Dodaj do ulubionych

Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane?

IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 31.01.06, 08:40
No i dobrze, niech tak się stanie. Ja rozumiem, że miasto musi się rozwijać
ale bez przesady. Skończy z wciskaniem różnych straszydeł w zabudowę Starego
Mokotowa. Iluzjon nigdy nie stanie centrum do którego będą ludzie "walić
drzwiami i oknami" choćby z dwóch powodów: repertuar... niestety niszowy w
dobie konsumpcjonizmu oraz braku przystanków w takiej bliskości jak to jest
przy innych kinach. Warszawa utraciła wiele budynków kin z okresu PRLu...
może warto zachować choć to jedno i okolice.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wallenrod Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.chello.pl 31.01.06, 08:48
      To koszmarna rudera a nie zabytek...a naczelny konserwator jeśli jest taki
      troskliwy to niech swoją żonę wciągnie w rejestr zabytków...
      • dem0kryt Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 31.01.06, 08:57
        Teraz to rudera. Było w Warszawie kilka kin wg tego samego projektu: W-Z (na
        Woli, juz nie isnieje), Ochota (jeszcze ciągnie) i właśnie Stlica, obecnie
        Iluzjon... Nie jest to architektoniczne cacko, ale mi kojarzy się jednak z dawną
        Warszawą. Może dlatego, że często chodziłem do takich kin...

A co do Iluzjonu - najpiękniej było, jak był w Polonii, na pl. Konstytucji. Jaki
        to kino miało wtedy repertuar!!! To właśnie tam oglądałem Kurosawę i Bunuela,
        ale także filmy z Godzillą i Disneya...
        • lewe_oko Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 31.01.06, 11:50
          W Iluzjonie jest świetny repertuar!
        • Gość: Zenon Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.chello.pl 31.01.06, 19:29
          Odnosze wrazenie zesmy z tego samego pokolenia. Przed Polonia Iluzjon znajdowal
          sie w malej salce na tylach budynku obecnego ministerstwa gospodarki na Placu
          Trzech Krzyzy. A repertuar byl rzeczywiscie rewelacyjny. Tak rewelacyjny, ze na
          wiele serii tematycznych trudno bylo dostac bilety.
          • wiksadyba1 Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 30.09.06, 14:29
            Gość portalu: Zenon napisał(a):

> A repertuar byl rzeczywiscie rewelacyjny. Tak rewelacyjny, ze na
            > wiele serii tematycznych trudno bylo dostac bilety.

Znając nieźle włoski, miałem okazję, kiedy Iluzjon mieścił się w kinie "Śląsk",
            zasłyszeć i zrozumieć dialog 2 eleganckich Włoszek (pewnie ambasada, konsulat
            etc.), które nie mogły się nadziwić ogromnym kolejkom po bilety jakie stały
            podczas przeglądu Felliniego tuż po jego śmierci. "Kto we Włoszech by poszedł na
            stary, czarno-biały film":)))
      • mister1 kino "Stolica" 31.01.06, 15:07
        "Stolica" bardzo ladne kino, tyle, ze zaniedbane.
      • Gość: kamyl wejdz na strone i ratuj Iluzjon IP: *.chello.pl 13.02.06, 14:32
        wejdzcie na strone: www.iluzjon.webpark.pl. !!
        Ratujmy Iluzjon!!!
    • Gość: Adam Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 08:56
      Czyli znów będą cięte drzewa? A jak podziemny parking wpłynie na system
      korzeniowy tych drzew, które sięgają ostatniego piętra okalających skwer
      budynków?
    • Gość: widz Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 09:02
      Uważam, że kino powinno pozostać takie jakie jest, ponieważ ma niepowtarzalny
      klimat. W małej odległości są dwa multipleksy, gdzie w super warunkach można
      obejrzeć, przy popcornie, takie dzieła jak "Titanic", czy "Nigdy w życiu".
      • Gość: ann Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 11.02.06, 13:56
        zgadzam się z tobą.Iluzjon to jedyne kino do którego chodzę- w innych śmierdzi
        komercją.Zostawcie go hieny.
    • osservatorepolacco Panie Redaktorze! 31.01.06, 09:09
      Kino Wars było na Rynku NOWEGO Miasta!
      • beer_forever Wars . 31.01.06, 09:49
        Bylem w Warsie na "Wojnach Swiatow" Szulkina. Chyba bylo z milion luda na
        filmie. Choc film (poza muzyka Skrzeka z SBB) to raczej chala.
        Po dziesieciu latach znow wpadlem do Warsa na "Snajpera" z Berengerem.
        Naliczylem moze dziesieciu widzow. Niestety. Inna epoka, inne filmy i budynek z
        bialym ekranem wyzional ducha. Chyba szkoda ze takie kina znikaja z mapy
        warszawskiego iluzjonu.
    • emarik Jestem za a nawet przeciw ! 31.01.06, 10:04
      Popieram zachowanie pamiątek czerwonego dosłownie i w przenośni okresu jak te
      kina ,poza tym musi być oferta kulturalna nie tylko dla popcornojadów, ale
      martwi mnie, że najwięcej hałasu w obronie zabytków jest wtedy gdy nie ma juz
      czego ratować tylko trzeba wyburzyć. Jeśli jest ktoś kto chce przywracać
      świetność takim obiektom to chwała mu za to! A ceną za to jest częściowa zmiana
      wyglądu, powiększenie, unowocześnienie i dostosowanie do obecnych wymagań
      przepisów prawa budowlanego / bezpieczeństwo, ewakuacja, wentylacja itp./ nie da
      się tego zrobić bez przebudowy. Nawet odbudowany Pałac Saski w identycznej
      formie i z tymi samymi instalacjami technicznymi jak dawniej zapewne nie
      zostałby dopudszczony do użytku. Pomyślcie też o tym choćby w kontekście
      tragedii z Katowic.
    • Gość: Magda Niechlujstwo IP: *.man.polbox.pl 31.01.06, 13:14
      Max-Film podlega Marszałkowi Województwa, a nie Wojewodzie, ale kto by się
      przejmował takimi drobiazgami jak precyzja informacji. Niechlujstwo GW,
      szczególnie w dodatku stołecznym, jest juz na porządku dziennym ...
    • Gość: z Narbutta kino Iluzjon powinno pozostać IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 31.01.06, 13:35
      Kino Iluzjon czyli dawna Stolica musi pozostać. Nie
      rozbierać /niszczyć/wszystkiego co było budowane w PRL-U. Nie powinno napawać
      nas wstydem, było dobre na czasy gdy je budowano. To mała perełka z histori
      Warszawy. Rozwalono już kino Moskwa /nazwa nie pasowała do obecnej
      mentalności/.Mam z tymi kinami piękne wspomienia. Chodziłem do Podstwówki nr 85
      na Narbutta w latach 60-tych.
      A jeszcze teraz:
      ILUZJON to jedyne kino w Polsce, prezentujące dorobek kinematografii światowej
      od początków jej istnienia aż po dzień dzisiejszy. Kinomani mogą obejrzeć
      między innymi:

- wielkie dzieła kina niemego (projekcje z udziałem tapera)
      - filmy europejskie z całej, ponad stuletniej historii kina
      - filmy polskie od czasów przedwojennych do najnowszych
      - najnowsze filmy amerykańskie
      - filmy z egzotycznych dla nas kinematografii Dalekiego Wschodu, Azji i Afryki
      - filmy dla dzieci i młodzieży (Mały Iluzjon)

Co miesiąc jest około 50 filmów, wydawany program kina zawierający informacje o
      poszczególnych tytułach i twórcach. Kino prowadzi działalność edukacyjną -
      filmy ułożone są w cykle tematyczne, które przedstawiają dorobek twórców kina
      (przeglądy aktorów, reżyserów, kompozytorów muzyki filmowej, operatorów i
      producentów), historię gatunku filmowego lub ilustrują wybrane zagadnienia
      filmowe.
      Ceny biletów utrzymywane są na najniższym możliwym poziomie.

• Gość: JK Re: kino Iluzjon powinno pozostać IP: *.ericsson.net 31.01.06, 17:53
        Człowieku, ależ nikt nie chce tego kina likwidować, ma pozostać w takiej formie
        repertuarowej, jak teraz. Tylko ma być więcej sal, parking, może kawiarnie. Ta
        obecna jest bardzo fajna (choć dawno w niej nie byłem), ale za mała... Chodzi o
        to, żeby widzowie mieli gdzie zaparkować, gdzie usiąść przed i po seansie. Kino
        takie ma spajać chodzących na takie filmy, tworzyć społeczność. Gdy więcej
        ludzi zacznie tam chodzić, w sąsiednich domach pojawią się kawiarnie,
        księgarnie etc. Przecież SGH blisko. Plac jest jednym z niewielu przykładów
        właściwie zaprojektowanej przestrzeni MIEJSKIEJ w Warszawie. Tylko nie jest
        wykorzystywana właściwie bo powinny tam być na parterach jakieś uslugi dla
        ludzi, kawiarnie, restauracje, sklepy, księgarnie, biblioteki.
        • Gość: zuzica Re: kino Iluzjon powinno pozostać IP: *.crowley.pl 13.02.06, 15:54
          mysle ze choc jedno kino w Warszawie moze zostac bez 5 sal, maszyny do
          popkornu, parkingu i tego typu atrakcji. Jako widzka i milosniczka Iluzjonu nie
          zauwazylam dotad, by mi tych atrakcji tam brakowalo, innym widzom tez. Lubie
          nawet rozklekotane krzeselka i brak nowoczesnej aparatury. To wlasnie, razem ze
          skwerkiem i Cafe Iluzjon (otoz jest gdzie usiasc przed czy po filmie, powiem
          wiecej - jest to jedna z najbardziej uroczych kawiarni w Warszawie) tworzy
          klimat tego kina, jedynego juz zabytku z dawnych czasow, odkad zabito kino Wars
          • Gość: Narbutta kino Iluzjon musi pozostać IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 13.02.06, 18:10
            B.dobrze powiedziane /napisane/.
    • Gość: Zenon Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.chello.pl 31.01.06, 19:25
      To bedzie koniec tego uroczego zakatka pelnego dzieci, psiakow, wygrzewajacych
      sie na laweczkach zakochanych parek i ludzi starszych gawedzacych o wszystkim i
      o niczym. Czar prysnie przepedzony przez kolejny szklany potworek, tabuny
      samochodow....nuworyszowstwo.
      • drgp Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 01.02.06, 10:30
        Mieszkam na tym skwerze i do ochydnego multipleksu na Pulawskiej chetnie chodze
        na piechote. Metrem jeszcze blizej do Kinoteki i Muranowa. Po co kolejna kupa
        w tej okolicy. Juz wyburzono zabytkowy, przedwojenny dom na rogu Narbutta i
        Pulawskiej zeby wybudowac cos takiego. A co z ochrona przyrody, dziecmi i
        staruszkami?
    • Gość: ET Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 20:32
      czy nie można kina po prostu wyremontować, a nie budować jakiegoś potwora, nie niszczmy atmosfery tego miejsca, przecież ma swój styl i klimat,
      czy jest gdzieś kino gdzie lepiej ogląda się "manhattan" woody allena?
    • Gość: emoka Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:13
      wychowalem sie na tym skwerku, ktory jak czas temu naprawde odzyskal dawny urok
      tzn zielen. nie wyobrazam sobie postawienia tam nowoczesnego multipleksu !
    • Gość: Karolina Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 18:04
      Jestem mieszkanką skweru przy Iluzjonie. Wybudowanie czegoś takiego w tym miejscu bedzie totalna katastrofą! Totalną katastrofą! Okolica kina jak i samo kino wcale nie jest martwa. Pozatym w Warszawie jest bardzo mało zieleni i wszystkie skwery są cenne jak woda na pustyni. W okolicy nie ma zbyt wielu sklepów więc nie ma co być zamknięte i to że ich nie ma nie świadczy o martwocie. Kino ma swój klimat i jedyny taki repertuar w warszawie. Jal najszybciej powinno stać się zabytkiem! Należy raczej w nie inwetować np. pdremontować, a nie budować klejny koszmar współczesnej architekturay która zarasta warszawe. Nowe, brzydkie budynki bez pomysłu aspirujące do bycia nowoczesnymi. Co za pomyłka!!! rATUJCIE KINO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Diskopolak Ręce precz od tego kina! IP: 82.177.111.* 02.02.06, 15:36
      Kto podniesie rękę na to miejsce, to mu tę łapę osobiście odetnę!
    • Gość: nikt Zostawić mój Iluzjon! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:06
      Nie ma zgody! Skoro Kolega przede mną zastrzegł już, że odetnie rękę zbyt łapczywym - ostrzegam, że
      ja odetnę drugą.
      • Gość: mrr Re: Zostawić mój Iluzjon! IP: *.uitp.com 09.02.06, 16:59
        To mi zostalo juz tylko odciecie glowy:)
        • horpyna4 Re: Zostawić mój Iluzjon! 09.02.06, 17:06
          He, he, uciąć im, "co trzeba, a głowę przede wszystkim"?
          • nioma Re: Zostawić mój Iluzjon! 09.02.06, 18:50
            popieram protest
            niedaleko mieszka moja babcia
            znam to miejsce swietnie, jest zaciszne i pelne uroku, mozna posiedziec na
            lawce, pogadac, pokarmic golebie
            do cholery - w okolicy mieszka mnostwo starszych osob, dla ktorych wyjscie na
            skwerek to czesto jedyny sposob na spedzenie wolnego czasu
            przychodza tam matki z dziecmi,
            jest cicho i milo
            dlaczego wiecznie znajduja sie jacys kretyni ktorzy wszystko chca zmieniac i to
            czesto na gorsze?
            • Gość: nikt Re: Zostawić mój Iluzjon! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 21:02
              Ano właśnie, i ja mieszkam niedaleko. Te wszystkie poranki, Bolki i Lolki, zabawy na skwerku, a trochę
              później - Fellini i Bergman, kawa w kafejce, piwko w kafejce, koledzy, dziewczyny, ekhm, dziewczyny..
              Zostawić moją Stolicę! A kysz!
              • mvitti Re: Zostawić mój Iluzjon! 09.02.06, 22:04
                nowe inwestycje są jaknajsłuszniejsze, tylko pytanie: dlaczego kosztem starych,
                klimatycznych miejsc...w warszawie jest jeszcze tyle miejsca...
    • adam81w jestem przeciw niszczeniu skweru ! 11.02.06, 14:25
      • adam81w A apartamentowiec to zupelnie WYPAD ! 11.02.06, 14:27
        napewno nie wyzszy od sasiednich budynkow .

ta jasne juz my was znamy . lecz nawet gdyby to tam nie ma miejsca na nowy
        budynek ...

ale za to polecam inne miejsce na zabudowe . kolo niedalekiego radia kolor .
        tam jest mnostwo miejsca :D
        • nefil Re: A apartamentowiec to zupelnie WYPAD ! 11.02.06, 15:24
          adam81w napisał:
          >lecz nawet gdyby to tam nie ma miejsca na nowy
          >budynek ...
          Tym miejscem jest skwer.
          Zamiast odnowić budynek kina, uporządkować skwer, najprościej wpuścić kopary i
          wybudować kolejne monstrum przypominające wyglądem wielkie g... ze szkła i betonu.
          Troglodyci w garniturach o mentalności barbarzyńców. Pełno (szmalu) w portfelu —
          pusto w głowie.
          • adam81w Re: A apartamentowiec to zupelnie WYPAD ! 17.02.06, 22:00
            to przeciez to jest paranoja . przeciez tam juz teraz jest ciasno co jakby
            jeszcze co postawic .
    • Gość: Paweł Detko Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 22:43
      Miasto sporządza Plan Miejscowy [czyli prawo lokalne] w którym moźna skutecznie zapisać zakaz
      likwidacji i obowiązek zachowania zabytkowego budznku d.kina STOLICA obecnie kina ILUZJON. Trzeba
      masowo kierować takie wnioski do planu, który w przyszłym ropku będzie uchwalany przez radę
      Warszawy. Taki zakaz raz na zawsze wyjaśni, źe kina nie wolno burzyć a skweru zabudować.
    • Gość: ania Może warto spytać o opinię mieszkańców ulNarbutta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:15
      Mieszkam na Narbutta od dwóch lat. Kupiłam to mieszkanie głównie dlatego, że
      moje okna wychodzą na skwerek. Zarówno ja, jak i inni mieszkańcy okolicznych
      kamienic, zamierzamy ostro protestować przeciwko zabudowie skwerku. Mokotów do
      tej pory cieszył się mianem jednej z najbardziej zielonych rejonów Warszawy. Od
      kilku lat jest intensywnie zabudowywany. Na skwerku znajduje się plac zabaw dla
      dzieci i wybieg dla psów. Z drugiej strony część kamienic ma "widok" na
      więzienie przy Rakowieckiej. Nie zauważyłam natomiast pustych sklepów o których
      jest mowa w artykule... Po co komu multiplex, kiedy najbliższy Silverscreen
      jest przy Puławskiej 700 metrów od kina Iluzjon? Może lepiej jednak zachować
      ten i tak niewielki fragment zieleni, żeby okoliczni mieszkańcy mieli gdzie
      przsiąść na ławce?
      • mvitti Re: Może warto spytać o opinię mieszkańców ulNarb 16.02.06, 18:28
        Mieszkańcy protestujcie, zróbcie coś razem koniecznie. My fani iluzjonu w tym
        miejscu i samego kina stolica już stworzyliśmy inicjatywę i ślemy listy, teraz
        wasza kolej!!!:)
      • adam81w Re: Może warto spytać o opinię mieszkańców ulNarb 17.02.06, 22:01
        oczywiscie ze lepiej aniu . ja tez mieszkam blisko skwerku .
    • Gość: Magdalena Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.crowley.pl 17.02.06, 20:29
      Odrestaurowane, ale nie przebudowane jak opisano w zamierzeniach!!!
    • Gość: Karolina Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.acn.waw.pl 18.02.06, 18:01
      Nie nie powinno. To co proponuje firma max film w innych miastach jest zbrodnia estetyczna. Kino powinno pozostac nie zmienione ewentualnie odremontowane.
      • Gość: Olcia Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 15:58
        Ja mieszkam na Wiśnioej. to tez jest bardzo blisko skwerkai ja sie nie zgadzam
        no to zebyscie z nim cos robili... ludzi, nikt sie na to nie zgodzi... nawet
        nie próbujcie... jazawszeidac i racajacze szkoly ideprzez skwerek i bardzo
        zesto tam pzebywam bo jest tam bardzo miłaatmowera dlatego niezgadam siena to
        co chcecie z tymzrobic...to jest glupota... dlaczego sieuwzieliscie na te
        skwerek.. mozecie tylko dnowic troszke kino... ale nic wieej... ale
        najlepiejznajdzicesobie jakies inne miejsc gdze nie bedziecie mieli zadnych
        problemów...

ludzienie dajmu miszczyc naszego skwerku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Olcia Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 16:00
          popełniłam pomyłke i chcesie poprawic mieszkamna"WIŚNIOWEJ"
          i jeszcze raz powtarzamze nie pozwoole n to co chcecie zrobic !!!
    • Gość: Sls Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:05
      No to super zabiora nam skwerek :/
      Jedno z nielicznych miejsc zieleni i jeszcze wybuduja apartamentowiec,ktory
      swietnie bedzie pasowal do kamiennic znajduacych sie kolo skweru.
      • horpyna4 Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 19.02.06, 20:36
        I pewnie apartamentowiec ogrodzi się razem z całym skwerem.
    • Gość: anex z mokotowa Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 10:42
      moze ktos zapytalby sie mieszkancow czy chca miec po pierwsze widok , zamiast na
      drzewa na kilku kondygnacyjny budynek, i czy chca miec "ozywienie" skweru. Jako
      mieszkaniec mowie, ze dziekuje, bradzo. moze niech inwestorzy postawia sobie pod
      domem budynek kinowy? propozycja nie do odrzucenia. Ludzie dajcie spokoj. to
      jest piekny mal placyk, i kino w swym ksztalcie swietnie sie nadaje do jego
      chcrakteru. Wystarczy remont porzadny, klimatyzacja, unowoczesnienie. a inne
      okolo filmowe rzeczy jak archiwa, biblioteki proponuje zrobic w lokalach
      okalajacyh plac jest ich naprawde sporo i obejdzie bez klotni, nikomu nie
      zasloni sie widoku z okna, nie wytnie sie drzew, bedzie porzadne kino a i lokale
      zostana wykorzystane... moze warto by przemyslec i zwerfikowac plany nim
      zupelnie zmieni sie cudowny charakter uroczego parku.
      • nefil Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 21.02.06, 21:05
        Developerzy dokonują zbrodni na Starym Mokotowie. Kto nie wierzy, niech zobaczy
        apartamentowiec na Kazimierzowskiej wybudowany przez Marvipol albo chatę na
        kurzej nóżce na rogu Puławskiej i Narbutta. Z G R O Z A ! ! !
    • Gość: Joanna Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.whirlpool.com 22.02.06, 09:47
      Absolutnie nie zgadzam sie na przebudowe kina Iluzjon i tym bardziej na
      zlikwidowanie skweru. Miszkam tam od roku i uważam, ze jest to wyjątkowo urocze
      miejsce, ktore tworzy znany wszystkich klimat Starego Mokotowa. Proszę znaleźć
      sobei inne miejsce na tego typu inwestycje - pronuję zaniedbane, obrzydliwe
      oródki działkowe przy Odyńca. Może wreszcie ktoś powinien zająć się takimi
      miejscami, a nie likwidowac każdy skrawek zieleni w tym paskudnym mieście. Ale
      oczywiscie tak prościej - prawda ? Oto Polska własnie ....
      • Gość: alex Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 12:08
        Szkoda gadać. Mokotów schodzi na psy.
    • Gość: Mokot Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 23:43
      Mieszkam dwa kroki od "placyku", tutaj poznawałem co to były poranki, tutaj chodziłem i chodzę na spacery z psem chociaż niektórzy piszą że to jest zasra.......y placyk, no to co że tak jest, ale wybudowanie w środku małego parku kolejnego "gargamela" jest nie do przyjecia. Znowu jakiś "przydupas" wziął łapówkę i chce na tym zarobić. Ten kto mieszka w okolicy doskonale wie, że kiedy jest dobry film w kinie"stolica"-tak się ono nazywało - a nie iluzjon - to nie ma miejsca żeby mieszkańcy mogli zaparkować. Dosyć przekrętów, złodziejstwa, sam osobiście będę to tępił. Moje dane - prawdziwe- nie boję się żadnych konsekwencji : PIOTR BARCZEWSKI 503 077 391. A teraz niech się kontaktują "nasi" posłowie i senatorowie , którzy śmią się tytułować "warszawiakami i pochodzą z dziada pradziada z MOKOTOWA.
      • Gość: Glinthor Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: 212.189.1.* 27.07.06, 10:52
        Mieszkam na wylocie Kwiatowej tuż przy skwerze. Budowa jakiegokolwiek budynku w
        tym miejscu zabije je i całą zieleń do okoła. Zginie nastepne "magiczne"
        miejsce na Mokotowie, Cisza i zieleń za które wszyscy mieszkańcy chwalą sobie
        to miejsce zniknie bezpowrotnie.

O samym kinie juz nie piszę bo zajeło by to pewnie kilka stron. To własnie tu
        oglądałem swoje pierwsze filmy i przychodziłem na niedzielne poranki. Kino
        wystrczy wyremontować i trochę udoskonalić i na dokładke do repertuaru ILUZJON
        dodac w atrakcyjnych godzinach nowe produkcje. Gwarantuję, że będą waliły tłumy.

Jesli ktos ruszy to miejsce osobiście przykuje się do drzwi wejściowych.
        • Gość: niktoś Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 18:11
          Mieszkam pewnie tuż obok. Przyrzekłem sobie rzucac kamieniami w okna budynku,
          który miałby mi wyrosnać naprzeciwko i tego będę się trzymał dalej.
    • wiksadyba1 Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? 30.09.06, 14:40
      Iluzjon jest mocno zapyziały, zresztą po zamknięciu kawiarni (ktoś może wie, co
      sie z tym dzieje?), nie ma tam żadnej "kulturalnej infrastruktury" i w sumie to
      jest, jeżeli chodzi o komfort seansów (w tym skądinąd jakość techniczą), ostra
      prowizorka. Architektury bym też szczególnie nie bronił samej w sobie-
      stalinowski budyneczek, który nawet w tej kategorii nie należy do najbardziej
      udanych w Warszawie.

Ale ta architekrura wtopiła się w skweri współgra, co do stylu, a zwłaszcza
      rozmiarów z okoliczną, w dużej części przedwojenną zabudową. No i mamy
      najważniejsze w Polsce kino jeśli chodzi o repertuar klasyczny. "Jak się nie ma,
      co się lubi..."
      Gdybyśmy żyli w kraju i w mieście, w którym (zwłaszcza w starszych, bardziej
      unikalnych częściach), projektuje się tylko budynki na najwyższym możliwym
      poziomie - tak architektonicznie, jak i urbanistycznie, mógłbym zaryzykować
      poparcie nawet i wyburzenia tego kina, pod warunkiem, że znalazłoby się w nowym
      budynku.

W warszawskich realiach boję się o tym myśleć:( Z przebudowy wyszłaby budowa pod
      podstaw, powstałoby w efekcie coś na poziomie Marvipolu przy Kazimierzowskiej,
      a i kino pewnie zniknęłoby "po drodze", bo nie kalkulowałoby się developerowi.

I oby to się, qrwa, nie stało.
      • Gość: Ewa Re: Czy kino Iluzjon zostanie przebudowane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 10:07
        popieram protest - zadnych koszmarow budowlanych na Mokotowie - wystarczy
        spojrzec na jak to ktos okresli chatke na kurzej nodze na rogu narbutta i
        pulawskiej - masakra!! w kinie stolica poznawalam swiat kina, tak samo bylo w
        kinie Moskwa, ktore niestety zburzyli i zlikwidowali placyk (cudowny) i
        podejrzewal ze jak poloza lape na iluzjonie bedzie to samo. Zachowajmy to
        urocze miejsce i odremontujmy iluzjon !!!
    • Gość: Karen ... IP: 195.225.178.* 06.06.08, 08:43
      [URL=www.kryliano.cn/angel-girl] angel girl [/URL] <a href='http://www.kryliano.cn/angel-girl'> angel girl </a> [URL=www.kryliano.cn/obbligazione-argentina] obbligazione argentina [/URL] <a href='http://www.kryliano.cn/obbligazione-argentina'> obbligazione argentina </a> [URL=www.kryliano.cn/beach-topless] beach topless [/URL] <a href='http://www.kryliano.cn/beach-topless'> beach topless </a> [URL=www.kryliano.cn/beach-topless] beach topless [/URL] <a href='http://www.kryliano.cn/beach-topless'> beach topless </a> [URL=www.kryliano.cn/angel-girl] angel girl [/URL] <a href='http://www.kryliano.cn/angel-girl'> angel girl </a> [URL=www.kryliano.cn/obbligazione-argentina] obbligazione argentina [/URL] <a href='http://www.kryliano.cn/obbligazione-argentina'> obbligazione argentina </a>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka