Dodaj do ulubionych

Korcza - Ohryd

28.12.14, 14:21

Witam.

Czy jechał ktoś drogą z Korczy do Ohrydu ? Jaka jest droga ? Jak jechać najlepiej ?
I jeżeli ktoś mógłby polecić jakieś noclegi w Ohrydzie - blisko centrum z parkingiem na auto.
Dziękuję bardzo
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: Korcza - Ohryd 29.12.14, 12:37
      Z Korczy do Ochrydu możesz jechać przez Stenję albo Pogradec.

I tak
      Od Korczy do granicy w Stenje - ideał, nowa szeroka droga, asfalt idealny (2 lata temu). Od Stenje możesz jechać przez przełęcz w stronę Trpejcy - wąska, kręta górska droga (wychodzi na ponad 1400 m npm), ale przepiękna i przejezdna bez żadnych problemów i dalej wzdłuż jeziora Ochrydzkiego, też dobra droga ale gdy pojedzie się w złym czasie (np. niedziala wieczór) bywa zakorkowana przez powroty znad jeziora (zwłaszcza w okolicy Peshtani). Trasy naookoło przez Resen nie znam, ale nie spodziawałbym się tam żadnych problemów.

Druga możliwa trasa to przed Pogradec i tą znam tylko od Lin do Ochryda - na tym odcinku też dobra droga, żadnym problemów, z wyjątkiem przejścia granicznego. To dość oblegane przeście graniczne, a służby graniczne do rychliwych nie należą. Ja tem czekałem chyba około godziny, a samochodów przede mną było nie więcej niż 10. Z tego względu radzę jechać raczej przez Stenję, tamto przejście jest "mniej główne"

W tych okolicach problemów się raczej nie spodziewaj, Albańczycy zaczęli remonty i rozbudowę dróg właśnie od dojazdów do przejść granicznych. Ewentualne problemy możesz mieć najwyżej na południe od Korczy (jeśli tam masz zamiar jechać).
    • miras59 Re: Korcza - Ohryd 09.02.15, 23:20
      Witam!
      Masz tutaj drogę z Ohrydu do Korczy www.youtube.com/watch?v=MVhcA1W6O-w znajdziesz całą drogę na mojej stronie z Ohrydu do Sarandy -----Przepięknie!!!! mozna jechać każdym samochodem pod warunkiem że jest sprawnysmile inne filmy też znajdziesz z macedoni,albanii miłego oglądania
      • 1talea Re: Korcza - Ohryd 10.02.15, 11:44
        Dziękuję
        • 1talea Re: Korcza - Ohryd 10.02.15, 15:37
          Czy mogę prosić o link do tej strony ? Jak się nazywa ta granica macedonia/albania? Którą stroną objeżdżaliście jezioro ? I czy jakieś namiary na kwatery przy ohrydzie można rosić ?
          • miras59 Re: Korcza - Ohryd 10.02.15, 20:57
            O jaki link ci chodzi?To jest przejście za świętym Neumem na Pogradec-lewa strona.Kwatery rezeruję przez booking,na ten rok mam już zarezerwowane w ohrydzie.
            • 1talea Re: Korcza - Ohryd 13.02.15, 07:42
              Czyli jechaliście z Ohrydu przez Strugę ? A drugą stroną jaka jest droga ? Jechaliście przez Peshtani?
              A link dotyczył tego zdania "znajdziesz całą drogę na mojej stronie z Ohrydu do Sarandy "- zrozumiałam , że masz jakąś swoją stronę/blog z podróży a chodziło o filmy na youtube chyba smile
              • miras59 Re: Korcza - Ohryd 13.02.15, 18:08
                To jest link Ohryd-Korca www.youtube.com/watch?v=MVhcA1W6O-w resztę filmów znajdziesz wpisując na YT max75176 .Na Strugę jechałem dwa lata temu Struga-Elbasan-Vlora,rok temu jechałem na Trpejca-Pogradec-Korca-Erseke-Leskovik-Gjirokaster-Saranda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka