Dodaj do ulubionych

Oświetlenie

IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 08.10.04, 20:27
Jakie oświetlenie do roweru jest lepsze: lampki zasilane bateriami czy
dynamo. Może ktoś próbował obu wariantów? Muszę sie na coś szybko zdecydować.
Obserwuj wątek
    • yuurei Re: Oświetlenie 09.10.04, 00:00
      Zależy czy chcesz coś dodatkowo widzieć czy tylko być widzianym. Światło żarowe
      z żarówki + dynamo ma tą zaletę, że lepiej oświetla drogę. Nie pamiętam już czym
      to jest spowodowane. W każdym bądź razie przy takiej lampce widać lepiej.
      Lampki diodowe to w zasadzie mniej lub bardziej skuteczny sposób na zapewnienie
      sobie widoczności na drodze. Za dużo sobie tym nie oświetlisz. Chyba, że
      zamontujesz sobie 2 czy 3 takie lampki ale to też nie to samo co żarówka a sens
      zatraca.
      Zawsze też możesz zainwestować w halogen z baterią ale drogie to no i bateria
      nie starcza na długo a nie zawsze po drodze jest gniazdko ;-)
    • madrider1 Re: Oświetlenie 09.10.04, 18:21
      Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem baterjojadów. Dynamo wytwarza dodatkowe opory, waży swoje i jak się zatrzymujesz umiera (nieprzyjemna sprawa jak np, stajesz na poboczu "bocośtamsięstało"). Światło żarowe jest o tyle lepsze, że temperatura jego barwy jest bliższa światła naturalnego i nasze oczy lepiej je odbierają, a diody świecą na "zimno" (lekko niebieskie) przez co kontrast oświetlenia cierpi. Z drugiej strony diody bardzo ładnie oświetlają wszelakie znaki poziome namalowane białą farbą, a także znaki pionowe (odblask przy mojej lampce widoczny nawet z ok. 150m). Migające światło diodowe trudno też pomylić z odbiciami od czegoś (po prostu widać, że to sztuczne światło=ktoś tym świeci). Najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się kombo - lampka diodowa do jazdy kiedy nie trzeba zbyt jasno oświetlać sobie drogi + lampka halogenowa (także bateryjki) do doświetlania w razie konieczności). Taki zestaw będzie ważył i tak wystarczająco mało.
      • Gość: Marynarz Re: Oświetlenie IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 09.10.04, 22:57
        Dzięki za podpowiedzi. Chyba sie zdecyduję na oświetlenie bateryjne.
        • Gość: KA Re: Oświetlenie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 11.10.04, 12:09
          Pamiętaj jeszcze o tym że zwykłe i halogenowe lampki świecą max do 4 godzin a
          jesienią i zima znacznie krócej natomiast diodówki świecą 100 i wiecej godzin
          ciągle a i intensywność światła spada dużo wolniej. Diodowa lampka z conajmniej
          4 diodami wystarcza śmiało do oświetlenia drogi.
          KA
        • Gość: Roberto Re: Oświetlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 15:37
          Rozwaz jeszcze dynamo w piascie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka