Dodaj do ulubionych

Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza

IP: *.cable.net.pl / 80.48.241.* 24.04.05, 08:18
Chodziłem do tej szkoły w latach 1954-1961. Mimo,że to tyle lat wstecz ,
czasami wracają wspomienia. Mieszkam nad morzem .
Chodzi o podstwówkę obrośniętą dzikim winem na ulicy Narbutta /chyba 14/.
Czy szkoła to dalej istnieje?
Obserwuj wątek
    • buggi Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 25.04.05, 00:14
      Istnieje, aczkolwiek zmieniona.
      Mój dziadek chodzil do 85 w czasach, w których szkola owa byla chlopieca
      szkola - technikum chyba.
    • nimeska Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 27.11.05, 22:37
      ja tez tam chodzilam, tylko ze w latach 86-94
      • Gość: ra Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.05, 17:41
        Mój syn chodzi do II klasy SP nr 85 im. Benito Juareza, po wcześniejszych
        wątpliwościach dotyczących poziomu i warunków nauczania coraz bardziej się do
        niej przekonuję. Ostatnio odmłodniała - jest świeżo po remoncie.
      • Gość: Ktoś Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:50
        istnieje, bo ja tam chodzę.Ma ogromna hale sportową
        • Gość: ubabuba Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.acn.waw.pl 24.09.08, 20:19
          Gość portalu: Ktoś napisał(a):

> istnieje, bo ja tam chodzę.Ma ogromna hale sportową

Zatem to w tej szkole cię nauczyli, że gdybyś do niej nie chodził to by nie
          istniała?
    • Gość: Vino Tinto Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 02.12.05, 22:36
      Przyznam, że nie wiedziałam kim był Benito Juarez i dzięki wątkowi poszukałam w
      sieci. I wyczytałam m.in. że:

"Dzisiaj Benito Juarez jest pamiętany jako wielki reformator i demokrata.
      Zwolennik równych praw dla Indian, zmniejszenia wpływów Kościoła oraz obrońca
      Meksyku i bohater narodowy . Okres jego rządów jest znany jako "wielka reforma"
      ("La Reforma") z likwidacją majątku kościelnego, poddaniem armii cywilnej
      kontroli wprowdzeniem w życie konstytucji federalistycznej. Jest to okres
      triumfu Meksyku liberalnego, federalistycznego, antklerykalnego,
      prokapitalistycznego nad Meksykiem konserwatywnym, centralistycznym i
      korporacyjnym."

za: pl.wikipedia.org/wiki/Benito_Ju%C3%A1rez

Czy taki patron utrzyma się w obecnych czasach? Jak sądzicie?
      • Gość: ra Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.05, 22:50
        Zgadzam się, że patron jest nieco egzotyczny, ale szkoła dosyć umiejętnie
        wykorzystuje go jako pretekst do kontaktów z Ambasadą Meksyku. Niemniej jednak
        lekkie przerażenie wzbudził we mnie fresk znajdujący się w świetlicy szkolnej,
        a przedstawiający naszego bohatera w ogromnej skali w jakiejś nieokreślonej
        symbolicznej scenie darowania wielkiej księgi, prawdopodobnie konstytucji
        (marsowe, poważne oblicze, kolory jak z sennego koszmaru). Nie dziwię się, że
        Panie ze świetlicy dyskretnie zakrywały go kotarą.
        • Gość: Vino Tinto Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 02.12.05, 23:06
          Z opisów w sieci B.J. zrobił na mnie raczej pozytywne wrażenie, jednak w
          polskiej rzeczywistości jest chyba "politycznie niepoprawny".
          Ra, w jakiej formie dzieci uczą się o swoim patronie, czy nauczyciele "dają
          sobie radę" z kwestiami politycznymi i ew. ocenianiem osoby B.J.? Czy jest to
          częściowo temat tabu? Czy mówi się tylko o niektórych kwestiach?
          • Gość: ra Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.05, 11:04
            Muszę przyznać, że temat "politycznej poprawności" patrona w życiu szkoły
            właściwie nie istnieje. Przy okazji szkolnych uroczystości dyrekcja szkoły
            razem z przedstawicielami Ambasady Meksyku silą się na kilka gładkich słów o
            wspólnej współpracy i tyle. Pewne jest, że przynajmniej dla nich, B.J. to
            bohater narodowy, ale takich kontrowersyjnych przykładów w historii mamy
            przecież wiele, nieprawdaż ? W szkole działa również kółko prowadzone przez
            jedną z nauczycielek przybliżające, o ile się orientuję, kulturę krajów
            hiszpańskojęzycznych.
            • Gość: były z Olszewskiej Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 195.85.229.* 03.12.05, 11:14
              Jak były uczeń szkoły moge napisać, że to bardzo dobry wzór do naśladowania,
              dobry patron dla szkoły. Chyba jedyny taki patron w Polsce.
              • Gość: ra Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.05, 12:03
                Ja też nie mam nic przeciwko panu B.J. Od prawie dwóch lat informując
                znajomych, do której szkoły chodzi moje dziecko mam przygotowaną "mowę" na
                temat jej patrona (oczywiście nikt nie wie kto to). Przy Sienkiewiczu czy
                Piłsudskim nie było by takiej zabawy.
                • Gość: były O naszym Benito Juarezie. IP: 195.85.229.* 03.12.05, 12:53

Benito Juarez (21 marca 1806 - 18 lipca 1872), polityk meksykański.
                  Benito Juarez, 21 III 1806 - 18 VII 1872Benito Pablo Juárez García urodził się
                  w wiosce San Pablo Guelatao w Oaxace. Jego rodzice byli chłopami, którzy zmarli
                  gdy miał cztery lata. Pracował prz zbiorach kukurydzy oraz jako pasterz do
                  czasu gdy ukończył 12 lat wtedy bowiem udał się do Oaxaci w celu zdobycia
                  edukacji i w nadzieji na lepsze życie. W tym czasie był analfabetą i znał tylko
                  język zapotecki.

Franciszkanin imieniem Antonio Salanueva pomaga mu w dostaniu się do
                  seminarium. Po ukończeniu seminarium zaczyna studiować prawo. Zostaje adwokatem
                  w 1834 r. a sędzią w 1842. Był także gubernatorem stanu Oaxaca w latach 1847-
                  53. W okresie tym musiał udać się na wygnanie z powodu jego sprzeciwu dla
                  rządów wojskowego dyktatora Santa Anny. Okres ten spędził w USA w Nowym
                  Orleanie pracując w fabryce cygar. W 1854 brał udział w tworzeniu tzw. planu
                  Ayutula, który miał się stać podstawą nowej liberalnej rewolucji w Meksyku.

W 1857 liberałom udaje się pokonać Santa Annę. Tworzą oni nowy rząd, w którym
                  Juarez zostaje wiceprezydentem. Konserwatyści jednak pod dowództwem generała
                  Felixa Zuloagi z poparciem kleru wszczynają bunt. Juarez zostaje przez nich
                  aresztowany jednak z niewoli tej ucieka. Liberałowie w styczniu 1861 r.
                  ponownie opanowują sytuację w kraju. A Juarez wybrany prezydentem. W tym
                  okresie sytuacja jest jednak tragiczna. Bankructwo rządu i zniszczona wojną
                  gospodarka zmuszają Juareza do wstrzymania spłaty długów zagranicznych.
                  Hiszpania, Francja i Anglia reagują na to zajęciem Veracruz. Hiszpania i Anglia
                  na początku się wycofały jednak Napoleon III marzący o wielkim imperium
                  postanawia opanować cały Meksyk. W tym celu długi mają stanowic pretekst do
                  interwencji i ustanowienia marionetkowej monarchii z poparciem Francji.
                  Meksykanie wygrywają z Francuzami pierwszą bitwę pod Pueblą w 1862 r.. Jednak
                  nie są w stanie zatrzymać potężnej ekspedycji francuskiej. Co zmusza Juareza i
                  jego rząd do odwrotu na pustynne tereny półn. Meksyku.

W 1864 r. zostaje powołane do życia cesartwo Meksyku w osobie Maksymiliana
                  pochodzącego z rodu Habsburgów. Francuskie siły okupacyjne wraz z rosnącym
                  zagrożeniem ze strony Prus i możliwością interwencji USA zaczynają się
                  wycofywać w końcu 1867 r. W 1867 r. ostatnie siły cesarza Maksymilian zostaja
                  pokonane a on sam mimo prostestów z zagranicy zostaje skazany na śmierć. Juarez
                  odmawia prawa łaski a wyrok zostaje wykonany przez rozstrzelanie. Juarez został
                  jeszcze dwukrotnie wybrany na urząd prezydenta w 1867 r. i w1871. Umiera w 1872
                  r. na atak serca podczas pracy w swoim gabinecie przy biurku w pałacu
                  prezydenckim. Jego następcą został Sebastián Lerdo de Tejada. Dzisiaj Benito
                  Juarez jest pamiętany jako wielki reformator i demokrata. Zwolennik równych
                  praw dla Indian, zmniejszenia wpływów Kościoła oraz obrońca Meksyku i bohater
                  narodowy . Okres jego rządów jest znany jako "wielka reforma" ("La Reforma") z
                  likwidacją majątku kościelnego, poddaniem armii cywilnej kontroli wprowdzeniem
                  w życie konstytucji federalistycznej.
                  Jest to okres triumfu Meksyku liberalnego, federalistycznego, antklerykalnego,
                  prokapitalistycznego nad Meksykiem konserwatywnym, centralistycznym i
                  korporacyjnym.

Ciekawostki.

Rocznica urodzin Juareza (21 marca) jest świętem narodowym Meksyku.

Benito Mussolini został tak nazwany na cześć Juáreza przez swojego ojca
                  socjalistę.
                  Wiele miast, ulic i instytucji zostało nazwanych na cześć Juareza.

Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Benito_Ju%C3%A1rez"

• Gość: ra Re: O naszym Benito Juarezie. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.05, 13:20
                    Były, twój post puściłam do druku. Dzięki.
                  • Gość: Juarezówka Re: O naszym Benito Juarezie. IP: 217.153.134.* 04.12.05, 20:34
                    Były, mogliśmy chodzić do jednej klasy. Często Cię stawiano pod globusem?;)
                    • palker Re: O naszym Benito Juarezie. 04.12.05, 22:25
                      chodziłem do tej szkoły w latach 1955-62.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=289&w=26836320&v=2&s=0
                      Moja wychowawczynią była pani Jadwiga Krüger:-)
                    • Gość: były wspominki z B.J. IP: 195.85.229.* 05.12.05, 07:07
                      Chodziłem do klasy I-VI c, ale ją rozwiązali i już kończyłem w VIIb.
                      Wychowawczynią była , chyba p. Karpińska.Dużo pamietam ze szkoły, globus i duży
                      portret Juareza na pierwszym piętrze, salę gimnastyczną ze sceną i wiele innych
                      drobiazgów. Po podstwówce byłem w Reytanie i dalej na Narbutta tzn na MRiP na
                      Politechnice, ale to już inny temat.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: juarezówka Re: wspominki z B.J. IP: 217.153.134.* 05.12.05, 21:11
                        no tak, tak. Głośna rozwiązana klasa VIc.:))) Nam (wych.A.Balcerzak) trafiła
                        się chyba grupka najbardziej niesfornych chłopaków. Niegrzeczne były, ale
                        wyjątkowo urodziwe.;)
                        A szkoła rzeczywiście stoi, nie ma już boiska, bo na nim wystawiono dorodną
                        halę sportową. Okolice prawie niezmienione. Jakieś tam wieżowce w plombach przy
                        ul. Narbutta i Wiśniowej, ale nawet nieźle wkomponowane. Niestety nie ma
                        już "Moskwy", a do "Stolicy" przeniesiono "Iluzjon" (szkoda, że bez tej
                        gwiaździstej kopuły). Pozdrowienia z Mokotowa, kumplu z równoległej klasy.:)
                        • Gość: były Re: wspominki z B.J. IP: 195.85.229.* 06.12.05, 07:17
                          Znam to nazwisko, leży gdzieś w pamięci.Jakiego przedmiotu pani uczyła, czy nie
                          geografii?
                          • Gość: juarezówka Re: wspominki z B.J. IP: 217.153.134.* 06.12.05, 21:04
                            to była pani od polskiego.:)
                            • Gość: były Re: wspominki z B.J. IP: 195.85.229.* 07.12.05, 06:28
                              Dzięki, myślałem , że geografi.
                              Była b. symapatyczna brunetka /b. ładna fruzura/ zawsze uśmiechnięta.
                              Ale był też nauczyciel /młot/ , uczył w VII klasie chemii , nazywał się
                              Kowalski.To było straszne.
                              Pozdrawiam ze Świnoujścia.
                        • mokotow7 Re: wspominki z B.J. 03.02.07, 01:24
                          Gość portalu: juarezówka napisał(a):

>Ja tez chodzilem do Juarez'a (1955-1962),ale mam bardzo zle (realne)
                          wspomnienia. Bylem jednym z nielicznych ,ktorych rodzice byli patriotami
                          (bezpartyjni)w tym UB-eckim srodowisku.Typowo elitarna i komuchowska szkola
                          dla ludzi(zdrajcow)z Rakowieckiej.Podziekujcie za oferowany wam dyplom waszym
                          ojcom "scierwom"
                          • mokotow7 Re: wspominki z B.J. 03.02.07, 01:40
                            RENATKO WOJCIK (Nowy Roczku z 85-ki (chyba 1960)) ???. DAJ o SOBIE ZNAC !!!
                  • Gość: były -dlaczego dziś niepopularny IP: 195.85.229.* 07.12.05, 07:12
                    JUAREZ GARCIA, Benito to pierwszy indianski prezydent Meksyku, prawnik samouk,
                    bojownik o demokrację, jeden z głównych meksykanskich bohaterów narodowych.
                    Liberal, u wladzy, z przerwami, przez 14 lat (1858-1872).
                    W 1859 oglosił słynne Prawa Reformy odnoszace sie do rozdziału Koscioła od
                    Państwa, nacjonalizacji dobr koscielnych, wolnosci kultu, wprowadzenia
                    cywilnego rejestru urodzen, ślubów i zgonów, itd.

To jest chyba odpowiedź.
    • Gość: były S.P.nr 85 im. Benito Juareza -okruchy z historii IP: 195.85.229.* 05.12.05, 12:58
      KALENDARIUM WAŻNIEJSZYCH WYDARZEŃ Z ŻYCIA SZKOŁY

» Szkoła została założona w 1919 roku, w kilka miesięcy po odzyskaniu przez
      Polskę niepodległości.
      » W 1929 roku została przeniesiona z ulicy Włodarzewskiej do nowego budynku
      znajdującego się przy ulicy Narbutta 14, gdzie znajduje się do dnia
      dzisiejszego.
      » W latach 1940 – 1944 nauczyciele prowadzili tajne nauczanie w willi Jadwigi
      Smosarskiej przy ulicy Naruszewicza 15.
      » 2 lutego 1945 roku szkoła wraca do budynku przy ulicy Narbutta 14.
      » 1 września 1945 roku, szkoła wznawia zajęcia lekcyjne. W międzyczasie jest
      remontowana po zniszczeniach wojennych.
      » W 1948 roku, podczas Światowego Kongresu Intelektualistów we Wrocławiu
      zostaje przyjęta propozycja nadania Szkole Nr 85 imienia Benito Juareza. Od
      tego czasu Szkoła Podstawowa Nr 85 w Warszawie rozwija swoją działalność pod
      imieniem bohatera narodowego Meksyku.
      » 16 września 1949 roku Minister Pełnomocny Meksyku w Polsce przekazuje
      szkole portret Benito Juareza
      » W pierwszych dniach kwietnia 1963 roku szkołę odwiedził Prezydent Meksyku-
      Adolfo Matea, który odznaczył ówczesną dyrektor szkoły panią, Helenę Nidzińską
      orderem „Aguila Aateca”
      » 8 września 1976 roku Telewizja Polska przedstawia program i poświęcony
      szkole z udziałem przedstawicieli ówczesnego Ministerstwa Szkolnictwa
      » 16 marca 2000 roku szkołę odwiedza Pierwsza Dama Meksyku, pani Nildy
      Velasco de Zedillo
      » 5 listopada 2003 roku szkoła obchodzi 55 rocznicę nadania imienia Benito
      Juareza
      » 10 listopada 2004 roku szkoła obchodzi jubileusz
      85 lecia swojego istnienia
    • Gość: f Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 04.04.06, 23:39
      ktoś ma jakieś uwagi na temat tej szkoły w obecnym stanie?? jak wygląda tam np
      nauczanie języków obcych?? Będe niesłychanie wdzieczna za jakieś odpowiedzi :)
      • Gość: obserwator Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:51
        Jeśli nie musiszi masz inne możliwości to poślij dzieciaka gdzie indziej,poziom
        poniżej wszelkiej krytyki.Sama tradycja to jeszcze nie wszystko,liczą się
        nauczyciele a w tej chwili w tej szkole nauczycieli nie ma ,są pracownicy
        szkolni
      • maverick_11 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 03.06.06, 23:58
        A ja mam wrażenie, że szkoła jest całkiem dobra. Sprawdź wyniki testów po 6
        klasie, to chyba niezły miernik. Szczególnie w ciągu ostatnich 3-4 lat bardzo
        dużo zmieniło się na korzyść.
        • Gość: f Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 09.06.06, 00:08
          rzeczywiście słyszałam,że szkoła troszkę się poprawiła ostatnio, zaczynam
          wyrabiac sobie o niej opinię, ale niestety nadal nie mam informacji o temacie
          najbardziej mnie interesującym czyli o poziomie nauczania jezyków obcych.
          naprawdę bardzo mi na tym zależy. czy jest tu jakiś rodzić dziecka chodzącego
          do 85-ki? a może jakiś uczeń?
          • noirsurblanc1 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 09.06.06, 22:17
            Mój syn jest uczniem tej szkoły. W II klasie ma całe 2 godziny jęz.
            angielskiego tygodniowo z młodą sympatyczną dziewczyną, ale niestety bez
            żadnego doświadczenia pedagogicznego. Jedynym ratunkiem są dodatkowe płatne
            (115 zł/m-c) lekcje języka, które odbywają się na terenie szkoły. Prowadzi je
            osoba, która ma program autorski firmowany własnym podręcznikiem, z którego
            korzystają dzieci. Z czystym sumieniem muszę stwierdzić, że efekt jest całkiem
            dobry.
            • mbenz Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 22.08.06, 20:57
              Bardzo jestem ciekawy jak w chwili obecnej wygląda poziom nauczania i atmosfera
              w tej szkole,dopiero niedawno tu się wprowadziliśmy i zastanawiamy się gdzie
              posłać dzieciaka do szkoły,czy blisko domu,może lepiej szukać czegoś niedaleko
              pracy i wozić codziennie,czy rodzice dzieciaków z tej szkoły mogliby napisać
              parę słów?
              • mbenz Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 05.09.06, 11:54
                Nikt nic nie napisał,posłałem dzieciaka do szkoły i nie był to chyba dobry
                wybór.
                Najważniejszym tematem były klucze do szafek " dorobienie w razie zguby
                kosztuje 20 zł" nie witamy, nie życzymy, nie jesteśmy dla was.......
                ogólny bałagan,nikt nic nie wie
                Chciałbym wierzyć że to początkowy rozgardiasz i wszystko się
                unormuje,napiszcie swoje wrażenia
                • Gość: havrankova Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:10
                  Moja córka chodzi do 5 klasy Szkoły Podstawowej im.B.Juareza. Jest w niej od
                  początku.Bardzo chwalę sobie poziom nauki, nauczycieli a przede wszystkim pracę
                  Dyrektor p.Eli.Szkoła wypiękniała(remont, rewelacyjna sala
                  gimnastyczna),rozprawiono się z łobuzerią.Trzeba zrozumiec "bałagan" w trakcie
                  rozpoczęcia roku szkolnego. Przybyło tam prawie 250 nowych uczniów!Jestem
                  pewna,że wszystko z czasem się wyklaruje.Ja jestem bardzo zadowolona, moja
                  córka również(ona i 6 innych dzieciw jej klasie to uczniowie z tzw."czerwonym
                  paskiem).Proszę uwierzyc, ta szkoła to świetny wybór! A początki zawsze są
                  trudne.
                  • mbenz Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 06.09.06, 10:27
                    No właśnie,na to czekałem i tego mi było trzeba-głosu kogoś kto przerabia temat
                    od dłuższego czasu.
                    Bardzo Ci dziękuję Havrankowa za informację,nie jestem niecierpliwy i
                    zaczekam,mam nadzieję,że to kwestia organizacji,absolutnie nie neguję niczego z
                    góry,mojemu dzieciakowi szkoła bardzo się podoba ( zwłaszcza sala gimnastyczna
                    jest imponująca) co będzie dalej to zobaczymy.Bardzo ciekaw jestem jak układa
                    się współpraca Dyrekcji z Rodzicami,.... Havrankova jeśli jesteś w temacie to
                    może coś szepniesz? pozdrawiam
                    • Gość: życzliwy Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 217.153.125.* 18.09.06, 11:40
                      zapraszam na spotkania rady rodziców które są raz w miesiącu po zebraniu
                      rodziców to sie Paqni sama przekona
                  • Gość: twoja córka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 13:39
                    to prawda uwielbiam moją szkołe!!! a najbardziej moją panią wychowawczynie
                    p.Łęcką i pana piotra j.
                • Gość: gag Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.10.07, 22:18
                  Własnie zabralam z 85 syna i bardzo sie cieszę!!!!.
                  Mimo szczerych checi Pani Dyrektor z pustego itd. np. w zeszłym roku
                  kółko z j. angielskiego co 2 tyg. - czyli uiczymy sie 1 zdania przez
                  miesiac!!!!. Wiele podobnych. Natomiast wielu nauczycieli życzliwych
                  serdecznych. Świetna psycholog
                  Pozdrawiam
                  • belfegor0 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 09.10.07, 22:35
                    Jestem bardzo zainteresowana w jakiej innej szkole jest tyle propozycji zajęć
                    dodatkowych dla uczniów??? Zaznaczam NIEODPŁATNYCH???
                    A czy dodatkowy darmowy język angielski co dwa tygodnie przynosi straty? Jedyna
                    pociecha, że ubyła kolejna roszczeniowa Mamusia. Pozdrawiam i życzę powodzenia i
                    zajęć dodatkowych z języka angielskiego dwa razy w tygodniu.
          • Gość: uczennica Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 13:45
            ja chode do tej szkoły do 5 klasy.szkoła jest po prostu super!!!!i mamy
            szafki!!!!jeżeli chce pani posłac tam swoje dziecko to naprawde polecam!wszyscy
            nauczyciele są bardzo fajni!!!!!!mamy:2 sale gimnastyczne,2 boiska!!!!!
            pozdrawiam!
            • mbenz Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 06.09.06, 20:52
              Hej dzieciaki,upss chyba lepiej dziewczyny,bo panienki to trochę staromodnie
              dzięki za wszystkie podpowiedzi,chyba naprawdę lubicie swoją szkołę,mam
              nadzieję że moja córka też się w niej będzie fajnie czuła,no jej będzie trochę
              trudniej bo jest nowa i niewielu ma znajomych.Bardzo cieszy mnie wiadomość o
              fajnych nauczycielach,zupełnie inaczej człowiek idzie do szkoły wiedząc,że
              spotka tam przyjaznych sobie ludzi.Zyczę Wam samych 6 i równie fajnych
              nauczycieli przez czały czas nauki.Trzymajcie się cieplutko mbenz ( Szymon )
              • Gość: havrankova Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:28
                Witaj Szymon!
                Jesteśmy ciekawe(ja i córka) jak minął pierwszy tydzień Twojej córce w nowej
                szkole?
                Czy nauczyciele się spodobali?
                A jak koleżanki i koledzy?
                Mamy nadzieję, że "pierwsze koty za płoty" i więcej optymizmu ma w sobie
                opiekuńczy Tata.
                Zyczymy samych sukcesów,umiechów i zadowolenia z 85-tki.
                Pozdrawiamy serdecznie.
                Mama z córcią z V klasy
                • mbenz Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 13.09.06, 12:22
                  Witaj Havrankova,to miłe że ktoś o nas myśli,no jakoś ten tydzień
                  przeleciał.Mała zadowolona,dzieciaki podobno fajne,nauczyciele sympatyczni,mam
                  nadzieję,że dalej tak zostanie.
                  Moje odczucia są ćut gorsze,jak zrozumiałem na wczorajszym zebraniu połączyły
                  się dwie szkoły,w dodatku niekoniecznie pałające do siebie sympatią (nie
                  rozumiem dlaczego?)i odnoszę wrażenie,że z dziećmi nie ma problemu,natomiast
                  rodzice zdecydowanie go mają.Wydaje mi się,że tamta szkoła ( ci którzy
                  dołączyli)są traktowani trochę jak intruzi,takie odniosłem wrażenie,mam
                  nadzieję że to się jakoś poukłada,bo jak narazie traci się mnóstwo czasu na
                  udowadnianie że intruzi nie mają racji i trzeba przeforsować zdanie "gospodarzy"
                  nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi,bo jak już wspominałem mieszkam
                  tu od niedawna i nie znam całości sprawy,poczytałem wątek "57 zaprasza" i
                  odniosłem wrażenie że oni wcale nie chcieli się do nas przyłączyć,ale jeśli już
                  tak się stało to chyba nalerzy przyjąć ich godnie i po przyjacielsku,przecież
                  dzieciaki nie są niczemu winne,gdzieś uczyć się muszą. pozdrawiam Szymon
                  • Gość: havrankova Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 00:15
                    Witaj Szymon!
                    Niestety masz rację.Wzajemne animozje są bardzo silne. Zdecydowanie mają wpływ
                    na to rodzice . Kiedy pytam córkę czy kolegują się z dziećmi z 57 odpowiada, że
                    w ogóle nie utrzymują kontaktu. Twierdzi,że są dziwni.Na zebraniach rodzice
                    dzieci z obu szkół ciągle się kłócą. W szkole powstały jakieś dziwaczne 2
                    obozy. My i Tamci.Straszne. Myślę, że zadanie bojowe ma tutaj pani dyrektor i
                    całe grono pedagogiczne.
                    Mam nadzieję, że nasze dzieci okażą się mądrzejsze od dorosłych i z czasem same
                    się dogadają. Zyczymy sukcesów Córeczce, dziś jest przecież po pasowaniu na
                    ucznia.Powodzenia, słońca, uśmiechu.
                    Czasem się wielkie serca leczą maleńką rzeczą..
                    • Gość: rusałka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:03
                      Mój syn chodzi do 4 klasy. Bardzo jestem zadowolona ze szkoły. Najważniejsze,
                      że w szkole jest spokojnie nie ma łobuzerki. Co do szafek....nie wiem czy to
                      dobry pomysł. Napewno byłby rewelacyjny, gdyby można częśc książek zostawiac w
                      szkole, ale tak się nie da. Angielski na poziomie dosyc kiepskim. Nie wiem czy
                      jest hiszpański w 5 klasie, ale moim zdaniem lepszy byłby niż rosyjski. Panie
                      na świetlicy są bardzo troskliwe, szkoła po remoncie wygląda rewelacyjnie.
                      Napewno to duża zasługa pani dyrektor. Ogólnie, moim zdaniem, poziom nauczania
                      uważam za bardzo dobry. Co do dwóch obozów, nie spotkałam się, ale to prawda,
                      że dzieci słabo się ze sobą integrują. Pytałam koleżankę z drugiej szkoły, czy
                      jej córka jest zadowolona z przenosin i powiedziała, że bardzo. Myślę, że
                      potrzeba czasu, żeby dzieci się zintegrowały.
                    • Gość: gag Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.11.06, 23:12
                      Witaj
                      Jestem mamą chłopca, który chodzi obecnie do 85 a wczesniej do SP 57. Dziecku
                      podoba się nowa szkoła, ale teskni za starą ukochaną ukradzioną jak mówi. Mam
                      nadzieję, że dzieci jakoś sie zintegrują, ale to co dzieje się miedzy
                      rodzicami ..... Straciliśmy naszą szkołę ze wspaniałymi tradycjami , cudowna
                      atmosferą.... Niiestety tu zdażają się ataki na przybyszów dosłownie i w
                      przenośni.Pani Dyrektor robi co może i nie mozna jej zarzucić braku dobrej woli
                      i zrozumienia. Jeśli sytuacja się nie zmieni to zabiorę syna z tej szkoły.
                      • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 89.171.64.* 23.11.06, 16:15
                        Witajcie,
                        jestem nauczycielem 85, w naszym gronie pedagogicznym panuje przyjazna
                        atmosfera, która słuzy pracy, nauczyciele graja do wspólnej bramki, nie ma
                        podziału na "my" i "oni". A uczniowie jak to dzieci, bo dorosli często
                        wyolbrzymiaja problem, juz sie dogadały! Na przerwach w czasie dyżurów często
                        obserwuje, jak rozmawija, wspólnie "łobuzuja". Integracji służą propozycje
                        wspólnych wycieczek, imprez szkolnych. Uczę uczniów, którzy przyszli z
                        dawnej "57", chyle czoło przed dawnymi ich nauczycielami za dobre przygotowanie
                        do nauki w klasie nastepnej. Rodzice tez sie dogadają, potrzebny tylko czas i
                        potrzebna jak we wszystkim cierpliwość. Mamy JEDNĄ dobra szkołę, w niej
                        cudowne, zdolne dzieciaki i będziemy sie o nie troszczyć!
                        pozdrawiam Wszystkich piszących o "85"
                        • aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 24.11.06, 22:48
                          mój syn w tym roku zmienił szkołę właśnie na 85, ale nie z powodu połączenia
                          tych dwóch szkół, tylko dlatego że się przeprowadziliśmy w te okolice. I co się
                          okazało - pełna obaw o aklimatyzację mojego dziecka w nowym środowisku, po
                          niemiłych doświadczeniach ze szkoły poprzedniej, gdzie był tym jednym z
                          gorszych -znazł przyjaźń i wspaniałą perspektywę na swoją szkolną przyszłość:)
                          tu poczuł się doceniony, dowartościowany, zauważony przez wspaniałą
                          wychowawczynię, która umie dotrzeć do każdego dziecka:)
                          to jest moim zdaniem zdecydowanie - SZKOŁA PRZYJAZNA DZIECKU i jemu przede
                          wszystkim ma służyć:)
                          pozdrowienia dla wszystkich uczniów i ich rodziców tej właśnie szkoły:)
                          szczególne pozdrowienia i podziękowania dla p. Anity Ch. - dziękujemy, że
                          możemy być z Wami:)
                      • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 217.153.125.* 27.11.06, 09:39
                        bardzo proszę o przyjście na najbliższe zebranie rady rodziców które będzie na
                        początku grudnia, postaram się wyjaśnić problem, pozdrawiam tomasz wytrykowski,
                        nikt z nas nie dzieli rodziców, tworzymy jedną wielką szkołę,
                  • Gość: havrankova Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:50
                    Witaj Szymon!
                    Obie z córką jesteśmy ciekawe jak Twoja córka zakończyła I semestr nauki w
                    nowej szkole?
                    Czy jest zadowolona?
                    Moja Ola nadal bardzo sobie chwali szkołę. Ma zgraną klasę (byli w tym
                    semestrze na wycieczce, chodzą do teatru, mają lekcje na Zamku Królewskim).
                    Uważam, że ogromna w tym zasługa ich pani wychowawczyni p. Iwony. Jest
                    wspaniałym, sprawiedliwym pedagogiem.
                    Wierzę, że zatroskany tata z września 2006 r. jest już szczęśliwym ojcem równie
                    szczęśliwej uczennicy SP nr 85.
                    Pozdrawiamy i powodzenia.
                    PS> Wiem, że mercedesy są piękne, ale moja 20-sto letnia mazda 323 jest cudowna
    • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 217.153.125.* 11.01.07, 09:26
      może ktoś z rodziców by coś napisał i byśmy stworzyli forum na tej stronie
      naszej szkoły, czekam na opinie, przekażcie innym rodzicom
      • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 11.01.07, 12:15
        Jako rodzic jednego z trzecioklasistów przyłączam się do inicjatywy. Będzie
        okazja skomentować szkolne newsy. A przy okazji, co działo się na wtorkowym
        zebraniu Rady Rodziców?
        • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.eranet.pl 12.01.07, 13:29
          dyrekcja miała pretensje o to że dzieci nie chcą brać udziału w konkursach, z
          mojej oceny i wiedzi dieci i tak wiedż jakie dzieci wygrają i nie chcą w tym
          uczestniczyć, dziewczynka po jednym z konkursów powiedziała że jedna
          dziewczynka zapomniała tekstu i tak przeszła dalej, dzieci sie zniechęcają,
          trzeba motywować rodziców do wpłat gdyż na razie mało osób wpłaciło, szkoła
          zatrudniła który kieruje ruchem na przejściu, dobra inicjatywa, niedługo ptóbny
          test dla szóstoklasistów, wybory przewodniczacego rady rodziców będą w tym roku
          szkolnym, trzeba szukać kandydatów, w marcu wyjście klas 0-3 do teatru syrena,
          przekaż innym rodzicom o tym forum. pozdrawiam ja tez mam dziecko w trzeciej
          klasie,
          • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 12.01.07, 16:53
            Wiem, chodzą nawet do tej samej klasy. Teraz trochę inny temat. Dzisiaj na
            świetlicy dzieciaki miały ciekawe spotkanie z przedstawicielami Fundacji
            Demokracji i Rozwoju, którzy opowiadali o sytuacji społecznej dzieci w Sudanie.
            Chwilę się przysłuchiwałem i muszę stwierdzić, że oprócz banalnych pytań typu:
            czy w Sudanie są zwierzęta, były również bardzo konkretne i "dorosłe". Jeden z
            chłopców spytał np. dlaczego dzieci tam chorują i umierają, dlaczego nie mogą
            się uczyć. Myślę, że dzięki takim spotkaniom nasze dzieci nabiorą trochę
            szerszego punktu widzenia i zrozumieją, że dla niektórych na tym świecie
            prawdziwym szczęściem są buty nadające się do noszenia i możliwość nauki w
            szkole.
            • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 217.153.125.* 15.01.07, 08:52
              w pełni się zgadzam
    • Gość: uczeń 85 nasz patron - Benito Juarez IP: *.swn.vectranet.pl 17.01.07, 13:01
      BENITO JUAREZ
      1806 - 1872
      Urodził się w 1806 roku w Meksyku, w miejscowości San Pablo Guelatao, w stanie
      Oaxaca. Pochodził z indiańskiej rodziny i w dzieciństwie mówił językiem Indian
      Zapotekas, nie znał języka hiszpańskiego. Rodzice Benita, Marcelino Juarez i
      Brigida Garcia zajmowali się rolnictwem i hodowlą zwierząt.
      Ukończył szkołę średnią w mieście Oaxaca, a następnie studiował prawo na
      miejscowym uniwersytecie. W 1831 roku został wybrany burmistrzem, a dwa lata
      później deputowanym federalnym. W latach 1835 - 1843 był wykładowcą prawa
      cywilnego na uczelni w Oaxaca.
      W wieku 37 lat, 31 lipca 1843 roku ożenił się z Margaritą Maza. Mieli
      dwanaścioro dzieci, 9 córek i 3 synów.
      W 1847 roku został gubernatorem stanu Oaxaca. Bronił praw Indian, dbał o
      rozbudowę dróg, zakładał szkoły. Z jego inicjatywy sporządzono mapę
      geograficzną i plan miasta Oaxaca. W roku 1855 został ministrem sprawiedliwości
      i spraw wyznaniowych oraz pełnomocnikiem do spraw edukacji. Był autorem ustawy
      o sądownictwie państwowym, zwanej Prawem Juareza, a także autorem Konstytucji
      stanowej.
      W 1861 roku jako pierwszy Indianin w historii Meksyku został wybrany
      prezydentem. W obliczu interwencji francuskiej, w 1863 roku musiał opuścić
      miaso Meksyk. Powrócił do niego cztery lata później, po upadku i śmierci
      francuskiego cesarza Maksymiliana.
      W 1867 roku, 15 lipca ponownie został wybrany prezydentem Meksyku, przyczynił
      się do poprawy sytuacji ekonomicznej kraju, ograniczył liczebność wojska i
      przeprowadził reformę edukacyjną.
      W 1871 roku jeszcze raz został wybrany prezydentem.
      Zmarł 18 lipca 1872 roku.
    • Gość: Mokotowianka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 00:54
      Ja też chodziłam do tej szkoły w latach 1954 - 1961. Moją wychowawczynią w 1-ej
      klasie była Pani Dąbrowska podobna troszkę do Afrykanki, bo miała takie kręcone
      włosy i dość wydatne usta. Bardzo mi było smutno gdy w II-iej klasie już jej
      nie było. Mieszkam niedaleko i prawie codziennie przechodzę koło tej szkoły. W
      sali gimnastycznej odbywały się głosowania w czasie wyborów i czasem moja
      wspólnota mieszkaniowa wynajmuje tam klasę na zebrania
      • Gość: lata 1954 -1961 /M Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.swn.vectranet.pl 29.01.07, 06:38
        Ja chodziłem do "C" p. Marciniak /tak mi się wydaje/, w ostatniej klasie
        robiono reorganizację, klasę roziązali i kończyłem w 7 "B" p. Karpińska.
        Pamiętam grubą dyr. Nidzińską, jej zastępczynię Krygier /b. niesympatyczna/.
        Pamiętam portret patrona i duży globus na korytarzu.
        Później chodziłem do LO Reytana i Politechniką Warszawską /o reszcie już nie
        wspominam/.
        Pamiętam wiele nazwisk uczniów; mimo , że ich nigdy nie widziałem po skończeniu
        szkoły.
        Pozdrawiam koleżnką z tamtych lat.
    • Gość: dorka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:27
      chodziłam do tej szkoły w latach 1971-1979 i barczo miło wspominam ten czas:
      koleżanki,nauczycieli p.Mazek, p.dyr Sobieraj, p.Nalewajek, pani wożna Gienia
      Szatnie w piwnicy portret patrona ale globusa chyba już nie było Pozdrawiam
      absolwentów i obecnych uczniów i grono pedagogiczne
      • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 213.77.38.* 30.01.07, 16:55
        może macie dzieci w tej szkole, piszcie opinie o szkole,
    • Gość: Zibi Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 15:59
      Jest i ma sie dobrze.Chodzi tam muj syn do I klasy.Jest wsoaniała Pani dyrektor
      i kadra.szkołarozbudowana,piękna sala gimnastyczna .Jest po remoncie.Aż miło
      tam iść z dzieckiem!!!!
    • nimeska czy jest tu ktos z klasy od szubartowicza ? :) 11.02.07, 00:25

• Gość: noirsurblanc Re: zebranie rodziców III-klasistów IP: *.aster.pl 12.02.07, 09:13
        Czy ktoś ma informację o temacie tego zebrania. Pytam, bo niedawno było
        przecież zebranie semestralne. Może MUNDURKI!?
        • Gość: Absolwent Nie było tak strasznie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 20:13
          Tez kończyłem tę szkołę - moją wychowawczynia była p. Karpińska. Z p. Kryger
          miałem geografię, prace ręczne i chyba biologię. Wieli chłopaków z tej szkoly
          szlo potem do Reytana na Rakowiecką. Ja też.
          Z tej szkoły pami etam duzy globus stajacy w miejscu, gdzie zbiegały sie dwa
          korytarze. Globus wyszabrował podobno w Berlinie niejaki marszałek M. Rola-
          Żymirski.
          Rzeczywiście, do szkoły chodziło woele dzieci ówczesnych prominentów - m.
          innymi do mojej klasy córka Jędrychowskiego. Inny koleś(nazwiska nie podam)
          przyniósł kiedys do klasy spluwe ojca - była chryja. Ale sporo było też
          dzieciaków normalnych, polskich rodzin. Pamietam wielka drake, jak jeden z
          moich kolegów wrzeszczal na cały korytarz - Stalin wyciagnął kopyta. Ale
          maksymalna draka była, gdy po jego śmierci zarządzono 5-cio minutową ciszę
          chyba w calym kraju i oczywiście w tym dniu we wszystkich klasach. Wszyscy
          stali na baczność w ciszy i w trakcie tego jeden z moich kolegów (stały
          rozrabiaka) puścił bardzo głośno tzw. bąka i cała klasa w śmiech. Wezwano ojca
          tego kolegi, ale sprawie jakoś ukręcono łeb, może ze względu na dzieci różnych
          prominentów w mojej klasie. A w szkole uczono religii - nie wiem, jak nazywała
          się ta siostra. Z lekcji religii wychodziły dzieciaki partyjnego establishmentu.
          Ale nie dochodzilo między nami do żadnych z tego powodu incydentów.
          Wyżej w budynku znajdowala się jakaś inna szkoła i ona dopiero była typowo
          antypatriotyczną. Zdaje sie, że 85 traktowano jako szkole o wyzszym poziomie
          nauczania niż sąsiednia, wyżej i dlatego do Benito Juareza chodziły dzieci
          prominentów pomimo wspomnianej religii. sporo kolezanej i kolegów jeszcze
          pamietam, chociaż od dawna nie miałem z nimi kontaktu. Może znajdą się jeszcze
          inni pamiętliwi. W każdym razie pozdrawiam je i ich.
          Jarek - ciekawe, czy ktoś sobie mnie przypomni?
          • Gość: Tadeusz Re: Nie było tak strasznie! IP: *.swn.vectranet.pl 14.02.07, 12:46
            Jarek ! tzn , że chodziliśmy do tej samej klasy 7 B.
            Z tym , że mnie dołączono na ostatni rok po rozwiązaniu klasy C.
            Ale nie pamiętam nikogo o imieniu Jarosław.
            Pamiętam: Janusza, Krzysztofa, Jacka, Jolkę, Alinę, Dorotę.
            Pozdrawiam ze Świnoujścia.
            • Gość: Jarek To nie ta klasa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 21:44
              Tadziu, chodziliśmy do tej samej szkoły, ale nie do tej samej klasy więc nie
              możesz niestety mnie pamiętać. Mam na imię Jaromir, na nazwisko Gazy. I chyba
              chodziłem wcześniej od Ciebie do tej szkoły. Mogłeś spotkać w niej mego brata
              Leszka.
              • Gość: Tadeusz moja klasa to C i B IP: *.swn.vectranet.pl 14.02.07, 22:34
                Chodziłem do tej szkoły w latach 1954-1961.W 7 B p. Karpińska /matematyczka/
                była moją wychowawczynią
                1961-1965 to już LO Reytana , klasa angielska wych. prof. Kot.
                Mimo,że to tyle lat wstecz , czasami wracają wspomienia. Mieszkam nad morzem,
                pozdrawiam.
                • Gość: Absolwent Też po 85-tej chodziłem do Reytana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 10:43
                  Po 85-tej też poszedlem do Reytana, jeszcze na ulicy Rakowieckiej!
                  Ty chyba już do szkoły na Wiktorskiej?
                  Przypomniałem sobie z 85-tej nauczycielkę rosyjskiego Kędzierską, z fizyki
                  niejakiego Borowicza!
                  Pozdrawiam z Warszawy.
                  • Gość: Tadeusz Re: Też po 85-tej chodziłem do Reytana IP: *.swn.vectranet.pl 15.02.07, 11:38
                    Do Reytana chodziłem na Wiktorską,proponuję
                    www.wne.uw.edu.pl/historia_reytana/index.html.
                    Później też na Narbutta wydz. MRiP na Politechnice.
                    Co dalej nie wspomnę, ale rzuciło mnie na wyspę do Świnoujścia.
                    • Gość: Absolwent Re: Też po 85-tej chodziłem do Reytana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 15:49
                      Jakoś podana strona mi sie nie otwiera!
                      A czy byłeś w ubiegłym roku na 100 leciu Reytana?
                      • Gość: Tadeusz Re: Też po 85-tej chodziłem do Reytana IP: *.swn.vectranet.pl 15.02.07, 16:10
                        Nie, nie byłem, a ty byłeś?
                        Ta historia Reytana jest ze strony:
                        HISTORIA SZKOŁY „REYTANA”
                        we wspomnieniach wychowawców i wychowanków
                        VI Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Reytana w Warszawie
                        Autor:
                        Tomasz Rylski, Wojciech Rylski'
                        Pozdrawiam.

• Gość: NIENIUS mundurki IP: 194.149.228.* 16.02.07, 11:53
                          napiszcie co sądzicie o mundurkach
                          • Gość: Absolwent Re: mundurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 12:36
                            Uważam mundurki za dobry pomysł!
                            Po pierwsze, nie wywołuja wśród uczniów o różnym statusie materialnym ich
                            rodziców uczucia zazdrosci, poczucia, że jest sie gorszym itp. Bo wszyscy
                            wiemy, że jenych stac na lepsze ciuchy, innych nie, ale nie zawsze rozumieja to
                            dzieci.
                            Drugi aspekt to chyba poczucie tych "nadmiernie pobudliwych", zwłaszcza poza
                            szkołą, że w razie jakiegoś złego zachowania od razu wiadomo, z jakiej szkoły.
                            Moim zdanie jest to jakiś hamulec przez nieodpowiednim zachowaniem w miejscu
                            publicznym.
                            Trzeci - ekonomiczny - zakup lub wejscie w porozumienie z jakims producentem
                            mundurków moze prowadzić do obnizenia kosztu ich zakupu - oczywiście, nie
                            będzie to istotne dla wszystkich rodziców.
                            Czwarty - wzmocnienie poczucia przynaleznosci do jednej szkoły - może nie taki
                            wazny w okresie chodzenia do szkoły, tearz zupełnie bagatelizowany, ale kiedyś
                            dość istotny
                            Tak na marginesie - w małpowanej przez nas Anglii istnieje wiele elitarnych
                            szkół, gdzie od wielu lat istnieje obowiązek przychodzenia w mundurkach,
                            czaokach itp.
                            Tyle ode mnie.
                            Za moich czasów raczej mundurków nie było - były tarcze, ktore poza szkołą
                            próbowało się usuwać z rękawa aby być anonimowym. Coś w tym było i jest!
                            • Gość: noirsurblanc Re: mundurki IP: *.aster.pl 16.02.07, 16:24
                              Mogę zgodzić sią z pewnymi argumentami, ale niestety mam jeszcze w pamięci
                              okropne poliestrowe fartuchy z lat 80-tych z obowiązkowymi przypinanymi na
                              guziki białymi kołnierzykami. Nie chciałbym "zafundować" takiego cuda mojemu
                              dziecku. Poza tym argument zniwelowania poprzez mundurki kwestii poziomu
                              materialnego rodziców jest pozorny, ponieważ lepszy status wyraża się nie tylko
                              w ubiorze. Dzieci, nazwijmy je "bogatsze", chodzą na płatne dodatkowe zajęcia,
                              wyjeżdżają na wakacje etc. Są w naszej szkole dzieci, które NIGDY nie wyjechały
                              poza granice Warszawy, dla których ogromnym problemem jest zapłata za bilet do
                              teatru. Tego nie załatwią mundurki, bo ich bieda i tak będzie przecież widoczna.
                            • Gość: nienius Re: mundurki IP: 194.149.228.* 19.02.07, 11:38
                              zapewne pana stać na mundurki, jak pan wie dziecko musi mieć dwa komplety
                              letnie i dwa zimowe, koszt to około 400-500 zł. było kilka firm i takie są
                              ceny, musi być to dobry materiał bo kiepski się rozejdzie po praniu, są osoby
                              które mają czwórke w szkole, skąd wezmą 2000 zł na te ciuszki, jeżeli chodzi o
                              bezpieczeństwo to przecież bluzę się zdejmuje i już nie wiadomo z jakiej szkoły
                              jest dziecko lub wystarczy założyć kurtkę i jest się anonimowy. najpierw trzeba
                              edukować rodziców aby uczyli swoje dzieci że w szkole są też biedni uczniowie i
                              jeżeli będą się obnosili drogimi rzeczami to będą tamtym robili przykrość. A co
                              pan powie na zabawki i komórki które dzieci przynoszą do szkoły. W tym jest
                              problem. Jak masz komórke i zabawki to lątwiej znaleźć kolegów jest się kimś w
                              klasie. Zacznijmy edukację od siebie.
        • Gość: nienius Re: zebranie rodziców III-klasistów IP: *.aster.pl 14.02.07, 11:15
          chodzi o utworzenie klasy sportowej od września, i tak będą tylko trzy czwarte
          klasy, jedna sportowa i dwie zwykłe, można również poruszyć kwestię mundurków,
          ale ja jestem przeciwny, uważam że w naszej szkole nie ma rewii mody, jest dużo
          rodzin wielodzietnych dla których będzie to duże obciążenie, i nowa wizyta w
          Ośrodku pomocy społecznej, kolejna papierologia, pozdrawiam, namawiajcie innych
          do pisania tutaj swoich opinii
          • Gość: mama III-klasisty Re: zebranie rodziców III-klasistów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.04.07, 23:31
            Wcale nie chodziło o utworzenie klasy sportowej - bo na razie nie przyznano na
            ten cel ani grosza i nie ma żadnej pewności, że takie fundusze sie znajda.
            Chodzi głównie o rozwiazanie problemu jakim jest konieczność połączenia klas -
            rekami rodziców. W ten prosty sposób rozwiazany zostanie problem kto z kim i
            gdzie ma sie znaleźć bez nieuniknionych w takiej sytuacji konfliktów i
            problemów z niezadowolonymi rodzicami. Tzw. klasa sportowa zostanie utworzona i
            nawet jeśli nie bedzie funduszy to klasa powstanie i zostanie w tym
            składzie .Historia uczy, ze nikomu nie zależy ani na jakości nauczania ani na
            naszych dzieciach. Ważne sa tylko normy i pieniadze, których zazwyczaj
            najczesciej brakuje na oświatę. Pozdrawiam
            • Gość: b Re: zebranie rodziców III-klasistów IP: 217.153.125.* 11.04.07, 15:32
              wcale nie o to chodzi, o tym że nie będzie takiej klasy nie zadecydowały
              pieniądze, tylko brak chęci ze striny wydziału oświaty naszej dzielnicy,
              dzieci będą miały prawdopodobnie 8 godzin wf-u, zdały egzamin, w tej klasie
              będzie 24 osoby a pozostałe zostaną podzielone na dwie.
    • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 217.153.125.* 26.02.07, 09:11
      piszcie co sądzicie o mundurkach
      • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 02.03.07, 14:35
        No NIE!!! WSZY w naszej szkole!? Ludzie! Myjcie siebie i swoje dzieci!!!
        • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.eranet.pl 04.03.07, 16:10
          niestety, w naszej szkole sa wszy, moje dziecko mialo gnidy, z tego co wiem to
          jest z tym problem od szesciu lat,
          • Gość: noirsurblanc Re: WSZYstko na głowie IP: *.aster.pl 05.03.07, 08:35
            Nienius, może warto namówić Dyrekcję na kompleksową dezynfekcję szatni i innych
            szkolnych pomieszczeń. O ile wiem, kilka szkół się na to zdecydowało. Wszy
            przenoszą się przez bezpośredni kontakt, ale również przechodzą po ubraniach.
            Moim zdaniem, koniecznie powinni znaleźć na to pieniądze, bo chodzi o
            elementarne zasady higieny. Przecież to świństwo przenosi różne choroby. Chyba
            nie chcemy epidemii duru plamistego! Mojemu synowi żona natarła głowę jakimś
            żelem, który ma rzekomo je odstraszać (do kupienia w aptece), ale czy to coś
            da, to nie wiem. Mamy XXI wiek, centrum europejskiej stolicy, dostęp do
            bieżącej wody, kanalizację, nieograniczony wybór środków higieny, a my musimy
            oglądać sobie głowy, czy nie spacerują po nas wszy!
            • Gość: e Re: WSZYstko na głowie IP: 217.153.125.* 07.03.07, 13:50
              to jest dobry pomysł, możepójdziesz do dyrekcji i to zaproponujesz.
          • tomekjeden Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 22.09.09, 11:23
            A ja chodziłem do 85-tki w latach, chyba, 55-62. Na szkolną pielęgniarkę mówiło
            się "ciocia wsza". Taka mała tłusta i naburmuszona. Wchodziła niespodziewanie do
            klas i szukała gnid w dziecięcych głowach. Nie przypominam sobie by kiedykolwiek
            coś konkretnego znalazła, przebierając paluchami między włosami i mamroląc coś
            do siebie pod nosem.
            • tomekjeden Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 22.09.09, 11:34
              Była ona ("ciocia wsza") więc trochę jak nasze Wieczyste Kochane Słoneczko
              miłościwie nam panujące. A jeszcze pamiętam jak Bierut umarł, i było bardzo
              fajnie, bo zaraz po pierwszej lekcji puścili nas do domu. Tylko, że nie wolno
              było się uśmiechać cały dzień, eee tam, i trzeba było stanąć na baczność jak
              zawyła syrena. Ale ta syrena to zawyła jak byłem już blisko domu. To miałem tę
              syrenę w d.upie.
    • jovanka5 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza 02.03.07, 14:43
      chodziłam do tej szkoły 197301981. Wychowawczynią była Pani Nalewajek, po tem
      po mężu Kuleta. Pamietam Panią Araznik, i dyrektora Sobieraja (?), póxniej
      dyrektorka była fizyczka. Wiekszość z nas poszła do Konopnickiej i Reytana.
      • Gość: noirsurblanc "3 Giertychowska" IP: *.aster.pl 09.03.07, 22:47
        Co było tematem zebrania?
        • Gość: a Re: "3 Giertychowska" IP: 194.149.228.* 13.03.07, 15:53
          nie wiem, ale wiem że to nie ma sensu
    • Gość: Olszewska Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.swn.vectranet.pl 22.03.07, 13:06
      Dzisiaj Benito Juárez jest pamiętany jako wybitny przywódca meksykański,
      reformator i demokrata. Jako pierwszy na Półkuli Zachodniej udowodnił, że
      Indianin może stać na czele dużego współczesnego państwa. Był zwolennikiem
      równych praw dla Indian, zmniejszenia wpływów Kościoła, obrońcą niepodległości
      Meksyku i bohaterem narodowym. Okres jego rządów jest znany jako "wielka
      reforma" (La Reforma) obejmująca likwidację majątku kościelnego, poddanie armii
      kontroli cywilnej, likwidacje komun chłopskich i wprowdzenie w życie
      konstytucji federalistycznej. Był to okres triumfu Meksyku liberalnego,
      federalistycznego, antyklerykalnego, prokapitalistycznego nad Meksykiem
      konserwatywnym, centralistycznym i korporacyjnym.
      • Gość: noirsurblanc Re: święto patrona IP: *.aster.pl 24.03.07, 20:02
        Podobno w najbliższym czasie szykuje się święto patrona. Wiecie coś na ten
        temat?
        • Gość: a Re: święto patrona IP: 213.77.38.* 26.03.07, 18:03
          jak co roku, pewnie bedzie apel i jakieś występy
    • patyk.od.zosi Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica 04.04.07, 13:32
      witam,

czy moglabym prosic kogos z rodzicow obecnych uczniow szkoly (albo samych uczniow) o napisanie jak
      wygladaja zajecia na swietlicy? jakie sa kolka zainteresowan? czy milo sie tam spedza czas czy jest to
      tylko bezpieczne miejsce oczekiwania na powrot do domu?
      _______
      pozdr.,
      patyk
      • Gość: w Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica IP: 217.153.125.* 11.04.07, 15:34
        na świetlicy dzieci sa podzielone wg poziomów nauczanie, maja oddzielne sale,
        nasza szkoła ma najwięcej zajęć pozalekcyjnych ze wszystkich szkół na mokotowie,
        jako rodzic polecam.
        • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica IP: *.aster.pl 11.04.07, 18:25
          Z tymi oddzielnymi salami to chyba przesada, bo chwilowo świetlica nie ma
          swojej sali i tuła się z dziećmi po salach lekcyjnych. Podział na grupy jest
          wymuszony ilością dzieci korzystających ze świetlicy. Faktem jest jednak, że
          wychowawczynie na świetlicy są fantastyczne. Kółka zainteresowań: matematyczne,
          informatyczne, ortograficzne, j. angielskiego, j. i kultury hiszpańskiej,
          unihokej ... Jest w czym wybierać.
          • mbenz Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica 12.04.07, 00:56
            Witam wszystkich a szczególnie Havrankową,dosyć dawno tu nie zaglądałem ale jak
            widzę forum zaczyna się rozwijać.Bardzo dobrze,że mamy gdzie wymienić się
            poglądami albo ponarzekać.Nam tz mnie i mojej córce wbrew obawom szkoła dosyć
            się podoba,jest kilku naprawdę dobrych nauczycieli pasjonatów lubiących
            dzieciaków i swoją pracę.To nie znaczy,że nie ma kilku kiepskich.Może dla dzieci
            są fajni,bo nie wymagają za wiele,ale ja wolałbym żeby poprzeczka wiedzy była z
            niektórych przedmiotów postawiona trochę wyżej.Nasze dzieciaki po przejściu do
            gimnazjów będą niedouczone,( to nie tylko angielski)Nie wszyscy rodzice mają
            czas i możliwość pomocy swoim dzieciom.Zdecydowanie za małą uwagę zwracają
            nauczyciele na prowadzenie i estetykę zeszytów,budowę zdań,błędy.Za moich czasów
            każdy nauczyciel sprawdzając pracę ucznia poprawiał błędy i nie musiał być
            polonistą.Jak swojemu dziecku zwracam uwagę,że napisało brzydko to słyszę w
            odpowiedzi,że pani mnie pochwaliła.Wychodzi na to ,że jestem " upierdliwy" i sie
            czepiam.Nie,ja poprostu bym chciał żeby moje dziecko ładnie pisało i nauczyło
            sie,że zeszyt świadczy o jego podejściu do nauki.
            No to takie moje luźne uwagi,
            Serdeczne pozdrowienia dla Havrankowej,to była pierwsza osoba która mnie i moją
            latorośl bardzo serdecznie w tej szkole powitała i zapewniała że będzie dobrze,
            MIAŁA RACJĘ - nie jest źle!!!!!
            • patyk.od.zosi Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica 12.04.07, 08:47
              dziekuje wszystkim za informacje o swietlicy jak i mbenzowi za niezliczone informacje odnosnie
              pozostalych kwestii :)
              _______
              pozdr.,
              patyk
            • Gość: f Re: Szkoła Podstawowa nr 85 IP: *.elartnet.pl 12.04.07, 14:46
              Tak się zastanawiam nad tym prowadzeniem zeszytów przez dzieci i dochodzę do
              wniosku,że nie tylko nauczyciele powinni zwracać uwagę na ich estetykę i
              poprawność wykonania zadań. Nauczyciel ma w każdej klasie ponad 20 osób, poza
              tym nie uczy tylko w jednej klasie, więc jest chyba dość prawdopodobne, że nie
              uda mu się wyłapać wszystkich błędów. Sporo dzieci cierpi na dysleksję /
              dysgrafię lub tez po prostu dzięki współczesnemu światu (komputery, komórki) nie
              są przyzwyczajone do pisania. Rodzic, który ma w domu jedno, dwoje czy też
              więcej dzieci (podejrzewam,że nikt z nas nie ma 20 dzieci - czyli całej klasy :)
              ) - ma większe szanse zauważenia niedoskonałości i popracowania nad nimi niż
              nauczyciel powiedzmy przyrody, historii czy języka obcego, który ma do
              przekazania określoną wiedzę ze swojego przedmiotu, na co pewnie nie zawsze
              starcza mu czasu. Pomóżmy im zamiast narzekać i krytykować - w końcu pomożemy
              dla dobra naszych dzieci.

Naprawdę macie wrażenie,że dzieci wyjdą "niedouczone" do gimnazjów? Z językiem
              angielskim jest tak duży problem? Może trzeba powiedzieć wprost nauczycielom
              jakie są do nich zarzuty, może będą w stanie coś zrobić żeby poprawić sytuację.
              Jeśli to czwarta klasa to jest spora szansa na douczenie przez kolejne 2 lata :)

pozdrawiam wszystkich
              f
              • Gość: w Re: Szkoła Podstawowa nr 85 IP: *.warszawa.silverscreen.pl 13.04.07, 13:26
                ma pani w stu procentach rację. zapraszam tę panią która narzeka aby
                popracowała miesiąc w szkole i zobaczymy co powie.
          • Gość: w Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica IP: *.warszawa.silverscreen.pl 13.04.07, 13:23
            każdy poziom czyli 0 , I , II , III mają oddzielną salę lekcyjną, do godziny
            16, później są razem, o to mi chodzi.
            • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 - swietlica IP: *.kablowka.waw.pl 14.04.07, 18:53
              Wszystkim nam chodzi o dzieci, a one same czasem radzą sobie świetnie,
              wprawdzie robią jeszcze błędy ortograficzne, nie zawsze jeszcze znają zasady
              interpunkcji, ale już tworzą strony www swoich klas, by podać bieżące lekcje
              swoim kolegom/koleżankom, informują o tym, co teraz najważniejsze w klasówkach
              np lesson5a.blog.onet.pl/
              Brawo Maćku z 5 klasy! od paru miesięcy prowadzisz ją bardzo systematycznie!
    • Gość: w Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.04.07, 13:12
      piszcie opinie o mundurkach, przekazujcie innym rodzicom aby się wpisywali,
      państwo zwróci osobom tylko 50 zł, dochód na osobę do 351 zł.
      • Gość: noirsurblanc Re: prezent na koniec roku IP: *.aster.pl 07.05.07, 20:28
        Mam pytanie: co kupujecie na koniec roku szkolnego nauczycielom? Nasze dzieci
        żegnają w tym roku swoją wychowaczynię (koniec III-ciej klasy) i w związku z
        tym mamy problem z zakupem jakiegoś sensownego upominku. Oczywiście bez
        szaleństw. Macie jakieś pomysły? Co do mundurków, o ile wiem, inne szkoły już
        wiedzą na czym stoją, a my nic.
        • Gość: b Re: prezent na koniec roku IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.05.07, 10:39
          jest ciekawy pomysł na drzewko bonzai bardzo oryginalny i ciekawy pomysł,jeżeli
          chodzi o mundurki to ustawa jeszcze nie weszła w życie, nie podpisał jej prezydent.
          • Gość: f Warszawski Dzień Sportu IP: *.elartnet.pl 15.05.07, 22:56
            15 maja 2007 odbył się dzień sportu dla uczniów klas 1-3
            www.delta.warszawa.pl/index.php?a=wds&wds=18
            • Gość: a Re: Warszawski Dzień Sportu IP: 212.2.101.* 31.05.07, 15:21
              podobno wybrano mundurki czy ktoś coś wie
              • Gość: noirsurblanc Mundurki? IP: *.aster.pl 31.05.07, 20:07
                Jak to już wybrano? Ja nic nie wiem, a przecież ja mam za to zapłacić. Może na
                zebraniu we wtorek Dyrekcja nas oświeci.
                • Gość: gość Re: Mundurki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 22:56
                  Na temat mundurków rodzice rozmawiali 29.05.07 na zebraniu Rady Rodziców
                  Jesteśmy w trakcie wybierania
                  • Gość: a Re: Mundurki? IP: 212.2.99.* 01.06.07, 11:47
                    jest dobra oferta firmy promostars, zobaczmy co zdecyduje rada rodziców, po to
                    jest wybrana aby decydować, nie można sie pytac każdego rodzica o zdanie,
                    • Gość: w Re: Mundurki? IP: *.ujscie.net 16.06.07, 22:12
                      wybierzemy mundurki we wrześniu, ciekawe co zrobi nowy dyrektor
                      • Gość: pestka Re: Mundurki? IP: *.kablowka.waw.pl 22.06.07, 20:20
                        o mundurkach pomyślimy potem...od września, a teraz HURRRRA!, bo wszyscy zdali
                        do nastepnej klasy lesson5a.blog.onet.pl/
                        Życzymy wspaniałych wakacji!!!
                        • Gość: w Re: Mundurki? IP: *.aster.pl 25.06.07, 09:55
                          masz racje, to już praca dla nowego dyrektora,
    • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 13.08.07, 09:59
      mogę pomóc w załatwieniu książek bezpłatnie, tomek wytrykowski
      0602646166
      • Gość: zainteresowana Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.elartnet.pl 19.08.07, 22:04
        Czy ktoś coś wie o mundurkach w Naszej szkole? początek roku szkolnego tuż tuż,
        ale nadal nie ma żadnych informacji.

pozdrowienia
        • Gość: aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.subscribers.sferia.net 20.08.07, 19:03
          jest wywieszka na tablicy ogłoszeń na szkole- mają być BIAŁE
          koszulki polo i bluzy z długim rękawem - ciekawe kto zwróci za
          proszek do prania? paranoja, kto to wymyślił?...
          • Gość: z Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.elartnet.pl 20.08.07, 23:56
            bardzo dziękuję za informację :) wybiorę się doczytać
          • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 21.08.07, 19:36
            a niech mi pani powie czy niebieskiej lub żółtej koszulki nie będzie
            musiała pani prać? tak samo będą brudne, a bluzy napewno nie będą
            białe
            • Gość: aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.subscribers.sferia.net 22.08.07, 16:45
              myślę, że kolor biały - a niebieski, zielony, granatowy to jednak
              jest różnica - i jak dla mnie ogromna, nie wszystko się dopierze i
              zrobi się szara szmata... poza tym myślałam, że kolor białej bluzki
              zarezerwowany jest jako strój galowy...
              • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 22.08.07, 20:00
                na niebieskiej podkoszulce tak samo widać plamę jak na białym,
                trzeba używać dobrego proszku, taka podkoszulka kosztuje ok. 10 zł i
                trzeba ich kupić ze 4 sztuki aby starczyło na cały rok, a bluzy
                napewno nie będą białe, jest to na chwilę dopóki nie wybierzemy
                mundurków, coś musi być.
                • Gość: jatokto Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 22.08.07, 23:49
                  Mnie martwi jedno: nikt nie pytał mnie o zdanie w kwestii wyglądu
                  mundurków. Na kilka dni przed rozpoczęciem roku szkolnego dowiaduję
                  sią, że mają to być białe podkoszulki. A kto pytał mnie jako rodzica
                  o zdanie? Do końca czerwca nikt z Rady Rodziców nie puścił pary z
                  ust.
                  A tak na marginesie, Tomasz, dobra podkoszulka nie kosztuje 10
                  złotych...
                  • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 23.08.07, 19:22
                    dobra podkoszulka kosztuje 10 jak chcesz to się założymy i
                    pojedziemy na służewiec i zobaczysz, taką podkoszulkę nosi się dwa
                    lata i nic się z nią nie dzieje, mam takie podkoszulki i mogę je
                    pokazać jak wyglądają po dwóch latach noszenia, mam również bluzę z
                    tej firmy i ma ona trzy lata i jest jak nowa, dobrze się pierze i
                    nie farbuje, rada rodziców narazie nie podjęła decyzji co do
                    mundurków, wstępnie narazie dzieci mają mieć białe, od nowego roku
                    każda szkoła ma wybrać nową radę rodziców, tak wprowadził minister
                    edukacji, dopiero nowa rada rodziców wybierze mundurki, narazie będą
                    białe podkoszulki, a jak byśmy chcieli żeby każdy rodzic miał
                    wybierać mundurki to nigdy nie wybralibyśmy mundurka, po to jest
                    rada rodziców. w tym kraju nikomu się nie dogodzi
                    • Gość: jatoja Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 24.08.07, 18:40
                      Swoją drogą b. ciekawy słowotok. Ten dynamizm, emocje! Jestem pod
                      wrażeniem, ale nie jestem już dzieckiem, żeby "się zakładać" o cenę
                      podkoszulka. Ty chyba też powienieneś wydorośleć. Rozumiem zatem, że
                      nasze dzieci będą maszerować w szkolnych mundurkach, które też będą
                      uszyte z takiego służewieckiego materiału tajemniczej firmy. Wiesz,
                      męczy mnie jedno pytanie: czy Ty Tomasz startujesz do Rady Rodziców?
                      • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 28.08.07, 08:31
                        tak pod pseudonimem to łatwo się wyrażać, przedstaw się to
                        porozmawiamy, na twoje inwektywy nie będę odpowiadał bo świadczą one
                        tylko o twoim złym wychowaniu, do rady rodziców należą wszystkie
                        osoby które są w trójce klasowej, możemy się spotkać 3 września i
                        porozmawiać o ile masz odwagę, na żywo pewnie nie będziesz już
                        taki/a odważny/a. pozdrawiam
                        • Gość: jatoja Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 28.08.07, 22:39
                          To mój nick, pseudonim mam inny. Ale wróćmy do głównego wątku. Przy
                          całym szacunku dla Twojego dorobku, jako niezmordowanego
                          społecznika, którego zna w szkole już chyba każdy, zapomniałeś o
                          jednym. Z relacji rodziców dzieci z "Twojej" klasy wynika, że to Ty
                          byłeś głównym przeciwnikiem wprowadzenia mundurków. A w kampanię
                          antymundurkową aktywnie włączyłeś również swoje dzieci. Na
                          uzasadnione wątpliwości rodziców, w tym również mnie, nagle
                          irytujesz się tym, że "w tym kraju nikomu się nie dogodzi". Martwi
                          mnie również Twoje zdenerwowanie i agresywny ton. Nie było moją
                          intencją obrażanie Cię. To forum miało być, w mojej opinii, miejscem
                          do wymiany ważnych i ciekawych informacji z życia szkoły. Kilka tu
                          znalazłem. Wybacz, ale treść postu, który jak sądzę, adresowany był
                          do mnie, niestety potwierdza tylko moją opinię, że jesteś
                          niedojrzały. Dla poprawy atmosfery i z uwagi na innych forumowiczów
                          proponuję zakończyć konwersację między nami, bo staje się dla mnie
                          po prostu żenująca.
                          • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:26
                            w dalszym ciągu jestem przeciwnikiem mundurków. ale jeżeli jest
                            takie rozporządzenie ministra to trzeba sie do niego dostosować i
                            wybrać najlepszą opcję. Jednak przestaraszyła się Pani i nie
                            przedstawi się. Ja jestem gotów podyskutować. Wcale nie jestem
                            zdenerwowany. A co do mojej dojrzałości to po owocach bedzie to
                            widać a nie po słowach kilku osób. Dla mnie liczą się opinie osób
                            które mnie dobrze znają i nie oceniają powierzchownie jak Pani to
                            robi. Pani postawa jest właśnie arogancka, to Pani mi ubliżyła a nie
                            odwrotnie. Ja jestem inaczej wychowany i nie zniżam się do pewnego
                            poziomu intelektualnego. A co do mojej pracy społecznej to nic
                            nikomu do tego co robię w czasie wolnym. Pozdrawiam czekam na
                            ujawnienie się. ale chyba się nie doczekam. Brak Pani odwagi.
                          • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:26
                            w dalszym ciągu jestem przeciwnikiem mundurków. ale jeżeli jest
                            takie rozporządzenie ministra to trzeba sie do niego dostosować i
                            wybrać najlepszą opcję. Jednak przestaraszyła się Pani i nie
                            przedstawi się. Ja jestem gotów podyskutować. Wcale nie jestem
                            zdenerwowany. A co do mojej dojrzałości to po owocach bedzie to
                            widać a nie po słowach kilku osób. Dla mnie liczą się opinie osób
                            które mnie dobrze znają i nie oceniają powierzchownie jak Pani to
                            robi. Pani postawa jest właśnie arogancka, to Pani mi ubliżyła a nie
                            odwrotnie. Ja jestem inaczej wychowany i nie zniżam się do pewnego
                            poziomu intelektualnego. A co do mojej pracy społecznej to nic
                            nikomu do tego co robię w czasie wolnym. Pozdrawiam czekam na
                            ujawnienie się. ale chyba się nie doczekam. Brak Pani odwagi.
                            • Gość: aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.subscribers.sferia.net 30.08.07, 13:03
                              rozpoczęcie roku szkolnego - 03-09-2007 godz. 10.00, najpierw
                              spotkanie w klasach:)
    • Gość: female Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.elartnet.pl 19.09.07, 23:13
      ostatnio 4 osoby wypowiedziały się następującą treścią: "a". Czy to jakiś szyfr
      i potrzebny super-sprytny kryptolog do rozszyfrowania kodu? A może coś u mnie
      nie działa tak jak powinno?
      • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: 194.149.228.* 20.09.07, 12:24
        a może ktoś chce aby ten wątek był widoczny, i żeby rodzice sie
        wpisywali,
    • Gość: z Narbutta Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - Rada IP: *.swn.vectranet.pl 20.09.07, 13:17
      SKŁAD RADY PEDAGOGICZNEJ
      W ROKU SZKOLNYM 2006/07

DYREKTOR SZKOŁY
      pani Elżbieta Olszak

ZASTEPCA DYREKTORA SZKOŁY
      pani Elżbieta Piołunowicz

1. Lewandowska Anna - pedagog szkolny
      2. Pater Alicja - psycholog
      3. Koniewska Iwona - kierownik świetlicy
      4. Hipsz Katarzyna - reedukator
      5. Jurkowska Małgorzata - bibliotekarz

Nauczanie zintegrowane klasy 0 – III

6. Szwed Katarzyna - wych. oddziału przedszkolnego
      7. Benedykciuk Agnieszka - wych. klasy 1a
      8. Szulim Jadwiga - wych. klasy 1b
      9. Wierzbicka Agnieszka - wych. klasy 1c
      10. Jeznach Ewa - wych. klasy 2a
      11. Chrześcijańska Anita - wych. klasy 2b
      12. Szymańska-Jakubowska Monika - wych. klasy 2c
      13. Senderowicz Ewa - wych. klasy 3a
      14. Krzesińska Iwona - wych. klasy 3b
      15. Bogucka Halina - wych. klasy 3c
      16. Walencik Beata - wych. klasy 3 d

Wychowawcy i nauczyciele klas IV – VI

17. Futera Magdalena - jęz. angielski, jęz. ros., wych. kl. 4a
      18. Obstawska Ewa - matematyka, informatyka, wych. kl.4b
      19. Frankowska Mariola - historia, wych. klasy 4c
      20. Łęcka Iwona - jęz. polski, historia, wych. klasy 5a
      21. Siadkowska Beata - przyroda, wych. klasy 5b
      22. Januchta Piotr - wych. fizyczne, wychowawca klasy 5c
      23. Popławska de Guevara - jęz. polski, wych. klasy 6a
      24. Mazurek Hanna - matematyka, wych. klasy 6b
      25. Grudniewska Nina - jęz. polski, wych. klasy 6c
      26. Mikołajuk Tadeusz - matematyka, wych. klasy 6d
      27. Chodzińska Magdalena - wych. fizyczne
      28. Gabryel – Januchta Ilona - wych. fizyczne, WDŻ
      29. Gorbaszewicz Agnieszka - jęz. angielski
      30. Imasz Bożena - plastyka
      31. Kieszek Dorota - jęz. angielski
      32. Mrowicka Katarzyna - muzyka
      33. Sienkiewicz Bożena - przyroda
      34. Sumińska Magdalena - informatyka, technika
      35. Bujak Grażyna - religia
      36. Żywiecka Maria - religia

Wychowawcy świetlicy

37. Bartoszewska Katarzyna
      38. Kamińska Dorota
      39. Olszewska Anna
      40. Pieniak Iwona
      41. Seredyka Marta
      42. Szkodzińska Małgorzata

• Gość: info Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.elartnet.pl 20.09.07, 19:49
        coś mało aktualne zrobiły się te informacje - są zeszłoroczne, wszyscy
        wychowawcy "poszli" do wyższej klasy, są nowi wychowawcy niektórych klas, jak
        również nauczyciele oraz inny skład świetlicy.

wychowawcy:
        klasa 0 - p. Katarzyna Szwed
        1a - p. Elżbieta Olszak
        1b - p. Ewa Senderowicz
        1c - p. Iwona Krzesińska
        2a - p. Agnieszka Benedykciuk
        2b - p. Jadwiga Szulim
        2c - p. Beata Walencik
        3a - p. Ewa Jeznach
        3b - p. Anita Chrześcijańska
        3c - p. Monika Szymańska-Jakubowska
        4a - p. Nina Grudniewska, język polski
        4b - p. Katarzyna Mazurek, matematyka
        4c - p. Dorota Kieszek, język angielski
        5a - p. Magdalena Futera, język angielski
        5b - p. Ewa Obstawska, matematyka, informatyka
        5c - p. Mariola Frankowska, historia
        6a - p. Iwona Łęcka, język polski, historia
        6b - p. Beata Siadkowska, matematyka, przyroda
        6c - p. Piotr Januchta, wychowanie fizyczne
        • Gość: z Narutta Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.swn.vectranet.pl 21.09.07, 08:48
          Trzeba dobrze czytać, a było napisane:
          "SKŁAD RADY PEDAGOGICZNEJ
          W ROKU SZKOLNYM 2006/07",

nie w obecnym 2007/2008.

Wiec było dobrze.
          • Gość: info Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.elartnet.pl 21.09.07, 14:39
            Nie mówię,że było źle. umiem czytać ze zrozumieniem. przeczytałam dobrze Twój
            post - po prostu stwierdziłam fakt,że informacje się zdezaktualizowały.to co
            wiedziałam,że się zmieniło - napisałam
            Skąd ta agresja (bo tak to odebrałam)??
            • Gość: z Narbutta Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.swn.vectranet.pl 21.09.07, 15:44
              Przepraszam , ale to w szybkoścu reakccji.
              • Gość: info Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.centertel.pl 21.09.07, 23:02
                co sądziecie o mundurkach, podobno są fajne bluzy polarowe, i trzeba
                do 2 października określić rozmiar i wpłacić kasę,
                • Gość: aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.subscribers.sferia.net 22.09.07, 22:09
                  właśnie, właśnie... w sprawie mundurków... dowiedziałam się od
                  koleżanki która jest w radzie rodziców jednej z klas drugich, że
                  inna druga klasa zbojkowtowała mundurki i nie zamierza ich w ogóle
                  kupować. Nie wiem dokładnie która to druga klasa, jednak uważam że
                  jeśli faktycznie tak się stanie (nie grożą przecież żadne kary, za
                  brak mundurka) w ślad za nią pójdą inne pojedyncze dzieci, a potem
                  całe klasy i okaże się w połowie roku, że mundurek to przeżytek...
                  wobec takiej sytuacji (jeśli faktycznie taka by zaistniała) jaki
                  sens ma noszenie mundurków przez resztę szkoły? uważam, że wszyscy
                  obowiązkowo - albo nikt.
                  Aha, podobno we wrześniu (tak nas poinformowano na zebraniu) był
                  obowiązek noszenia przez dzieci białych bluzek polo, a w połowie
                  września stwierdziłam, że połowa dzieci chodzi ubranych jak chce...
                  i gdzie tu sens i logika...
                  to wszystko jakieś chore, trudno winić za to dzieci, ale rodzice
                  dają świetny przykład na olewanie wszelkich próśb, poleceń,
                  nakazów... nigdy nie stworzymy szkoły bez rywalizacji - o to kto ma
                  lepszy ciuch, gadżet itp., itd., a takie było ponoć założenie
                  wprowadzenia mundurków...
                  pozdrawiam, Ania mama 3-klasisty:-)
                  • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.kablowka.waw.pl 27.09.07, 20:51
                    co dyskoteka w "85" ma wspólnego z malowaniem? :)6a-
                    85.blog.onet.pl/
                    • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.kablowka.waw.pl 27.09.07, 20:54
                      poprawiam się, bo zabrakło jednej spacji
                      6a-85.blog.onet.pl/
                  • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.eranet.pl 28.09.07, 14:44
                    dzieci będą miały obniżane oceny z zachowania, a można nie zdać
                    jeżeli przez dwa lata ma się najniższe zachowanie
                    • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.kablowka.waw.pl 28.09.07, 18:49
                      to zmartwienie zdecydowanie na zapas! w "85" nigdy dotąd nie
                      zanotowano takich przypadków. Na pewno przy pokonywaniu progu
                      edukacyjnego: szkoła podstawowa-gimanzajum warto pomysleć o ocenie
                      zachowania, bo gimnazja nie lubią brać sobie na przysłowiową głowę
                      problemów wychowawczych, natomiast bardzo cenią w czasie rekrutacji
                      tych bardzo dobrych i wzorowych. Rejonowe rekrutują z każdą oceną,
                      bo muszą, ale czy to szczyt marzeń edukacycjnych?
                      W "85" wszyscy się starają - wychowawcy i dyrektor, który "ciężkie
                      przypadki" zna z imienia i nazwiska jak tabliczkę mnożenia, by każdy
                      uczeń zdał i do dobrej szkoły trafił. Szkoła myśli nie tylko o tym,
                      co teraz, ale też co będzie potem, w przyszłości z uczniem!
                      Wychowawca klasy szóstej :)
                      • Gość: gość Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.aster.pl 02.10.07, 21:07
                        Krótkie pytanie: jak Wam się podobają nasze mundurki po dzisiejszym
                        zebraniu?
                        • Gość: aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: *.subscribers.sferia.net 02.10.07, 22:17
                          powiem tak, spodziewałam się czegoś lepszego za taką cenę! bluzka
                          polo może i ok (ciekawe czy dziecko nie będzie się w tym pocić, czy
                          ten materiał "oddycha"), jednak co do "bluzy" - to za duże słowo aby
                          ją tak nazwać, trochę cienka. Kupiłam po dwa komplety, bo nie będę
                          naokrągło prać co z tego zostanie po kilku praniach to się okaże.
                          • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza - IP: 217.153.125.* 04.10.07, 15:17
                            zostały zakceptowane przez radę rodziców, trzeba było się wcześniej zgłośić i
                            załatwić firmę, polak jest mądry po fakcie, przy wyborze koszulek do chodzenia
                            na lata nie patrzy się na cenę, kryterium jest jakość wykonania i materiał z
                            którego jest zrobiona czyli czy jest w
                            100 % bawełniana, ile jest bawełny na metr, czy farbuje, czy się nie rozciąga po
                            praniu, myślę że sprawdzi to się przy użytkowaniu tych koszulek, jesteśmy w tym
                            kraju nauczeni jedynie narzekania.
                            • Gość: noirsurblanc koszulki IP: *.aster.pl 04.10.07, 17:08
                              Jeszcze nikt nie zaczął narzekać. Dopiero ja zacznę i niestety
                              poznaję ton wypowiedzi poprzednika. A koszulki są faktycznie bardzo
                              kiepskiej jakości za bardzo, powtarzam bardzo wysoką cenę. Koszulka
                              polo za prawie 30 zł? Popytałem trochę znajomych, byli zszokowani
                              ceną. Ale jak się dowiedziałem, wśród wielu ofert była tylko jedna
                              słuszna... Zgadnijcie kto ją zgłosił? I chyba niewiele osób
                              zakłada "chodzenie na lata" w tym czymś, bo w odniesieniu do dzieci,
                              które rosną to absurdalny argument.
                              • Gość: ajj Re: koszulki IP: *.eranet.pl 04.10.07, 22:29
                                Koszulki są wyjątkowo podłej jakości,cena wzięta z księżyca.....czy chodzi o to
                                żeby dzieciaki wyglądały i czuły się przyzwoicie czy o to żeby ktoś na tych
                                koszulkach nieźle zarobił?
                                • Gość: nienius Re: koszulki IP: *.centertel.pl 05.10.07, 22:16
                                  czy uważa pan/pani że dziecko wyględa przyzwoicie gdy założy spodnie
                                  biodrówki i koszulkę przed pępek. jest to bardzo przyzwoite. a co do
                                  ceny to za dobre rzeczy lepiej zapłacić kilka złotych więcej niż
                                  później kupować co miesiąc nową koszulkę, niech pan/pani pójdzie do
                                  innych szkół i zobaczy czym chodzą dzieci, jakie mają super
                                  mundurki, w jednym gimnazjum na mokotowie za dwie podkoszulki z
                                  chińskiej bawełny bardzo cienkie plus zwykła bluza każdy zapłacił 90
                                  złotych, 20 zł za koszulkę razy dwa plus 50 zł za bluzę, nikt nie
                                  miał nic do powiedzenia, dyrekcje to wybrała, i na tym ktoś mógł
                                  zarobić, na ursynowie w jednej szkole dzieci mają kamizelki jak
                                  przed wojną były w ochronkach ( o ile wie pan/pani co to było),
                                  kosztowało to za sztukę 50 zł a wygląda okropnie, zamiast narzekać i
                                  oskrżać kogoś że wziął na lewo trzeba się przejść po szkołach i
                                  zobaczyć jak jest gdzie indziej i dopiero się wypowiadać, a te
                                  koszulki są z czystej bawełny 220 g/m2, jak zna pan/pani kogoś kto
                                  się na tym zna to powie panu/pani ile kosztuje metr kwadratowy
                                  takiego materiału i ile trzeba aby taką koszulkę uszyć, trzeba
                                  zwracać uwagę jak wykończone są szwy w koszulce, czy materiał
                                  farbuje i czy wchłania pot, przecież pan/pani wie że sztuczny
                                  materiał nie wchłania potu a nasze dzieci w szkole się bardzo pocą i
                                  bawełniane koszulki są najlepsze, a co do zarobku na koszulkach to
                                  ja też musiałem za nie płacić, pozdrawiam,
                                  p.s. zapraszam na radę rodziców i zgłaszanie swoich pomysłów , jak
                                  bedą dobre to za nimi zagłosuje,
                                  a gdzie byliście rodzice w zeszłym roku jak trzeba było pomóc
                                  dzieciom które nie miały podręczników, takimi rzeczami trzeba się
                                  interesować a nie oskarżać bez dowodów, jest wiele osób które
                                  potrzebują naszego wsparcia,
                              • Gość: nienius Re: koszulki IP: *.centertel.pl 05.10.07, 21:54
                                przecież nikt nie bronił pani/panu zgłosić swojej propozycji, jeżeli
                                byłaby lepsza to rada rodziców by to przegłosowała, ja tej firmy nie
                                wybrałem, poprostu wiem że mają bardzo dobre wyroby bo od kliku lat
                                korzystam z wyrobów tej firmy i ją znam, a co do mojego rzekomego
                                zarobku to jest on ujemny gdyż sam zamówiłem kilka koszulek, nawet
                                ja nie mam ich za darmo, wolę na nie zarobić w uczciwy sposób i
                                zapłacić niż mam je dostać za darmo, mam z tego wiekszą satysfakcję,
                                a moje dzieci wiedzą że na wszystko trzeba zapracować a nie dostać
                                za darmo, a może jest pan/pani chorobliwie zazdrosna że ktoś może
                                coś załatwić i nie mieć z tego żadnych dochodów, może pan/pani tak
                                nie potrafi ale ja tak. trzeba coś dla innych robić to dopiero wtedy
                                można coś krytykować, i wypisywać inwektywy pod nickiem, a nie na
                                żywo. ja mam satysfakcję że mogę komuś pomóc i nie oczekuję nic w
                                zamian. najlepszą nagrodą jest zadowolenie drugiej osoby a nie
                                pieniądze. pozdrawiam.
                                • Gość: noirsurblanc Re: koszulki IP: *.aster.pl 07.10.07, 20:43
                                  "NAWET ja nie mam ich za darmo". Szczerze gratuluję i przyjmuję
                                  pozdrowienia.
                                  • Gość: a Re: koszulki IP: *.centertel.pl 12.10.07, 22:11
                                    a
                                    • Gość: a Re: koszulki IP: *.centertel.pl 15.10.07, 21:49
                                      a
                                      • Gość: Ajj Re: koszulki IP: 213.158.197.* 19.10.07, 10:19
                                        Czytając to forum odnosi się wrażenie,że szkoła jest koszmarna i nic dobrego się
                                        w niej nie dzieje,nic bardziej błędnego......
                                        szkoła jest taka jak setki innych szkół,z moich obserwacji wynika,że dyrekcja
                                        staje na głowie żeby sprostać zadaniu i zapewnić dzieciakom jak najwięcej
                                        atrakcyjnych zajęć,ale nie łudźmy się...realia są takie jakie są.Większość kadry
                                        jest naprawdę na wysokim poziomie ( poza koszmarną niedouczoną panią Niną która
                                        nigdy i nikogo nie powinna uczyć języka polskiego,bo sama go nie umie),co do
                                        pomocy uczniom to oczywiście na pewno trzeba jej udzielać ale nie potencjalnym
                                        bandziorkom typu koleżka z VI kl (czytaj Młodociana bandyterka na różanej)ja mu
                                        zasponsoruję mundurek albo obiadek a on wybije mojemu dziecku
                                        zęby.Rodzice,przestańmy się kłócić a zacznijmy coś robić żeby poprawić byt w
                                        szkole naszym dzieciakom,żeby czuły się bezpieczne i były dobrze
                                        kształcone,również na dodatkowych zajęciach
                                        • Gość: pestka Re: koszulki IP: *.kablowka.waw.pl 19.10.07, 19:27
                                          jestem nauczycielem języka polskiego w 85, jednym z trzech, z
                                          których każdy dobrze przygotowanych i wykształconych w kierunku
                                          nauczania języka polskiego, bo w przciwnym razie w ogóle by nie
                                          zatrudniono... Skoro była mowa o pokoju i zaprzestaniu waśni a
                                          propos rodziców , to może łacina wreszcie do przedmówcy przemówi w
                                          sprawie nauczycieli "ibi victoria ubi concordia". Dużo niechęci, a
                                          chyba przede wszystkim uprzedzeń do tego nauczyciela języka
                                          polskiego. Są ludzie, których się kocha albo nienawidzi...tym
                                          próbuję sobie wytłumaczyć słowa, które przeczytałam, bo ten
                                          nauczyciel cieszy się akurat w szkole dużym szacunkiem i sympatią:)
                                        • Gość: nienius Re: koszulki IP: 217.153.174.* 20.10.07, 15:27
                                          ciekawe czy wasze dziecko też ma takie zdanie o nauczycielach jak
                                          jego rodzice, jeżeli macie coś do tego nauczyciela to trzeba iśc do
                                          dyrekcji i na ten temat porozmawiac, a nie publicznie i pod nickiem
                                          się wypowiadac, trzeba miec trochę cywilnej odwagi a nie byc
                                          tchórzem i pisac bzdury w necie, akurat moja córka jest w klasie
                                          Pani Niny i uważam że nie macie racji, a nawet jeżeli tak uważacie
                                          to ktoś dobrze wychowany nie mówi takich rzeczy publicznie tylko
                                          wyjaśnia je z przełożonym tego nauczyciela, ale z tego co czytam
                                          chyba rodzice nie zadbali o wasze wychowanie, a wy zanidbójecie
                                          wychowanie waszego dziecka jeżeli tak przy nim się wypowiadacie, to
                                          jest żenada, wspólczuje wam, polecam książkę o dobrym wychowaniu,
                                          bardzo wam się przyda, pozdrawiam,
                                          ps. jakie macie wykształcenie aby oceniac nauczycieli?
                                          • Gość: ortografek a może lekcje ortografii? IP: *.aster.pl 21.10.07, 20:24
                                            "zanidbójecie" - źle, zaniedbujecie - dobrze. Może lekcje u p. Niny?
                                            • Gość: f a może lekcje kultury?? IP: *.elartnet.pl 22.10.07, 00:23
                                              A może wprowadzić nową politykę: jeśli ktoś ma cokolwiek do któregokolwiek z
                                              nauczycieli może po prostu powinien pójść do niego czy do niej i kulturalnie
                                              porozmawiać, a nie wypisywać anonimowo na forum różne oszczerstwa. Nikt z nas
                                              nie lubi być obrażany i bezpodstawnie posądzany, tym bardziej publicznie.
                                              Pozdrowienia dla nauczycieli i podziękowania za Waszą pracę
                                            • Gość: Jórek Re: a może lekcje ortografii? IP: *.chello.pl 01.11.07, 16:31
                                              Lepiej kóltóry
                                        • Gość: aa Re: koszulki IP: *.centertel.pl 20.10.07, 18:57
                                          jeżeli chodzi o młodych bandytów jak to pani mówi to nie jest ich
                                          wina że tacy są tylko ich rodziców że nie potrafili ich wychować, my
                                          staramy się pomagać tym dzieciom, niech pani ma pretensje do
                                          rodziców a nie do dzieci, pani też może coś w życiu się udać i
                                          będzie pani w takiej sytuacji, wtedy też pomożemy nie patrząc na
                                          nic, tak poprostu trzeba, myślę że przemyśłi pani swoją wypowiedź i
                                          chociaż w necie przeprosi panią Ninę, szkoda że nie była pani we
                                          wtorek na przedstawieniu przygotowanym przez panią Ninę i dzieci z 4
                                          A, zmieniłaby pani zdanie,
                                          co do kłótni to właśnie niektórzy rodzice uważają że ci co się
                                          udzielają robią to poto aby albo ukraść pieniądze, lub żeby ich
                                          dzieci miały lepsze oceny, ale normalny człowiek wie że nauczyciele
                                          nie zwracają na takie rzeczy uwagi, dziecko powinno wiedzieć że na
                                          ocenę trzeba zapracować a nie że rodzic za nich to załatwi,
                                          pomoc rodziców jest bezinteresowna, chyba że ktoś ocenia innych
                                          według siebie, to pewnie wtedy tak uważa,
                                          dajcie sobie spokój z obrażaniem innych a zacznijcie od siebie
                                          zmieniać swoje zachowanie, myślę że tak będzie lepiej.
                                        • Gość: pitigrili Re: koszulki IP: *.chello.pl 20.10.07, 22:03
                                          Uaaaauu. ale mocne. czyżby czyjeś dziecko miało problemy z
                                          j.polskiego. A może to jakiś polonista sie odzywa na forum bo w
                                          realu boi się powiedzieć co go boli. Skąd taka fatalna ocena
                                          N.Grudniewskiej, skąd ta wielka wiedza o poziomie wiedzy p.Niny
                                          Jeśli mogę cos poradzić to sprawę można załatwić/wyjaśnić w bardzo
                                          prosty cywilizowany sposób - p.Nina pewnie chętnie wysłucha uwag na
                                          temat tego jak uczy i odpowie na nurtujące niektórych pytania.

• Gość: a Re: koszulki IP: 217.153.174.* 21.10.07, 14:23
                                            bardzo trafne
    • Gość: nienius Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 19.10.07, 09:57
      widzę że nikt nie chciał odpowiedzieć na moje wpisy,
      • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.kablowka.waw.pl 22.10.07, 20:29
        Drodzy użytkownicy tego forum/wątku przemyśleń dotyczącego „85”.
        Może czas zakończyć wreszcie z malkontenctwem :) Bo odnosi się
        wrażenie, że choćby słońce świeciło przez tydzień, a deszcz pokropił
        przez jeden dzień, to wspomniana będzie tu tylko mżawka i parasole.
        Śledzę to forum od dłuższego czasu, ale tak niewiele było tu
        dobrych, przyjaznych opinii, a przecież tak wiele rzeczy udało się
        przez ten czas.
        Szkoła, która jest wspólnym dobrem uczniów, rodziców, grona
        pedagogicznego musi mieć w sobie aspekt optymizmu i radości, wiary,
        że się uda! Wychowaniu musi towarzyszyć uśmiech i radość. Może
        wreszcie pochwalmy się sukcesem, a będzie czym, pochwalmy kogoś, bo
        na to zasłużył, uśmiechnijmy się do siebie:)
        • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 23.10.07, 17:55
          No to ja zaczynam pierwszy. Chciałbym pochwalić panie ze świetlicy,
          bo są sympatyczne i bardzo się starają, żeby dzieci się nie nudziły.
          Pozdrawiam również panie woźne, bo zawsze pomogą odnaleźć zagubioną
          garderobę. Podaj dalej.
          • Gość: nieniuś Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 23.10.07, 21:54
            ja pochwalę Panią Ninę za przygotowanie ciekawego przedstawienia,
            dzieci ją bardzo lubią, personel też bardzo się stara aby wszystko
            było w najlepszym porządku, panie kucharki gotują smaczne obiady,
            jest dużo zajęć pozalekcyjnych,
            • Gość: aaj Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.eranet.pl 24.10.07, 19:48
              Widzę,że wywołałam wielką burzę w szklance wody....wcale nie było to moim
              zamiarem wyraziłam tylko swoje zdanie na temat jednego z nauczycieli.Całą szkołę
              oceniłam pozytywnie....przynajmniej taki miałam zamiar.Bardzo przepraszam p.Ninę
              wiem,że bardzo się udziela społecznie ale może powinna bardziej zająć się
              wykładaniem swojego przedmiotu,żeby dzieciaki miały większą wiedzę.Bardziej
              wymagać czytania lektur i ogólnie książek....Jeszcze raz przepraszam,mój post
              był rzeczywiście zdecydowanie za ostry.
              Co do bandziorka z VI kl.to wydaje mi się,że od młodego człowieka w wieku 13-14
              lat można wymagać odróżniania dobra od zła,bez względu na to kim są i co robią
              rodzice.Ten młody człowiek tej umiejętności nie posiada,wręcz przeciwnie jest
              cwaniaczkiem czekającym aż mu manna z nieba skapnie a jak nie kapie to trzeba
              sobie ją samemu zorganizować.
              Teraz jeszcze coś co mnie zaintrygowało,ktoś podpisujący się " Pestka" raz jest
              wychowawcą kl VI a raz polonistą....to wreszcie jak to jest??????
              Pozdrawiam wszystkich,jeszcze raz przepraszam za swoje ostre wystąpienie

• Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.kablowka.waw.pl 24.10.07, 21:06
                A ja dziś z perspektywy nauczycielskiej pochwalę swoją klasę, która
                dobrze i kulturalnie bawiła się na dyskotece. I ciasteczka były, i
                tańce, i hulanki, i swawole. Nie zabrakło decybeli, bo i sprzęt
                klasa "zorganizowała" dobry. To zasługa rodziców, dziękujemy
                pięknie!
                Co do wychowania młodego człowieka... są porażki, które smucą, są
                sukcesy, które cieszą. Zawsze jednak... każda kropla drąży skałę i
                ta myśl towarzyszy cierpliwym wychowawcom.
                "Pestka" to nauczycielka języka polskiego, która w czerwcu wraz ze
                swoimi wychowankami zdała do VI klasy. Ale niestety, nie pójdzie z
                nimi do gimnazjum i coraz bardziej mi tego żal, bo bardzo
                sympatyczna "banda" ta VI klasa!
                To była pochwała dla VI klasy! Podaj dalej
              • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.eranet.pl 25.10.07, 18:02
                ten dandziorek jak go pani nazwała wygrał konkurs matematyczny, ma
                niestety trudne dzieciństwo, w tym wieku jeszcze trudno jest to
                odróźnić o czym pani pisze,
                • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 25.10.07, 20:36
                  A o kim mówicie/piszecie? Bo my mamy problem z panem D.O. Przyznam
                  się, że trochę mnie to martwi...
                  • Gość: asert Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 25.10.07, 22:02
                    idźcie do Pani Dyrektor i porozmawiajcie, myśle że to rozwiąże
                    sprawę, Pani Dyrektor czeka na takie rozmowy i myślę że rozwiąże te
                    sprawy.
                    • Gość: aaj Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.eranet.pl 26.10.07, 18:33
                      nie ja go tak nazwałam,tylko ludzie z wątku "Młodociana bandyterka na różanej"ja
                      tylko przytoczyłam z w/w wątku.Starszym braciszkom geniusza matematycznego też
                      szkoła pomagała,kupowała książki, obiady dawała zapomogi- efekt był taki,że
                      chodzili i się śmieli z naiwnych wierzących w ich ciężkie
                      warunki.Samochody,komputery,najnowsze modele telefonów,markowe ciuchy itp,itd.To
                      nie są ciężkie warunki tylko cwaniactwo,te " biedne dzieci" dzisiaj są
                      postrachem całego domu i najbliższej okolicy.W zeszłym roku już dzieciakowi
                      wybił zęby,czekamy aż zrobi coś gorszego?
                      • Gość: pestka Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.kablowka.waw.pl 26.10.07, 19:42
                        Wątki na Mokotów - Wilanów są jak system naczyń połączonych.
                        Mój uczeń pochodzi z niedobrej rodziny, ale ma ludzkie odruchy.
                        Fakt, jest bardzo zdolny, zatem może z niego wyrosnąć gangster z
                        górnej półki, ale niewykluczone, że może być z niego też prawy
                        człowiek. Staram się, by poszedł do lepszej szkoły, gdzie nie ma
                        marginesu. On wie o tym i chyba też chce być Człowiekiem. Teraz jest
                        mały, mniejszy zdecydowanie od swoich rówieśników, ma malutkie
                        pięści, niezdolne do wybicia zębów. Pozwólcie nam spróbować, nie
                        piszcie więcej o „bandziorku” albo mnie potem wybijcie zęby
                        • Gość: aksle Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 27.10.07, 22:20
                          bardzo zdrowe podejście, każdy powiniem mieć w życiu szanse i od
                          niego to zależy czy ją wykorzysta,
    • Gość: aniak04 Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.subscribers.sferia.net 30.10.07, 11:55
      jak tam przymiarki mundurkowe? całe szczęście, że takowe były -
      musiałam dziecku zmienić rozmiar na większy... i ciekawa jestem,
      kedy w końcu zostaną wprowadzone w użytek - dość mam prania białych
      bluzek...
      • Gość: nieniuś Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 31.10.07, 08:20
        jednak dobrze że takie wprowadziliśmy, muszę teraz w dniu wolnym
        policzyć rozmiary, złożyć zamówienie i podpisać umowę co pewnie
        zrobimy w przyszłym tygodniu, od tego momentu jest trzydzieści dni
        na realizację zamówienia, więc pewnie nowego dyrektora od 4 grudnia
        przywitamy w mundurkach, pozdrawiam
        • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 31.10.07, 11:42
          "muszę teraz w dniu wolnym policzyć rozmiary, złożyć zamówienie i
          podpisać umowę co pewnie zrobimy w przyszłym tygodniu" A kim ty
          jesteś, że podejmujesz takie działania? Masz czyjeś upoważnienie?
          • Gość: nieniuś Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 31.10.07, 21:56
            osobą która reprezentuje radę rodziców, jedną z dwóch wytypowanych
            przez rodziców, umowę w naszym imeiniu podpiszę przewodnicząca rady
            rodziców, my z koleżanką zajmujemy się zebraniem pieniędzy i
            napisaniem umowy, jakieś problemy proszę zgłaszać na zebraniu rady
            rodziców 6 listopada,
            a ty pewnie jesteś jednym z tych rodziców co wiecznie mają jakiś
            problem, takie rzeczy rozwiązuje się na zebraniach a nie na forum,
            ja tylko odpowiedziałem na pytanie, a ty od razu mnie atakujesz
            trudno, widocznie masz taki styl.
            • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 04.11.07, 12:59
              No to mnie rozszyfrowałeś! Tak, to właśnie ja. Jestem jednym z tych
              rodziców co wiecznie mają jakiś problem. Ty tylko odpowiedziałeś na
              pytanie, a ja od razu Cię atakuję. Trudno, widocznie mam taki styl.

• Gość: A Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 05.11.07, 17:53
                Ludzie,reprezentujecie poziom własnych pociech ( bez obrazy dla pociech) one
                jeszcze mają czas dorosnąć,z wami to już chyba za późno na dorastanie
                • Gość: noirsurblanc Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.aster.pl 05.11.07, 21:12
                  Mea culpa...
                  • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 05.11.07, 22:06
                    w końcu postawa jaka powinna być już dawno przyjęta przez pana
                    noirsurblanc
                    • Gość: norsurblanc Do P. Tomka W. IP: *.aster.pl 06.11.07, 18:04
                      Ale do Ciebie chyba niewiele dotarło. Ktoś z dużym dystansem zwrócił
                      uwagę, że poziom dyskusji jest żenujący. Wstydzę się, że sam na taki
                      poziom wszedłem. A Ty dalej swoje! Opamiętaj się. Na to forum
                      zaglądają również uczniowie. Mają czytać Twoje pseudozłośliwe kulawe
                      posty? Ty jako przedstawiciel Rady Rodziców powienieneś szczególnie
                      dążyć do konsensusu. A jako katolik nadstawić drugi policzek...
                      • Gość: nieniuś Re: Do P. Tomka W. IP: *.centertel.pl 06.11.07, 22:00
                        moje odpowiedzi są pod nickiem nieniuś, za inne nie odpowiadam, a co
                        do formy to nie jesteśmy na Ty, skąd Pan wie że to ja piszę, ja
                        zawsze się podpisuje pod tym co pisze,
                        jeżeli Pan mówi że moje posty są pseudozłośliwe to ja nic nie powiem
                        o Pana wpisach, przemilczę to, a jako katolik wiem co mam robić i za
                        co mam odpowiadać,
                        jako przedstawiciel rady rodziców zawsze dąże do porozumienia a nie
                        do kłótni, ktoś kto mnie zna dobrze to wie,
                        proponuje zakończyć to dyskusję gdyż staje się jałowa,
                        jeżeli Pana czymś uraziłem to przepraszam,
                        zacznijmy pisać o rzeczach które pomogą naszym dzieciom a nie będą
                        służyły wyładowaniu złych emocji,
                        pozdrawiam,
                        • Gość: noirsurblanc Re: Do P. Tomka W. IP: *.aster.pl 06.11.07, 22:45
                          Zgoda.
                          • Gość: nieniuś Re: Do P. Tomka W. IP: *.centertel.pl 16.11.07, 21:34
                            mundurki są już zamówione, będą pewnie na początku grudnia, bardzo
                            ładnie wyszło logo, również nowy dyrektor będzie od 1 grudnia, idą
                            zmiany w szkole, zobaczymy co przyniesie nowy rok 2008r.,
    • Gość: s Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 04.11.07, 07:03
      d
    • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 10.11.07, 21:43
      jakaś tu cisza
    • Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 85 im. Benito Juareza IP: *.centertel.pl 15.11.07, 21:57
      a
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka