Dodaj do ulubionych

Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary MSI

IP: *.crowley.pl 12.03.05, 10:00
"- Żeby system działał sprawnie, obszary MSI muszą być nie za małe i nie za
duże. Podział Bródna na dwa regiony jest idealny - przekonuje Jarosław
Zieliński, historyk i specjalista z Zespołu Nazewnictwa Miejskiego." Z całym
szacunkiem, ale pan historyk opowiada głupoty. Wygląda na to, że dla systemu
informacyjnego, który miał wprowadzać ład w nazewnictwie, dokona się zmian
tego nazewnictwa. Chcę wiec zapytać: Czy system jest dla nazw, czy nazwy dla
systemu??
Obserwuj wątek
    • Gość: wacuś Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 11:57
      Jestem za tym żeby Bródno bylo Bródnem. I jestem też za tym, żeby Bródno
      podzielić na historyczne nazwy, ale naprawdę historyczne a nie wymyślone za
      biurkiem. Jak byly Ugory to je zaznaczyc w terenie i na mapie dokladnie
      tam,gdzie one się znajdowaly. Niech nowi mieszkacy i mlodzież znają geografię
      historyczną swojego osiedla i dzielnicy.Bo warto tu mieszkać, dzięki bujnie
      rozwijającej się zieleni, ladnej elewacji budynków, tunelów ulicznych zieleni.
      Chociaż blokowisko ale mieszkania z wszelkimi wygodami.I NA BRÓDNIE NIE JEST
      BRUDNO!
      • thomasch Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 12.03.05, 17:46
        Radni z Targówka jak zwykle nieporadni - MSI objęło już dawno nawet tak
        peryferyjne dzielnice jak Rembertów, czy Włochy. Tragówek zawsze na końcu.
        • palker Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 15.03.05, 08:39
          thomasch napisał:

> Radni z Targówka jak zwykle nieporadni - MSI objęło już dawno nawet tak
          > peryferyjne dzielnice jak Rembertów, czy Włochy. Tragówek zawsze na końcu.

prace trwały ponad rok i jak zwykle góra urodziła mysz.
          Pozostała jeszcze Białołęka. Ciekawę czy w MSI na Białołęce pojawi się
          historyczna nazwa obszaru; VIKING :-)
          • thomasch Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 15.03.05, 13:12
            palker napisał:

> thomasch napisał:
            >
            > > Radni z Targówka jak zwykle nieporadni - MSI objęło już dawno nawet tak
            > > peryferyjne dzielnice jak Rembertów, czy Włochy. Tragówek zawsze na końcu
            > .
            >
            > prace trwały ponad rok i jak zwykle góra urodziła mysz.
            > Pozostała jeszcze Białołęka. Ciekawę czy w MSI na Białołęce pojawi się
            > historyczna nazwa obszaru; VIKING :-)

Białołęka jest już dawno podzielona. Na mapach MSI w Śródmieściu na mapach
            miasta i Białołęka i wszystkie dzielnice są podzielone na obszary. Poza
            Targówkiem i Wilanowem. Żadnego Vikingu nie ma. Obszary dla Białołęki (z tego
            co pamiętam) to: Żerań, Płudy, Brzeziny, Tarchomin, Nowodwory, Dąbrówka
            Szlachecka, Chozczówka. (Byc może o którymś zapomniałem).
            • palker Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 15.03.05, 13:40
              dla mnie wprowadzenie MSI, to oprócz formalnego podziału, pojawienie się
              oznakowania domów, ulic placów etc. wedle zsadi wzorów MSI. A tego na Białołece
              nie zauwazyłem. Ale mogę oczywiście sie mylić bo bywam tam tylko gosciem.
              • thomasch Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 15.03.05, 13:52
                palker napisał:

> dla mnie wprowadzenie MSI, to oprócz formalnego podziału, pojawienie się
                > oznakowania domów, ulic placów etc. wedle zsadi wzorów MSI. A tego na
                Białołece
                >
                > nie zauwazyłem. Ale mogę oczywiście sie mylić bo bywam tam tylko gosciem.

Skoro na mapach MSI w Śródmieściu podział Białołęki na obszary jest, to znaczy,
                że został uchwalony i przyjęty. Skoro tabliczek w Białołęce jeszcze nie ma (a
                tego nie wiem, bo tam nie bywam)to znaczy po prostu, że tabliczek jeszcze nie
                wyprodukowano, bądź nie zamontowano :-)
    • Gość: tgb Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary IP: *.aster.pl 12.03.05, 12:26
      Na Targówku wystarczy pięć obszarów: Bródno, Bródno-Podgrodzie, Targówek
      Mieszkaniowy, Targówek Fabryczny i Zacisze.
      • Gość: mar_ula Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 13:14
        ...i trzeba dodać obszar Głodna Wieś!!!!
        • thomasch Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 13.03.05, 19:18
          Gość portalu: mar_ula napisał(a):

> ...i trzeba dodać obszar Głodna Wieś!!!!

Koniecznie! :-)
    • adasha Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 12.03.05, 13:51
      jakie to ma znaczenie.Za kilka lat ruszy metro na
      Bródno,Zacisze,Targówek.Przydałaby sie jakaś fajna ślizgawka na łyżwy ale z
      wypożyczalnią łyżew.Może być wspólna z Białołęką.
      • Gość: iv Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary IP: *.crowley.pl 13.03.05, 10:01
        HA. HA. Ha. Za kilka lat ruszy metro....A świstak siedzi zawija je w te
        sreberka....
        • Gość: dfgfdgfdgdf Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:03
          Ta, wielkie Bródnoszczaki hahaha, jeszcze 40 lat temu to było jakieś
          800mieszkańców których już prawie nie ma, ja znam tylko jedną osobę która
          pochodzi stąd z dziada pradziada
          • palker Re: Kontrowersje wokół podziału Bródna na obszary 15.03.05, 08:35
            ja dwie:-)
    • palker no i uchwalili 15.03.05, 08:13
      nie ma już historycznego obszaru zwanego Nowe Bródno, zapominijcie, ze istniały
      Ugory. Na podział Bródna na obszary najwiekszy wpływ okazały się mieć MZK i
      zręczny deweloper.
      Donosi o tym dzisiejsza "Rzepa"
      MSI na Targówku
      Osiedle Bródno zostanie podzielony na Bródno i Bródno Podgrodzie - zdecydowali
      wczoraj radni z Targówka, opiniując Miejski System Informacji, który ma być
      wkrótce wprowadzony w dzielnicy. Samorządowcy zgodzili się też, by na osiedlu
      mieszkaniowym nazwanym przez inwestora Zielone Zacisze pojawiły się tabliczki z
      nazwą Zacisze, choć geograficznie jest to teren Bródna

Ciekawe co z podziałem w pozostałej części dzielnicy Targówek. Czy zaginie
      również Lewinów, Lewicpol, Elsnerów, Utrata, Targówek Fabryczny?
      Śmieszy mnie, ze największym obszarem dzielnicy stanie się Zacisze. No bo kto
      by chciał mieszkać na Bródnie lub Targówku skoro z punktu widzenia obrotu
      nieruchomosciami i ceny gruntów najwartosciowszy kawałek, to Zacisze. Cała
      Praga Południe też najchetniej przemianowałby się na Saską Kepę:-)
      • Gość: groch Re: no i uchwalili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 08:28
        na Pradze Południe wprowadzili prawdziwy Miejski System DezInformacji:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=12152668
        Na Bródnie dziwi mnie, ze będzie istniała nazwa Stare Bródno a zniknie Nowe
        Bródno. To tak, jakby na Pradze Północ zapomnieć, że nie istnieje dzieło pana
        Konopackiego: Nowa Praga. Żenada:-(
      • postkeeper Re: no i uchwalili 15.03.05, 09:07
        ech! ogladałem poprzednią propozycję podziału
        www.targowek.waw.pl/msi01.htm
        Od kiedy to Olejarnia (dla niewtajemniczonych - Zakłady Przemysłu
        Tłuszczowego) na Radzymińskiej to Targówek? Owszem, ale Targówek Fabryczny.
        Histotyczną granicą Targówka na południu była ulica Szwedzka a na północy ulica
        Trocka i dalej do Wincentego, wzdłuz granicy obecnych przycmentarnych Ogrodów
        Działkowych. To obszar historycznej Wielkiej Warszawy z 1916 roku. Wtedy do
        Warszawy było dołaczone tylko Nowe Bródno. Zgodziłbym się na Targówek az po
        Samarytankę ale pola PGR Bródno w granicach obszaru Targówka Mieszkaniowego?
        Bzdura!
        Częściowo winę za to ponosi sztuczny podział wprowadzony przez linię Kolei
        Nadwiślańskiej. Sa jednak mapy z okresu międzywojennego, na których obszar
        dzisiejszego marketu Tesco, tam gdzie była końcowa stacja wąskotorówki
        mareckiej, oznaczany był jako Targówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka