a.adas 09.03.07, 12:44 gwiazda raportu o rozwiązaniu WSI, a wcześniej pewnego filmu w trzech aktach zasłużony budowniczy IV RP z ośmiletnim wyrokiem i wszystko jasne - rewolucja oralna trwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witek.bis Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 12:48 No, proszę! Co za zbieg okolicznośći. Za fałszywe zeznania przed komisją weryfikacyjną Żemkowi grozi podobno do 8 lat więzienia. A właśnie na 8 lat został skazany w sprawie FOZZ. I jeszcze jedno - czy ten Żemek zeznawał przed komisją z wolnej stopy, czy był dowożony z więzienia? Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 12:53 widzę, że wczoraj też sie słuchało Lichockiej;) Moze uważniej niż ja? Bo w pewnej chwili zaczęła coś mówić o odpowiedzialnosci karnej za składanie fałszywych zeznań. Przyjętej ustawą przez Sejm któregoś tam lutego... i teraz zaczyna się ma rozterka... bo o ile dobrze zrozumiałem Panią Redaktor to tego roku! Dobrze usłyszałem? A Żemek do raportu musiał zeznawać wcześniej. Prawo działa wstecz? Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 13:00 Ja również tak to zrozumiałem - te drakońskie kary za fałszywe zeznania obowiązują podobno od 1 lutego tego roku. Ale wszystko wskazuje na to, że raport opierał się nie na ostatnich zeznaniach Żemka, tylko na jego zeznaniach sądowych, w których równie dobrze mógł on utrzymywać, że jest szachem Iranu. A wracając do meritum - mam nadzieję, że ktoś wreszcie wyjaśni, jakie to przepisy miała na mysli pani Lichocka-Bichniewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 13:05 Chwila, to Żemek nie został postawiony przed srogim obliczem Zybertowicza, wróć, komisji weryfikacyjnej? Taki wiarygodny i dobrze poinformowany świadek? Służę innym kwiatkiem z pogranicza Lichockiej i raportu. Pan Premier o dymisji Radka ".. przecież państwo nie wiecie tak naprawdę, dlaczego on odszedł. Nie wiemy. No i się nie dowiecie. Są po prostu sprawy, o których nie wolno mówić. Ja wiem o różnych rzeczach, o których państwo nie wiecie, i odwrotnie. Nikt nie wie wszystkiego. To "wiem, ale nie powiem" to dość często używana przez pana metoda objaśniania rzeczywistości. W tym wypadku jest to tak bardzo ściśle tajne, jak tylko można sobie wyobrazić." Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Żemek, Grzegorz 09.03.07, 13:13 To był chyba najciekawszy fragment tego wywiadu. Taki numer potrafią wykręcić tylko Kaczyński i Macierewicz. Żartowałem kiedyś na forum, że Macierewicz obwąchuje urzędującego ministra ON, Sikorskiego, bo chciałby mu przypiąć łatkę obcego agenta, ale nie spodziewałem się, że oni naprawdę gotowi są to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 13:11 w aneksie 9 do Raportu WSI mowa jest o "zeznaniach" Żemka przed Sądem Okręgowym. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 13:12 a Lichocka pieprzyla o zeznaniach przed komisja weryfikacyjna, jeszcze porownywala to co mu grozilo za to lub za to... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 14:24 Lecz najsmakowitsze jest to ze dla Lichickiej Zemek jest super wiarygodnym swiadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Zeznania czy wyjaśnienia? :) 09.03.07, 13:14 dzięki - aneks juz tylko przejrzałem. Ale jako fan książek szpiegowskich przymierzam sie do przeczytania obszernej instrukcji działania polskich służb. Ciekawe czy na jej podstawie Antoni dzis organizuje swoją służbę bardzo specjalną Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Rzecz w tym co to był za proces 09.03.07, 18:45 jeśli sprawa FOZZ to Żemek był tam oskarżonym i nie mógł składać "zeznań" tylko "wyjaśnienia", w ramach których może spokojnie, legalnie kłamać w ramach prawa do obrony. Jeśli chodzi o taki błąd to autor raportu potwierdził na piśmie swoją ignorancję. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Rzecz w tym co to był za proces 09.03.07, 18:59 pisze jak byk "zeznania (...) przed Sądem Okręgowym w Warszawie" cholera, o czym ta Lichocka pie...przy? O jakiej odpowiedzialności karnej za składanie zeznań przed komisją? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Rzecz w tym co to był za proces 09.03.07, 19:01 Co jest tam napisane to wiem :) Tylko w jakiej sprawie Żemek był akurat świadkiem? Ktoś sobie przypomina? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Cóż... zeznania a wyjaśnienia co za różnica :P 09.03.07, 18:51 taka że za fałszywe pierwsze ponosi się odpowiedzialność karną, a za drugie nie? Kto by się tym przejmował? Lichocka? Semka? Zybertowicz? Macierewicz? Odpowiedz Link Zgłoś