Gość: rj IP: 217.153.112.* 21.10.03, 17:00 W piewnicach tego budynku jest jakiś lokal , czy ktoś wie może jakiego rodzaju ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: control Re: popiełuszki 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 20:42 na zolibozru nie ma ul. popiełuszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filomenka Re: popiełuszki 16 IP: 217.11.143.* 22.10.03, 13:45 Właśnie! Na Żoliborzu jest co najwyżej ulica Stołeczna, nazwana tak swego czasu przez Prezydenta Starzyńskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: popiełuszki 16 IP: 217.153.112.* 22.10.03, 14:44 widocznie pomylili się wieszając tablice inf. na budynku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fester Adams Re: popiełuszki 16 IP: 217.17.46.* 22.10.03, 14:48 Może to nadgorliwość miejscowych katolików? Z braku wolnego JP2 nazwali ulicę im. księdza :) FA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: popiełuszki 16 IP: *.chello.pl 22.10.03, 20:17 Witam. Napewno mówisz Pl.Wilsona a jak napiali w gazecie nosił on wczesniej nazwę Pl.Żeromskiego.Dlaczego więc nie używasz tej nazwy (wątpię żebyś używała) i jest to dla Ciebie OK a krzyczysz, że nie ma ulicy Popiełuszki a jest Stołeczna?Mnie nazwa Popiełuszki nie przeszkadza bo niby w czym? Proszę o uzasadnienie. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: popiełuszki 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 01:29 Gdybyś się tym naprawdę interesował, to wiedziałbyś, jakie jest uzasadnienie, bo o tym się debatowało ze dwa lata. Nie ma sensu tego od nowa wywlekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filomenka Re: popiełuszki 16 IP: 217.11.143.* 23.10.03, 10:28 Bardzo proszę, oto wyjaśnienie. Plac Wilsona mówiłam zawsze, jak każdy z urodzenia człowiek Żoliborza. A przmianowywanie ulicy nazwanej tak jeszcze przez Prezydenta Starzyńskiego, uważam za skandal. Jest mnóstwo miejsc bezimiennych, które mogły "przyjąć" nazwisko księdza Popiełuszki, nie trzeba było w tym celu zabierać przedwojennej nazwy jednej z głównych ulic Starego Żoliborza. I tyle. I nie mam nic do księdza Popiełuszki, udzielał mi I Komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: popiełuszki 16 IP: *.chello.pl 23.10.03, 20:03 Witam Ze skandalem to bym nie przesadzał.OK a co z Placem Zeromskiego następnie przemianowanym na pl.Wilsona czy to też wg Ciebie skandal?Czy uważasz że nazwanie Pl.Żeromskiego Pl.Wilsona było równiez niesłuszne?Przeciez napewno było wiele innych bezimiennych miejsc.Każdy ma prawo do swojego zdania niemniej uważam niektóre postawy za przesadzone. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fester Adams Re: popiełuszki 16 IP: 217.17.46.* 23.10.03, 11:00 > Napewno mówisz Pl.Wilsona a jak napiali w gazecie nosił on wczesniej nazwę > Pl.Żeromskiego.Dlaczego więc nie używasz tej nazwy (wątpię żebyś używała) i Co takiego ??????????? Czy przypadkiem dawniej pl.Wilsona nie nosił nazwy pl.Kumunty Paryskiej? Żeromskiego to my mamy ulicę :) FA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: popiełuszki 16 IP: *.chello.pl 23.10.03, 19:56 Cześć Za gazetą: Plac Wilsona Centralny plac Żoliborza, na którym zbiegają się główne ulice dzielnicy. Wytyczono go w 1923 r. Początkowo nosił nazwę pl. Żeromskiego, by w 1928 r. zmienić się na pl. Wilsona (Żeromski został patronem pobliskiego parku) na cześć prezydenta Stanów Zjednoczonych, który po I wojnie był orędownikiem niepodległości Polski. Choć w czasach PRL-u przemianowano go na pl. Komuny Paryskiej, warszawiacy i tak używali poprzedniej nazwy. Ostatecznie przywrócono ją w 1990 r. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filomenka Re: popiełuszki 16 IP: 217.11.143.* 24.10.03, 11:01 Jest Park Żeromskiego i ulica Żeromskiego. A Stołecznej nie przeniesiono nigdzie, ta nazwa po prostu zniknęła. I trwać może co najwyżej w pamięci tych, którzy chcą o niej pamiętać. Ja chcę, więc nie oceniaj mojej postawy jako przesadnej. Mam do niej pełne prawo, jako ktoś, kto się tu urodził, i którego dziadkowie chadzali przed wojną po ulicy Stołecznej. A z ciekawostek, to zanim została Stołeczna przemianowana na Popiełuszki, miała się nazywać ulicą "Obrońców Życia Poczętego i Rodziny"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fester Adams Re: popiełuszki 16 IP: 217.17.46.* 27.10.03, 10:07 [ciach] > dziadkowie chadzali przed wojną po ulicy Stołecznej. A z ciekawostek, to zanim > została Stołeczna przemianowana na Popiełuszki, miała się nazywać > ulicą "Obrońców Życia Poczętego i Rodziny"... O raaany, jeszcze jeden chory wybryk nawiedzonych katoli :( Już nazwa "Popiełuszki" jest pomylona ale "Obrońców Życia Poczętego i Rodziny" to zdewociały kretynizm :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sajer Re: popiełuszki 16 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.04.04, 18:47 najlepiej bylo jak plac nosil nazwe Danziger Platz. tj. za okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: popiełuszki 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 09:11 Jestem za Danziger Platz Odpowiedz Link Zgłoś
jk13 Odpowiedź na pytanie. 24.10.03, 20:35 Witaj! Budynek przy ulicy Popiełuszki 16 jest budynkiem pozostającym w zasobach WSM "Żoliborz Centralny". Znajduje się w nim między innymi klub "Pod Gruszą". Jeżeli chodzi o lokal, o który pytasz, to jest to jadłodajnia w stylu dawnych barów mlecznych. Obecnie, według mojej wiedzy, jest on wykorzystywany przez Dzielnicowy Ośrodek Pomocy Społecznej na Żoliborzu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rj Re: Odpowiedź na pytanie. IP: 217.153.112.* 27.10.03, 10:17 Tak też zawsze mi sie wydawało, ale przechodzac obok ostatnio zobaczyłam informacje o koncercie jakiegos zespołu o godz. 20.00 , a zaraz potem usłyszałam zaproszenie tam na impreze w radiu 94 ... i cos mi tu nie gra. To raczej nie jest akcja pomocy społecznej dla ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: Odpowiedź na pytanie. 27.10.03, 17:03 jest tam knajpa - pytałam mojego znajomego, który mieszka pod 14 - on dzis pozaglądał w okna i mówi, że lokal wygląda bardzo w porządku. wieczorem się może wybierze, to jutro napiszę jak to dokładnie wygląda p.s. ten budynek jest półokrągły i do knajpy wchodzi się od zewnątrz, a nie od środka, tak jak do "Domu pod Gruszą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Odpowiedź na pytanie. IP: 212.160.156.* 29.10.03, 11:58 knajpa nazywa się Pracovnia i jako lokal jest ok, ale wejście "tylko z kartą klubową", którą można dostać wyłącznie wtedy, jeśli poleci cię minister kultury i sztuki, ewentualnie prezydent (bo to "miejsce, gdzie zbierają się "ludzie z kręgów artystycznych"). mają też stronę internetową: www.keg.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś