, które inwestują w Polsce), przez internet: > www.progress24.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fundusze bez opłat Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 19:53 fundusze inwestycyjne bez opłat i prowizji dostępne są w mBanku i na bestfunds.pl bestfunds.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: II Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 18:17 > fundusze inwestycyjne bez opłat i prowizji dostępne są w mBanku i na bestfunds. Co za bzdura, poczytaj troche a potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Stanislawek Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: 95.108.66.* 03.03.11, 12:58 Nie trzeba nic negocjować. Wystarczy zainwestować większą kwotę. Fundusze posiadają tzw. kategorie jednostek uczestnictwa. I np. wpłacając ponad 200.000 zł w jeden fundusz opłata za zarządzanie może być niższa. Czasem nawet o połowę. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się w statutach funduszy. Ale.... w praktyce nie ma to żadnego znaczenia. Wyniki funduszy np. akcyjnych w ciągu choćby roku mocno się między sobą różnią. I to, że akurat zarobimy o 1% więcej nie ma żadnego znaczenia. Większą uwagę należy zwrócić na prowizję od zakupu funduszu. I szukać takich miejsc, gdzie takich prowizji za zakup się nie pobiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gemini Polska Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.static.ip.netia.com.pl 08.10.14, 11:01 Najlepszy dobór oferty funduszy inwestycyjnych w Gemini Polska w Krakowie. Doradcy pomogą Państwu w wyborze takiego funduszu inwestycyjnego, który odpowiada Państwa skłonności do ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
niezaleznydoradca fundusze są diabelnie DROGIE 13.10.14, 03:16 Opłaty w funduszach inwestycyjnych są złodziejskie i wynoszą zwykle 4% w skali roku, czyli dorównują wysokości oprocentowania lokaty. Tyle pobierają instytucje finansowe za wystawianie na ryzyko Waszych pieniędzy. Na zachodzie opłata za zarządzanie funduszy akcyjnych wynosi zwykle max. 2% rocznie! Dodatkowe opłaty zwykle pobiera instytucja proponująca produkty oszczędnościowe z funduszami i można się tylko zastanawiać, czy uda nam się zarobić na tych funduszach wystarczająco, żeby pokryć ok.5% opłat rocznie. Najlepiej za kilkaset złotych miesięcznie skupować różne spółki dywidendowe z giełdy warszawskiej. Kilkanaście spółek wypłaciło w 2014r. 8-10% dywidendy, a zdarzyły się przypadki ponad 10%. Wiele spółek wypłaciło 2razy więcej dywidendy, niż można otrzymać z najlepszej lokaty bankowej! Dywidendy wypłaca już ponad 120spółek. Jest to zaledwie ok.1/3 wszystkich spółek, a idąc w kierunku rynków rozwiniętych ten wskaźnik wyniesie powyżej 60% do nawet 75%. www.ekonomia.rp.pl/artykul/1109825.html "Paradoksalnie jednak spadek kursów jest korzystny dla tych, którzy zamierzają kupić akcje firm płacących dywidendy. Niższa cena akcji oznacza bowiem wyższą stopę dywidendy (relacja dywidendy przypadającej na akcję do kursu akcji)." Głównym zyskiem z trzymania akcji jest udział w jego zyskach. Rozwijająca się spółka płacąca obecnie 6-10% dywidendy i powiększająca zyski, może za kilka lat przynosić regularnie roczny dochód z dywidendy ponad 10% w stosunku do ceny zakupu. Oznacza to, że maksymalnie w 10lat zarobimy przynajmniej 100% i nadal będziemy posiadać akcje. Po 40latach zarobimy nie przynajmniej 400% na samej dywidendzie. ZYSK ZE ZMIANY CENY AKCJI JEST MNIEJ ISTOTNY DLA WYNIKÓW TEJ STRATEGII. Nie szukajcie Państwo super funduszy z wyśmienitą strategią. Regularne zyski są na wyciągnięcie ręki, tylko utnijcie wysokie koszty. Oplata w funduszu akcyjnym -4% (odliczane codziennie od wartości jednostki). ZYSK z funduszu indeksowego min.+3% (nie licząc zmian wraz ze wzrostem/spadkiem indeksu WIG20). W sumie 7% różnicy! (nie licząc zysku z obu źródeł w razie wzrostu indeksów). Czym się różni ETF od funduszu indeksowego: bossa.pl/edukacja/rynek/instrumenty/ETF/ Biorąc pod uwagę opłaty za zarządzanie (koszty) bardziej opłaca się kupić fundusz indeksowy (notowany na warszawskiej giełdzie ETF Lyxor). Za ostatni rok dywidendy ze spółek indeksu WIG20 wyniosą ponad 3,5%. Innymi słowy po opłaceniu za zarządzanie ETF-owi 0,5% rocznie za proste odwzorowywanie indeksu inwestor zarobi na czysto 3% (niezależnie od trendu na rynku). TANIEJ (konto maklerskie bez opłat rocznych; tylko prowizja od zakupu) można osiągać lepsze od średniej stopy dywidendy dla całego rynku. Można uzyskać lepszy wynik samodzielnie konstruując portfel odwzorowujący część głównych indeksów, a przede wszystkim oparty o szeroką ekspozycję na spółki dywidendowe (min. 50 do nawet 100spółek). Z zależności od akceptowanego ryzyka wyselekcjonowane spółki przyniosą średnio od 5 do 7% dochodu bez względu na zmianę ich wycen. Oznacza to, że RÓŻNICA między pospolitym funduszem akcyjnym, a posiadaniem od 50 do 100spółek w portfelu bez emocjonowania się zmianami ich cen przynosi (wliczając nie poniesione koszty 4% w funduszu akcyjnym) nawet 9-11% zysku rocznie. www.dywidenda.com.pl INWESTUJ W SPÓŁKI DYWIDENDOWE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: czy mogę negocjować z funduszem prowizję? IP: *.CNet.Gawex.PL 02.12.14, 19:55 z negocjacjami to bywa różnie, ale zacznij od znalezienia tych funduszy które wyjściowo mają niewielkie opłaty (oczywiście nie zapominając o kryterium wyników), fajne są też fundusze w dużej mierze oparte na success fee - wtedy masz pewność że nie płacisz za nic (np mm prime tfi się tak reklamuje ostatnio) Odpowiedz Link Zgłoś