Dodaj do ulubionych

Szkola srednia

06.01.06, 18:43
Witam

Zapewne nie jedna z Was chodzila zetknela sie tutaj ze szkola srednia, jak
nie sama to chocby przez rodzine, dzieci.

Jesli mozecie doradzcie mi.
Czy istnieje mozliwosc dokonczenia szkoly sredniej w anglii ??

Tak zeby zdawac juz angielska mature ??

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ania.eastwood Re: Szkola srednia 06.01.06, 19:01
      szkola srednia, czyli 'sixth form' trwa tutaj, z tego co sie orientuje tylko 2
      lata (16-18rok zycia ;-) Nie mam pewnosci, ale wydaje mi sie ze powinno byc to
      mozliwe. Do mojej szkoly, w ktorej pracuje - 'secondary school', czyli
      odpowiedznika polskiego gimnazjum, przyjmuja dzieci imigrantow.

musisz sie chyba skontaktowac z konkretna sixth form (przez maila najlepiej)
      zeby ci udzielili najbardziej wiarygodnych informacji na temat warunkow
      przyjecia
    • ania.eastwood Re: Szkola srednia 06.01.06, 19:17
      moze ten link cos pomoze?

www.londoncolleges.com/student/16to19/articles/61.aspx
    • glasscraft Re: Szkola srednia 07.01.06, 00:11
      Do mojej szkoly takze przyjmuja cudzoziemcow (jak chcesz to sie dowiem, jakie
      sa kryteria, czy jest egzamin itp) tyle, ze placi sie ponad £3k za semestr.
      • ania.eastwood Re: Szkola srednia 07.01.06, 10:02
        naprawde az 3K???? co to za szkola? prywatna? strasznie duzo placa, przeciez
        nawet za studia jest 1K za rok....
        • steph13 Re: Szkola srednia 07.01.06, 10:42
          £3K za term to bardzo normalne, w boarding schools dwa razy tyle plus. Nie
          mozna porownywac z kosztem uniwersytetu poniewaz sa to naturalnie szkoly
          prywatne. W wielu wypadkach sa to 'pieniadze dobrze wydane'.
        • glasscraft Re: Szkola srednia 07.01.06, 12:53
          Tak, jest to prywatna szkola, dzienna. Zaczynamy od maluchow (Nursery 3 lata)
          az do 6th form college (18). Zgodzilabym sie ze Steph, ze nasze oplaty sa
          porownywalne z innymi szkolami prywatnymi (wylaczajac oczywiscie szkoly takie
          jak Eaton).
          • evian5 Re: Szkola srednia 08.01.06, 11:49
            tak z ciekawosci spytam, jak tutaj wyglada system edukacyjny? bo tak sie czasami
            zastanawiam i do dzisiaj nie mam pojecia. dzieci ida do pierwszej klasy chyba
            maja c 5 lat? i co potem? szkola podstawowa trwa jak dlugo? a co po szkole
            podstwaowej?
            • tuti evian- 08.01.06, 11:58
              sama przeczytalam z zainteresowaniem
              londynek.net/londyneknews/article?jdnews_id=758608
              • evian5 Re: evian- 08.01.06, 18:12
                Dziki tuti, moze to bylo naiwne pytanie ale jakos tak wyszlo, ze nie mam
                zielonego pojecia. Zaraz przeczytam.
    • edgar2005 Re: Szkola srednia 07.01.06, 15:37
      Szkoły prywatne to zazwyczaj ok. 10K rocznie, ale też w dziecko "zainwestować"
      warto. Ale są też bezpłatne "grammar schools" o wysokim poziomie. DObrze też
      poszukać szkół, które oferują "international baccalaureate" (www.ibo.org), wiele
      z nich to szkoły bezpłatne. Z ciekawych i względnie niedrogich szkół moge
      polecić United World College w Walii, ale do tego tzrba chcieć naprawiać świat :)
      • bartuslodz Re: Szkola srednia 07.01.06, 17:43
        No to duzo sie placi. Mam nadzieje ze moze da rade to jakos obejsc tak jak jest
        to ze studiami. Wtedy dostaje sie dofinansowanie z Unii.

Z tego co wiem to jesli dziecko idzie do gimnazjum to zostaje poslane na kurs
        angielskiego i po zdaniu egzaminu moze zaczac nauke.
        Jestem ciekawy czy taka mozliwosc co do szkoly sredniej.

Jestem teraz w 3 klasie technikum. Zastanawiam sie czy nie przejsc takiego
        kursu i potworzyc ta 3 klase w angielskim liceum i zakonczyc matura.

Pozdrawiam
        • vygotsky Re: Szkola srednia 07.01.06, 19:55
          A ja mam pytanie do steph13. Dlaczego wg ciebie sa to pieniadze dobrze wydane?
          Czym rozni sie taka szkola prywatna od panstwowej jesli chodzi o poziom? Czy
          rzeczywiscie warto wydac az taka sume skoro mozna za darmo?
          • steph13 Re: Szkola srednia 07.01.06, 21:28
            Z mojego doswiadczenia, szkoly prywatne to dobra inwestycja, poniewaz poziom
            nauczania jest z reguly, chociaz nie koniecznie zawsze, duzo wyzszy. Lepiej
            platna kadra nauczycielska, lepsze wyposazenie, mniejsze klasy i ogolnie inny
            ethos. Prawie zawsze, chociaz znowu nie koniecznie, rodzice ktorzy za szkole
            placa trzymaja reke na pulsie i na swojej inwestycji- w sensie wlasnych dzieci
            oraz samej szkoly. My placilismy za 8 lat szkoly podstawowej dla dwoch corek,
            poniewaz zalezalo nam zeby mialy rzetelne podstawy. Ogolny koszt okolo £80k, a
            wiec sporo wakacji, home improvements etc bez ktorych trzeba bylo sie obyc.
            Przygotowani bylismy rowniez na prywatne secondry ale corki dostaly sie do
            state grammars wiec na dalsze inwestycje nie bylo potrzeby. Obydwie skonczyly
            na top unis a wiec osiagniety zostal orginalny cel, a wiec poswiecenie i koszt
            przyniosly dywidendy. Gdybym miala podejmowac takie decyzje jeszcze raz,
            poszlabym tym samym szlakiem.
            • princessjobaggy Re: Szkola srednia 07.01.06, 21:36
              Steph, szkola szkola, ale czy jestes tego az tak pewna, ze wlasnie dzieki
              prywatnej szkole PODSTAWOWEJ edukacja Twoich corek tak dobrze sie potoczyla?
              Moze sa po prostu zdolne i wcale nie musialas wydawac tych £80k?

Ale w sumie tego sie i tak juz nie dowiesz.
              • vygotsky Re: Szkola srednia 07.01.06, 21:44
                No tak ale mi nie robi roznicy czy moje dzieci skoncza Oxford czy East London
                (nikogo tu nie chce obrazac)...i zastanawiam sie dlaczego niektorym tak zalezy
                zeby ich dzieci wypchnac do elit. Co to w zyciu daje? Dlaczego to jest takie
                wazne?
                • steph13 Re: Szkola srednia 07.01.06, 22:06
                  vygotsky napisała:

> No tak ale mi nie robi roznicy czy moje dzieci skoncza Oxford czy East London
                  W takim wypadku edukacja prywatna tez ma swoje korzysci, chociaz target nieco
                  inny. University of East of London to kwalifikacje typu Butlins, ale zalezy w
                  koncu od perspektywy i oczekiwan.
                  > ...i zastanawiam sie dlaczego niektorym tak zalezy zeby ich dzieci wypchnac
                  do elit. Co to w zyciu daje? Dlaczego to jest takie wazne?

Moim zdaniem jest to zwykle ludzkie dazenie w kierunku UP; pozycja, prestiz,
                  zadowolenie z jakosci zycia i wszystkiego co z tym idzie w parze.
              • steph13 Re: Szkola srednia 07.01.06, 22:01
                Masz racje, tego nie wiem, ale nie chcialabym pedejmowac ryzyka. Naturalnie nie
                kazda szkola panstwowa jest beznadziejna i sa w koncu absolwenci systemu
                panstwowego w Russell Group of Universities, lacznie z Oxbridge. Tak wiec
                zapewne nie jedna droga prowadzi do Rzymu, ale niektore sa prostsze i bardziej
                klarowne niz inne. To moja osobista opinia.
        • basiak6 Re: Szkola srednia 08.01.06, 00:04
          Problem jest nie tyle z kosztami czesnego, o ile z kosztami utrzymania, to
          glowny problem jaki maja obcokrajowcy chcacy uczyc sie w UK...
          • steph13 Re: Szkola srednia 08.01.06, 01:07
            basiak6 napisała:

> Problem jest nie tyle z kosztami czesnego, o ile z kosztami utrzymania, to
            > glowny problem jaki maja obcokrajowcy chcacy uczyc sie w UK...

Czy to jakies nieporozumienie, czy tez chodzi tu o nastolatkow z Polski, ktorzy
            chcieliby chodzic do szkoly w Anglii? Niewielu chyba mlodych ludzi przyjezdza
            tutaj bez rodziny po to zeby uczeszczac do szkoly. A jesli sa tacy, to podobnie
            jak z tutejsza mlodzieza, koszty utrzymania naleza do rodziny i chyba nikt nie
            oczekuje pomocy finansowej panstwa na ten cel. Cudzoziemcy, ktorzy przysylaja
            tutaj dzieci w wieku szkolnym, a jest ich bardzo wielu, placa poprostu za
            prywatne boarding schools.
            • basiak6 Re: Szkola srednia 08.01.06, 12:47
              To sa dwie rozne rzeczy. Moja bratanica, 14 lat, przyjezdza co roku do St
              Edmunds college w Ware ktory oprocz tego ze jest prywatna boarding school dla
              dzieci od 3 lat wzwyz, to oferuje letnie kursy angielskiego (bardzo drogie ale
              to inna sprawa). Niektore dzieci zostaja na pare lat i wtedy rodzice placa za
              utrzymanie czyli koszty boarding school (ponad 6,000 za semestr, czyli za rok
              razy trzy).

Oprocz tego sa sytuacje takie jak moja kolezanka ktorej corka chciala wyjechac
              do UK majac 18 lat, w 3 klasie liceum, myslala ze pojdzie do zwyklej szkoly i
              bedzie dorabiac na utrzymanie...
              • vygotsky Re: Szkola srednia 08.01.06, 14:04
                OK to ja dodam... majac 17 lat wyjechalam z PL i wyladowalam w nieprzecietnie
                drogiej prywatnej szkole (stypendium na nauke), na utrzymanie pracowalam i od
                rodzicow grosza nie bralam.. wiec mozna! Swoim dzieciom jednak tej drogi nie
                polecilabym.
                • basiak6 Re: Szkola srednia 08.01.06, 20:38
                  Tez nie polecam. Mi rodzice oplacili studia-czesne i utrzymanie, dorabialam
                  tylko na rozrywki i dodatkowe wydatki a i tak bylo trudno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka