Dodaj do ulubionych

Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ?

26.11.09, 13:26
Dziewczyny potrzebuję pomocy. Nie wiem co zrobić w tej sytuacji.
Otóż sprawa wygląda tak, jesteśmy w trakcie załatwiania wizy na 3
mieś. Po jego przyjeździe do Pl chcemy wziąść ślub i starać się o
zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony. Zaczęłam dowiadywać
się jakie dokumenty musimy zgromadzić do ślubu w Pl. Zadzwoniłam do
urzędu stanu cywilnego i powiedzieli mi ,że potrzebny będzie jego
akt urodzenia,zaświadczenie o zdolności sprawnej do zawarcia
małźeństwa (oczywiście pieczątki i tłumaczenie), ale i tutaj moje
zaskoczenie Panie w Urzędzie powiedziały mi, że Albania widnieje w
wyjazie państw , które nie wydają zaświadczenia o zdolności do
zawarcia małżeńśtwa. Jedyna drogą w tym wypadku jest jego przyjazd
tu i własnoręczne złożenie przez niego wniosku do sądu rejonowego
właściwego z jego miejscem zameldowania tutaj po przyjeździe. Sąd
ustala datę rozprawy sądowej , na której musi być oczywiście obecny
tłumacz. Na termin rozprawy czeka się 3 mieś.Poźniej 1 mieś na
uprawomocnienie. Czyli to są 4 mieś i 1mieś oczekiwania na ślub plus
sam ślub ,a 45 dni oczekiwania na decyzje w sprawie zezwolenia na
zamieszkanie na czas oznaczony. Daje to łącznie 6,5 mieś, a jego
wiza turystyczna jest na 3 mieś. Po uzyskaniu tych wszytskich
informacji z urzędu i z sądu rejonowego zadzwoniłam również do
ambasady polskiej i rozmawiałam z konsulem ,który powiedział mi, że
pierwsze słyszy o tym, że w albani nie wydają takich dokumentów. Nie
wiem do kogo mam się zwrócić po wiarygodną informację. Zależy nam na
przedłużeniu jego wizy, która będzie do 6 kwietnia ,ale zupełnie nie
wiem jak wyrobić się z tym czasowo i kosztowo (bo
rozprawa,tłumaczenia,obecności tłumacza 3 razy, opłata za ślub ,za
wydanie dokumentów,opłata za wniosek o karte pobytu). Jak to
możliwie, ża pare lat po Waszych ślubach o których pisałyście w
atkach wszytsko , aż tak się zmieniło?
Będę wdzięczna za wszytskie radym, bo szczerze mówiąc jestem załamana
Obserwuj wątek
    • iwi41 Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 14:26
      Też przez to przechodziłam.Oczywiście Albania wydaje to zaświadczenie a urzędy
      w Polsce mają przestarzałe informacje.Jak myśmy chcieli złożyć dokumenty u mnie
      w mieście(Białystok) to też mi powiedzieli,że muszę ubiegać się w sądzie o
      zwolnienie z przedłożenia tego dokumentu (wtedy jeszcze taki dokument wydawała
      ambasada Albanii teraz ubiega się o niego w Albanii w USC)więc ja się tej pani
      pytam jak ja mam się ubiegać o zwolnienie gdy posiadam taki dokument i pokazałam
      im ten papier to powiedzieli,że jest dobry.Myśmy ostatecznie brali ślub w
      Warszawie bo u mnie w mieście żądali tłumacza na język albański.Ślub możecie
      brać w dowolnym USC w Polsce.
      • best.tirana Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 15:29
        A jak dawno brałaś ślub? Właśnie zastanawiałam się czy to
        możliwie ,żeby nagle strona albańska zrezygnowała z wydawania tego
        dokumentu. Powiedz mi, a czy do wydania tego zaświadczenia w Albani
        potrzebne są moje przetłumaczone i przesłane dokumenty ?
        Troche spadł mi kamień z serca po Twojej odpowiedzi ,bo już naprawdę
        myślałam,że to jest nie do zrealizowania.
        • iwi41 Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 18:17
          Myśmy brali ślub prawie 4 lata temu ,ale na pewno Albania nie zrezygnowała z
          wydawania tego dokumentu(tak jak pisałam USC w Polsce mają po prostu nieaktualne
          informacje).Do wydania tego dokumentu potrzebny jest twój przetłumaczony na
          albański odpis aktu urodzenia(lepiej tłumaczyć w Albanii bo tam jest taniej).Ja
          nie wysłałam do męża mojego aktu urodzenia(bo nie wiedziałam że trzeba)to nie
          chcieli mu wystawić tego zaświadczenia z moim nazwiskiem,ale na szczęście jakoś
          się dało przekonać urzędniczkę żeby przyjęła dokumenty.
          Najważniejsze to że zanim twój narzeczony przyleci do Polski musisz mieć
          przetłumaczone wszystkie dokumenty.
          • best.tirana Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 19:25
            Super, dziękuje Ci za odpowiedź. Troche mi to pomogło, bo naprawde
            przeraziła mnie wizja składania sprawy do sądu i czekania tyle
            czasu, bo jakby nie było on sam tego tutaj nie załatwi, ja
            musiałabym wszędzie z nim chodzić, a pracować też muszę. Czyli z
            tego co mi napisałaś jutro z samego rana muszę pojechać odebrać mój
            akt urodzenia i zaświadczenie, że jestem panną i następnie to
            przetłumaczyć (zrobię to w Pl chyba żeby już wysłać gotowe)i wysyłam
            do niego. On bierze teczkę pod pachę i udaje się do urzędu stanu
            cywilnego gdzie wydadzą mu dokumenty. Tłumaczy je w ambasadzie
            polskiej ,odbiera wizę i to wszystko ? A czy to również prawda, że
            do ustalenia daty ślubu i złożenia dokumentów w USC potrzebny jest
            tłumacz przysięgły?
            • iwi41 Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 21:46
              dokładnie tak,tylko popytaj się innych dziewczyn(albo niech on się spyta u
              siebie w usc) czy na tym twoim akcie urodzenia nie musi być pieczątka
              apostile.A co do jego dokumentów to mają być "użyte" w Polsce więc powinny być
              przetłumaczone przez polskiego tłumacza więc niech on Ci prześle swój akt
              urodzenia i to zaświadczenie oba koniecznie muszą mieć pieczątkę apostile.
              Tak do ustalenia daty ślubu też jest potrzebny tłumacz przysięgły.
    • madalta.gr Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 22:36
      Mamy ten sam problem z urzędami co Wy. W ostatnim czasie trochę się nalataliśmy pomiędzy USC a ambasadą Albanii... uncertain
      W USC byliśmy kilka razy i za każdym razem słyszałam co innego.
      Najpierw się upierali, że takie zaświadczenie może wydać tylko ambasada Albanii, a ta takowych ponoć już nie wystawia. Pani pokazywała nam nawet wzór (kopię pisma wystawionego przez ambasadę).
      Innym razem usłyszałam, że Albania jednak nie wystawia takich zaświadczeń, bo tak napisali w ich "mądrym poradniku". A na koniec oświadczono mi, że i tak, nawet jeśli załatwię takie zaświadczenie w USC albańskim i będzie ono miało Apostille, to oni nie będą go honorować, bo to nielegalny dokument. A tak wogóle to najlepiej, żebym w tej sprawie zwrócić się do sądu...
      Byliśmy parę razy w ambasadzie i rozmawialiśmy z panią Konsul. Ona z kolei twierdzi, że w tej kwestii nic się nie zmieniło. Od lat obowiązuje ta sama procedura, o której pisały dziewczyny już wcześniej. Podobno wysłali oficjalne pismo do naszego MSZ, ale chyba tam ugrzęzło, bo USC dalej nie doinformowane...
      Za radą pani Konsul jesteśmy w trakcie załatwiania dokumentów z albańskiego USC, ale nie wiem co będzie dalej... sad Zanosi się na wojnę z urzędem... suspicious
      • iwi41 Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 22:59
        Wiesz co zawsze można zmienić USC,bo jak pisałam ślub można wziąć w dowolnym usc
        w Polsce.Ja brałam ślub w usc w Warszawie na Al.Solidarności bardzo miła pani
        naczelnik,dziewczyny też "polecają" Wrocław.
        • madalta.gr Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 26.11.09, 23:38
          Też to brałam pod uwagę. Byliśmy w Centrum i tam przy którejś kolejnej wizycie rozmawiałam ponoć z kierowniczką. To właśnie ona odesłała mnie do sądu. Następnego dnia pojechaliśmy na Żoliborz z nadzieją, że może mają tam aktualniejsze informacje. Jakież było moje zdziwienie jak za biurkiem zobaczyłam tą samą kobietę, która dzień wcześniej podawała się za kierowniczkę w innym urzędzie. suspicious
          W końcu pojechaliśmy na Ursynów. Tam bardzo sympatycznie z nami rozmawiano, ale z tego co się zorientowałam to także podlegają pod USC w centrum..
          Wszyscy zasłaniają się pismem wysłanym do ambasady na początku roku z zapytaniem o zmianę przepisów prawa albańskiego, rzekomo na które ambasada nie odpisała. A ambasada stwierdziła, że nie będzie wysyłać odpowiedzi do każdego USC i odpowiedziała do MSZ...
          Myślałam o USC na Al. Solidarności, ale najpierw chcę mieć dokumenty w ręku. Potem będę kontynuować moją urzędową wędrówkę... wink
          • best.tirana Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 08:51
            Właśnie wróciłam z urzędu żeby odebrać akt urodzenia, na wszelki
            wypadek odebrałam zupełny a nie skrócony (gdyby w Albani dla odmiany
            sie przyczepili smile ) Termin odbioru mam na 4 grudnia. Potrzebne mi
            jeszcze bedzie zaswiadczenie o stanie wolnym...myslalam,ze tak to
            sie nazywa. Otoz Pani powiedziala mi ,ze jedyne co wydaja to
            zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa za granica.
            Czy to jest ten dokument?
            • madalta.gr Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 16:02
              Tak, to dokładnie ten dokument... wink) Ja wysłałam do Albanii akt urodzenia
              zupełny i takie właśnie zaświadczenie. Oprócz tego jak dokumenty były już na
              miejscu, urzędnicy nagle wymyślili sobie, że będzie potrzebne jeszcze
              pełnomocnictwo dla siostry, bo narzeczony nie mógł załatwić spraw osobiście na
              miejscu...
              • madalta.gr Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 16:44
                Dodam tylko, że dokumenty w polskim USC dostałam od ręki i nie musiałam na nic czekać...
                Ale to pewnie zaleta wielkiego miasta... wink
          • best.tirana Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 08:54
            Madalta to strasznie Cie odsyłają ;/ ja rowniez narazie chce
            zalatwic najpierw wszytskie dokumenty, a walczyc z urzedem o
            zalatwienie daty slubu bede pozniej, na bank choc jeden urzad na
            terenie Polski uzna ten dokument smile wiec glowa do gory,
            najwazniejsze to zalatwic wszytskie dokumenty.
            • jola_ml40 Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 11:05
              Tak to jest jak się mieszka w wielkim mieściebig_grinwinktongue_out.Dziewczyny w moim USC w
              małym miasteczku poproszono tylko o akt urodzenia,który przetłumaczyliśmy w
              Koszalinie z języka angielskiego na polski.Są tzw międzynarodowe akty
              urodzenia.Mojemu przyszłemu małżonkowi wysłałam mój internacjonalny akt
              urodzenia.Nikt nie żądał od niego informacji,czy jestem wolna,mężatka czy
              rozwódka.Aha,miał jeszcze zaświadczenie z tamtejszego USC,że jest stanu wolnego
              i to wszystko.Na ślub czekaliśmy tylko miesiąc.Pozdrawiam i głowa do górysmile.Nie
              taki diabeł straszny jak go malująwink
              • best.tirana Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 12:01
                No własnie są plusy mieszkania w Warszawie, bo nie trzeba jechać po
                apostille do innego miasta, ale za to na terminy ślubu i odbiór
                dokumentów długo się czeka ;/ tak informacyjnie napiszę ,bo może ta
                informacja komuś się przyda...rozmawiałam z Panem Przeniosło apropo
                cen i terminów tłumaczeń. Tłumaczenie 68 zł za strone, normalny czas
                oczekiwania 7 dni, przyspieszony 3 dni, można przyjechać osobiście i
                jest od ręki. Obecność przy rezerwacji daty ślubu 150 zł , a
                obecność na ślubie 350 zł.Napiszcie mi jeszcze tylko proszę coś o
                dokumencie ,że jestem stanu wolnego. Tak jak pisałam w USC
                powiedzieli mi ,że wydają tylko zaświadczenie o zdolności prawnej do
                zawarcia związku za granicą- czy to jest ten dokument ? Nie
                chciałabym załatwiać błędnego dokumentu
                • madalta.gr Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 16:12
                  Ja załatwiałam tłumaczenia w Toruniu i jestem bardzo zadowolona. Jednego dnia
                  dokumenty wysłałam mailem, a następnego dnia tłumaczenia zostały odesłane
                  pocztą, no i cena chyba troszkę niższa... wink
            • madalta.gr Re: Nowe formalności w sprawie ślubu w Pl ? 27.11.09, 16:03
              Będziemy szturmować wszystkie po kolei... suspicious
    • best.tirana do MADALTA.GR 27.11.09, 14:49
      Obdzwoniłam chyba wszystkie urzędy w Wawie, wszędzie mówili mi to
      samo co Tobie, że nawet jeżeli przyniosę dokładnie taki dokument
      jaki sobie rzeczy to go nie przyjmą ,bo na ich wykazie widnieje ,że
      Albania nie wystawia takich zaświadczeń. Zaczęłam dzwonić do USC pod
      Warszawa i perwszy USC do jakiego zadzwoniłam z Legionowie
      powiedział ,że pierwsze słyszy żeby Albania nie wydawała, bo w ich
      zestawieniu widnieje jako kraj, który wydaje. Ogromne różnice w
      poinformowaniu urzędów !!!! Niewyobrażalne. Pani powiedziała mi ,że
      bez problemu przyjmą takie dokumenty i że nawet nie jest konieczne
      apostille tylko pieczątka z konsulatu. Więc jeżeli będziesz miała
      problem to możę tam się zgłoś, ja chyba też tak zrobie.
      • madalta.gr Wykaz państw... 27.11.09, 17:54
        Znalazłam biuletyn dla USC z wykazem państw, które wydają zaświadczenia swoim obywatelom. Albania jest tam jako kraj, który takich zaświadczeń nie wydaje. Ale biuletyn jest bardzo stary, bo z 1998 roku. Jeżeli nasze USC wzorują się na tak archaicznych przepisach, to nic dziwnego, że nie można nic później załatwić... uncertain
        Ale jest tam też taka informacja:

"Powyższe wykazy odzwierciedlają stan prawny na dzień 1 stycznia 1998 roku. Może się zatem zdarzyć, że z któregoś z państw, które wg podanego wykazu nie przewiduje wydawania dokumentów stwierdzających możność zawarcia małżeństwa wg prawa ojczystego dokument taki otrzymamy. Należy go wtedy przyjąć, ponieważ po 1 stycznia 1998 r. mogło się zmienić prawo wewnętrzne państwa obcego"

No i to już brzmi lepiej wink
        • tutanka Re: Wykaz państw... 16.11.10, 17:30
          Hej dziewczyny, ja zabrałam się za załatwianie formalności do ślubu w Polsce. Planujemy na 29.01. Troche malo czasu, ale mysle, ze damy rade smile byłam dzis w urzędzie w bydgoszczy i wrazenia mam b. pozytywne. Panie b. mile, wszystko wyjasniły i były niezle zorientowane. Podobno byl niedawno jakis slub polsko-albanski. wydano mi moje dokumenty i pani poinformowala co bedzie musiał przedłożyć mój narzeczony - nawet wydrukowala mi nazwe potrzebnego dokumentu w języku albańskim! Na termin bdziemy czekac okolo miesiaca. Mozna przyspieszyc, ale wyglada na to ze nie bedzie takiej potrzeby. No to jutro przesylam dokumenty do msz i do tlumacza. Polecam bydgoski urząd smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka