zapytaniaznak Wyjątkowe bzdury 05.10.06, 14:02 Bzdurny jest wniosek, że mieszkania w wielkiej płycie (WP)kupują ludzie, po to, by w nich zamieszkać. RATUNKU!!! Przecież znakomita większość ludzi właśnie po to kupuje mieszkania! Ci, co kupują na wynajem, też często kupują WP, bo takiego mieszkania mniej szkoda - najemcy nie mają czego zniszczyć. Co do trwałości - mieszkałem w bloku 40-letnim, a są i starsze. Nie znam ANI JEDNEGO PRZYPADKU, żeby blok się walił ze starości. Miewam do czynienia z budownictwem, słyszałem nieraz o fuszerkach obecnie i kiedyś, za komuny. Tyle, że NIGDY nie spowodowało to zagrożenia dla konstrukcji. Ot, czasem ROZEBRALI jakieś piętro, ale jeszcze w trakcie budowy. I nie z powodu samej "zasady działania" wielkiej płyty. Generalnie artykuł przytacza wypowiedzi jednej firmy, to trochę mało. Niedostateczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniowiec Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.65.rev.vline.pl 05.10.06, 14:19 Widać deweloperzy nie sprzedają już na pniu to zatrudnili kilku "pożytecznych idiotów" w roli "znawcuf" i za kilka złotych w ich lepkie łapki raprcik jest jak ta lala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NH Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.chello.pl 05.10.06, 14:55 Zgadzam się z Tobą wg. mnie to też artykuł inspirowany byc może finansowany przez lobby deweloperskie, które chce wykosic konkurencie lub co najmniej podkopac. Przez takie artykuły chcą utrwali u potencjalnych klientów myślnie żeby kupowac tylko nowe mieszkania, nawet droższe.Wiadomo większy popyt=jeszcze wyższe ceny i profity dla deweloperów.Sam mieszkam w bloku 10 p. nie WP i jakoś nie zaobserwoawałem wielu zjawisk o których pisał Pan "dziennikarz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 5 Z cegły też się sypią IP: *.ioz.pwr.wroc.pl 05.10.06, 14:33 Nie zgadzam sie z tezą, że budynki z cegły stawiane obecnie beda trwalsze od tych z wielkiej płyty. W zeszłym roku znajomy kupił nowe mieszkanie w ładnym osiedlu "Pod Skrzydłami" we Wrocławiu. Budynek wykonano z cegły porotherm. Okazało się, że już po kilku tygodniach od odebrania mieszkania zaczęły pękać ściany, a zwłaszcza filar konstrukcyjny wykonany z tejże właśnie cegły. Od budowlańców dowiedziałem się, że porotherm nie nadaje się na ściany przenoszące duże obciążenia. Tam powinna byc zwykla cegla albo filar betonowy. Ale prawdopodobnie niedouczeni projektanci odwalili fuszerke. Zreszta wiele innych mieszkan na tym osiedlu ma takze popekane sciany. Uwazam, ze nadzor budowlany powinien sie tym zainteresowac, a moze nawet prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von chomicz Kirejczyk wiesniaku chomiczowka zaprasza na w..l IP: 193.122.47.* 05.10.06, 14:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NH Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.chello.pl 05.10.06, 15:03 W częsci Nowej Huty tej wybudowanej w latach 50-tych jest nowe osiedle wybudowane na poczatku lat 90-tych Centrum E. Jeśli ktoś ma czas i ochotę to zapraszam porównacie jak te osiedla wyglądają z zewnątrz, jak się starzeja.M.in. z tego powodu nie wierze w jakiś mit o tym , że nowe osiedla są budowane solidnie, a materiały są najwyzszej jakości. Zobaczymy jak będą się prezentowac te nowe budynki oddane do uzytku w czasie tego boomu budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIZIA Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:10 ceny mieszkan w w-wie interesuja mnie jak zeszloroczny snieg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Artykuł sponsorowany IP: *.pekao.com.pl 05.10.06, 15:28 ciekawe ile i od jakiego developera autor teko tekściku dostał? Mieszkam na bielanach w budynku z płyty - budynek ocieplony, okna wymienione, rury też, w środku klatki odmalowane. Budynki stoją w dużej odległości od siebie a nie jak te nowe jeden na drugim że przez przypadek wychodząc na balkon można wejśc do sąsiada z naprzeciwka, mnustwo zieleni, ławeczki, place zabaw dla dzieci ogrodzone - jakby pan redaktorek się pofatygował i zobaczył to sam by chciał tu amieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.blokowiska.net Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.tpnet.pl 05.10.06, 15:41 Wielka płyta to jest coś. Te bloki są przepiękne w przeciwieństwie do tych obrzydliwców "w zieleni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.aig.pl 05.10.06, 15:48 A ja mieszkam w wielkiej płycie na Jelonkach. Mam ciszę, zieleń, blisko KILKA supermarketów, obok szkołę i przedszkole, kościół, sklepy osiedlowe, dojazd do Centrum w korkach 20 minut tramwajem. Tu jest jeszcze tanio i nie wiem po co miałbym dopłacać niewiadomo ile żebym miał się przeprowadzić i mieszkać gdzie indziej w takim samym standardzie. Bo dla mnie ważniejsze od standardu bloku są jeszcze standard okolicy i standard mieszkania. A te są u mnie OK. I tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n cena w zachodniej kanadzie . IP: *.ed.shawcable.net 05.10.06, 15:41 dla porownania powiem , kupno 100 metrow w malym bloku , w Kanadzie , bezrobocie w regionie jeden procent , kosztuje 300 ooo tysiecy zlotych .Klimat , standard nieporownywalne.Zachodnia Kanada, olej. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Czyli tyle ile 50 m w Warszawie 05.10.06, 15:51 warto sobie porównać ceny aktualne na rynku z cenami w innych państwach dodam duzo bardziej rozwinietych juz w tej chwili mamy ceny wyższe niz w Portugalii czy grecji przy dochodach nabywców pozostających na tym samym poziomie w takich warunkach żaden myslący developer nie mysli o jakości tylko o ilosci sprzedanych mieszkań bo wie że każda bańka się kiedys kończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Czyli tyle ile 50 m w Warszawie IP: *.ed.shawcable.net 05.10.06, 16:01 jeszcze 3 lata temu mozna bylo kupic domek szeregowy za 150 000 zl w milionowym miescie w zachodniej kanadzie , ale teraz podskoczylo do 250 tysiecy zlotych , przez olej , a domek szeregowy to okolo 120 metrow ,,,,czyli 2000 zl za metr okolo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: Czyli tyle ile 50 m w Warszawie IP: *.crowley.pl 05.10.06, 17:06 no ale wez nie porownuj Zachodniej Kanady do Warszawy! W stolicy jest zycie dziewczyny i Legia a w zachodniej Kanadzie to chyba tylko miś yogi chciałby mieszkac!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: Czyli tyle ile 50 m w Warszawie IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.06, 11:05 Ceny mieszkan w Berlinie i to w centrum (Chrarlottenburg) wahaja sie od 800 do 4000 euro za 1 metr2. Znajomemu Niemcowi zaproponowali za 950, to powiedzial, ze na glowe upadli, za tyle nie kupi. Dodajmy, ze w zarobkach to z grubsza liczac 1PLZ=1euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Czyli tyle ile 50 m w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 19:40 Jaka jakość taka cena. Betonowy basement, ściany to podwójna dykta i kąsek wełny mineralnej pomiędzy. Jak ktoś bogatszy to sobie postawi ściankę na pół cegły. Nie lepsze to od kartonowego pudełka. Nogą mozna całą ścianę wywalić. Te 2k to i tak za dużo za taką tandetę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:44 nalezaloby jeszcze porównac zarobki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.ed.shawcable.net 05.10.06, 16:04 a podajac zarobki to sie zupelnie rozczulimy , ale powiedzmy na reke 5000 zl miesiecznie .... (zach. kanada) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 19:44 To ty kurcze mieszkasz w jakimś zadupiu. Jak mieszkałem 8 lat temu w Calgary to przecietne zarobki (nie na kierowniczym stanowisku) były ok $ 3000 (przy ówczesnym kursie ok 1 CAD = 2,5 zł). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiksa Schyłek osiedli z fabryk domów? IP: *.catv.net.pl 05.10.06, 15:46 To dalszy ciąg nakręcania zysków developerom przez GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.icpnet.pl 05.10.06, 15:50 Ale są też i ale. Bo owszem wielka płyta to stłoczenie ludzi, i większość osiedli z których dostęp do wolnej przestrzeni jest ograniczony z powodu odległości powoduje zmniejszenie atrakcyjności mieszkań. Jednakże sprawa może trochę inaczej wyglądać gdy dane osiedle mieści blisko terenów rekreacyjnych, a i oprócz tego niedawno bloki zostały ocieplone i odmalowane przez co lepiej się prezentują. Dużym mankamentem wielkiej płyty natomiast są bandy blokersów stojących pod klatkami i od czasu do czasu robiących sobie zadymy. Jednakże "nowoczesne" osiedla też nie są wcale tak przyjazne gdyż raz: ludzie sobie zaglądają w okna niczym w kamienicach, tak blisko zostały pobudowane bloki nowoczesnych osiedli (oszczędnośc gruntu poprzez inwestora), mieszkania to są z reguły klitki, owszem lepiej rozplanowane by mieć złudzenie przestrzeni ale wielkością się nie różnia, no i na nowych osiedlach często panuje mniejsza tolerancja na hałas (np. zabawa itd.) właśnie ze względu na paradoksalnie większy ścisk. Więc wszystko ma swoje zalety i wady, a jak ktoś ma pieniądze to najlepiej się wybudować za miastem bo razem z ceną ziemi wyjdzie mu taniej niż mniejsze mieszkanie w nowoczesnym bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~|~ Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.06, 16:33 No to karaluchy pod poduchy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 16:51 Bzdura, że wielka płyta jest tańsza. We Wrocławiu dochodzi już do obłędu bez względu na to czy jest to blokowisko czy nowe osiedle ceny się nie różnią. Wczoraj natrafiłam na ofertę w moim budynku (10 piętrowy z 68 r.) za 54 m chcą 315 000. I to do remontu!!!!!(podejrzewam, że kapitalnego). To już nie jest normalna sytuacja, a napędzają ją developerzy i media!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cruellaa1 Schyłek osiedli z fabryk domów 05.10.06, 16:52 Bzdura, że wielka płyta jest tańsza. We Wrocławiu dochodzi już do obłędu bez względu na to czy jest to blokowisko czy nowe osiedle ceny się nie różnią. Wczoraj natrafiłam na ofertę w moim budynku (10 piętrowy z 68 r.) za 54 m chcą 315 000. I to do remontu!!!!!(podejrzewam, że kapitalnego). To już nie jest normalna sytuacja, a napędzają ją developerzy i media!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.dialog.net.pl 05.10.06, 17:44 Potwierdzam, nawet gdyby te bloki były ze styropianu, nie przeszkodzi to w ustawicznym wzroście cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gropius z Otwocka Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 17:01 nie ma się co oszukiwać te budynki tak samo jak w Szwecji czy Niemczech czeka wyburzenie, ale to kwestia 10-30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: 82.160.76.* 30.11.06, 19:26 ale z ciebie palant!!! w niemczech czy holandi burz sie bloki bo jest na tyle nowych mieskzań i ludzie sie przeprowadzaja!!!! a w polsce to nasapi za 20.30lat gdy rynek sie nasyci nowym budownictem i jak bloki z wielkiej plyty beda sie wyludniac dopiero moze nastapic rozbiurka!!!! ps. niema co sciemnac ze nowe budonictwo jest bardziej wytrzymale... za 30 lat tez bedzie trzeba wyburzyc kaabty bo beda stare i obsurne!!! a w latach 2007-2013 dostajemy wilaka kase na modernizacjie blokowisk jedz na bemowo trudno rozroznic ktory w nowej technologii a ktory wybudowany w wielkiej plycie!!! ps. przyklad dlaczego przed 1 maja 2004 (wejscie do unii kazdy expert mowil ze mieszknai beda drozec ale tylko w nowym budownictwie? efekt kupilem mieszkanie na sluzewcu 50m za 200.000 tys a teraz sa chetni zebym sprzedal za 400tys.... ale jeszcze poczekam ceny wzrosly tyle samo w kazdej technlogii przez 2lata!!! zobaczymy kolejny rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.dialog.net.pl 05.10.06, 17:05 > Analitycy z Metrohouse twierdzą, że wielka płyta jest przeznaczona dla osób > które kupują mieszkania na własne potrzeby, by w nich zamieszkać To dopiero odkrycie! A po co do cholery kupuje się mieszkanie? No chyba po to, by ktoś w nim mieszkał. W artykule jest błąd - to nie płyta staniała (ona się zatrzymała w miejscu) to mieszkania w innych tecbnologiach podrożały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 dewastacje elewacji IP: 87.244.67.* 05.10.06, 18:32 debilom od grafitti nalezy lamac publicznie rece problem grafitti zniknie po miesiacu tanie i skuteczne rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucykpony Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 18:37 przede wszystkim nie wszystkie bloki 20 i 30 letnie powstały z wielkiej płyty; większość, na czele z osławioną Chomiczówką (na której podobno wzrasta przestępczość) to konstrukcja tzw. rama H czyli taka sama konstrukcja żelbetonowa jaka powstaje teraz w nowym budownictwie np. inwestycja JW Górczewska, wypełniona dowolnym materiałem (np. cegła); klienci biur nieruchomości wiedzą o co chodzi ;)nie tylko bloki na Ursynowie "toną w zieleni"; większość osiedli powstałych w latach 70-tych i 80-tych może pochwalić się przestrzenią i "podrośniętymi" drzewami, jest gdzie pochodzić z wózkiem, są place zabaw, szkoły i przedszkola (np; osiedle Piaski na Bielanach, gdzie wewnątrz osiedla jest niemal park z pięknym placem zabaw w centrum osiedla); a w osiedlu "Za żelazną bramą" mieszkania idą jak woda a 38 m2 z ciemną kuchnią kupuje się za 310 tys. czyli bagatela 8 tys za m2 :))nie jest tak źle z trzydziestoletnimi osedlami w płyty i ramy h; czasami mieszka się na nich lepiej jak w nowych inwestycjach gdzie ludzie zaglądają sobie w okna i przepędzają się nawzajem z miejsc parkingowych :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telemach Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.pools.arcor-ip.net 05.10.06, 19:13 A moze by to cale badziewie wyburzyc za jednym zamachem? Przynajmniej tam gdzie nie zaczeto sprzedawac mieszkan lokatorom? Trzy argumenty: 1. Kruszywo przyda sie do budowy autostrad i potani ich wykonanie 2. Srodki unijne pozwola na stworzenie infrastruktury od poczatku tam gdzie bedzie sie budowac domy dla tych nieszczesnikow ktorzy obecnie w plytowcach mieszkaja. TA szansa sie nie powtorzy 3. Czesc uzyskanych w ten sposob gruntow ma doskonala lokalizacje i zostanie natychmiast zakupiona przez developperow. Uzyskane w ten sposob srodki mozna wykorzystac na kredyty budowlane dla klientow tych firm. Latanie tej katastrofy jaka sa klatki z betonu dla ludzi jest kosztowne, nie tylko finansowo lecz rowniez spolecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psh no nie, wg ekspertow mieszkania mialy tylko drozec IP: *.net.autocom.pl 05.10.06, 19:14 Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Re: Schyłek osiedli z fabryk domów 05.10.06, 21:06 No nie przesadzalbym tak z tymi cenami w Rzymie. Po pierwsze - porownujac cene np. jakosciowo osiedli bralbym pod uwage raczej do Wawy dalekie osiedla Rzymu, tam poziom "lokali" jest podobny. Obecne warszawskie apartamenty to poziom raczej osiedli przy GRA (takie jest moje zdanie). Co do kosztow - ja mieszkalem za Olimpico (przy C.Francia) i za 1100 E mialem 3 pokoje, 2 lazienki, duza kuchnie w bloku zwanym w Warszawie "apartamentowcem". Balkon do tego 20m2+garaz Znajomi mieszkali na nowych osiedlach niedaleko TorVergaty i tez jakis cen za strasznych nie placili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Schyłek osiedli z fabryk domów IP: *.fastres.net 05.10.06, 22:32 > No nie przesadzalbym tak z tymi cenami w Rzymie. Po pierwsze - porownujac cene > np. jakosciowo osiedli bralbym pod uwage raczej do Wawy dalekie osiedla Rzymu, > tam poziom "lokali" jest podobny. Obecne warszawskie apartamenty to poziom > raczej osiedli przy GRA (takie jest moje zdanie). Mialem na mysli centrum Rzymu a nie przedmiescia. 4000 - 5000 E / metr kosztuja mieszkania w przyzwoitej (ale nie absolutnie najlepszej) dzielnicy w centrum (okolice piazza Bologna, np.). W tej samej okolicy wynajecie kawalerki to przynajmniej 800 E / miesiac. > Co do kosztow - ja mieszkalem za Olimpico (przy C.Francia) i za 1100 E mialem 3 > > pokoje, 2 lazienki, duza kuchnie w bloku zwanym w Warszawie "apartamentowcem". > Balkon do tego 20m2+garaz z ciekwaosci: a kiedy to bylo? Dla mnie to raczej nie jest opcja (pracuje w centrum). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb u mnie w miescie IP: *.zak.com.pl 06.10.06, 08:12 gdzie ostatni budynek powstal 10 lat temu, mieszkanie w budynku z plyty ludzie biora z pocalowaniem w reke, a Warszawa... to inny swiat Odpowiedz Link Zgłoś