Dodaj do ulubionych

Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może inne?

14.03.09, 10:25
Mam pytanie:

Córka obecnie uczy się w podstawówce na Mścisławskiej, ale niedługo
będzie trzeba dla niej wybrać gimnazjum. Rejonowe jest Felińskiego,
ale ono ma słabe wyniki i nieciekawą opinię.
Porównując ofertę pozostrałych szkół na Żoliborzu i Bielanach
odrzuciliśmy Sempołowską, jako francuskojęzyczną (akurat nie mamy
entuzjazmu do tego języka) i Domeykę z uwagi na ściśle matematyczny
profil. Zostają - Czartoryski i Maczek. Czartoryski ma piękną stronę
internetową, niezwykle szeroką gamę zajęć dodoatkowych itd itp, ale -
co nas zdziwiło - od lat regularnie ma o parę punktów mniej na
teście od Maczka, o którym mniej głośno na mieście.
Czy ktoś mógłby coś napisać o tych dwóch szkołach dla porównania?
Obserwuj wątek
    • jota-40 Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in 14.03.09, 21:23
      Mój starszy syn uczył się w Czartoryskim. Kadra jest bardzo nierówna - niektórzy
      nauczyciele świetni, inni - dramatyczni. Podział jest klasyczny: jedna - dwie
      klasy dla wybrańców, a reszta - przędzie, jak może.
      Nie wiem, jak jest w gimnazjum w Maczku - liceum natomiast jest niezłe ;).
      • Gość: pepa Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.centertel.pl 25.03.09, 20:52
        też jestem zainteresowana gimnazjum w Maczku, syn wybiera sie ale
        nie jest z rejonu, może ktoś wie jaki poziom/średnią trzeba mieć,
        aby się dostać
        • Gość: Gość Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.chello.pl 25.03.09, 21:09
          W Maczku jest zebranie 22/04 dla rodziców kandydatów do I kl
          Gimnazjum. Poziom dobry, pewnie nie taki jak w Domeyce (na
          szczęście) ale szkoła cieszy się bardzo dobrą opinią. Jeśli chodzi o
          punktację dzieci które będą przyjmowane z poza rejonu to jest taka
          na stronie internetowej szkoły, liczą się zdobyte punkty z egzaminu,
          z ocen na świadectwie, zachowania, oraz mile widziane szczególne
          osiągnięcia dziecka, również pozaszkolne...
          To tyle na razie co się interesowałam i dowiedziałam, ponieważ też
          córkę posyłam w tym roku do tej szkoły.
          • Gość: po Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.centertel.pl 05.04.09, 19:06
            gimnazjum Maczka stoi dość wysoko w rankingu, na II miejscu wsród
            publicznych na żoliborzu i bielanach
            • chaladia Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in 08.04.09, 22:46
              Dziękuję za informacje.
              I proszę o więcej...
              • Gość: po Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.centertel.pl 13.04.09, 20:19
                ja też bym chciała więcej, napisałam to co wiem z rankingu ale
                chętnie bym poznała opinie młodziezy i ich rodziców uczacych się w
                ostatnich latach
                • Gość: kasia Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego IP: *.chello.pl 15.04.09, 18:56
                  Czy ktoś wie od ilu punktów przyjmowano dzieci spoza rejonu do
                  gimnazjum Domeyki i na ul Przybyszewskiego. Moze ktoś wie coś więcej
                  o gimnazjum na Przybyszewskiego ?
                  • Gość: do Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 23:00
                    Na Przybyszewskiego od 32 pkt + czerwony pasek i przynajmniej bdb
                    zachowanie.
                    • Gość: sąsiad Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego IP: *.szeryf.waw.pl 16.04.09, 13:26
                      Szkoda takiego dzieciaka,bo i tak będzie musiał pić i palić z
                      kolesiami zaraz za rogiem .Mieszkam obok Przybyszewskiego i widzę co
                      się dzieje.
                      • verdana Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego 16.04.09, 16:20
                        W Czartoryskim juz od dwoch lat nie ma klas dla wybranych. Kadra
                        rzeczywiscie jest różna, ale nie wiem, czy sa szkoly z samymi,
                        bardzo dobrymi nauczycielami. Bardzo dobry jest system fakultetów od
                        drugiej klasy, ktore uczniowie moga sobie dowolnie wybrać.
                        • Gość: kasia Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego IP: *.chello.pl 16.04.09, 19:12
                          Ja właśnie mieszkam przy tym gimnazjum. Nigdy nie widziałam tam
                          młodzieży z papierosami. Swoją drogą gimanzjum ma bardzo dobre
                          wyniki, dlatego jestem zainteresowana tym gimnazjum. Zastanawiam się
                          jeszcze nad Domeyko. Poziom wysoki ale jak atmosfera ? dzieci ?.
                          CZekam na opinie. Bardzo dziękuję
                          • Gość: po Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego IP: *.centertel.pl 17.04.09, 19:46
                            Chyba Domeyko to szkoła dla dzieci z mocną psychiką, i oczywiście
                            bardzo wysokich wynikach, słyszałam o dzieciach które bardzo dobrze
                            sie uczyły i nawet to lubiły a wykańcza je atmosfera gdzie nie liczy
                            się dziecko a tylko wyniki. Może ktoś coś więcej napisze o Maczku,
                            przybyszewskiego tez mnie interesuje, równiez słyszałam bardzo
                            negatywne opinie na temat zachowania, ale czy to możliwe skoro wśród
                            publicznych szkół ta szkoła jest na trzeciej pozycji
                            • Gość: kasia Re: Gimnazjum - na Przybyszewskiego IP: *.chello.pl 21.04.09, 19:17
                              Czy ktoś wie z jaką średnią w rzeczywistości są przyjmowani uczniowie do gimnazjum na ul. Domeyki. Czy dużo jest dzieci z wygranymi konkursami?. Ile mieli punktów z testu. Na stronie gimnazjum jest rozpisana cała punktacja, ale jak to wygląda w praktyce?
                              • Gość: mama domeykowicza domeyko IP: *.chello.pl 03.05.09, 09:55
                                Z tą średnią to tak do końca nie wiadomo. Gdy 2 lata temu mój syn było przyjmowany do domeyki, to plotki chodziły, że dzieci ze średnią 6,4 się nie dostały ( do klasy matematycznej). Ale potem po odwołaniach- kto chciał, jakoś magicznie się miejsce znalazło. Nam szczęśliwie te emocje zostały oszczędzone, bo syn miał konkurs kuratoryjny i był przyjęty poza procedurą kwalifikacyjną.
                                Co do generalnych plotek na temat domeyki, to ja bym nie panikowała. Dzieciaki są fajne, inteligentne, nie tylko "kujonkowate".Lubią się bawić, wygłupiać (jak to gimnazjaliści), ale często z pomysłem;). A że generalnie się uczą i lubią się uczyć to chyba wadą nie jest. Mój syn sobie szkołę chwali bardzo. I nie widzę, żeby się jakoś strasznie przemęczał pracą...
                                • Gość: mama domeykowicza Re: domeyko IP: *.chello.pl 03.05.09, 10:00
                                  Chodziło mi oczywiście o średnią 5,4...
                                  • Gość: kasia Re: domeyko IP: *.chello.pl 03.05.09, 13:40
                                    Nie dziwota , że gimnazjum ma takie dobre wyniki, skoro są w niej
                                    tacy uczniowie. Większa chyba w tym wszystkim ich zasługa......... :D
                                    A z jaką śrędnią przyjmowali do Przybyszewskiego w zeszłym roku.
                                    Domeyko sobie darowliśmy. Syn jest piątkowym ale zwykłym
                                    dzieciakiem, bez konkursów, dyplomów.
                                    • Gość: mama7 domeyko / maczek IP: 212.160.172.* 04.05.09, 11:48
                                      Mój syn w zeszłym roku nie dostał się do Domeyki, z czego nawet się
                                      ucieszył, bo szkoła mu się nie podobała. Problemem był dla niego
                                      brak sali gimnastycznej (była akurat w budowie) i obawa, że będzie
                                      musiał spędzić trzy lata wyłącznie przy nauce (taką opinię usłyszał
                                      od uczniów). Złożyliśmy tam dokumenty ze względu na wysoki poziom
                                      matematyki, bo syn jest bardzo uzdolniony w tym kierunku.
                                      On od początku (od "dnia otwartego" w tej szkole) chciał do Maczka.
                                      I dostał się. Miał średnią 5 i wyróżnienia w konkursach
                                      matematycznych.

Z Maczka syn jest bardzo zadowolony, my też. Dobrze się tam czuje,
                                      ma dobre oceny, fantastyczną wychowawczynię, innych nauczycieli też
                                      chwali.
                                      Trochę się baliśmy przejścia z małej, prywatnej szkółki do takiego
                                      molocha, ale niepotrzebnie.
                                      Dyrektorka tej szkoły bardzo poważnie podchodzi do swojej pracy,
                                      dużo wymaga od nauczycieli, problemów nie zamiata się pod dywan.
                                      • Gość: kasia Re: domeyko / maczek IP: *.chello.pl 15.05.09, 18:02
                                        Czy ktoś wie ilu było/jest w tym roku chętnych do gimnazjum na
                                        Staffa - Domeyki i na Przybyszewskiego.
                                        • Gość: kasia Re: domeyko / maczek IP: *.chello.pl 30.05.09, 16:02
                                          podobno do Maczka jest około 20 miejsc nierejonowych.
                                          • Gość: mama Re: domeyko / maczek IP: *.mlociny.waw.pl 05.06.09, 18:35
                                            Mam córkę w Maczku i bardzo chwali tą szkołę, my też jesteśmy bardzo
                                            zadowoleni, ale nie jest tam łatwo się dostać.
                                            To prawda, że z testu musi być powyżej 30 punktów i świadectwo z
                                            czerwonym paskiem.
                                          • Gość: mama7 Re: domeyko / maczek IP: 212.160.172.* 08.06.09, 15:15
                                            oficjalnie jest 15 w klasie integracyjnej i jeszcze kilka w
                                            językowej.
                                            Ale dostaje się więcej dzieci. Ilość przyjmowanych spoza rejonu
                                            uzależniona jest od wolnych miejsc (zwolnionych przez dzieci
                                            rejonowe).

Początkowo mówiono nam o 15 miejscach, a jak już syn został przyjęty
                                            i przynieśliśmy oryginały dokumentów, to mówiono, że jest ponad 30
                                            miejsc.
                                            • Gość: Ewa mama Re: domeyko / maczek IP: *.chello.pl 06.07.10, 16:42
                                              to ciekawe bo córka ma 37 punktów z testu średnią 5,4 i jest na liście rezerwowej naprawdę nie wiem czym szkoła kieruje się przy wyborze uczniów, wydawało nam się że jej wyniki wystarczą
                                              • Gość: Beata Re: domeyko / maczek IP: *.marymont.pl 06.07.10, 20:12
                                                Być może informacja będzie w stylu "kropla w morzu ...": zwolniliśmy
                                                wczoraj miejsce w klasie integracyjnej. Syn był uczniem rejonowym,
                                                dostał się do innego gimnazjum.

B.
                                              • Gość: allleeee Re: domeyko / maczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 21:51
                                                Mój syn dostał się właśnie do Maczka z poza rejonu-to fakt było bardzo ciężko.
              • Gość: kujonka :) żart Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.146.127.198.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.01.11, 20:50
                nie polecam maczka
                chodziłam tam do gimnazjum i myślałam że się poderżnę
                zmuszali mnie do ćpania
                w 1 klasie gimnazjum uprawiali seks
                myślałam że umre
                nikomu nie życz e a szczególnie pana córce by przeżywała to co ja
                okropne towarzystwo
                a czartoryskiego nie znam
                lecz sempołowska rządzi
                polecam sempołowską
                obecnie tam chodze do gimnazjum 3 klasy
                jest super
                nigdy nie chodziłam do tak świetnego gimnazjum
                polecam
                • chaladia Young Lady... 12.01.11, 20:35
                  Jeśli w Sempołowskiej nie nauczyli Cię pisania dużymi literami imion własnych i po kropce, a znaków interpunkcyjnych w ogóle, to nie poślę tam na pewno mojej córki.
                  NB - ona by to napisała zgrabniej będąc obecnie w V klasie szkoły podstawowej.
                  • j666 Re: Young Lady... 13.01.11, 23:48
                    To była poezja, ciołku...
    • Gość: Kambodża Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.mlociny.waw.pl 13.04.10, 19:30
      Uczyłem się w Gimnazjum Domeyki. Poziom wysoki tylko i wyłącznie z matematyki ( nawet w klasie ogólnej - do tej chodziłem). I tylko z tego przedmiotu cisną. A reszta? Baaardzo przeciętnie, szczególnie źle uczą fizyki. Atmosfera w szkole zaczyna się bardzo psuć. To nie prawda, że tu nie ma patologii. Jest i to bardzo duża, tylko jej nie widać. Pod koniec 2 klasy gimnazjum takie towarzystwo " z dobrych domów" rozpuściło się i teraz palą pod szkołą na trzepakach. Duża część uczniów bawi się na imprezach z dużą ilością alkoholu. Narkotyków na szczęście nie było. Ogólnie liczą się tu tylko wyniki, żeby świadczyły o poziomie nauczania i aby kolejne zdolne osoby tu przyszły. Jeszcze wyciągają dużo pieniędzy od rodziców, np : bal gimnazjalny kosztował 230 zł. Dla mnie i wielu innych osób ta szkoła była porażką.
      • Gość: braaa Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.acn.waw.pl 13.01.11, 19:48
        Nie rozumiem dlaczego krążą takie złe opinie o Czartoryskim.
        Skończyłam tą szkołę i na prawdę nie miałam do niej zastrzeżeń.
        W każdej szkole trafią się Ci źli i dobrzy nauczyciele.
        Jeśli chodzi o jezyk polski,geografie to lepszych nauczycieli od tych przedmiotów nie widziałam.
    • xonix159 Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in 15.01.11, 13:31
      Witam
      Ja polecam maczka szkoła jest super nauczyciele są mili nie zadają dużo i są smaczne obiady.
      • Gość: karola Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.12.12, 00:20
        Nauczyciele są mili....nie zadają dużo...?to jakiś żart hahaha
    • Gość: olekssssa Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.acn.waw.pl 20.09.11, 16:26
      Sama uczęszzczałam do Czartoryskiego i przyznam, że bardzo dobra szkoła, POLECAM :)
    • Gość: AntyGim Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.cdma.centertel.pl 15.06.12, 22:41
      Ja mogę się wypowiedzieć jedynie o Czartoryskim, gdyż sama do niego uczęszczam. Szkoła jako budynek - ładna. Nauczyciele - różni: j.polski, geografia i chemia - naprawdę rewelacyjni, biologia, fizyka, matematyka i języki obce - katastrofa. Natomiast wf to dno. Dla osób z predyspozycjami zdecydowanie nie polecam. Nie tylko wf jest beznadziejny ale również sks. Katastrofa. Poziom nauczania - zróżnicowany. Największym minusem tej szkoły jest to, że 80% uczniów pochodzi z rejonu. Oczywiście znajdą się przyjemni ludzie z rejonu, ale większość to hołota. Zaniża poziom i psuje atmosferę. Osobiście, nie polecam Czartoryskiego.
    • Gość: Gidienne Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.07.12, 17:14
      Nic nie rozumiem z tej nowej rekrutacji do Domeyki. Syn miał średnią 5,6, wzorowe zachowanie, z matmy 6 i się nie dostał ani do klasy ogólnej ani do matematycznej. O co tu chodzi??
      • Gość: mama Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 19:35
        rejon + laureaci konkursów. Jest wiele szkół bardziej przyjaznych uczniom
        • Gość: mm Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 21:28
          W Domeyce w klasie matematycznej jest wolne miejsce. Przynajmniej tak jest w systemie. Kilka miejsc wolnych w Lelevelu i Maczku
          • blasphemy Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in 15.07.12, 22:04
            "Kilka miejsc wolnych w Lelevelu i Maczku "
            podobno w "Lelevelu" nie mają dobrego levelu.
            • Gość: Ania Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.ey.nl 19.07.12, 10:52
              Czy ktoś wie ile punktów wystarczyło do Lelewela? Przymierzamy się w przyszłym roku.
      • Gość: Piotr Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in IP: *.jmdi.pl 11.07.12, 00:09
        Ile syn uzyskał punktów z testu 6-klasisty? Tutaj można było uzyskać najwięcej punktów. Jak dostał za mało to nie ma o czym mówić.
    • kasia_piet Re: Gimnazjum - Maczek czy Czartoryski? A może in 23.07.12, 16:54
      Czy wszystkie klasy w Maczku są warte uwagi, czy tylko klasa integracyjna?
      Jak dużo jest dzieci spoza rejonu w klasach ogólnych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka