Dodaj do ulubionych

Pytanie do zalogowanych

29.01.02, 08:54
Czy przezyliście wczoraj atak na swoje skrzynki pocztowe? Do mnie przyszło
sporo maili z zawirusowanymi plikami i nie tylko do mnie. Niektórym osobom
padły outlooki

I druga sprawa: jakiś kretyn zamieścił u nas wątek "Takie małe, a", służący
tylko i wyłącznie do nabijania postów. Jest to kopia wątka z forum
głównego: "Polska liczy". Bardzo goraco wszystkich proszę, nie wpisujcie tam
nic, niech spadnie na dół
Obserwuj wątek
    • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych IP: 213.17.164.* 29.01.02, 09:07
      ja nie uzywam outlooka, wlasnie z powodu wirusow, ale wczoraj byl wysyp tego
      dziadostwa:(((( kolega wszedl na strone pewnego sklepu i sciaganl 14 wirusow!!!
      • eela Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 09:11
        ja te wirusy miałam tez , nawet przede wszystkim w skrzynce gazety

w wątku o 715 ten dowcipnis wkleił Wam ten wątek do nabijania
    • Gość: zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych IP: *.acn.waw.pl 29.01.02, 09:44
      O kurczę! Przyszło mi parę dziwnych maili na skrzynki, które otwieram z
      Outlooka. Myślałam, że to ktos, kto mnie nie lubi robi mi głupi kawał. Objawów
      wirusa jako takich nie mam (póki co), ale już sam fakt jest zastanawiający.
      Zaraz otworzę Outlooka - może to jest mój ostatni post...
      • garma Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 10:09
        Ja też wczoraj dostałam kilka zawirusowanych śmieci. W dodatku nie udaje mi się
        nic wysłać z poczty gazety. Chciałam napisać do Beaty z mojego konta w gazecie,
        ale się nie udaje i to nie pierwszy raz, bo kilka dni temu, kiedy próbowałam do
        Beaty coś napisać - nie można było przesłać listu.
        • eela Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 10:22
          Witam miłego gościa :)). Ja wysyłam z gazety bez problemu, wczoraj nawet do
          Beaty :). Dziś przyszło kilka, jeden był zainfekowany, ale skaner poczty na
          szczęście go wychwycił. Sprawdziłam teraz komputer najnowszym antywirusowym i
          na szczęście niczego podejrzanego nie mam, a juz bylam w strachu
          • garma Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 10:28
            Przed chwilą udało mi się wysłać do Beaty emalię. Okazało się jednak, że to nie
            poczta gazety szwankowała, a inne konto :)
            • zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 11:07
              Ja jestem podejrzliwa bestyja i od razu podejrzewałam wszystko i wszystkich.
              Teraz wnioski mam takie, że to wirus z portalu GW.
              • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 11:13
                Oczywiście, ze masz rację. I w dodatku to swiństwo się rozprzestrzenia. Dzis o
                9-tej rano przyszedł zainfekowany mail do mojego szefa od naszej kasi-s (mamy
                sieć wewnętrzna). Pół godziny musiałam sie u niego spowiadać
                • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych IP: 213.17.164.* 29.01.02, 11:21
                  A tacy jak ja tylko zyja z tych wirusow:))))) pozdrawiam wszystkich
                  zainfekowanych, bo mam dzis full roboty - piec zainfekowanych komputerow do
                  uzdrowienia:)))
                  • zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 11:28
                    Gość portalu: Ann napisał(a):

> A tacy jak ja tylko zyja z tych wirusow:))))) pozdrawiam wszystkich
                    > zainfekowanych, bo mam dzis full roboty - piec zainfekowanych komputerow do
                    > uzdrowienia:)))

Orzeszku... szpecjalista :))) a jakiego antywira polecasz?
                  • eela Re: Pytanie do zalogowanych 29.01.02, 11:29
                    Oooo, to mamy fachowca pod ręką :)).
                • zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych/do Eeli 29.01.02, 11:27
                  To co najmniej dziwne, no chyba, że szef też korzysta z portalu gazety. Albo ja
                  się nie znam. Wasrto byłoby poruszyć ten temat na Forum o Forum - masz tam
                  znajomości :))
                  • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 11:47
                    Własnie, że nie korzysta i tego nie rozumiem. Musiało to jakos dojść przez
                    nasza siec wewnętrzną, ale ja tego nie rozumiem...

Ja nie mam znajomości na Forum o forum. Jakie?
                    • zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 12:18
                      eela napisał(a):

> Własnie, że nie korzysta i tego nie rozumiem. Musiało to jakos dojść przez
                      > nasza siec wewnętrzną, ale ja tego nie rozumiem...

A może wysyłałaś mu jakiegoś maila i wirus się go czepił?
                      A może Ann nam coś powie?

> Ja nie mam znajomości na Forum o forum. Jakie?

Jak to nie masz?!?!?!
                      • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 12:29
                        Wysłałam zapytanie na Forum o forum. Czekam na odpowiedź. Chodzi Ci o to
                        latanie na skargę? :))

Nie, nie wysyłałam mu maila. Mail przyszedł od kasi-s z naszego mokotowskiego
                        dzisiaj i ja tego nie rozumiem, bo ona na 100% tego nie wysłała

znów ten głupek od liczników :( sie wpisał
                      • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy IP: 213.17.164.* 29.01.02, 12:33
                        spiesze z wyjasnieniem:
                        -wiekszosc wirusow pocztowych ma to do siebie, ze samodzielnie rozsyla sie do
                        wszystkich, badz ilus tam okreslonych przez jego tworce, odbiorcow,
                        umieszczonych w ksiazce adresowej osoby, ktora go otrzymala; problem w tym, ze
                        osoba zainfekowana nie ma pojecia o tym, ze wirus sie rozeslal, poniewaz nie
                        dopisuje sie on do poczty wyslanej; czesc wirusow rozsyla sie po sieci
                        wewnetrznej tez bez wiedzy rozsylajacego
                        -ja uzywam nortona antywirusa, jeszcze mnie nie zawiodl
                        • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 12:38
                          A w jaki sposób ten pierwszy dostaje się do poczty? to jest coś koszmarnego.
                          Zaczęło się około 21-ej i jeszcze dzis działało

• zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych/do Eeli 29.01.02, 12:47
                            Ano siedzi jakiś cebrzyk przy kompie, napisze wirusa i go wysyła do iluśtam
                            osób. Ci z kolei, bogu ducha winni, rozsyłają to do innych i tak sobie wirusik
                            łazi po całym świecie. Mnie interesuje w jaki sposób on wykorzystuje pocztę
                            odbieraną i wysyłaną z portalu.
                            Elu, jeżeli to faktycznie jest wirus z GW, to będzie aktywny dopóki ktoś mądry
                            się go nie pozbedzie.
                            • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Eeli 29.01.02, 12:49
                              Masz racje. Czekam na odpowiedź od maas
                            • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 13:25
                              Przyszła odpowiedź od maas:

Witam,

czy moglabys dokladnie opisac, co sie stalo i w jaki sposob, a ja przesle te
                              dane postmasterom? Do tej pory nie mielismy takiego przypadku, natomiast dosc
                              czesto zdarza sie przenoszenie wirusow przez ksiazke adresowa Outlooka.

Wysłałam te informacje i czekam na następna odpowiedź
                        • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 12:41
                          Ann, ja używam MKS-Vir dla Windows98. Co mozesz o nim powiedziec?
                          • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy IP: 192.168.0.* 29.01.02, 13:16
                            Kazdy antywirus jest dobry, byle jego autor prowadzil badania nad wirusami, no
                            i najwazniejsze to nie pozwolic sie zestarzec bazie wirusow:))) nawet raz na
                            tydzien uaktualniac
                            • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 13:19
                              O Jezu, Ann, a skąd ja bym tak często brała uaktualnienie?
                              • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy IP: 192.168.0.* 29.01.02, 14:19
                                Z internetu:)))) przynajmniej norton antyvirus posiada aktualizacje via siec; o
                                mksie nic nie wiem, ale byc moze tez
                                • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 16:27
                                  nie jest mi do smiechu, bo mi komputer padł
                • kasia-s Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 16:14
                  eela napisał(a):

> 9-tej rano przyszedł zainfekowany mail do mojego szefa od naszej kasi-s
                  Do nikogo dzisiaj nic rano nie wysyłałam, bo dopiero teraz siadłam przy
                  komputerze. Natomiast sama dostałam rano jakiegoś wirusa. Wyłapał go Norton. Mam
                  nadzieję, że nie ma innych. Przykro mi, że szef Cię wzywał na dywanik. :)))
                  • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 29.01.02, 16:26
                    U mnie komputer padł. korzystam z innego :((
                  • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do kasi-s 29.01.02, 18:05
                    Po tym usmiechu jakos nie widze, zeby Ci bylo przykro
                    • Gość: kasia-s Re: Pytanie do zalogowanych/do kasi-s IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.02, 18:56
                      eela napisał(a):

> Po tym usmiechu jakos nie widze, zeby Ci bylo przykro
                      eelu jest mi bardzo przykro, palec mi się omsknął na sasiedni klawisz

• eela Re: Pytanie do zalogowanych/do kasi-s 29.01.02, 19:07
                        Wreszcie sie uporałam z komputerem. Ledwo patrze na oczy. Był w nim wirus Trojan.Klez.E.Worm.
                        Radzę Ci sprawdzic najnowszym programem antywirusowym. Ja rano sprawdzałam MKS-em i
                        niczego nie wykrył, a po południu udało sie sciągnąć najnowszą, bo dzisiejsza wersje MKS-a -vir i on
                        to dopiero wykrył. Natychmiast wyniosłam się z outlooka i przeszłam na pocztę Netscape. jednakże
                        jeszcze cos dochodzi z gazety, bo znalaząłm nowe trzy.
                        Siedze jeszcze i czekam, az szef się upora ze swoim, bo jego komputer jest wolny jak żółw i
                        dodatkowo sprawdzamy jeszcze komputer kolegi. Jestem pewna, że ten cały szajs przyszedł z gazety
    • Gość: 2222 Re: Pytanie do zalogowanych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 22:07

• A o co tobie chodzi... adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
      Gość portalu: 2222 27-01-2002 22:12 odpowiedz na list odpowiedz cytując

eela@poczta.gazeta.pl 27-01-2002 20:09 odpowiedz na list odpowiedz
      cytując

Gość portalu: 2222 napisał(a):

> Sie wie!

Słuchaj, 2222, jak nie zaczniesz pisac całymi zdaniami,
      to przy najbliższej
      okazji zrobie Ci lekka krzywdę :). Ja czasami w ogóle
      nie nadążam za Twoimi
      myslami

• Re: A o co tobie chodzi...
      eela@poczta.gazeta.pl 28-01-2002 09:25 odpowiedz na list
      odpowiedz cytując

tu akurat wiem, ale na ogół nie wiem :))
      ------------------------------------------
      • kasia-s Re: Pytanie do zalogowanych 30.01.02, 00:30
        ja rano stosunkowo nowym Nortonem wyłapałam tylko jeden ale nie pamietam juz
        nazwy
        • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych IP: 192.168.0.* 30.01.02, 09:24
          a ja w ogole nie mam problemow z wirusami; ostatni jakiego mialam i ktory
          narobil mi szkod, byl w lipcu 2000 roku; od tamtej pory zaden wirus nie ma
          prawa sie dostac do mojego komputera:))))moze sie mnie boja, bo wiedza, ze i
          tak mi nic zlego nie zrobia?.....
          • zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych 30.01.02, 10:00
            Drogie kolezanki!
            W takich sytuacjach podstawą jest brak zaufania. Dostałam 2 razy Myparty i
            jeszcze jakieś badziewie nadane z adresu d.z. i lelesia. Usunęłam bez
            otwierania - antyvir nawet nie zdążył pisnąć. Poza tym chyba logiczne, że jak
            ktoś znajomy pisze do mnie maila z tekstem angielskim, z Wawra czy Gocławia to
            jest to podejrzane. Przeczesałam komputer w poszukiwaniu plików egzekutywnych z
            wirusami Myparty, Klez.E i Badtrans II (nazwy i opis były dostępne wczoraj na
            stronie mks-vir) - nic nie znalazłam.
            Teraz włożę łapę do kontaktu i bedę świecić przykładem.
            • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 30.01.02, 10:26
              Ja niestety miałam trojana, o którym piszesz
            • kasia-s Re: Pytanie do zalogowanych 30.01.02, 10:44
              Masz Zdzicha całkowitą rację, mnie zgubiła ciekawość bo otworzyłam list z
              Frankfurtu, gdzie jako żywo nie mam żadnych znajomych
          • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Ann 30.01.02, 10:25
            Jestem podłamana, zupełnie nie wiem, co robić? Na razie wywaliłam wszystkie
            adresy z książek adresowych i wpisuje ręcznie. Problem w tym, ze prowadze dość
            rozległą korespondencje i ode mnie juz doszły do Niemiec. Własnie dzis przyszły
            alarmujące wieści z Niemiec. Wyjsciem była by pewnie likwidacja skrzynki w
            gazecie, ale poniewaz wiąże sie to ze zmianą nicka, to nie wchodzi w związku z
            tym w rachubę
            dziś miałam 3 maile na gazecie w 4 w outlooku i tego zupełnie nie rozumiem, bo
            był wyłączony. Przeszłam na netscapa. Ann poradź coś
            • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do mnie IP: 192.168.0.* 30.01.02, 10:43
              sciagnac z internetu baze wirusow i na wszelki wypadek informacje jak recznie
              usuwac wirusy - sa takie informacje; a potem odlaczyc sie na chwile od sieci i
              lokalnie usuwac wirusy; dopiero zdrowy komputer wlaczyc z powrotem do sieci;
              ksiazki adresowej nie trzeba bylo usuwac:))) nie jest zainfekowana; ale usunac
              z outlooka wiadomosc - ostatecznie i usunac ja z pliku elementy wyslane. mbx
              czy jakos tak;
              • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Ann 30.01.02, 11:30
                Wiem, że książka nie jest zainfekowana, ale chodziło mi o to, żeby z mojej
                książki nie brał adresów i dalej nie wysyłał
            • zdzicha Re: Pytanie do zalogowanych/do Eeli 30.01.02, 10:45
              Na razie ja Ci odpowiem, może Ann później coś jeszcze dopisze.
              Klez.E nie potrzebuje programu pocztowego do rozprzestrzeniania się po sieci.
              Niepotrzebnie panikujesz z usuwaniem adresów z książki adresowej. Można w jakiś
              sposób zabezpieczyć Outlooka przed wirusami, ale jeszcze nie wiem jak.
              Likwidacja skrzynki w GW jest, zdaje się, fizycznie niewykonalna. Poza tym, jak
              wspomniałam wyżej, Klez.E i parę innych wirusów NIE POTRZEBUJE książki adresowej.
              Nie rozsyłają się też na pewno za pomocą poczty gazetowej jako takiej, stwierdzam
              to na swoim przykładzie, gdyż tejże skrzynki nie otwierałam od ubiegłego tygodnia.
              Maile przychodzą do Ciebie niezaleznie od tego, czy program pocztowy masz
              włączony czy nie.
              Jeszcze jakieś pytania?
              • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 30.01.02, 11:27
                no własnie, przyłażą niezależnie od tego, czy jest włączony, czy nie :( , mój
                MKS-vir zarażone wyłapuje
                • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy IP: 192.168.0.* 30.01.02, 12:34
                  to trzeba bylo eelu wyjac wtyczke sieciowa; wtedy sie nic nie rozprzestrzenia;
                  outlooka nie da rady zabezpieczyc - niby norton ma opcje kontroli poczty, ale
                  tylko jesli ma nowa baze, a co jesli baza jest przez firme uaktualniana raz na
                  tydzien w poniedzialek, a wirus sie pojawi w czwartek? niestety, pech; jedynym
                  zabezpieczeniem jest wylaczenie obslugi skryptow, ale to jest radykalne
                  posuniecie i moze zaowocowac wylaczeniem innych ciekawych funkcji;
                • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy IP: 192.168.0.* 30.01.02, 12:35
                  a i tak jest to zabezpieczenie tylko do wirusow skryptowych (tycy co sie same
                  rozsylaja, m.in.)
                  • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 30.01.02, 12:44
                    Czyli parktycznie nic nie można zrobic? A czy nie jest to związane z tym, że
                    serwer nie ma zabezpieczenia antywirusowego?. Tak pytam, bo jestem na liście
                    dyskusyjnej na jednym z serwerów i przyszedł uspokajający mail od tamtejszego
                    admina, że serwer ma zabezpieczenie antywirusowe i nic się nie rozniesie
                    • Gość: Ann Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy IP: 192.168.0.* 30.01.02, 13:25
                      mozna i powinno sie zrobic; wasz administrator widac lubi usuwac wirusy, ze
                      tego nie robi:))) ja np. poniewaz mam tu jeden serwerek pod swoja opieka, mam u
                      siebie tzw. skaner antywirusowy i moi uzytkownicy nie sciagna nic
                      zainfekowanego; nawet jesli zostalo do nich wyslane i czeka na odbior:)))ale
                      zeby gazeta nie miala skanera? hmmmm.... albo jest kiepskim adminem i sie nie
                      zna na ochronie system, albo mu sie nie chce ochraniac
                      • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do Zdzichy 30.01.02, 13:41
                        Ann, mogę Cię polecic gazecie. :))) A tego naszego zakładowego zaraz ochrzanię
                        • kasia-s Re: Pytanie do zalogowanych/do eeli 30.01.02, 13:46
                          Mówiłaś wczoraj,że wirus do Twojego szefa przyszedł z mojego adresu, wysłałam
                          wieczorem ostrzeżenie do wszystkich osób, którch adresy mam w książce i okazało
                          się, że nikt z nich nie otrzymał wczoraj z mojego gazetowego adresu żadnej
                          przesyłki, zupełnie tego nie rozumiem. Ja wczoraj rano nie wysyłałam poczty do
                          nikogo (Twojego szefa też nie).
                          • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do eeli 30.01.02, 14:09
                            Ja Ci wierzę, że nie wysyłałaś :)), to zyje własnym zyciem. Akurat padło na
                            szefa i Twoj adres, ale nie gazetowy, tylko prywatny (mm). Siedzieliśmy wczoraj
                            do 21.15. Oba komputery wyleczylismy, wirusów nie ma, a mimo to dziś rano w
                            skrzynce gazetowej i outlooku było po 4 maile. Nie martw się, wszystko jest
                            O.K. Ale żebys widziała i słyszała początek sledztwa na temat relacji między
                            nami dwiema...:))))
    • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do ann.k 30.01.02, 14:12
      Ann, no wiec przeprowadziłam w pracy sledztwo na temat zabezpieczenia serwera
      przed atakiem wirusów. Niczego takiego u nas nie ma. Podobno sprawa pieniędzy.
      Ile kosztuje skaner zabezpieczajacy serwer?
      • ann.k Re: Pytanie do zalogowanych/do ann.k 30.01.02, 14:22
        trudne pytanie, bo nie pamietam:((( ale cos kolo kilkuset zlotych; norton na
        jedna stacje robocza kosztuje jakies 200 zlotych (chyba); ogolnie rzecz biorac,
        mozna zrobic na jednym komputerze zabezpieczenie z nortona i z niego
        kontrolowac poczte uzytkownikow; ja tak np robie i czasami recznie kasuje
        wiadomosci, o ktorych wiem, ze sa z wirusem
        • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do ann.k 30.01.02, 14:29
          To znaczy, ze trzeba kupic zabezpieczenie tylko na jeden komputer (a nie na
          wszystkie?)? To ja nie rozumiem w czym rzecz? Kilkast złotych nie majatek. I z
          jednego mozna kontrolowac np. 100 komputerów?
          • ann.k Re: Pytanie do zalogowanych/do ann.k 30.01.02, 15:08
            mozna; wiekszosc portali oferujacych darmowe konta pocztowe ma taki skaner; a
            logujacych sie tysiace;
            • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do ann.k 30.01.02, 15:11
              Zrobiłam zamieszanie :)), dało pewne efekty.

Wysylam maila za chwilę na Twój adres
            • eela Re: Pytanie do zalogowanych/do ann.k 30.01.02, 15:49
              Ann, zajrzyj do skrzynki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka