Dodaj do ulubionych

Żemek, Grzegorz

09.03.07, 12:44
gwiazda raportu o rozwiązaniu WSI, a wcześniej pewnego filmu w trzech aktach
zasłużony budowniczy IV RP
z ośmiletnim wyrokiem

i wszystko jasne - rewolucja oralna trwa
Obserwuj wątek
    • witek.bis Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 12:48
      No, proszę! Co za zbieg okolicznośći. Za fałszywe zeznania przed komisją
      weryfikacyjną Żemkowi grozi podobno do 8 lat więzienia. A właśnie na 8 lat
      został skazany w sprawie FOZZ. I jeszcze jedno - czy ten Żemek zeznawał przed
      komisją z wolnej stopy, czy był dowożony z więzienia?
      • a.adas Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 12:53
        widzę, że wczoraj też sie słuchało Lichockiej;)
        Moze uważniej niż ja?

Bo w pewnej chwili zaczęła coś mówić o odpowiedzialnosci karnej za składanie
        fałszywych zeznań. Przyjętej ustawą przez Sejm któregoś tam lutego... i teraz
        zaczyna się ma rozterka... bo o ile dobrze zrozumiałem Panią Redaktor to tego
        roku! Dobrze usłyszałem?

A Żemek do raportu musiał zeznawać wcześniej. Prawo działa wstecz?
        • witek.bis Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 13:00
          Ja również tak to zrozumiałem - te drakońskie kary za fałszywe zeznania
          obowiązują podobno od 1 lutego tego roku. Ale wszystko wskazuje na to, że raport
          opierał się nie na ostatnich zeznaniach Żemka, tylko na jego zeznaniach
          sądowych, w których równie dobrze mógł on utrzymywać, że jest szachem Iranu. A
          wracając do meritum - mam nadzieję, że ktoś wreszcie wyjaśni, jakie to przepisy
          miała na mysli pani Lichocka-Bichniewicz.
          • a.adas Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 13:05
            Chwila, to Żemek nie został postawiony przed srogim obliczem Zybertowicza, wróć,
            komisji weryfikacyjnej? Taki wiarygodny i dobrze poinformowany świadek?

Służę innym kwiatkiem z pogranicza Lichockiej i raportu. Pan Premier o dymisji Radka

".. przecież państwo nie wiecie tak naprawdę, dlaczego on odszedł.

Nie wiemy.

No i się nie dowiecie. Są po prostu sprawy, o których nie wolno mówić. Ja wiem o
            różnych rzeczach, o których państwo nie wiecie, i odwrotnie. Nikt nie wie
            wszystkiego.

To "wiem, ale nie powiem" to dość często używana przez pana metoda objaśniania
            rzeczywistości.

W tym wypadku jest to tak bardzo ściśle tajne, jak tylko można sobie wyobrazić."
            • witek.bis Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 13:13
              To był chyba najciekawszy fragment tego wywiadu. Taki numer potrafią wykręcić
              tylko Kaczyński i Macierewicz. Żartowałem kiedyś na forum, że Macierewicz
              obwąchuje urzędującego ministra ON, Sikorskiego, bo chciałby mu przypiąć łatkę
              obcego agenta, ale nie spodziewałem się, że oni naprawdę gotowi są to zrobić.
        • rydzyk_fizyk Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 13:11
          w aneksie 9 do Raportu WSI mowa jest o "zeznaniach" Żemka przed Sądem Okręgowym.
          • scoutek Re: Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 13:12
            a Lichocka pieprzyla o zeznaniach przed komisja weryfikacyjna, jeszcze
            porownywala to co mu grozilo za to lub za to...
            • x2468 Re: Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 14:24
              Lecz najsmakowitsze jest to ze dla Lichickiej Zemek jest super wiarygodnym
              swiadkiem.
          • a.adas Re: Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 13:14
            dzięki - aneks juz tylko przejrzałem.
            Ale jako fan książek szpiegowskich przymierzam sie do przeczytania obszernej
            instrukcji działania polskich służb. Ciekawe czy na jej podstawie Antoni dzis
            organizuje swoją służbę bardzo specjalną
            • rydzyk_fizyk Rzecz w tym co to był za proces 09.03.07, 18:45
              jeśli sprawa FOZZ to Żemek był tam oskarżonym i nie mógł składać "zeznań" tylko "wyjaśnienia", w ramach których może spokojnie, legalnie kłamać w ramach prawa do obrony.

Jeśli chodzi o taki błąd to autor raportu potwierdził na piśmie swoją ignorancję.
              • a.adas Re: Rzecz w tym co to był za proces 09.03.07, 18:59
                pisze jak byk
                "zeznania (...) przed Sądem Okręgowym w Warszawie"

cholera, o czym ta Lichocka pie...przy? O jakiej odpowiedzialności karnej za
                składanie zeznań przed komisją?
                • rydzyk_fizyk Re: Rzecz w tym co to był za proces 09.03.07, 19:01
                  Co jest tam napisane to wiem :)
                  Tylko w jakiej sprawie Żemek był akurat świadkiem? Ktoś sobie przypomina?
          • elfhelm Cóż... zeznania a wyjaśnienia co za różnica :P 09.03.07, 18:51
            taka że za fałszywe pierwsze ponosi się odpowiedzialność karną, a za drugie nie?

Kto by się tym przejmował? Lichocka? Semka? Zybertowicz? Macierewicz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka