Dodaj do ulubionych

Wielki mur wyrośnie wzdłuż al. Lotników

IP: *.chello.pl 27.02.06, 06:00
I przybędzie kolejne zamknięte osiedle... Z drugiej strony - do fortu i tak
nie ma wstępu wiec z tymi terenami zielonymi to i tak lipa bo nikt z nich nie
korzysta.

No a co z bazarkiem przy Al. Lotników/Puławskiej?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Wielki mur wyrośnie wzdłuż al. Lotników 27.02.06, 09:46
      Jestem bardzo za, dość perskiego rynku w centrum ogromnego osiedla.
    • Gość: ramirez Napowietrzanie. IP: *.man.polbox.pl 27.02.06, 09:52
      Wszystko pieknie, tylko planowane budynki zablokuja przewietrzajacy ciag na
      kierunku tory sluzewieckie - podluzne bloki przy modzelewskiego (tam istotnie
      zwykle pizdzi wzdluz kierunku blokow). Nastepny przyczynek do pogorszenia
      jakosci powietrza w Warszawie.
      • Gość: mieszkaniecSluzewi Re: Napowietrzanie. IP: *.chello.pl 27.02.06, 11:32
        Spoko, ja jestem generalnie za, bazarek na rogu jest syfiasty (to nawet mało
        powiedziane) a tereny fortu (moze i zielone) sa zapuszczone i niedostepne dla
        nikogo. Tylko moim zdaniem owe bloki powinny być trochę niższe, i
        zaprojektowane przez dobrych architektow, azeby razem z fortem tworzyly takie
        kameralne niby miasto- coś na kształt zabudowy Ursynowa wzdłuż KENa pomiedzy
        stacjami metra Ursynow i Stoklosy. Narazie, chociaz plan jest bardzo ogolny, te
        bloki sprawiaja wrazenie troche molochowatych, co w polączeniu z wielkimi
        mrowkowcami po drugiej stronie Al. Lotnikow tworzyloby zbyt zwalistą i
        monolityczną zabudowę niewielkiej w sumie , troche lokalnej al. Lotnikow...
        I jeszcze jedno - skrzyzowanie Al. Lotnikow z Pulawska juz dzisiaj jest czesto
        zakorkowane z kazdej strony w godzinach szczytu, jesli dodamy jeszcze
        kilkadziesiat/ kilkaset aut dziennie po wybudowaniu tego mega -osiedla to
        bedziemy mieli totalny sajgon, mysle ze za inwestycją powinna isc przebudowa
        skrzyzowania, byc moze nawet polączona z budową etsakad w ciagu pulawskiej zeby
        usprawnic ruch drogowy i ulatwic zycie pieszym.
        Warto by takze pomyslec o poszerzeniu Al. Lotnikow i ewentualnie Walbrzyskiej
        do dwóch pasów, ale cos czuje ze to zbyt duze wyzwanie dla decydentów,
        zwlaszcza patrząc na rozgrzebane okoliczne skrzyzowania Wałbrzyska/ Lotnikow i
        Woloska/Marynarska....
        • Gość: też Służewiak Estakady???? IP: 217.8.161.* 27.02.06, 14:57
          Tak, oczywiście po poszerzeniu Al. Lotników i Wałbrzyskiej do 2 pasów i budowie estakad nad Puławską powstanie przyjemna do mieszkania okolica, piesi będą mieli miły, relaksujący spacerek, a mieszkańcy ciszę i spokój w domach, zwłaszcza w lato przy otwartych oknach. Super. A kto tam będzie mieszkał?
          • Gość: Suzewiak Re: Estakady???? IP: *.chello.pl 28.02.06, 10:48
            hmm...jeśli uważasz ze przyjemniej Ci jest jak wdychasz spaliny z samochodów
            stojących w korku przed światłami to Twój wybór. Samochody jadące wytwarzają
            dużo mniej spalin i hałasu (o ile asfalt jest dobry a ekrany akustyczne
            wyciszają jezdnię) niż te stojące w korku. Nie chce mi sie nawet dyskutowac o
            tym,ze ruch bezkolizyjny jest lepszy, bezpieczniejszy, bardziej ekologiczny
            (mniejsza produkcja spalin),ekonomiczny (zużycie paliwa), mniej hałaśliwy,
            szybszy niż zwykły ruch miejski typu stój -ruszaj, stój ruszaj, stój, stój,
            stój..., bo jest oczywiste
            • Gość: Służew Re: Estakady???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:28
              Proponuję spacer przy Puławskiej - np przy Wyścigach - po 15 minutach ból głowy gwarantowany.
              Wolę 20 samochodów czekających na światłach od 200 ścigających się po dwupasmówce. Przebudowywując Al. Lotników do 2 pasów zwiększymy znacznie ruch na tej ulicy. I gwarantuję Ci, że rok-dwa po przebudowie znów będzie tam korek.

Popatrz też na mapę - Rzymowskiego-Dolinka Sł. 3 pasy w każdą stronę, estakady, Puławska 3 pasy, Wilanowska 1,5 pasa, gigantyczne skrzyżowanie z Puławską, KEN-Rolna wkrótce 2 pasy. I chcesz jeszcze zrobić 2 pasy Lotników-Wałbrzyska???? I estakady?? To będzie jak życie na autostradzie.
              Potem zostanie do przebudowy Modzelewskiego (ale było cicho i spokojnie gdy była krótsza, a korki były takie same) do 2 pasów, Smyczkowa (tu też są korki po otwarciu Modzelewskiego), itd.

Jeśli mamy rozwiązywać problemy przemieszczania się LUDZI (nie SAMOCHODÓW) po mieście, rozwijajmy szynową komunikację miejską - czyli tramwaje.

Moja propozycja - tramwaj z pętli Służew, Al. Wilanowską do Wilanowa - zapewniasz dojazd "krawatom" do pracy w kombinacie Postępu-Domaniewska, motłochowi do Galerii Motłochu, łączysz metro i Wilanów + blokowisko "Miasteczko" Wilanów. A może jeszcze zakręcić przy torach z pętli Służew do "obozu" Marina Mokotów?
              Kolejna linia - Puławską do Piaseczna. Dość oczywisty kierunek.

No ale ZTM woli budować parking Park&Ride przy stacji M. Wilanowska - szkoda że nie przy M. Centrum - nie wiadomo po co i dla kogo.
    • Gość: to ja Re: Wielki mur wyrośnie wzdłuż al. Lotników IP: 217.153.133.* 27.02.06, 13:08
      jestem mieszkańcem Służewca,nie jestem przeciwko rozbudowie osiedla,ale ktoś
      musi pomyśleć o komunikacji i inżynierii ruchu,już w tej chwili jest to jedna z
      najbardzie zapchanych częsći miasta,wprowadzanie dodatkowych miejsc
      mieszkaniowych musi pociągać za sobą rozbudowę infrastruktury(poszerzanie
      dróg,dodatkowe skrzyżowania),nie może być tak,że ktoś ,będzie robił kasę,a
      potem mieszkańcy oraz ludzie przejeżdżający przez osiedle(Modzelewskiego stało
      sie nieformalną obwodnicą Puławskiej,Rzymowskiego-Wołoskiej)będą ponosić
      konsekwencje,czyjejś zaradności(pazerności)Myślę ,że koncepcja zabudowy
      Al.Lotników,jest nie do przyjęcia,bez odpowiednich kroków zmierzających do
      złagodzenia uciążliwości,pragnąłbym ,żeby nie powtórzyła się Gehenna ludzi
      mieszkających na osi Pyry,Mysiadło,Piaseczno spędzających codziennie godziny w
      korkach,starając sie najpierw dojechać do pracy po czym powrócić do domu.
      Wracając do tematu napowietrzania Warszawy,nie znam się na tym,ale artykuły w
      prasie,dość często wspominają o niejakim "manipulowaniu",możliwością
      napowietrzania miasta-obyśmy nie obudzili sie z ręką w nocniku,jeżeli pożal się
      boże fachowcy łapownicy,zablokują nam dostęp swieżego powietrza do Warszawy,w
      tym konkretnym przypadku może zabudowę ograniczyć do niskiej zabudowy tak jak
      to jest w tej częsci osiedla.Pozdrawiam "to ja"
      • Gość: mokotowianin Re: Wielki mur wyrośnie wzdłuż al. Lotników IP: *.chello.pl 27.02.06, 13:57
        Za niedługo zagęszczanie osiedli nie będzie miało już sensu,
        bo i miejsca ku temu zabraknie.
        Zastanawia mnie kto pierwszy odważy się i zaproponuje
        osiedle za istniejacym już murem ...
        No gdzie?
    • Gość: Z okolicy I wycięcie 95% drzew. IP: 217.8.161.* 27.02.06, 14:42
      Bazar na Al. Lotników jest okropny, jednak jeszcze gorszy jest ten na rogu z Wałbrzyską. Te bazary muszą zostać zlikwidowane, albo się ucywilizować, niestety obecni ich właściciele nie znają słów "czystość" i "estetyka".

Ale postawienie 10-piętrowców, 500 mieszkań, biurowców, hotelu i 2 hal to lekka przesada. Tam zaplanowano parkingi na ponad 1500 samochodów!!!

Jednocześnie, co widać na wizualizacji i planach dostępnych w wydziale Architektury w PKiN zagładzie ulegnie ponad 95% zieleni na tej dużej działce.
      Tam są duże drzewa, krzewy, żyją jeże (sam widziałem kilka razy).... to wszystko zostanie wycięte i powstaną wątpliwej urody wierzowce-klocki, parkingi i jakiś "park" czyli pole obsiane równą trawką i obs...e przez psy.

Ten teren zostanie jakoś zabudowany, może jednak da się wybudować coś niższego, wkomponować w zieleń, zamiast budować 10-piętrową betonową ścianę???
      • Gość: tumnus Re: I wycięcie 95% drzew. IP: 195.117.227.* 28.02.06, 07:58
        Mnie też najbardziej żal drzew. Jest to także oaza dla wielu ptaków -
        przygnębiające będzie patrzeć na kolejne blokiszcza zwane nie wiedzieć czemu
        apartamentowcami. Jeśli już budować to z poszanowaniem zieleni i nie więcej jak
        do trzech kondygnacji. Przykładem niech będą domy wielorodzinne po drugiej
        stronie fortu. Smuci mnie też wizja kolejnego getta dla bogatych - kiedy zacznie
        się myśleć o mieście jako jednym organizmie? Poza tym, czy tereny zielone tak
        bardzo rażą współczesnych urbanistów?? Zaczyna się tak jak pod koniec XIX wieku,
        kiedy władze carskie zniosły przepisy regulujące budownictwo w mieście. Wolnoć
        Tomku na swojej działeczce.
        Myślę, że fort po ucywilizowaniu mógłby być atrakcyjnym parkiem wypoczynkowym
        otwartym dla okolicznych mieszkańców, ze ścieżkami rowerowymi i miejscami zabaw
        dla dzieci i młodzieży. Ale na tym nie zrobi się szybko kasy..., poza tym, komu
        zależy na mieszkańcach okolicznych osiedli? Zobaczcie co stało się na
        Bukowińskiej - błyszczące boki-slumsy jako pomnik pazerności deweloperów. Kto
        tam chce mieszkać?!
    • Gość: gosc Potrzebny ban na nowe budowy bez infrastruktury!!! IP: *.molgen.mpg.de 27.02.06, 16:16
      Ktos zwariowal zeby budowac wielkie bloki miedzy zakorkowanym skrzyzowanem przy
      Galerii Centrum, zakorkowana Walbrzyska i zakorkowanym skrzyzowaniem Wilanowska!

Pozwolenia na budowe musza uwzgledniac mozliwosci infrastruktury - chocby
      dojazdu! Dosc wiezowcow i centrow handlowych korkujacych cala okolice!

W tym miejscu mozna postawic domy 2-3 pietrowe, ale nie wiezowce! Chyba ze
      inwestor sfinansuje poszerzenie sasiednich ulic - w co watpie.

Nie jest obowiazkiem warszawiakow znosic korki i placic za poszerzanie ulic bo
      inwestor dobudowuje kilka tysiecy mieszkan w miejscu gdzie nie mozna dojechac.
    • Gość: e Re: Wielki mur wyrośnie wzdłuż al. Lotników IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 02.03.06, 11:52
      A INSTYTUT SZTUKI FILMOWEJ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka