Dodaj do ulubionych

Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum.

IP: *.chello.pl 21.11.10, 17:40
Dlaczego Gwiaździsta 15 (a i b czyli Wślane Ogrody) które należą do gminy żoliborz rejonizację do gimnazjum mają na Bielanach czyli należą do gimnazjum im. Maczka a nie na Filarecką? W gimnazjum im. Maczka mówią że rejon zaczyna się od trasy A-K. Okazuje się że nowe bloki zostały chętnie zakwalifikowane do lepszego gimnazjum. Mieszkamy ona Gwiaździstej 13 i mamy rejon na Filareckiej.
Ta sama sytuacja jest w gimnazjum na Elbląskiej. W zeszłym roku gimnazjum próbowało odciąć włościańską po to aby zagarnąć nowe osiedle: zielony żoliborz na Rydygiera.
Czy Dyrekcje szkół myślą że w nowych blokach mieszkają inteligentniejsi? Bo co? Inteligentnie potrafili wziąźć kredyt na 30 lat?
Obserwuj wątek
    • Gość: absolwentgimnr74 Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.chello.pl 23.11.10, 00:19
      Co to za różnica jakie gimnazjum? Jeżeli Twoje dziecko będzie chciało się uczyć to się będzie uczyć, może najwyżej trafić na beznadziejną klasę, ale co tam, to tylko 3 lata.
      • elfkabezhaltera Filarecka jest ... 23.11.10, 07:18
        ... dalej
        ... pod górkę
        • Gość: Paweł Re: Filarecka jest ... IP: *.com 16.04.13, 03:55
          Elfkabezhaltera prawdę mówi. Od siebie dodam, że nie ma czegoś takiego jak gmina Żoliborz.

Wszędzie kryje się spisek, na pewno dyrektorki wciskają sobie stare blokowiska, bo tam lumpy siedzą i chcą niewychowany plebs do szkół podesłać.
    • chaladia Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. 28.11.10, 20:46
      A czy można gdzieś zobaczyć tę informację na jakiejś oficjalnej stronie Kuratorium?
      Bo ja sprawdziłem i wygląda na to, że granicą rejonu of Pd. jest Trasa AK.
      • chaladia Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. 28.11.10, 20:49
        PS.
        Zgadzam się, że z Gwiaździstej do Maczka jest o opłowę bliżej niż na Filarecką.
        I mam tylko ten problem, że cóka ma meldunek Tylżycka 1... czyli następny dom.
        • Gość: Jussan Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 20:53
          Mnie też interesuje ten problem. Może to się w końcu wyjaśni. Na stronie internetowej szkoły na Filareckiej jest mapa, z której wynika, że rejon obejmuje Gwiaździstą aż do Trasy AK (granica dzielnicy). Ja mieszkam na Gwiaździstej 13 i też chcę do Maczka.
          • chaladia Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. 29.01.11, 15:06
            Na stronie Kuratorium jest rejonizacja i wyglada na to, że nie ma takiej opcji jak przyłaczenie do rejonu domów z innej dzielnicy.
            • Gość: gość Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 14:44
              Jedyne wyjście to przemeldowć dziecko "na chwilę" do kogoś zaufanego po drugiej stronie trasy, tak jak niestety ja musiałam zrobić mieszkając na Gwiaździstej 13. Wiem że to jest absurd i nie prosta rzecz znaleźć taka osobę, ale również "walka z wiatrakami", gdyż nikt nie słucha tłumaczeń że to totalny absurd mając szkołę na ul Gwiaździstej i jednocześnie na tej ulicy mieszkająć, wozić dziecko na Filarecką... no chyba ze ktoś tak lubi.
              • supertajny_agent To nie absurd 30.01.11, 18:36
                > Wiem że to jest absurd i nie prosta rzecz znaleźć taka osobę, ale również "
                > walka z wiatrakami", gdyż nikt nie słucha tłumaczeń że to totalny absurd mając
                > szkołę na ul Gwiaździstej i jednocześnie na tej ulicy mieszkająć, wozić dziecko
                > na Filarecką... no chyba ze ktoś tak lubi.

To nie jest absurd. Mieszkasz na Żoliborzu, a skoro jest rejonizacja, to Twoje dziecko jeździ do gimnazjum na Żoliborzu, proste. Gimnazjum przy Gwiaździstej jest juz na _Bielanach_ i jest opłacane z podatków mieszkańców _Bielan_. Bielany to nie jest to samo, co Żoliborz, choć niektórzy wciąż tak myślą.

Moja rada dla mieszkańców Gwiaździstej 13 i okolic: walczcie o przyłączenie do Bielan. Chętnie Was przyjmiemy, na Bielanach fajnie jest :)
                • malgorzatakaminska Re: To nie absurd 17.03.11, 22:16
                  Tylko Szanowny Agencie co zrobić, kiedy płacę podatki na Żoliborzu bo tu mieszkam, ale meldunek mam i ja i moje dziecko na Bielanach. Zrezygnować ze szkoły pod domem, bo relikt w postaci meldunku trwa mocno w świadomości urzędniczej. Urząd Skarbowy wie że odlat mieszkam na Żoliborzu, podobnie STOEN, gazownia, nawet Dzielnicowy, I tylko Kuratorium nie może tego zrozumieć
              • elfkabezhaltera Wozic dziecko? 30.01.11, 18:50
                Gość portalu: gość napisał(a):

> wozić dziecko
                > na Filarecką... no chyba ze ktoś tak lubi.
                A nie za duże na wożenie? Samo nie trafi?
    • j666 Czy do liceów tez jest rejonizacja ? 30.01.11, 17:00
      Czy do liceów jest podobna rejonizacja, co do gimnazjów - czy raczej jest to wolna amerykanka?
      • chaladia Re: Czy do liceów tez jest rejonizacja ? 30.01.11, 18:29
        Jest wolna amerykanka.
        Co mnie nie martwi, bo w uczciwej konkurencji moja Córcia sobie poradzi (średnia 5,2 w ub. roku).
        • potomar Re: Czy do liceów tez jest rejonizacja ? 31.01.11, 11:29
          Nie ma to jak skromność.
          • supertajny_agent Potomarze 31.01.11, 11:57
            Potomarze, a czemu miałby byc skromny, skoro ma taką zdolną córkę? Nalezy cieszyć się, że Naród Polski posiada tak zdolnych przedstawicieli. I ja się autentycznie cieszę, co i Tobie proponuję.
    • Gość: potok Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: 85.222.6.* 03.04.11, 19:25
      Ludzie, tu nie chodzi o to gdzie płacimy podatki a tym bardziej o wożenie, średnią i poziom gimnazjum. Tu chodzi o niesprawiedliwość. Mieszkańcy Wiślanych Ogrodów to mieszkańcy gminy żoliborz czyli płacą podatki na żoliborzu więc dlaczego mogą dzieci wysłać do gimnazjum na Bielanach? Mieszkam na wysokości klatki schodowej bloku wiślanych ogrodów i moje dziecko jest spoza rejonu a dziecko wiślanych z rejonu a mają taką samą odległość? Absurd i niesprawiedliwość! Dobre szkoły wolą mieć w rejonie dzieci z nowych osiedli. Co to za głupi trend?
      • Gość: Biel@nin Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.acn.waw.pl 03.04.11, 21:24
        "Dobre szkoły wolą mieć w rejonie dzieci z nowych osiedli" a więc nie pomyliłem się - tu odzywa się ZAWIŚĆ, że inni mają LEPIEJ.
        Dalej czytam "Mieszkam na wysokości klatki schodowej bloku wiślanych ogrodów" i jeszcze jaskrawiej widzę tę żółć na to, że ci klatki schodowej na przeciwko mają inny, lepszy rejon.
        ZAZDROŚĆ, ZAWIŚĆ! A komuna nauczyła robotnicze masy, że wszystkie dzieci są nasze i muszą mieć równy start. Pora się obudzić, bo komuny nie ma już ponad 20 lat a roszczenia ciągle głośno wyrażane.
      • babe007 Ale przecież... 05.04.11, 09:10
        ...mimo rejonizacji można dziecko posłać do innego, niz rejonowe, gimnazjum. Wystarczy, żeby miało dobre świadectwo i przyzwoitą ilość punktów z egzaminu.
      • Gość: Jusan Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 14:13
        Ale w ogóle o co chodzi w tej dyskusji? Rejon Maczka zaczyna się od Gwiaździstej 17, a Wiślane Ogrody należą do Filareckiej. Można to sprawdzić:
        edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=2853
    • Gość: Biel@nin Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.acn.waw.pl 03.04.11, 21:19
      Bezsensowny post spowodowany zawiścią.
      Nie ma to jak frustracja szaraka, ze Gwiaździsta 15 ma Maczka a Gwiaździsta 13 ma Filarecką. Bo dlaczego ci z nowych bloków mają mieć lepiej, niż ja?
      • Gość: Pola Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.szeryf.waw.pl 09.04.11, 17:59
        W Lelewelu w tym roku otwierają gimnazjum.
        • chaladia Exactly 09.04.11, 20:23
          Pozwolę sobie zwróci.ć uwag.ę, że "rejon" Lelewela to (zgodnie z tym, co podała Pani Dyrektor na dniu otwartym) tylko 6 dzieci z rocznika rozpoczynającego naukę we w2raześniu 2011. Domeldować dzieci nie bardzo jest gdzie, bo to bardzo niewielki obszar, więc 48 dzieci będzie z wolnego naboru.
          To zdecydowanie powinno odciążyć Maczka. No i każdy kolejny rocznik jest mniejszy, bo to niż demograficzny.
    • Gość: ann Re: Niesprawiedliwa rejonizacja do gimnazjum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 20:20
      Wziąć kredyt, a nie wziąźć. Intelygencjo !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka