mcbag 13.10.03, 09:59 Mnie się bardzo podoba, 'pachnie' wielkim światem... oby takich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jolajola1 Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.chello.pl 13.10.03, 10:45 ale ten wiezowiec na projektach miał błekitno-szaro-świetlistą elewację, wygladał jak kryształowa strzała w kolorze jasnego nieba... a teraz ma kolor seledynowych, wielokrotnie pranych i spłowiałych majtek, jest nieładny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.acn.pl / 10.70.4.* 13.10.03, 12:48 mi się ten wieżowiec nie podoba (zresztą tak jak większość wieżowców). Dla mnie głupio wygląda budynek stukilkudziesięcio metrowy wśród kilkudziesięcio metrowych domów, nawet jeśli towarzyszy mu drugi ogromny budynek. Dla mnie istotą miejskości nie jest wysokość za wszelką cenę, ale ładne wkomponowanie w otoczenie. Wolałbym, żeby w tamtej okolicy powstały normalne mieszkalne kamienice, tak jak w większości cywilizowanych miast, gdzie centrum nie składa się z samych biurowców i hoteli, które zamierają wieczorem a rano są przyczyną niesamowitych korków (bo pracownicy jakoś muszą się dostać do tych kilkudziesięciu tysięcy metrów kwadratowych pow. biurowej, skupionej na maleńkim placu)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jachoo Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 13:16 W porownaniu do znanych mi wizualizacji tego budynku obecny wyglad elewacji - z kazdej strony - oceniam jako calkowita porazke. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.dmpbk.com.pl 13.10.03, 14:34 Wreszcie wiadomo skąd ten kolor - okazało się, że całość to gigantyczna noga do umywalki ;DDDD Moim zdaniem kolor dobrany nieszczęśliwie, raził mnie juz podobny odcień na sąsiednim WCF, tam jednak był zrównoważony większą ilością elementów w innych kolorach, w tym większą powierzchnią okien, i ciekawą formą, rytmem, a tutaj? elewacja jest nudna, cały czas patrzę na zachodnią elewację i mam wrażenie że jeszcze jej nie wykończono... zreszta, jeśli chodzi o kolor to cały czas miałem nadzieję że to jeszcze nie właściwa elewacja a osłaniająca ją zabezpieczająca folia :) niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
mgrysia Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta 13.10.03, 15:23 Ja tam obok mieszkam i zdecydowanie nie lubię tej budowy, bo: 1. Nie raz i nie dwa pracowali w nocy, oczywiście nie bezszelestnie... 2. Robociarze z budowy lubią wystawać z piwkiem pod pobliskim sklepem spożywczym. 3. Mam dość chodzenia po błocie i prowizorycznych kładkach drewnianych, na jednej z nich złamałam obcas... 4. Dla budowania hotelu zlikwidowano Akwarium i ostatnie drzewa koło mojego domu. Próbowali się zrehabilitować, finansując m.in. wymianę okien w bloku, ale nadal nie jestem przekonana. Chyba że zaproponują mi tani karnet na ten basen na 43. piętrze ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 21:09 mgrysia napisała: > Ja tam obok mieszkam i zdecydowanie nie lubię tej budowy, bo: > > 1. Nie raz i nie dwa pracowali w nocy, oczywiście nie > bezszelestnie... > 2. Robociarze z budowy lubią wystawać z piwkiem pod pobliskim > sklepem spożywczym. > 3. Mam dość chodzenia po błocie i prowizorycznych kładkach > drewnianych, na jednej z nich złamałam obcas... > 4. Dla budowania hotelu zlikwidowano Akwarium i ostatnie drzewa > koło mojego domu. > > Próbowali się zrehabilitować, finansując m.in. wymianę okien w > bloku, ale nadal nie jestem przekonana. Chyba że zaproponują mi > tani karnet na ten basen na 43. piętrze ;)))) to sie idiotko wyprowadz, takie oszolomy nie sa w tym miescie mile widzianie, a ten oblesny blok powinni wysadzić razem z tą dziczą która tam mieszka !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta 18.10.03, 16:19 Żaden z 4 punktów nie dotyczy budynku, jako takiego. Czyli nie na temat. Jeszcze tez z likwiadacją Akwarium mogę zrozumieć, jako podstawę awersji, choć trzeba przyznać, że Akwarium estetyką nie grzeszyło. Ale nawet ten nie może być podstawą oceny samego budynku. Sam budynek... nie budzi we mnie żadnych uczuć. Anonimowy, zminy wieżowiec. Ten mieści hotel, ten obok biura. Nie chciałbym pracować w takich biurach ani mieszkać w takich hotelach. Ale akceptuję fakt, że tak się dziś buduje w centrach miast i nie pomstuję na to. Dobrze, że nie zbudowali go dalej od Centrum - przy Świętokrzyskiej, Plater, Jerozloimiskich, Jana Pawła - tu niech sobie rosną. Nie podobają mi się ich płaskie elewacje - hotelu i WCF - wyglądają... kiedyś na ZPT musiałem robić makietę swojej okolicy. I bloki się robiło z pudełek a okna rysowało ołówkiem. Te bloki były takie płaskie, brakowało im grubości ścian, zaznaczonych okien - te dwa tak wyglądają, jak z tektury. Szklane elewacje tego nie mają. Ale, zda się, szklane elewacje, to już nie te czasy. W każdym razie ten budynek nie budzi mojej awersji a to już coś. A wracając do zarzutów, że pracowali w nocy... Ludzie, jak się mieszka w samym Centrum, to się z tego tytułu ma pewne zyski i pewne koszta. Po kosztów stronie należy zapisać to, że się nie będzie miało sielanki i ciszy. Trwają wokół budowy, miasto idzie do przodu, trzeba umieć z tym żyć albo się wynieść z Centrum. A panowie z budowy, gdy idą na piwko, są zazwyczaj grzeczni i cisi, żeby ich kierownik nie zobaczył. Dać im spokój. Bardziej bym się bał lokalnej młodzieży z piwkiem pod klatką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.dmpbk.com.pl 13.10.03, 16:37 > cały czas patrzę na zachodnią elewację i mam wrażenie że jeszcze jej nie wykończono... Mam podobna opinie. Elewacja sprawia wrażenie jakby był to tylko stelaż do którego przymocowane mają być końcowe (ładne) elementy. Pod tym względem Warszawskie Centrum Finansowe sprawia o wiele korzystniejsze wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ato Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: 169.207.178.* 13.10.03, 16:35 Co roku jestem dwukrotnie w warszawie. Mieszkam za granica.Kocham moje miasto i cieszy mnie kazda nowa inwestycja. Co do tego budynku mam zastrzezenie dotyczace elewacji. jest ona zbyt podobna do tej wiezowca obok ... jak i budynku PZU, stojacego niedaleko. Brak pomyslu czy nadprodukcja plyt jednego koloru? PORA NA ZMIANY. Pozdrawiam Warszawe i Warszawiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konev Elewacja IP: *.noname.net.icm.edu.pl 13.10.03, 19:11 Budynek średni, a do tego ta elewacja. Przez długi czas myślałem, że ćoś ja jeszcze przykryje!T O wiele ładniejszy wydaje się być sąsiednie proste Warszawskie Centrum Finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Re: Elewacja IP: *.presscd.pl / 213.17.245.* 14.10.03, 13:10 No prosze, pamietam watek o IC sprzed kilkunastu tygodni, wielu wypowiadajacych sie niepokoilo sie wowczas o wyglad elewacji, ale pojawily sie obsmiewajace glosy, ze przeciez to tylko pierwsza skora, ze na niej pojawi sie wlasciwa elewacja i ze pretensje sa bez sensu. Ciekawe jak teraz czuja sie ci, ktorzy tak czekali na te "wlasciwa" elewacje. Po raz kolejny okazalo sie, jak wizualizacje nijak sie maja do ostatecznego wygladu, mozna wcisnac wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Elewacja IP: *.acn.pl 18.10.03, 00:37 Hej, ja wlasnie nalezalem do tych zaniepokojonych swego czasu (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=271&w=7282129&a=7306940) i ze tak powiem wyszlo na moje, choc nie sprawia mi to wcale satysfakcji. Budynek, mimo oryginalnej NOGI, prezentuje sie fatalnie, jest ochydnie nudny i razi prostota, az mnie dziw bierze, jak taka znana siec hotelowa jak INTER CONTINENTAL zaprojektowala sobie taki brzydki budynek. Pfui! Teraz wiaze nadzieje z RONDO 1!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 22:51 a mnie się nie podoba.przechosze obok niego czesto i zastanawiam sie jak mozna bylo postawic cos takiego w centrum miasta.Wyglada raczej jak nowoczesne więzienie albo wspólczesna werska wspominanego pałacu kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 22:53 poza tym...ta elewacja....KOMPLETMA POMYŁKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Nowe domy za i przeciw, hotel InterContinenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 21:05 nie budzi zaufania i kojarzy się a chatą na kurzej stopce czy też domkiem baby jagi Odpowiedz Link Zgłoś