Dodaj do ulubionych

Zwyciezyl rozsadek

08.11.13, 10:27
Niestety tylko jednym głosem, referendum nie będzie.
Obserwuj wątek
    • mao111 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 10:31
      Całe szczęście. Teraz czekam na referendum w sprawie edukacji seksualnej w szkołach...
      • adam111115 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 10:38
        I wywalenia religii ze szkół
        I liberalizacji aborcji
        I podatku kościelnego na wzór niemiecki czyli z własnej kieszeni a nie z budżetu
        I liberalizacji eutanazji

To myślę wystarczy na początek, mam nadzieję że pisi posłowie poprą takie referendum
        • trevik Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 13:32
          > To myślę wystarczy na początek, mam nadzieję że pisi posłowie poprą takie refer
          > endum

No na pewno...
          PiSi mają wzorcowe tradycje demokratyczne - popierają wyłącznie organizowanie tych referendów, które nie dość, że są zgodne z ich interesem politycznym to jeszcze do tego mają je szanse wygrać a jeśli nawet nie wygrać to poszczekać na rząd do kamer,

T.
        • gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:25
          adam111115 napisał:

> I wywalenia religii ze szkół
          > I liberalizacji aborcji
          > I podatku kościelnego na wzór niemiecki czyli z własnej kieszeni a nie z budżet
          > u
          > I liberalizacji eutanazji
          >
          > To myślę wystarczy na początek, mam nadzieję że pisi posłowie poprą takie refer
          > endum

Ja jestem za wszystkimi tymi postulatami. Pytanie moje jest zasadnicze.
          Dlaczego platforma obywatelska do tej pory nie przeprowadziła tych spraw?

• adam111115 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 15:59
            Stosunek do kk i te rzeczy niestety są oprócz ciągu na kasę jedynymi elementami gdzie wszystkie partie mogą sobie podać ręce, również Miller i Palikot
    • mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 10:41
      Słusznie.

• gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:22
        mila2712 napisała:

> Słusznie.
        >

Dlaczego słusznie?
        Uprzedzam, nie mam nic do tego żeby edukacja rozpoczynała się wcześniej niż w wieku 7 lat.
        Ale jeżeli zgodnie z ustawą ktoś zebrał podpisy pod wnioskiem o referendum, to dlaczego demokracja chce to zubożyć?

Jestem za...a nawet i przeciw,jak mawiał klasyk.

• mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:39
          Bo szkoda na to pieniędzy. ilu % społeczeństwa ta sprawa dotyczy ?

Nie rozumiem dziwnych argumentów państwa Elbanowskich.
          ( Terlikowscy bis )
          • gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:48
            mila2712 napisała:

> Bo szkoda na to pieniędzy. ilu % społeczeństwa ta sprawa dotyczy ?
            >
            > Nie rozumiem dziwnych argumentów państwa Elbanowskich.
            > ( Terlikowscy bis )

To nie jest argument, szanowna forumowiczko.
            Argumentem jest zebranie podpisów pod wnioskiem o referendum.
            Bo...referendum jest dozwolonym narzędziem demokracji.
            Kto ma demokrację w ........

• mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:51
              Demokracja polega na tym, że sejm miał prawo odrzucić wniosek o referendum.....szanowny forumowiczu.
              :)
              • gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 15:19
                mila2712 napisała:

> Demokracja polega na tym, że sejm miał prawo odrzucić wniosek o referendum.....
                > szanowny forumowiczu.
                > :)

Też prawda, jednak...Chwała Ci Geniek,że poszanowałeś demokrację
                Przypomnę Ci,ze SLD również głosowało za wnioskiem o referendum, Palikoty również.
                Niektórzy z tego forum już zarzucali Millerowi,że się skumał z Tuskiem.

.

• mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 18:55
                  Geniek ?

tak wiem, że SLD głosowało za....jednak ja nie we wszystkim popieram Millera i spółkę.
                  • gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 18:57
                    mila2712 napisała:

> Geniek ?
                    >
                    > tak wiem, że SLD głosowało za....jednak ja nie we wszystkim popieram Millera i
                    > spółkę.

No...i to jest właśnie demokracja.

• sverir Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 15:30
                > Demokracja polega na tym, że sejm miał prawo odrzucić wniosek o referendum.....

Z całym szacunkiem, szacowna forumowiczko, to nie na tym polega demokracja, co najwyżej jej polskie wynaturzenie. O braku referendum zdecydowała parlamentarna większość, która reprezentuje mniejszość uczestników poprzednich wyborów, a prawdopodobnie także mniejszość narodu. A poza tym co demokratycznego jest w tym, że premier (władza wykonawcza!) grozi parlamentarzystom (władza ustawodawcza!) konsekwencjami, gdyby zagłosowali inaczej, niż on chce? To nie jest demokracja, to jest system wodzowski.
                • gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 15:35
                  sverir napisał:

> > Demokracja polega na tym, że sejm miał prawo odrzucić wniosek o referendu
                  > m.....
                  >
                  > Z całym szacunkiem, szacowna forumowiczko, to nie na tym polega demokracja, co
                  > najwyżej jej polskie wynaturzenie. O braku referendum zdecydowała parlamentarna
                  > większość, która reprezentuje mniejszość uczestników poprzednich wyborów, a pr
                  > awdopodobnie także mniejszość narodu. A poza tym co demokratycznego jest w tym,
                  > że premier (władza wykonawcza!) grozi parlamentarzystom (władza ustawodawcza!)
                  > konsekwencjami, gdyby zagłosowali inaczej, niż on chce? To nie jest demokracja
                  > , to jest system wodzowski.

Wyraziłeś to bardziej dosadnie i dobitnie niż ja.
                  Szacunek forumowiczu sverir.

• 1tomasz1 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 15:47
                    A ja mam dylemat.
                    Nie wiem czy potrafiłby odpowiedzieć TAK/NIE na poniższe pytania:

1. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków?
                    2. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
                    3. Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących
                    pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów?
                    4. Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły
                    podstawowej + 4 lata szkoły średniej?
                    5. Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji
                    publicznych szkół i przedszkoli?
                    • mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 18:58
                      Dlaczego masz dylemat ?
                • mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 18:57
                  Ok szanowny forumowiczu, zrozumiałam.

Dlaczego miałoby być referendum o 6-latkach skoro nie było na temat wieku emerytalnego.
                  Przecież to drugie dotyczy większości społeczeństwa.
                  • x2468 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 22:00
                    Gdzie,w jakiej demokracji odbyły się takie referenda? W Niemczech wprowadzono ustawę o emeryturze od 67 roku życia dla wszystkich którzy urodzili się po roku 1964.Nikt z narodem nie dyskutował nikt nawet nie mruknął o jakimś referendum i nikt nikogo nie pytał.Taka jest potrzeba.Kropka koniec. Przypominam ze dochód narodowy Niemiec jest prawie 8x większy od polskiego. Tak samo było z obowiązkiem szkolnym. 6 lat(najczęściej ukończone do 1IX ),chyba ze psycholog uzna ze dziecina może pójść do szkoły później,lecz w wielu landach psycholog może wysłać do szkoły 5latka.Dla rodziców którzy się wzbraniają przed wysłaniem dziecka 6 letniego do szkoły przewidziano kary od grzywny do odebrania praw rodzicielskich(prawa do opieki nad dzieckiem).O ten obowiązek również nikt nikogo się nie pytał,nie dyskutował i nie próbował protestować.O referendum nawet nikt nie pomyślał.
                    • mila2712 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 22:06
                      No widzisz a zwolennicy referendum zamierzają walczyć dalej.

Nie piszesz pod innym nickiem ( także na innych forach ) ?
                      Wydajesz się być znajomym.....
    • ave.duce 232 : 222 08.11.13, 10:44
    • pit_444 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 10:44
      Dlaczego jednym? Moim zdaniem dziesięcioma głosami. Przy 222:222 też by referendum nie było.
    • lionold Re: "Niestety tylko jednym głosem" ???????????? 08.11.13, 10:52
      Gołym okiem było widać wynik głosowania - 10. głosami. Ale przecież dla niektórych zero to jest zero - inne cyfry/liczby się nie liczą.
      • x2468 Re: "Niestety tylko jednym głosem" ???????????? 08.11.13, 12:01
        Nie widziałem lecz słyszałem, tv nie oglądam, nie mam czasu na chłam.
        • lionold Re: tv nie oglądam, nie mam czasu na chłam. 08.11.13, 14:07
          Masz prawo - ale nie wiesz to nie pisz, bo dajesz dupy!
          • x2468 Re: tv nie oglądam, nie mam czasu na chłam. 08.11.13, 15:43
            Nie ja lecz Polskie Radio.
    • cookies9 Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 13:59
      x2468 napisał:

> Niestety tylko jednym głosem, referendum nie będzie.

I całe szczęscie...ale hucpy politycznej w tej sprawie ciąg dalszy wkrótce...PiS nie odpuszcza:-)
      • lionold Re: ...PiS nie odpuszcza:-) 08.11.13, 14:08
        bo mu zostaje tylko popuszczać w os_rane nogawice!
      • gtxl Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:26
        cookies9 napisała:

> x2468 napisał:
        >
        > > Niestety tylko jednym głosem, referendum nie będzie.
        >
        >
        > I całe szczęscie...ale hucpy politycznej w tej sprawie ciąg dalszy wkrótce...Pi
        > S nie odpuszcza:-)

Gwoli ścisłości nie tylko PiS nie odpuścił w sprawie referendum.
        Jakieś pytania?

• pan.nikt Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:14
      czyżby rozsądek?????????????????
      • m.c.hrabia Re: Zwyciezyl rozsadek 08.11.13, 14:41
        zdrowy.
        • cronny Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z Antkiem 08.11.13, 15:04
          kombinują jakby tu pociągnąć tę głupotę.
          Nie dla maluchów. Maluchy im wiszą, jak sublokatorowi wawelskiemu życie 95 współpasażerów. Ale korci ich ten milion wyborców, co się w dobrej wierze podpisali pod petycją i teraz są sfrustrowani. A frustracja to jest coś, co Jarek z Antkiem potrafią politycznie zagospodarować...

m.c.hrabia napisał:

> zdrowy.

Może i zdrowy, ale Jarek z Antkiem - jak się zeprą - to przy pomocy Adasia i zdrowemu wmówią chorobę...

• gtxl Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 15:21
            cronny napisał:

> kombinują jakby tu pociągnąć tę głupotę.
            > Nie dla maluchów. Maluchy im wiszą, jak sublokatorowi wawelskiemu życie 95 wspó
            > łpasażerów. Ale korci ich ten milion wyborców, co się w dobrej wierze podpisal
            > i pod petycją i teraz są sfrustrowani. A frustracja to jest coś, co Jarek z An
            > tkiem potrafią politycznie zagospodarować...
            >
            > m.c.hrabia napisał:
            >
            > > zdrowy.
            >
            > Może i zdrowy, ale Jarek z Antkiem - jak się zeprą - to przy pomocy Adasia i zd
            > rowemu wmówią chorobę

Ociec..... za wnioskiem o referendum głosował nie tylko PiS, ale i SLD i Palikoty.
            Mówi ci to coś?

• cronny Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 15:44
              gtxl napisał:

>
              > Ociec..... za wnioskiem o referendum głosował nie tylko PiS, ale i SLD i Paliko
              > ty.
              > Mówi ci to coś?
              >

Ano, mówi. Że populizm nie jedno ma imię...

Ale sprawę, jak gumę z majtek, zamierza ciągnąć Kaczyński ze swoimi kolesiami:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14917869,_Nowy_karabin_Kaczynskiego___Prezes_PiS_chce_kolejnego.html
              • gtxl Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 15:48
                Ano, mówi. Że populizm nie jedno ma imię...

No cóż....jak mam Cię przekonać,że nie masz racji?

• x2468 Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 15:48
              Wiadomo ze Palikoty trzymają z Kaczyńskim.Tak było w Elblągu, w Warszawie. Koalicja.Palikota w miejsce Leppera stała się faktem.Ludzie zdążyli się przyzwyczaić..
              • gtxl Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 15:53
                x2468 napisał:

> Wiadomo ze Palikoty trzymają z Kaczyńskim.Tak było w Elblągu, w Warszawie. Koal
                > icja.Palikota w miejsce Leppera stała się faktem.Ludzie zdążyli się przyzwyczai
                > ć..

SLD i Palikoty są przeciw Kaczyńskiemu i PiS.
                Tego jestem pewien,choć Palikot ma u mnie przesrane.

• m.c.hrabia Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 16:23

SLD i Palikoty są przeciw Kaczyńskiemu i PiS.

widać po głosowaniach.
                  • gtxl Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 16:57
                    m.c.hrabia napisał:

>
                    > SLD i Palikoty są przeciw Kaczyńskiemu i PiS.

>
                    > widać po głosowaniach.

No...opozycja jest w końcu opozycją w stosunku do rządzących.
                    Tu nie ma podziału na PiS,SLD,Palikoty.
                    Tak samo się zachowywała kiedyś PO i Tusk.

Choć, nie zawsze...jeżeli chodzi np. o ustawę o ABW,to opozycyjna PO głosowała wtedy za projektem PiS.
                    SLD był przeciw.

• cronny Re: Eee tam... ciut przeważył, ale już Jarek z An 08.11.13, 19:36
                      A jeśli - głosami tumanów, którzy się boją, żeby ich dzieci nie były mądrzejsze od nich - koalicja PiS, SLD i TR przejmie władzę, i zakaże państwowej oświacie przyjmować do szkoły, i uczyć polskie 6-latki - to będziemy posyłać nasze dzieci do szkół prywatnych. A jeśli ciemniaki, podbechtane przez Elbanowskich, zakażą też uczenia 6-latków szkołom prywatnym - to wtedy my, normalni rodzice i dziadkowie - zorganizujemy podziemie oświatowe i będziemy dla naszych dzieci, jak za poprzedniej narodowo-socjalistycznej okupacji, organizować tajne nauczanie.
    • indris Zwyciężył p a t e r n a l i z m 08.11.13, 19:32
      Czyli przekonanie, że jeżeli my czyli większość sejmowa coś uznajemy za słuszne, to "przypadkowe społeczeństwo" nie powinno mieć prawa do zablokowania tego.
      Za swój stosunek do instytucji referendum (bo to nie pierwszy taki przypadek) PO może zapłacić przegranymi wyborami

Nie jest wykluczone, że spór o referenda będzie w niedalekiej przyszłości głównym sporem politycznym w Polsce
      • cronny Per saldo, na rozróbie wygra sralizm - wandalizm 08.11.13, 20:04
        Bo przecież - tak naprawdę - to ta antyinteligencka chucpa, którą rozpętał PiS dołączając się do Elbanowskich i upolityczniając awanturę wokół referendum oświatowego, ma na celu przypodobanie się i pozyskanie głosów najgłupszej części naszego społeczeństwa.
        Przy czym - zabawne - ale ta jałowa "opozycyjność", tak pisiorom jak i ich "przystawkom" (zarówno w poprzednim rozdaniu z udziałem Samoobrony i LPR, jak i w tym nowym z SLD i TR)... to już calkiem im na mozg padła.
        Jak nauczyciele organizują protesty - to są "wspaniałymi pedagogami", a jak trzeba podważać zaufanie rodziców do przedszkoli, podstawówek, gimnazjów i liceów - to (ci sami nauczyciele) są to matoły, które kierują się wylacznie egoizmem i interesem korporacyjnym oraz podlizują władzom, a całkiem nie rozumieją potrzeb rozwojowych dzieci i młodzieży.
        I tylko rodzice, zwłaszcza ci z podstawowym wykształceniem (ktorzy potrafią sie podpisać pod petycją, ale nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem pod czym się podpisują), tak naprawdę znają się na pedagogice i edukacji. I "najlepiej wiedzą co jest dobre dla ich dzieci".
        A najlepsze jest glosowanie na PiS.
        CBDO
      • mariner4 Trzeba mysleć przy wyborach 08.11.13, 20:20
        Liberum veto już było.
        Uczyli Was tego w Iraku?
        M.
        • indris Re: Trzeba mysleć przy wyborach 08.11.13, 21:58
          Mechanizm referendalny jest przeciwieństwem liberum weto. Stosowany jest w Szwajcarii i niektórych stanach USA.
          • x2468 Re: Trzeba mysleć przy wyborach 08.11.13, 22:22
            Coś słyszałeś lecz nie masz pojęcia co. Owszem referenda są lecz nikomu nie przyszło do głowy poddać pod referendum obowiązku szkolnego. Zresztą nie było takiej potrzeby. Szwajcarzy wiedza co to jest konieczność, choć mogą sobie pozwolić na różnego rodzaju dziwactwa. Ich dochód narodowy na głowę wynosi ponad 79000$ na głowę, nasz nawet nie 13000. Chcesz się porównywać to porównuj do Bułgarii i Rumuni. To jest nasza liga.
            • indris Re: Trzeba mysleć przy wyborach 08.11.13, 22:56
              Cy to ma znaczyć, że demokracja jest tylko dla bogatych ? Nie zgadzam się z takim poglądem.
              • x2468 Re: Trzeba mysleć przy wyborach 08.11.13, 23:09
                Nie tylko dla bogatych lecz lepiej działa wśród mądrych. Kwitnie w Szwajcarii zupełnie nie działa w Afganistanie. My jesteśmy pomiędzy z tym ze znacznie bliżej Afganistanu.
                I nie zapomnij że Szwajcarzy do tego co dzisiaj maja dążą od 1815 roku.Nasza demokracja ma raptem dwadzieścia parę lat. Tam żaden polityk nie nazwie prezydenta zdrajca, u nas wśród opozycji to norma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka