Dodaj do ulubionych

nowa kawiarnia itd

09.10.11, 18:30
na Mickiewicza za pl. Inwalidów od tygodnia funkcjonuje nowa kawiarnia. Zajęła lokal po szmateksie, a wcześniej Cafe Obok. Format dość typowy - różne meble, jedzenie (drobne) i napoje typowe. Mają być śniadania, ale w wersji uproszczonej - tzn bardzie Kawalerka niż Żywiciel. Na razie bez nazwy. To miło, że coś tam powstało, bo tamta część Mickiewicza jakoś szczęścia do lokali nie ma. Co powstaje to pada. Nadal ciekawość mnie pożera co będzie na rogu pl. Inwalidów w budynku po remoncie elewacji.
A lokal po Orbisie chyba został zapomniany i mimo zapowiedzi Burmistrza nic się w nim nie dzieje. Tak samo w bólach rodzi się cd sklepu z winami Petro i Feru. Zapowiadana winiarnia powstaje już od roku ...... Natomiast rozwinął się klub Podróznik - pojawiło się jedzenie. No i Kawalerka rozwija się tylko szkoda, że nadal bez wina. Zupełnie tego nie rozumiem, że wspólnocie z pl. Wilsona nie przeszkadza picie pod Mini Europą, a potencjalne wino w kawiarni tak. No cóż.

Obserwuj wątek
    • Gość: wój Re: nowa kawiarnia itd IP: *.acn.waw.pl 09.10.11, 23:23
      > No i Kawalerka rozwija się tylko szkoda, że
      > nadal bez wina. Zupełnie tego nie rozumiem, że wspólnocie z pl. Wilsona nie prz
      > eszkadza picie pod Mini Europą, a potencjalne wino w kawiarni tak. No cóż.

Jako, że to jest dla mnie tematyka szalenie ciekawa i wałkuję ją także tutaj uparcie, muszę sprostować: pod MU picia nie ma, za łatwo stracić koncesję na alkohol, czasem jakaś młodzież drze japy, czasem kogoś na flekach ze sklepu wyrzucą, ale porządek jest, nie można nic zarzucić. Poza tym beneficjentami całodobowego sklepu są także sąsiedzi, zatem łatwo jest pogodzić się z niedogodnościami (dostawczaki od 7 rano, nocna klientela).

Kawiarnia zbiera niezasłużone cięgi rykoszetem od kebabu, powstawaniu którego towarzyszył taki pokaz arogancji ze wszystkich stron, także wspólnoty mieszkańców, że ci ostatni, nie dostając nic w zamian za uciążliwe towarzystwo, okopali się na pozycji „wszystko źle”.

I mamy to, co mamy :)
      • Gość: aliagra Re: nowa kawiarnia itd IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 23:46
        a to ciekawe,bo i Kawalerka i Amrit to jedna spółka.Więc rozwiń myśl jakież to cięgi zbierają skoro oba lokale popełniły samowolkę..są jedną firmą!
        • Gość: wój Re: nowa kawiarnia itd IP: *.acn.waw.pl 10.10.11, 00:17
          Co innego formalny właściciel, co innego szyld, pod jakim się działa i jest się rozpoznawanym.

Przy otwieraniu Amrita nagrabiono tak, że otwartej dużo później i z dołożeniem dużo większych starań Kawalerce sąsiedzi nie ufają i będą dla zasady blokować wszystko, na co będą mieć wpływ. Mechanizm psychologiczny niby prosty, znany i oczywisty, ale nikt go nie wziął pod uwagę. Fascynujące :)
          • Gość: ALigara Re: nowa kawiarnia itd IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 02:38
            widze ze znasz szczegóły sprawy lepiej niż właściciel..to fascynujące:) najciekawsze jest to ze Amrit wynajął lokal przeznaczony na gastronomie,a dziwnym trafem pozńiej okazało się to nie prawda i błąd miasta został utajniony.ot cała prawda.czas odczepic się i od amrit i od kawalerki.ludzie zagłosowali na nich nogami.I osobiście liczę na to ze oba lokale i jedna firma te sprawę wygrają!!!A wspólnota od samego początku blokowala wszystko obu lokalom,zaczynając od wentylacji kończąc na alko.Masakra.Współczucia.Dla przedsiębiorców oczywiscie
            • Gość: wój Re: nowa kawiarnia itd IP: *.acn.waw.pl 10.10.11, 11:05
              Pogubiłem się, co twierdzisz, a czemu zaprzeczasz.

Napisałem to samo: pretensje są do obu lokali a o nastawieniu sąsiadów zdecydował partyzancki tryb otwierania Amrita, potwierdzony wyrokiem WSA (warto zwrócić uwagę, że wyrok podkreśla nie tylko samowolę budowlaną, ale też uporczywe nierespektowanie wyroków sądu, co usztywnia stanowisko drugiej strony). Mimo sympatii dla Kawalerki ludzie dla zasady blokują co się da, żeby nie popuścić Amritowi. Zgadza się? Chyba tak.

Staram się śledzić ten konflikt i go zrozumieć, nie przyznaję nikomu racji – już prędzej obłożyłbym wszystkie trzy strony po równo odpowiedzialnością za tę sytuację. Właśnie postawa „czas się odczepić”, niepodejmowanie rozmów i ignorowanie rzeczywistości i argumentów innych stron doprowadziła do sytuacji, którą mamy.
              • donkej Re: nowa kawiarnia itd 10.10.11, 18:17
                Oczywiście, że przetarg został źle przygotowany. Z wielu powodów.
                Ostatecznie trudno mieć pretensje, że ktoś chce prowadzić działalność gastronomiczną w lokalu, w którym wg wymagań przetargu miała być prowadzona działalność gastronomiczna.
                Nie wiem, czy rzeczywiście - jak piszesz - jesteś obiektywny, ale przedstawiasz konflikt tak, jak on wygląda właśnie w oczach wspólnoty.
                • Gość: aligara Re: nowa kawiarnia itd IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 11:04
                  z wypowiedzi Pana WÓJA i znajomości wyroków sądzić można, że to jeden z bandy WM:)
                  • Gość: domo Re: nowa kawiarnia itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 11:00
                    Nowa kawiarnia na Mickiewicza jest bardzo fajna. Wnętrze przytulne, poduszki, książki dla dużych i małych. Mają przepyszną kawę, jadłem też kanapkę. Ceny raczej normalne kawa - 10 kanapka - 7.
                  • Gość: wój Re: nowa kawiarnia itd IP: *.acn.waw.pl 13.11.11, 15:40
                    Pan Wój zdecydowanie sobie wyprasza takie zaszufladkowanie ;)
                    Kebab, kawiarnię i suba mam za sąsiadów, ze wszystkich korzystam (z kebabu mniej, bo wójowe zdrowie już nie to) intensywnie i oba nawet lubię (kabab mniej). Jako sąsiad mam naturalnie wgląd także w poczynania wspólnoty i wiem o wielu inicjatywach, petycjach, protestach i pozwach, które udało się (w malutkim stopniu także dzięki moim uczynkom i zaniechaniom) szczęśliwie ubić przed wypłynięciem na światło dzienne.
                    O tym, jak to wygląda od strony miasta i samych najemców wiem siłą rzeczy mniej, i dlatego zabieram głos i się dopytuję.
                    Alles klar? ;)
    • hlebowicz Re: nowa kawiarnia itd 13.11.11, 16:12
      rekomendacja AAA+

Miła obsługa. Dobra muzyka.
      coś jeszcze?
      Kawa tyż bardzo dobra.
      dobra dobra bardzo dobra.
      dobra dobra bardzo dobra.
      • hlebowicz Re: nowa kawiarnia itd 13.11.11, 16:21
        Rekomendacja AAA+ dotyczy kawiarni na Mickiewicza.
        O Kawa-lerce nie mam nic do powiedzenia. (nic dobrego)
        • Gość: asd Re: nowa kawiarnia itd IP: *.acn.waw.pl 27.11.11, 19:06
          byłem raz - na mickiewicza przy zajączka, obok simpatiko. kawa może realizować z tą z kafki na oboźnej, a to wiele mówi.
      • Gość: : Re: nowa kawiarnia itd IP: *.plusgsm.pl 04.12.11, 17:52
        AAA1 - to nie rekomendacja tylko rateing to byl
        • Gość: Gosc Re: nowa kawiarnia itd IP: *.home.aster.pl 14.12.11, 18:30
          Kawa swietna i miejsce przyjemne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka